Algemene Informatie
De betekenis van het woord proteïne (eiwit) is, "van levensbelang". Ons lichaam is afhankelijk voor groei en onderhoud van eiwitten. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstoffen van ons lichaam. Als ons lichaam een huis is, zijn eiwitten de muren.
Het lichaam breekt tijdens de spijsvertering de opgenomen (opgegeten) eiwitten af tot afzonderlijke aminozuren ("kralen"). Deze losse bouwsteentjes worden opgenomen in het bloed. Het lichaam bouwt van deze losse bouwsteentjes opnieuw eiwitten op, precies de soorten die we nodig hebben.
Er zijn allerlei voedingsmiddelen die eiwitten bevatten. Vlees, vis, melkproducten en eieren bevatten het meeste eiwit. Graanproducten, bonen en peulvruchten bevatten ook eiwitten.
Er is een indeling in dierlijke en plantaardige eiwitten. Waarom eten we dan dierlijke producten als de eiwitten ook in plantaardige producten voorkomen?
Om met het laatste te beginnen: ons lichaam is niet in staat om alle aminozuren zelf te maken! Er zijn 9 aminozuren die wij nodig hebben om in leven te blijven, maar die wij niet (of in onvoldoende mate) zelf kunnen maken. Deze aminozuren worden de "essentiële aminozuren" genoemd.
In dierlijke eiwitten komen naast de andere aminozuren al deze essentiële aminozuren voor, in plantaardige eiwitten vaak niet! Een gezond mens eet dus een combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten.
Als we besluiten om het lichaam grotere arbeid te laten verrichten (zwaar werk of intensieve sporten), dan heeft het lichaam naast meer energierijke voeding ook meer eiwitrijke voeding nodig. Eiwitten zijn nodig om te herstellen, maar ook voor de opbouw van het lichaam, denk hierbij bijv. aan het herstel en de opbouw van spierweefsel.
Hoeveel eiwitten
Als je regelmatig zwaar sport, dan heeft je lichaam minimaal1,5 tot 2,5 gram eiwit nodig per kg lichaamsgewicht. Voor iemand die 80 kg weegt komt dat bijv. neer op +/- 80 x 1,5 tot 80 x 2,0 = 120 tot 200 gram eiwit per dag! 120 tot 200 gram eiwitten per dag is helemaal veel wanneer je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander tussen de 40 en 70 gram per dag binnen krijgt. Het is onmogelijk om voldoende te herstellen of te groeien na een training zonder voldoende eiwitten per dag te eten. Je lichaam zal om zich te herstellen eigen spierweefsel afbreken. Je bouwt dus op door te trainen, maar je valt weer af, door dat je niet voldoende bouwstoffen hebt.
Als je weet dat een liter magere melk +/-35 gram eiwit bevat, een ons vleeswaren zo'n 20 gram, een ei slechts 7 a 9 gram, een ons vis gemiddeld 20-22 gram en een ons vlees ook ongeveer 20 gram, dan valt al snel op dat je aardig wat van deze producten moet eten wil je de (in ons voorbeeld) 120 tot 200 gram eiwitten halen. Je moet er niet aan denken dat je zes liter melk zou moeten drinken!
Gelukkig wordt door de combinatie van plantaardige eiwitten uit de graanproducten die we eten (bijv. brood) en de eiwitten uit dierlijke producten toch nog wel een redelijke score gehaald. Je begrijpt nu ook gelijk waarom er eiwitpreparaten in de handel zijn voor sportende mensen. Eiwit supplementen moeten dus altijd uw eerste supplementen keus zijn, als u niet voldoende eiwit in uw dagelijkse voeding binnenkrijgt.
Eiwitten = eiwitten?
Er is dus duidelijk een verschil tussen plantaardige en dierlijke eiwitten. Er zijn echter ook grote verschillen tussen eiwitten onderling. De mate waarin ons lichaam de eiwitten kan gebruiken, en de snelheid waarmee ze opgenomen en verteerd worden verschilt per eiwit. Het is daarom voor sporters enorm belangrijk om, om de 2 - 3 uur een eiwit rijke maaltijd of product te nemen. Zo zorgt u ervoor dat uw lichaam de hele dag door van voldoende bouwstoffen voorzien wordt. Niet genoeg eiwitten = geen vooruitgang.
·
Melk eiwit: goedkope vorm van eiwitten. Worden moeilijk opgenomen en moeilijk verteerd. Bevat lactose; een stof die door veel mensen nauwelijks verteerd wordt. Hierdoor ontstaan diaree en spijsverteringsproblemen.
· Soja eiwit: plantaardig eiwit, echter met een aantal positieve eigenschappen. Soja eiwit bevat een aantal stoffen die de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verkleinen. Soja wordt tevens erg makkelijk verteerd.
· Ei-eiwit: uitstekende eiwit vorm. Goed verteerbaar en bruikbaar voor het lichaam. Bevat echter wel vet.
· Whey eiwit concentraat: Bijna ideale eiwit vorm. Wordt optimaal door het lichaam gebruikt. Whey eiwitten worden gemakkelijk verteerd en zijn bijna lactose vrij. Een nadeel is weer dat de eiwitten vaak te snel verteerd worden.
· Whey eiwit isolaat: Nog hogere kwaliteit dan Whey eiwit concentraat. Wordt echter nog sneller verteerd, en is veel duurder.
· Potassium eiwit: Ideale eiwit vorm. Wordt optimaal door het lichaam benut. Wordt gemakkelijk verteerd, is lactose vrij en wordt over een periode van 3 uur verteerd. Nadeel is dat deze eiwit vorm erg duur is.
Zoals u dus kunt lezen is er eigenlijk geen een eiwit wat helemaal perfect is. Wij adviseren u om minimaal voor een whey-eiwit product te kiezen of een produkt dat een combinatie van de diverse eiwitten bevat (zoals bijv. Isomatrix van Syntrax).
Graag gedaan hoor!