XXL Nutrition

EU/VK & NAVO (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

4398-6594069-There_is_an_almost_unlimited_number_of_possible_scenarios_of_wha-a-21_1547580660368.jpg
 
Doen ze nu na elke poging gelijk weer een Vote Of No Confidence? :o
 
Ik denk dat hij de strijdlust van onze generatie overschat. In het geval van een oorlog met Rusland ben ik de eerste die overloopt.
 
11ranpz.gif
 
AfD-parlementsleden verlaten Duits parlement tijdens herdenking nazislachtoffers
Verschillende parlementsleden van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) hebben vandaag het parlement in Beieren verlaten tijdens een herdenking van de nazislachtoffers. Ze deden dat uit protest tegen een leider van de joodse gemeenschap, die de partij in haar toespraak aanviel.

Charlotte Knobloch, het voormalige hoofd van de Raad van Joden, beschreef de AfD tijdens haar toespraak in het parlement als antidemocratisch, waarop de parlementsleden het parlement tien minuten verlieten. “Er is hier een partij die (democratische, red.) waarden veracht, doet alsof de nazimisdaden niets voorstelden en nauwe banden heeft met extreemrechtse groepen”, zei Knobloch. Na haar toespraak keerden de parlementariërs terug naar het parlement.

AfD-politici hebben veel kritiek op de manier waarop Duitsland de Holocaust herdenkt. Sommigen vinden dat de Duitse geschiedenis herschreven moet worden met meer aandacht voor de Duitse slachtoffers.

De AfD werd in 2013 opgericht als een klassieke liberale eurosceptische partij, maar veranderde in de nasleep van de vluchtelingencrisis van 2015-2016 in een antimigratiepartij. Sinds 2017 zetelt de partij ook in het nationale parlement van Duitsland.
Het is een strijd die ik niet zou voeren. Er zit totaal geen politiek gewin in.
 
N-VA harkt ene na de andere Vlaamse administratieve topfunctie binnen: “Ze is een echte machtspartij geworden”
Topfuncties binnen de Vlaamse administratie raken steeds meer in handen van N-VA. De Vlaams-nationalisten vergroten zo hun greep op de ambtenartij, vroeger enkel een bolwerk van christen-democraten, liberalen en socialisten.

Het lijstje begint stilaan indrukwekkend te worden. Laatste benoeming in het rijtje is die van Wim Adriaens, de kabinetschef van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. Hij volgt deze zomer Fons Leroy op aan het hoofd van de VDAB. Leroy had een rood etiket. Muyters’ vorige kabinetschef, Koen Algoed, maakte eerder al eenzelfde beweging. Hij werd secretaris-generaal van het departement Financiën en Begroting. En Algoeds voorganger, Peter Cabus, is ondertussend leidend ambtenaar van het departement Omgeving. Maar ook de kabinetten van minister-president Geert Bourgeois en viceminister-president Liesbeth Homans leverde al topmannen af. Mark Andries - de kabinetschef van Bourgeois - werd onlangs adminstrateur-generaal van het Agentschap Innoveren en Ondernemen. En Jeroen Windey (kabinetschef Homans) leidt nu al een tijdje het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Niet dat andere partijen geen mannetjes of vrouwen hebben zitten in de administratie, maar bij N-VA valt het extra op. De partij is politiek veruit de grootste politieke kracht in Vlaanderen, maar dat was tot enkele jaren geleden nog niet voelbaar in de administratie. N-VA maakt nu een inhaalbeweging en stuurt haar zonen en dochters nu ook in de ambtenarij uit. De voorbije jaren was dat vooral het geval met benoemingen in de raden van bestuur van de Vlaamse agentschappen, de laatste tijd leveren de Vlaams-nationalisten ook meer en meer leidend ambtenaren.

Volgens N-VA gaat het ook hoegenaamd niet over politieke benoemingen. Op federaal niveau worden wel afspraken gemaakt over welke partij welke posten krijgen, maar dat is in Vlaanderen niet het geval, zegt Muyters’ woordvoerder Thomas Pollet. De Vlaamse regering stelt voor elke topfunctie een extern bureau aan, dat de regering dan een lijstje bezorgt met een aantal geschikte kandidaten. Die mogen dan op gesprek bij de Vlaamse regering, die collegiaal de keuze maakt. Het is de procedure die ook bij de vastgelopen aanstelling van de Oost-Vlaamse gouverneur werd gebruikt. “Dat zijn objectieve benoemingen. Dat er soms mensen met een politieke kleur uitkomen, is normaal. Cabinetards zijn ook heel bekwaam en kennen het vak als geen ander,” geeft Pollet nog mee. Toch wordt in de wandelgangen van de Wetstraat gezegd dat er bij de regeringsonderhandelingen in 2014 wel degelijk afspraken zijn gemaakt over benoemingen.

Groen-fractieleider in het Vlaams parlement Björn Rzoska vindt de praktijk problematisch. “Op die manier politiseer je de administratie. De N-VA was vroeger wel tegen politieke benoemingen, maar gedraagt zich nu als de PS in Vlaanderen. Ze is een echte machtspartij geworden,” zegt hij. Zijn SP.A-collega Joris Vandenbroucke tilt minder zwaar aan de praktijk. Hij wijst erop dat de uitverkorenen stuk voor stuk bekwaam zijn. “Laten we daar niet flauw over doen. Die mensen hebben jarenlang een kabinet geleid en dus ook bewezen dat ze iets kunnen. Maar het is even duidelijk dat N-VA helemaal niet meer verschilt van de andere partijen”.
 
Ik begrijp niet goed wat paraderen in een speedo te maken heeft met Gay Pride.
 
“Europese lidstaten zijn gevangene geworden van bedrijfsbelangen”
Verschillende Europese lidstaten verdedigen in de besluitvorming op EU-niveau niet zozeer het algemene belang, maar wel dat van het bedrijfsleven. “Ze zijn de gevangene van bedrijfsbelangen geworden en laten toe dat die belangen hun beslissingen negatief beïnvloeden.” Dat zegt de ngo Corporate Europe Observatory (CEO) in een nieuw rapport.

CEO deed onderzoek naar de manier waarop besluiten worden genomen in de Raad, waar de ministers van de lidstaten vergaderen, de Europese Raad van staatshoofden en regeringsleiders, en de gespecialiseerde werkgroepen en comités die de lidstaten ondersteunen. Het besluit luidt dat bedrijfsbelangen “erg dominant” zijn en dat vakbonden en ngo’s nog niet van de toegang kunnen dromen die ondernemingen wel hebben.

In het rapport worden verschillende landen genoemd die volgens CEO vereenzelvigd kunnen worden met een specifieke sector waarvan ze op EU-niveau telkens weer de belangen verdedigen. Zo trekt Duitsland altijd de kaart van de auto-industrie, verdedigt Spanje telecomgigant Telefónica, kiest Polen de kant van zijn kolenindustrie en gaat het Verenigd Koninkrijk telkens in op de vraag van de Londense City om de financiële regelgeving zo licht mogelijk te houden.

Ook de Europese Commissie is niet vrij van schuld, meent CEO. Verschillende commissarissen, zoals Günther Oettinger van Begroting, Miguel Arias Cañete van Klimaat en Margrethe Vestager van Concurrentiebeleid, “organiseren disproportioneel veel ontmoetingen met bedrijfslobbyisten uit hun eigen land”. Belgisch commissaris Marianne Thyssen wordt in deze context niet genoemd.

Volgens Corporate Europe Observatory moeten de lidstaten eigen regels aannemen om het risico op beïnvloeding door de bedrijfswereld zo veel mogelijk te beperken. Maar ook de Europese instellingen moeten maatregelen nemen om hun democratisch deficit aan te pakken, luidt het.
:orly:
 
Verhofstadt hoort thuis in een psychiatrische instelling
 
Zeven parlementsleden verlaten Britse Labour-partij: “Partij is antisemitisch”

GhFgcXn0t98XBVgPzETwlIHW3zK5haV7A1e6I3txZqA_rc3it6LcLSwdhzk6K7mLDqi1bFH0flNcrUaDZbk-Q44WEz9=s750.jpg

Zeven parlementsleden van de Britse Labour-partij scheuren zich af van de partij en gaan als onafhankelijke zetelen wegens het “institutioneel racisme in de partij”. Ook konden ze de brexitaanpak van voorzitter Jeremy Corbyn niet smaken.

Van de zeven parlementsleden zijn Luciana Berger en Chuka Umunna de bekendste. Vooral die laatste zou de partij weleens pijn kunnen doen: de charismatische aanvoerder van de voorstanders van een tweede brexitreferendum gold als een van de jonge opkomende talenten bij Labour.

Ze vertrekken uit onvrede met het leiderschap van Jeremy Corbyn. Hij trad volgens hen niet hard genoeg op nadat het gerecht een onderzoek naar antisemitische haatmisdrijven binnen Labour opende. Berger sprak van een "institutioneel antisemitisme" binnen de partij. "Ik laat een cultuur van pesterijen, achterbaksheid en intimidatie achter mij. Ik was beschaamd om lid te zijn van Labour."

Ook de aanpak van de brexit, en vooral het gebrek daaraan, was een beslissende factor. "Het partijleiderschap faciliteert de brexit", zei Mike Gapes. "Jeremy Corbyn en zijn volgers staan aan de verkeerde kant in zo veel internationale dossiers, van Rusland tot Syrië en Venezuela." Volgens Chris Leslie is de partij "gehijackt door de machinale politiek van extreemlinks". De onafhankelijke groep wil zich nu vooral inzetten voor de People's Vote campaign, die ijvert voor een tweede referendum over de brexit.
 
Back
Naar boven