XXL Nutrition

EU/VK & NAVO (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Arminius

Epic Ruler
Elite Member
15 jaar lid
Lid geworden
4 jul 2005
Berichten
72.035
Waardering
37.852
Lengte
1m88
1576647472336.png
 
ABVV: "Als indexsprong behouden blijft, volgen nieuwe acties"

leeuw+r.jpg


Het ABVV blijft tegen de indexsprong. Dat zei voorzitter Rudy De Leeuw na het federaal comité van het ABVV, het belangrijkste orgaan van de socialistische vakbond. Als de maatregel behouden blijft, zal het ABVV "een nieuw actieplan opstellen", klonk het. Zowat 300 mandatarissen van het ABVV bogen zich over de voorstellen die op tafel liggen van de Groep van Tien. Die bleken voor hen ook onvoldoende.

De socialistische vakbond ABVV verwerpt het werkgeversvoorstel zoals het nu op tafel ligt, en vooral omdat de index niet gevrijwaard wordt. "Als de regering vasthoudt aan de indexsprong, dan zal het ABVV een nieuw actieplan opstellen", zo verklaarde vakbondsvoorzitter Rudy De Leeuw na afloop van het federaal comité van de bond.

Vakbonden en werkgevers onderhandelen in de Groep van Tien over de lonen en uitkeringen voor de periode 2015-2016. Dat overleg werd gisteravond, voor de derde maal al, uitgesteld. Officieel is dat wegens agendaredenen, maar wellicht was het vooral uitkijken naar het oordeel van het federaal comité van het ABVV over wat op tafel ligt.

Dinsdag 3 februari vindt een federaal bureau plaats. Dat bureau kan al, afhankelijk van het antwoord van de regering, een nieuw actieplan voorbereiden. Op 10 februari vindt dan opnieuw een federaal comité plaats, dat over dat actieplan zal stemmen. Ook op 10 februari roept het ACV zijn achterban samen.

Een kleine 300 mandatarissen (secretarissen en vakbondsafgevaardigden) waren sinds 11.30 uur bijeen op de zetel van het ACOD. Voorafgaand aan het federaal comité vond ook een federaal bestuur plaats.

Bij aanvang van het comité sprak Herwig Jorissen, de machtige voorzitter van het Vlaams ABVV Metaal, zich uit voor de dialoog. "Je kunt enkel akkoorden sluiten via dialoog", aldus Jorissen, die waarschuwde om voorzichtig om te springen met het stakingswapen. Men is wat inzake lonen op de onderhandelingstafel ligt - een combinatie van bruto- en nettoloonverhogingen van zowat 0,8 pct - "op de goede weg", vindt Jorissen. Wat de indexsprong betreft, verwachtte hij dat die nog moeilijk te keren zal zijn, gezien de "grote krachten" die tegen de index spelen.

In een bericht op Twitter noemde Paul Lootens, algemeen secretaris van de Algemene Centrale van ABVV, een marge van 0,8 procent dan weer "peanuts" tegenover de indexsprong. De Algemene Centrale is de grootste arbeiderscentrale van België.

Na het federaal comité komt de Groep van Tien opnieuw bijeen. Om 16.00 uur trekken de onderhandelaars naar de regering. Als de Groep van Tien geen overeenkomst bereikt, verschuift het dossier naar de regering.

De politruk heeft gesproken.
 
Waarom nog gaan stemmen? De vakbonden besturen toch al het land.
 
Uit een recentlijke poll bleek dat 79% van de Belgen helemaal niet achter stakingen staat. Waarom dan in hemelsnaam?
Gewoon omdat het vanuit de oppositie aangestuurd word
 
Uit een recentlijke poll bleek dat 79% van de Belgen helemaal niet achter stakingen staat. Waarom dan in hemelsnaam?
Gewoon omdat het vanuit de oppositie aangestuurd word

Neen de vakbonden hebben hun eigen leiders (onder Di Rupo is er ook gestaakt geweest) wel is het zo dat er betere contacten zijn dan met rechtse partijen. Vakbonden zijn eerder links (rechten werknemers, solidariteit, wetgeving arbeidsplaatsen enz).

Heb je een bron van die poll?
Hoe kan je weten waarom ze ertegen zijn?

---------- Toegevoegd om 23:19 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 23:16 ----------

Waarom nog gaan stemmen? De vakbonden besturen toch al het land.

Gewoon omdat er een sociaal akkoord is met de werkgevers besturen de vakbonden het land?
 
'Er komen acties'

B4VvyNfCAAAB-7o.jpg


Zowel ACV als ACLVB stemden dinsdag in met het sociaal akkoord met de werkgevers. Bij de christelijke vakbond was dat met een historisch nipte meerderheid. ABVV verwierp het akkoord unaniem. Alle vakbonden verklaarden wel dat er snel nieuwe acties zouden volgen tegen de regering. 'Die kunnen eind februari al plaatsvinden', klinkt het.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150210_01521104
 
De acties meer in detail:

Net zoals de christelijke vakbond ACV heeft de socialistische vakbond ABVV dinsdag zijn achterban geraadpleegd over het sociaal akkoord over hogere lonen en uitkeringen. Voorzitter Rudy De Leeuw had het akkoord eerder al afgeschoten, dus het hoeft niet te verbazen dat de zowat 300 mandatarissen die in het federaal comité van de bond zetelen nog eens hetzelfde deden.

De Leeuw liet na afloop van de vergadering verstaan dat het ABVV opnieuw actie zal voeren. Het ACV liet later op de dag hetzelfde uitschijnen. 'We hebben een voorstel van actieplan opgesteld, dat in stappen is opgebouwd', aldus De Leeuw. Wat is beslist, wilde hij niet kwijt, want hij wil eerst met de collega's van het ACV en de ACLVB praten.

Algemene staking in april

Navraag binnen het ABVV leert evenwel dat de bond opnieuw aan staken denkt. De komende weken gaat de bond zijn achterban in de bedrijven informeren. Begin maart komen er gerichte acties, bijvoorbeeld voor kabinetten van ministers of partijhoofdkwartieren. Tegen het einde van maart volgt er een nationale betoging, tegen eind april een algemene staking.

Bij de top van de vakbond klinkt evenwel dat de plannen 'voorbarig' zijn. Na elke actie zal het effect worden geëvalueerd en als de regering van koers verandert, wordt het actieplan stopgezet. Bovendien wil het ABVV alles in samenspraak doen met het ACV. Als de voorzitter van de christelijke bond, Marc Leemans, beslist dat staken niet opportuun is, zal dat met andere woorden niet gebeuren.

Op 15 december organiseerden de vakbonden al een algemene staking. Die vormde het sluitstuk van een actieplan dat vanaf half oktober werd uitgerold. Na een nationale betoging waarbij zo’n 120.000 mensen naar Brussel waren afgezakt, volgden eerst nog verschillende maandagstakingen in telkens andere provincies.


Algemene staking is dus veraf en niet zeker.
 
Vakbonden zijn een noodzakelijk kwaad, je kan het vergelijken met de politie.

De meeste zijn ruk maar af en toe doet er iemand iets goed.

Nuff said
 
Gewoon omdat er een sociaal akkoord is met de werkgevers besturen de vakbonden het land?
Ja, want ze blokkeren alles of zwakken akkoorden af die de bevolking = regering al had goedgekeurd. Vakbonden zouden louter moeten dienen om de werknemers te steunen, niet om het beleid te bepalen. Daar hebben we een democratie voor.
 
Ja, want ze blokkeren alles of zwakken akkoorden af die de bevolking = regering al had goedgekeurd. Vakbonden zouden louter moeten dienen om de werknemers te steunen, niet om het beleid te bepalen. Daar hebben we een democratie voor.

Door werknemers een loonsverhogingetje te geven steun je hen, het is iets dat je niet compleet van elkaar kan zien.

Voer voor een andere discussie:
Vraag ik me af wat de mensen er echt van vinden, het beleid?
Was er een ander beleid als er een andere coalitie was, wat goed mogelijk was?
 
Rudy De Leeuw: "Indien nodig zullen we weer staken"

etfin8.jpg


"Ik erken dat deze regering een democratische meerderheid heeft", zo zegt Rudy De Leeuw. "Maar ze heeft steeds minder draagvlak. Ze drukt een neoliberaal beleid door, dat niet in de verkiezingsprogramma's stond, en op een wijze die ik nooit eerder heb gezien. Ik beschouw het als mijn plicht en als mijn recht om als vakbondsleider, in het kader van de sociaal-economische democratie die in dit land bestaat, het stakingswapen boven te halen. Ik ben daar niet bevreesd of beschaamd over. Als de andere middelen uitgeput zijn, dan rest ons niks anders. En dat zullen we weer doen indien nodig."

Dat zal hij dan alleen moeten doen, want het gemeenschappelijk vakbondsfront is ondertussen gebroken. Of niet ? "Denken dat het vakbondsfront gebroken is, is een illusie. En als de regering en de werkgevers die perceptie willen creëren, zullen ze straks verrast worden. Wij zijn de draad samen weer aan het opnemen. Inhoudelijk verschillen we niet van mening, hoogstens op het vlak van strategie is die verschillend geweest."

De indexsprong die vorige week in wettekst is gegoten zorgt ervoor dat de vakbonden elkaar opnieuw vinden, en dat de onrust groot wordt, aldus De Leeuw: "Ik heb meteen gezegd dat dit de voorbode is voor sociale onrust. Temeer omdat er weer eenzijdig bij de werknemers een indexsprong wordt opgelegd. Het leven gaat duurder worden, en uiteindelijk gaan wij 2 procent inleveren. Het is die onrechtvaardigheid die zo storend is, en die de mensen zo kregelig maakt. En dit gaat niet stoppen. De bijsturingen zijn te beperkt tot onbestaande."

http://www.demorgen.be/
 
Door werknemers een loonsverhogingetje te geven steun je hen, het is iets dat je niet compleet van elkaar kan zien.
Het is maar wat je steunen noemt. Op korte termijn is een (kunstmatige) loonsverhoging leuk, tot het bedrijf beslist dat de loonkosten te hoog worden en verhuist. Voor een vakbond maakt dat natuurlijk niet uit, ze krijgen hun lidgeld toch wel, of iemand nu werkloos is of niet.
 
Het is maar wat je steunen noemt. Op korte termijn is een (kunstmatige) loonsverhoging leuk, tot het bedrijf beslist dat de loonkosten te hoog worden en verhuist. Voor een vakbond maakt dat natuurlijk niet uit, ze krijgen hun lidgeld toch wel, of iemand nu werkloos is of niet.
Wat is er kunstmatig aan de loonsverhoging (die weinig voorstelt) als er een indexsprong komt? Er zal altijd een ander land met goedkopere werkkrachten zijn, tuurlijk is er een breek punt maar kvind het een dooddoener. Daarom dat een taxshift met misschien daarbij een kleine taxlift om arbeid goedkoper te maken een goed plan is waarbij de middenklasse het grootste deel eens niet moet ophoesten.

Ivm de vakbond stel je het negatief voor, het is niet zo dat ze meer mensen werkloos willen zien.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb gisteren mijn lidmaatschap opgezegd bij het BBTK. Van mij krijgen ze geen cent meer
 
Vlaamse leden van de socialistische vakbond staakten bij federale overheidsdiensten.
[Afbeelding niet meer beschikbaar]
 
Marxisten geven ze beter preventief een spuitje.
 
Back
Naar boven