Fitness Seller

EU-voorstel voor voedingsclaims (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

kingnbajam

Advanced Bodybuilder
15 jaar lid
Lid geworden
10 nov 2002
Berichten
1.157
Waardering
1
EU-voorstel voor voedingsclaims

16 juli 2003
Op 16 juli 2003 wordt het nieuwe voorstel over voedings- en gezondheidsclaims gepresenteerd door de Europese Commissie. Wij zijn een groot voorstander van dit voorstel. Het voorstel legt het gebruik van allerlei claims op voedingswaren en -supplementen aan banden. Uitgangspunt van het voorstel is dat consumenten moeten kunnen beschikken over accurate en zinvolle informatie over voedingsproducten. Claims moeten dan ook wetenschappelijk worden onderbouwd voordat ze gebruikt mogen worden op etiketten, verpakkingen en in reclameuitingen.


Wat gaat er veranderen?

Voedingswaardeclaims, zoals ‘vezelrijk’, ‘vetarm’, ‘minder calorieën’ of ‘rijk aan vitaminen’, mogen alleen worden gebruikt als het voedingsmiddel voldoet aan een vastgestelde norm voor de toegestane hoeveelheid. Een product mag bijvoorbeeld alleen ‘vetarm’ heten als het niet meer dan 3 gram vet per 100 gram bevat.



Misleidende claims mogen niet meer. Een claim als ‘90% vetvrij’ is bestempeld als misleidend omdat de claim suggereert dat er weinig vet in zit, terwijl 10% vet eigenlijk heel veel is. Consumenten worden dus op het verkeerde been gezet.


Verboden worden gezondheidsclaims die onduidelijk zijn, en die geen enkele toetsbare betekenis hebben. Voorbeelden van dergelijke claims zijn: ‘verhoogt de weerstand’, ‘vermindert stress’, ‘verbetert het geheugen’, ‘zuiverende werking’. Claims die verwijzen naar afvallen en zeggen dat het product de calorieopname halveert mogen ook niet meer, evenals zogenaamde deskundigen die een product aanprijzen. Deze deskundigen geven immers de indruk dat je wel eens een probleem met je gezondheid zou kunnen krijgen als je het voedingsmiddel niet eet. Andere claims die een positief effect op de gezondheid beloven, zoals ‘cholesterolverlagend’ en ‘goed voor de darmen’, moeten wetenschappelijk onderbouwd zijn voordat ze gebruikt mogen worden. Er komt ook een lijst met onomstreden claims, die zonder meer gebruikt mogen worden, bijvoorbeeld ‘calcium is goed voor de botten en het gebit’.


Wanneer worden deze regels van kracht?

Als het Europese Parlement en de Raad van Ministers instemmen met het voorstel, zullen de nieuwe regels in 2005 van kracht worden. Consumenten kunnen er dan van op aan dat een voedingsmiddel voldoet aan de beloftes op de verpakking. Bovendien worden fabrikanten gestimuleerd om echt vernieuwende producten te maken. Ze kunnen zich immers makkelijker onderscheiden van de concurrent, omdat die niet meer zomaar wat op de verpakking mag zetten.


Controle

Uiteraard is een goede controle op de naleving van de regels heel belangrijk. Deze controle zal in Nederland uitgevoerd moeten worden door de Voedsel en Waren autoriteit (VWa). Wij willen bovendien dat de VWa een database beschikbaar stelt, waarin consumenten ook zelf kunnen nagaan of beloftes op verpakkingen van voedingsmiddelen kloppen.


bron: http://www.consumentenbond.nl/nieuws/nieuws/277867?ticket=nietlid

Goeie zaak!!
 
Goed om te lezen! Eindelijk!!!
 
Idd had het ook al gezien.
Jammer dat het nog een paar jaar duurt voordat het pas echt in gaat :(
 
Back
Naar boven