XXL Nutrition

EU/VK & NAVO

Bezoekers in dit topic

loleuautist.jpg
 
Gaat Martin Schulz het opnemen tegen Angela Merkel?

kdrg2t.jpg

Is Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement, degene met wie Angela Merkel straks de strijd aan gaat? Hij zou geïnteresseerd zijn in het lijsttrekkerschap van de SPD. Vandaag heeft hij bevestigd dat hij volgend jaar opkomt voor het Duitse parlement en geen nieuw mandaat beoogt op Europees niveau.

Lang had het er alle schijn van dat Sigmar Gabriel, minister van Economische Zaken en vicekanselier, het zelf wilde doen. Dat vond niet iedereen in zijn partij een goed idee, omdat het hem al drie jaar niet lukt om uit de schaduw van Merkel te kruipen. Maar net als binnen de CDU zijn ook bij de sociaaldemocraten de kandidaten niet bepaald dikgezaaid.

Daarom werd er volop gespeculeerd over een transfer uit Brussel: Martin Schulz, de huidige president van het Europees Parlement, zou ook geïnteresseerd zijn in het lijsttrekkerschap. Ware het niet dat er een dikke beer op de weg zat: zijn oude vriendschap met Sigmar Gabriel.

Sinds deze week staat vast dat Schulz wel naar Berlijn komt, maar volgens Duitse media kan dat ook als minister van Buitenlandse Zaken. De huidige minister, Frank-Walter Steinmeier, wordt, als alles goed gaat, namelijk in februari 2017 bondspresident.

De Groenen en Die Linke hebben nog geen kandidaten. Leden van de Groenen kunnen in januari 2017 stemmen op vier kandidaten: de twee huidige fractievoorzitters Katrin Göring-Eckhard en Anton Hofreiter, partijvoorzitter Cem Özdemir en de relatief onbekende Robert Habeck, vicepresident van Sleeswijk-Holstein.

De Groenen doen niet mee om de winst, maar ze zijn wel belangrijk met het oog op de door de SPD gewenste rood-rood-groene coalitie, samen met Die Linke. Ook van die partij is nog geen lijsttrekker bekend.

Voor de AfD, de Alternative für Deutschland, treedt Frauke Petry in het strijdperk tegen Angela Merkel. De politica, die al vaak bestempeld is als anti-Merkel, liet op Twitter nog even aan de bondskanselier weten dat Merkel volgend jaar 'met haar het genoegen heeft'.
 
Laatst bewerkt:
Crimean Authorities Meet Turkish Delegation

osfkgl.jpg

Crimean authorities met with a delegation of Turkish businessmen on Thursday to discuss prospects for investment in the peninsula, the TASS news agency reported Thursday.

"I want to thank and welcome you on behalf of the head of the republic [Sergei Aksyonov] and to pass along his greetings," said Crimean Economic Development Minister Valentin Demidov.

According to the minister, regional authorities are prepared to provide "full support" to Turkish entrepreneurs who want to do business in Crimea. In turn, Hasan Cengiz, head of the Turkish Association of Eurasian Governments, expressed hopes that his delegation would be the first of many.

While acknowledging that Western sanctions on business in the occupied Crimean peninsula are an impediment to Turkish investment, Cengiz expressed hope that they would be removed.

"I am confident that the sanctions will be lifted in the near future," he said.

The delegation of Turkish businessmen, public figures, and politicians arrived on Wednesday to study investment opportunities in the Crimean peninsula. In addition to Hasan Cengiz, the guest list included deputy mayor of Ankara Ahmet Tunc, Turkish presidential representative Ibrahim Erilli, and various representatives of Turkish businesses interested in the implementation of projects in Crimea.
 
Laatst bewerkt:
Als Schulz als kanselier wordt verkozen dan verdient Duitsland ook niet beter.
 
Bye Bye Schulzie.

Wat klassiekers van de beste man

Bekend door geworden

Ruktor in his prime
 
Europees Parlement overweegt bevriezing toetredingsonderhandelingen met Turkije
Het Europees Parlement lijkt gewonnen voor een bevriezing van de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie. Dat bleek vandaag tijdens een debat in Straatsburg over het hardhandige antwoord van president Recep Tayyip Erdogan op de mislukte coup van deze zomer.

Meer dan 100.000 mensen uit hun ambt ontzet, ruim 35.000 mensen gearresteerd, 145 journalisten achter de tralies,... In het Europees Parlement werd met allerhande cijfers gejongleerd om de schaal te duiden van de grootscheepse reinigingsoperatie die het regime van Erdogan in de nasleep van de coup uitvoert in de politiek, het leger, het gerecht, het onderwijs, de media en andere geledingen van de Turkse samenleving.

In het licht van die ontwikkelingen moet er volgens vele sprekers in het halfrond een bevriezing komen van de toetredingsonderhandelingen die de Europese Unie al meer dan tien jaar met Ankara voert. Niet dat het perspectief op een Turks lidmaatschap definitief begraven moet worden, maar Europa moet "een sterk politiek signaal" sturen dat de onderhandelingen in de huidige omstandigheden niet voortgezet kunnen worden, aldus de sociaaldemocratische fractieleider Gianni Pittella.

Het halfrond erkent dat Turkije een belangrijke geostrategische partner is, op het vlak van veiligheid en migratie met name. Maar "het is verkeerd om te doen alsof we vooruitgang kunnen boeken op die domeinen door de Europese waarden te vertrappelen en onze ogen te sluiten wanneer president Erdogan media van de oppositie sluit, journalisten achter tralies zet en parlementsleden criminaliseert", stelde zijn liberale collega Guy Verhofstadt.

Verhofstadt vroeg ook aandacht voor het bredere plaatje. Met Erdogan en de Russische president Vladimir Poetin is Europa langzamerhand omringd door "een ring van autocraten", meent de Belgische oud-premier. Met de toekomstige Amerikaanse president Donald Trump hebben ze volgens hem gemeen dat ze "onze manier van denken en onze waarden bekritiseren en vernietigen".

Zo wil Erdogan volgens Verhofstadt elke Turkse oppositiegroep in Europa aan banden leggen, financiert Poetin populistische en anti-Europese politieke partijen en wil de strategische adviseur van Trump zijn extreemrechtse website Breitbart in Parijs en Berlijn lanceren om de Franse en Duitse verkiezingen te ondermijnen. En Trump zelf suggereerde om UKIP-boegbeeld Nigel Farage tot Brits ambassadeur in de VS te benoemen. "Een clown in Washington is meer dan genoeg", grapte Verhofstadt.

Het Europees Parlement stemt donderdag een resolutie over de toetredingsonderhandelingen met Turkije. Die is niet bindend, maar zou wel de druk verhogen op de Europese Commissie en de lidstaten. De Commissie publiceerde onlangs een rapport met harde kritiek op de stand van de democratie en de rechtsstaat in Turkije, maar net als de Europese regeringen sprak ze zich nog niet uit voor een bevriezing van de toetredingsonderhandelingen met Ankara.

De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini pleitte ervoor de gesprekskanalen met Turkije open te houden. Dat is volgens haar de beste manier om de democratie in Turkije te versterken. Wel herinnerde ze eraan dat Europa het debat over de herinvoering van de doodstraf met argusogen volgt. "Als de retoriek over de doodstraf in daden wordt omgezet, dan zou dat betekenen dat Turkije geen lid wil worden van de Europese Unie."

De Europese groenen pleiten er intussen voor Erdogan onder druk te zetten via de lopende onderhandelingen over de douane-unie en het vluchtelingenakkoord. "We moeten duidelijk zijn naar Erdogan over het feit dat hij geen vorderingen op het vlak van de visumliberalisering moet verwachten zolang hij fundamentele rechten aan de kant blijft schuiven. Het is echter niet de taak van de Europese Unie om een oordeel te vellen over Erdogans regime, als we tegelijkertijd willen dat hij de vluchtelingencrisis ten behoeve van ons oplost", meent Bart Staes.

Mark Demesmaeker (N-VA) pleit dan weer onomwonden voor het stoppen van de toetredingsonderhandelingen en de drooglegging van de financiële toetredingssteun. "Genoeg, genoeg, genoeg zou ook de kreet moeten zijn van de Europese Unie. Het kan toch niet zijn dat een staat waarvan de leider de principes van vrijheid, democratie en tolerantie reeds overboord gooide, uitzicht kan behouden op EU-lidmaatschap."
 
Laatst bewerkt:
Rutte waarschuwt voor uiteenvallen Europese Unie

AAl6j6z.jpg
© Aangeboden door Sanoma Digital The Netherlands BV


Mark Rutte waarschuwt voor het uiteenvallen van de Europese Unie als niet serieus wordt geluisterd naar de zorgen van de burgers in de lidstaten.

Rutte spreekt op het congres van ALDE, de liberale fractie in het Europees Parlement.

De premier sprak het congres in Warschau zaterdag toe. Het moet afgelopen zijn met dromen van meer Europa, verdere integratie, stelt de premier.

Twee kwesties moeten volgens Rutte worden aangepakt: de economie, en migratie. ''Ik ben ervan overtuigd dat als we de problemen van de bevolking van Europa niet oplossen dat datzelfde Europa dichter bij de afgrond zal brengen.''

Rutte nam met zijn pleidooi duidelijk afstand van D66, een partij die hij bij naam noemde en die deel uitmaakt van dezelfde Europese fractie. ''We delen wellicht een politieke fractie in het Europees Parlement. En vandaag, bij de lunch, delen we dezelfde tafel en hetzelfde eten. Maar we delen niet eenzelfde visie over de toekomst van Europa.''

Op economisch gebied moeten de lidstaten hun huishoudboekjes op orde brengen en moet iedereen zich aan dezelfde regels houden. Ook moeten de zorgen die mensen hebben over migratie serieus worden genomen.


Extremisme
Gebeurt dat niet, dan speel je extremistische politici in de kaart, aldus de premier. ''Vergis je niet. Die politici weten dat hun oplossingen verkeerd zijn. We hebben allemaal gezien hoe ze wegrennen zodra ze verantwoordelijkheid moeten nemen. We hebben het in Nederland gezien. We hebben het in Groot-Brittannië gezien. En we zullen het in de toekomst opnieuw zien, daar ben ik van overtuigd.''

''Dus als je van Europa houdt, houd dan op met dromen van meer Europa. Als je nog steeds gefixeerd bent op verdere integratie, kijk dan eens om, om te zien of mensen je nog volgen. En zo niet, stel jezelf dan de vraag of je het juiste pad bewandelt. In plaats van vragen of mensen wel de juiste leiders volgen.''
 
Rutte loopt rechts te keffen voor maart. Daarna baggert hij Junckers en Poroshenkos kontjes weer uit tot in de verste hoekjes.
 
Fris geluid van Karel van Wolferen. Noemt NAVO momenteel een van de gevaarlijkste organisaties ter wereld.



Enkele quotes uit een ander stuk van hem;

‘De politicus die op z’n kop zou moeten krijgen is Frans Timmermans, die meteen na MH17 naar Kiev reisde en in plaats daarvan naar de rampplek had moeten gaan.’
‘Geen enkele Sovjet of Chinese leider is ooit zo gedemoniseerd als Poetin. Ik denk steeds vaker dat jaloezie daarbij een rol speelt’
‘Uiteindelijk is Obama gewoon een advocaat, die de belangen van zijn cliënten verdedigt: de militair industriëlen, de bankiers en het grootkapitaal’
“Veel Amerikanen voelen aan dat er veel niet in orde is met het leiderschap van hun president. Het is overduidelijk dat hij van diplomatie geen kaas heeft gegeten. Van zijn plannen, geadverteerd met dat tot uitentreuren herhaalde ‘Yes, we can!’, is zo goed als niets terechtgekomen. In dat opzicht is Obama een moreel en politiek lege president.
Hillary Clinton wordt door veel Europeanen – en dus ook veel Nederlanders – gezien als de ideale opvolger van Obama: vrouw, echtgenote van Bill, Democraat. Maar als minister van Buitenlandse Zaken was zij een havik. Zij behoort met de Iers-Amerikaanse Samantha Power, die ambassadeur is bij de Verenigde Naties, en Obama’s nationale veiligheidsadviseur Susan Rice, tot het kamp van de ‘liberal interventionists‘. Ook deze ‘humanitaire haviken’ zien, net als de neocons, Amerikaans (militair) activisme in internationale relaties als gerechtvaardigd. In hun ogen dienen militaire interventies als middel om ‘democracy and the rule of law‘ af te dwingen.
De primaries in de VS zijn in aantocht en ongetwijfeld wordt door Nederlandse media dan ook weer de gebruikelijke beeldvorming rond de Amerikaanse Democraten (‘links, deugen’) en Republikeinen (‘rechts, deugen niet’) van stal gehaald. Maar die clichés kloppen vaak niet. Van Wolferen wijst erop dat in 1999 onder Bill Clinton en diens ‘premier’ Robert ‘Bob’ Rubin, de toenmalige minister van Financiën, de banken vrij spel kregen door het intrekken van de uit 1933 stammende Glass-Steagall-Act. Die legde beperkingen op aan de effectenactiviteiten van commerciële banken. Na de afschaffing van die wet werd het voor banken mogelijk om de schimmige hypotheekproducten te ontwikkelen, die aan de basis zouden staan van de latere kredietcrisis.
Van Wolferens nuancering van Vladimir Poetin en zijn kritiek op het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten en de Europese Unie zijn kennelijk voor sommigen te controversieel om te passen binnen het huidige Nederlandse meningenpalet. De oud-hoogleraar staat niet alleen. In de Engelstalige wereld worden opiniemakers als de Rusland-deskundige [Link niet meer beschikbaar] en de politicoloog John Mearsheimer – oude rotten, die Van Wolferens analyse delen – als ‘handlangers van Poetin’ weggezet.

Karel van Wolferen: 'Poetin ontpopt zich steeds meer als een staatsman' | ThePostOnline
 
Theresa May zal zelf brexitstrategie aankondigen
De Britse premier Theresa May toont zich dan toch bereid om inzage te geven in haar onderhandelingsstrategie over de brexit. Ze ontmijnt daarmee een discussie die haar in het parlement een beschamende nederlaag had kunnen bezorgen.

Verschillende parlementsleden van Mays Conservatieve Partij dreigden morgen steun te geven aan een amendement van de oppositie waarin de regering gevraagd wordt haar strategie uit de doeken te doen. Om daaraan te ontsnappen dient May nu zelf een amendement in waarin staat dat de regering zal bekendmaken wat haar "plan" voor de brexit nu precies is.

Dat moet gebeuren nog voor Londen artikel 50 van het Europees Verdrag activeert en er de EU formeel van op de hoogte brengt dat het de Unie wil verlaten. Tijdens een persconferentie riep de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier de Britten vandaag nog op duidelijkheid te verschaffen over welke relatie ze precies willen met de EU, eens de brexit een feit is.

In haar amendement schrijft May ook dat de activering van artikel 50 ten laatste op 31 maart 2017 moet gebeuren. Volgens sommige Tories dwingt ze oppositiepartij Labour op die manier om kleur te bekennen, maar bij Labour luidt het dat de partij nooit de bedoeling heeft gehad de notificatie te blokkeren.

In de Britse pers wordt erop gewezen dat het amendement waarover gestemd wordt, niet bindend is en op zich dus niet de inwerkingtreding van artikel 50 kan veroorzaken. Bovendien valt het nog te bezien hoeveel van haar strategie May werkelijk zal openbaren.
 
Laatst bewerkt:
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker waarschuwt voor eurosceptisch nationalisme
Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker waarschuwt voor eurosceptisch nationalisme. "Wie denkt dat de tijd gekomen is om verdeeldheid te zaaien in Europa en om ons in nationale afdelingen op te splitsen, is compleet fout. Als aparte landen zonder de Europese Unie kunnen we niet bestaan." Dat heeft hij vandaag gezegd tijdens een toespraak naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het Verdrag van Maastricht.

Het was een emotionele Juncker die terugblikte op de top van Maastricht, op 9 december 1991. De Commissievoorzitter was toen minister van Financiën van Luxemburg en is de enige van de deelnemers aan de top die nu nog politiek actief is.

Juncker maakte een punt van het relatieve belang van de Europese Unie op wereldschaal. "Met 25 procent van het mondiale bbp vormen we een relevant deel van de globale economie. Maar over tien jaar zullen we nog goed zijn voor 15 procent. En over 20 jaar zal geen enkele Europese lidstaat nog lid van de G7 zijn."

Ook op demografisch vlak verliest de EU aan gewicht. "Tegen het einde van de eeuw zullen we 4 procent uitmaken van een bevolking van 10 miljard mensen. Al wie dus denkt dat de tijd gekomen is om verdeeldheid te zaaien in Europa en om ons in nationale afdelingen op te splitsen, is compleet fout. Als aparte landen zonder de Europese Unie kunnen we niet bestaan."

In Maastricht kwamen de leiders van de (toen nog) 12 lidstaten van de Europese Gemeenschappen overeen om de Europese Unie op te richten. Ze legden er ook de basis van de Economische en Monetaire Unie en de euro. Het verdrag werd op 7 februari 1992 ondertekend en trad op 1 november 1993 in werking.
 
Laatst bewerkt:
Back
Naar boven