AndroidHealthClinic

Sticky FAQ: Striae / Huidstriemen: Oplossingen ter voorkoming van (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

BEUL

Cool Novice
10 jaar lid
Lid geworden
2 sep 2010
Berichten
109
Waardering
19
Lengte
1m93
Massa
97kg
Omdat er de laatste tijd veel topics worden aangemaakt met vragen of striae, maak ik bij deze een topic over het ontstaan en voorkomen van striae.

Wat is striae?

Striae, ook wel bekend als 'huidstriemen' zijn onderhuidse scheuren in de huid. Wanneer een scheur (striem) net is ontstaan, zal deze zichtbaar zijn als een rood/paarse streep op de huid.

Hoe ontstaat striae?

Striae ontstaat doorgaans door het snel aankomen in gewicht, of het snel verliezen van gewicht. Dit kan zowel spieren als vet betekenen. In het geval van bodybuilding ontstaat striae vaak doordat de bodybuilder te snel aankomt in massa. De huid kan de groei dan niet meer bijbenen en zal als gevolg hiervan (onderhuids) scheuren.

Daarnaast kunnen er ook andere factoren zoals een verhoogde cortisol spiegel (stresshormoon) een rol spelen in het ontstaan van striae. Cortisol zorgt ervoor dat de eiwitsynthese in het lichaam verlaagd wordt, en de huid dus minder rekbaar wordt.

Ook kunnen de striemen ontstaan door bepaalde oefeningen die bodybuilders uitvoeren. Bij een oefening als bijvoorbeeld 'flyes' is het mogelijk dat personen met een minder rekbare huid striae krijgen doordat hun huid de spanning niet aan kan.

Op welke plaatsen ontstaat striae?

Striae ontstaat bij de meeste bodybuilders op hun boven lichaam onder hun oksels en op hun borst bij de aanhechting tussen schouder en borst. Op het onderlichaam ontstaat het vaak op de bovenbenen.

Hoe kan ik van mijn striae afkomen?

Doorgaans is het onmogelijk om (volledig) van striae af te komen. Toch is het mogelijk om het vrijwel onzichtbaar te maken.

Na vele middeltjes geprobeerd te hebben, kan ik je vertellen dat 99% van de middeltjes niet werkt. Dit komt doordat de striae, zoals eerder aangegeven, onderhuidse scheuren zijn. Middeltjes als babyolie, vasaline, bodylotion hebben absoluut geen effect. Dit doordat deze substanties niet door kunnen dringen tot de onderste huidlaag (waar de striae zich bevindt). Verspil dus niet je geld aan deze producten!

Er is echter toch een product waar resultaat mee geboekt kan worden. Dit product heet emu olie, en wordt gemaakt van de gelijknamige australische vogel. Emu olie wordt ook gebruikt bij het behandelen van brandwonden patienten omdat het zorgt voor een wonderbaarlijk snelle genezing van wonden. Dit komt doordat emu olie de eiwit synthese versnelt.

Emu olie dringt door tot de diepste lagen van de huid, en voert hier zijn genezende werking uit. Als je het gebruikt voor striae zul je binnen een week de rood/paarse kleur zien verdwijnen. De scheuren zelf worden ook minder. De grote scheuren (bv: 1cm breed 8cm lang) zullen ongeveerd 40% minder worden. De kleine kunnen echter bijna geheel verdwijnen.

Gebruik:
Insmeren op de striae (gevoelige) plekken. 's morgens na het douchen, en 's avonds voor het slapen.
Emu olie is hypoallergeen, dus je hoeft niet bang te zijn dat je er allergisch voor bent.

Hoe kan ik striae voorkomen?

Je kunt striae voorkomen door op de eerste plaats gezond te eten. Bij de opbouw van nieuwe huidcellen zijn net als bij de opbouw van spieren voedingsstoffen nodig. Het is dus belangrijk dat je al je dagelijkse vitamines en mineralen alswel eiwitten en koolhydraten binnenkrijgt.

Sommige personen die erg gevoelig zijn voor striae doen er ook goed aan om extra vitamine E en zink te slikken.

Vitamine E zorgt voor een gezonde huid en werkt ook tegen bijvoorbeeld acne.

Zink zorgt voor een verbeterde eiwitsynthese in de huid, en zorgt voor de aanmaak van collageen. Hierdoor is de huid rekbaarder en beter beschermd tegen het ontstaan van striae. Het is wel belangrijk om zink pillen zonder calcium te kopen. Calcium verminderd namelijk de opname van zink.

Daarnaast kun je preventief smeren met emu olie op striae gevoelige plaatsen.

Een maatje van me groeit 2 x zo snel dan mij, maar heeft nergens last van. Hoe kan dat?

Hoe gevoelig je bent voor striae verschilt per persoon. De een kan 2 kg per maand aankomen en nergens last van hebben, en de ander kan bij 5 kg per jaar al open scheuren. Er zijn zelfs ecto's op het forum van bodybuilding.com te vinden met striae op zeer ongebruikelijke plaatsen. Zoals hun onderarmen.

Ik begin erg last te krijgen van striae, kan ik nu niet beter even stoppen met trainen?

Over het algemeen is het zo dat wanneer je begint met trainen, en je dus snel veel aankomt, last kunt krijgen van striae. Meestal is dit slechts een periode waar je even doorheen moet. Als je langer dan een jaar traint, zul je niet zo snel meer aankomen en zal het probleem vaak opgelost zijn.

Als je stopt met trainen, en later weer begint, zul je er waarschijnlijk toch weer last van krijgen.

Ik heb zelf ervaren dat ik na ongeveer een half jaar trainen geen nieuwe striae meer kreeg. Dit verschilt echter per persoon. Bij sommige is het nou eenmaal: groeien = meer striae.
 
Huidstriemen, oplossingen ter voorkoming en herstel

Striemen (Stretch marks/Striae gravidarum) is niet alleen een voorkomend probleem bij zwangerschap zoals sommigen onder jullie weten.

Maar het is misschien wel te voorkomen. Het hangt in principe af van de productie collageen in je huid. Je kan dit bereiken met bepaalde supplementen zoals gelatine (collageen hydrolysaat), maar ik focus me eerst op de oliën.

Meeste oliën gebruikt bij zwangerschappen nu bevatten plantenextracten. Sommige van deze werken en dit komt door hun fyto-oestrogene werking (een reden waarom vrouwen een dikkere huid hebben). Dit verhoogt de productie van collageen en mogelijk elastine (bio-oil is een voorbeeld hiervan).

Dit willen we natuurlijk vermijden gezien sterke fyto-oestrogenen niet aan ons mannen besteed zijn.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Collageen

http://nl.wikipedia.org/wiki/Elastine

http://nl.wikipedia.org/wiki/Gelatine


Welke oliën werken nu en welke niet? Zo te zien een wat ouder middel, amandelolie, werkt. Maar er zijn nu vermoedens dat dit bij zwangerschap tot vroegtijdige geboorte kan leiden. Dus dan is er nog een andere optie voor degene die zwanger zijn en geen fyto-oestrogenen willen gebruiken. Dit is glycerine.



Amandelolie en glycerine (werkt)

THE PROTECTIVE EFFECT OF ALMOND OIL AND GLYCERIN IN STRIAE GRAVIDARUM
http://www.sid.ir/en/ViewPaper.asp?...t=317&vVolume=5&vWriter=BEH NIA H.,HOSSEINI M.



Olijfolie (werkt niet)

Effects of olive oil on striae gravidarum in the second trimester of pregnancy.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22594386

The effect of olive oil on prevention of striae gravidarum: a randomized controlled clinical trial.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22863639



Cacao boter (werkt niet)

Cocoa butter lotion for prevention of striae gravidarum: a double-blind, randomised and placebo-controlled trial.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18715434

Prevention of striae gravidarum with cocoa butter cream.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793585



Bittere amandelolie (werkt niet)

The effect of bitter almond oil and massaging on striae gravidarum in primiparaous women.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22594386

Dit is geen vette olie afkomstig van amandelen (zoete amandelboom), maar is een essentiële olie uit de bittere amandelboom.

http://translate.google.nl/translat...and+almond+oil&hl=nl&rlz=1T4GGHP_nlNL467NL467




Zo te zien is de combinatie van massage (15min) met amandelolie of glycerine de beste oplossing. Maar bij zwangerschap dus alleen glycerine.

Almond Oil in Pregnancy Linked to Premature Birth
http://www.livescience.com/24243-herbal-supplements-almond-oil-premature-birth.html

Herbal supplements in pregnancy: unexpected results from a multicentre study.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22926840




De supplementen nu.

Collageen/gelatine

Zo houdt collageen rimpels weg
http://www.ergogenics.org/zo-houdt-collageen-rimpels-weg.html

Dierstudie: gehydrolyseerd collageen houdt huid jong
http://www.ergogenics.org/gehydrolyseerd-collageen-houdt-huid-jong.html


Silicium

Siliciumsupplement verjongt huid, haren en nagels
http://www.ergogenics.org/coleman.html


Lycopeen

Tomatenpuree (bevat lycopeen) beschermt huid tegen veroudering
http://www.ergogenics.org/longevity24.html#1


Ecdysterone

Ecdysteroïden voor jongere huid en meer spiermassa
http://www.ergogenics.org/supplement268.html


Vitamine C

Effect of vitamin C and its derivatives on collagen synthesis and cross-linking by normal human fibroblasts.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18505499


Er zullen nog wel zijn die dit kunnen (zij die collageensynthese verhogen). Bij supplementen aangegeven op ergogenics die collageen in huid, nagels of kraakbeen verhogen zijn meestal een mogelijkheid. Meeste hebben ook een positief effect op deze 3.

Vitamine C is een van de belangrijke factor bij collageen productie. En is zeker aan te raden bij rokers gezien dit het vitamine C gehalte in het lichaam verminderd. Dit zou een link kunnen zijn waarom de huid sneller verouderd bij rokers.
 
Laatst bewerkt:
Vitamine C, nodig voor de synthese van collageen,

+ koper, nodig voor lysyl oxidase, dat elastine en collageen aan elkaar linkt?
 
Vitamine C, nodig voor de synthese van collageen,

+ koper, nodig voor lysyl oxidase, dat elastine en collageen aan elkaar linkt?

Inderdaad ;)
 
Laatst bewerkt:
En wat te gebruiken tegen de rimpels die vormen omdat je ontzettend veel afvalt? Zie m'n fotolog. Heb niet zo'n lap vel die je moet weg laten halen, maar ik denk wel dat ik 'iets' ga overhouden.
 
En wat te gebruiken tegen de rimpels die vormen omdat je ontzettend veel afvalt? Zie m'n fotolog. Heb niet zo'n lap vel die je moet weg laten halen, maar ik denk wel dat ik 'iets' ga overhouden.

Collageensynthese en elastine verhogen is je beste optie dan ook. Gelatine (collageen hydrolysaat) is een zeer goede optie hiervoor.

Ook voldoende vitamine C is belangrijk.
 
Ik slik elke dag een multivit, omega's, vitamine d 5000iu, eet veel groenten.

http://www.bodyenfitshop.nl/andere-...essures/doctors-best/best-collagen-types-1-3/

Is dit iets?

Multivit is niet nodig dan. Omega 3 alleen als je geen vis of walnoten eten.

En die collageen 1 en 3 is minder goed. Kan werken, maar zou voor gelatine (is collageen hydrolysaat) gaan. Is beter opneembaar. Kan je vrijwel elke winkel krijgen (zakjes van 9gram).

gelatine-wit.jpg
 
Laatst bewerkt:
Google=> gelatine + strakkere + huid... Lastig. Ik geloof je wel, maar eerst deftig op zoek naar enig hard bewijs.
 
Laatst bewerkt:
Collageensynthese en elastine verhogen is je beste optie dan ook. Gelatine (collageen hydrolysaat) is een zeer goede optie hiervoor.

Ook voldoende vitamine C is belangrijk.

Wat is dan een goede dosering van gelatine?
 
5 tot 10 gram/dag.
 
Heeft iemand een merk en winkel waarvan men de emu olie kan aanbevelen?
 
Hoewel emu olie super is word hier toch een wat te positief beeld geschetst.
Zelf heb ik me in het verleden enorm verdiept en 100en mensen over gesproken, waaronder specialisten.
Heb ook zelf enorm veel uitgeprobeerd, ook emu olie.
En elke keer kwam naar voren dat er geen 1 enkele behandeling is die succesvol is.
De mensen die succes hadden deden een combinatie van allerlei behandelingen om de huidstructuur te verbeteren.

Peelings als glycolic acid, lactic acid of zelfs TCA eventueel gecombineerd met microneedling en een vorm van scrubben met een dermabrasion cloth waren onderdeel van succes het verminderen/verwijderen van striae.
Er zijn ook laserbehandelingen die kunnen helpen, maar die zijn vrij prijzig.

Kortom je moet de huid op meerdere manieren stimuleren en de heftigere methodes als sterke peelings lijken hier in essentieel.
Je moet bedenken dat striae een diep litteken is, die ga je niet verwijderen met enkel een goede olie.

Met bodybuilding ga je ook niet alleen trainen zonder te eten en rusten, het is de combinatie die naar succes leid.

Dus je zal gebruik moeten maken van een (sterke) peeling, scrubben en/of microneedling en dan zowel van binnen als van buiten moeten voeden.

Retin A, vitamine A in zuurvorm die te verkrijgen is via de huisarts zou ik ook iedereen aan bevelen, dat werkt gewoon.
Die zou je in de ochtend kunnen smeren of in de avond met emu olie daar bovenop.
Emu olie zou ook helpen cremes beter te doen laten doordringen.

Daarnaast is er nog copper peptides van skinbiology.com waar een hoop mensen vertrouwen in hebben.
Maak voor jezelf een routine die voor jou haalbaar/betaalbaar is.

Als je meer over striae wilt leren raad ik ook aan actief te zijn op het forum van skinbiology.com.
Loren Pickart een bioloog gespecialiseerd in de huid is daar zelf ook actief op het forum.

Waarschuwing: scrub nooit eerst voor je een peeling gebruikt, altijd eerst de peeling en daarna eventueel scrubben.
Raad ook niemand aan hier zomaar aan de beginnen zonder een specialist.
 
Laatst bewerkt:
Strechmarks zijn een beloning van de harde arbeid. Dat moet je niet proberen te maskeren met cremes.
 
Strechmarks zijn een beloning van de harde arbeid. Dat moet je niet proberen te maskeren met cremes.

Stretchmarks geven aan dat je niet je tijd rustig genomen hebt ;) Te snel zodat je huid niet kan volgen.

En je huid is ook dunner op die plaatsen. Dus beter voorkomen.
 
Wat met de Bio-olie (te krijgen in het Kruidvat)? Krijg dit altijd te horen als ik iemand over striae spreek

Bio-Oil.jpg
 
Bio-oil heb ik besproken in mijn eerste post.

Meeste oliën gebruikt bij zwangerschappen nu bevatten plantenextracten. Sommige van deze werken en dit komt door hun fyto-oestrogene werking (een reden waarom vrouwen een dikkere huid hebben). Dit verhoogt de productie van collageen en mogelijk elastine (bio-oil is een voorbeeld hiervan).

Dit willen we natuurlijk vermijden gezien sterke fyto-oestrogenen niet aan ons mannen besteed zijn.
 
Back
Naar boven