MuscleMeat

Geen effect verzadigd vet op hart-en vaatziekten (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

isdatzo

Advanced Bodybuilder
10 jaar lid
Lid geworden
16 apr 2007
Berichten
1.073
Waardering
116
Deze maand is een literatuuroverzicht gepubliceerd naar het effect van verzadigd vet op hart- en vaatziekten.

Wetenschappers zochten in de literatuur naar studies over de relatie tussen verzadigd vet en hartziekten, beroerten, en totale hart- en vaatziekten.
Er werden 21 studies gevonden, en in totaal werden 347,747 personen gedurende 5-23 jaar gevolgd. In deze periode deden zich 11.006 cardiovasculaire incidenten voor.
Inname van verzadigd vet stond niet in verband met een verhoogd risico op hartziekten (RR = 1.07; 95% CI = 0.96-1.19; P = 0.22), beroerten (RR = 0.81; 95% CI = 0.62-1.05; P = 0.11), en totale hart- en vaatziekten (RR = 1.00; 95% CI = 0.89-1.11; P = 0.95) (1).


Waarom is de conclusie uit dit onderzoek betrouwbaarder dan het advies van het voedingscentrum?

-Het Voedingscentrum baseert zijn richtlijnen voor een groot deel op het wetenschappelijke adviesorgaan "De Gezondheidsraad". In 2006 bracht De Gezondheidsraad het rapport "Richtlijnen Goede Voeding" uit (2). In dit rapport wordt o.a. aangeraden het energie% verzadigd vet te verlagen tot 10 voor het verminderen van het risico op coronaire hartziekten (blz. 13 rapport). Indien we echter het rapport doorbladeren naar het gedeelte voor de wetenschappelijke onderbouwing, zien we dat er geen wetenschappelijke literaruur wordt geciteerd waaruit zou moeten blijken dat verzadigd vet daadwerkelijk de kans op coronaire hartziekten verhoogt (blz. 49-55 rapport).

-De Gezondheidsraad rich zich niet op onderzoek naar het directe effect tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten, maar op de relatie tussen verzadigde vetten en het cholesterol. Hiervoor refereert het naar een meta-analyse uit 2003 (3).

-Wanneer we vervolgens naar deze meta-analyse kijken, zien we dat de auteurs hiervan benadrukken dat "studies naar de effecten van het dieet op zgn. "biomarkers" (zoals cholesterol nooit studies kunnen vervangen waarin wordt gekeken naar de effecten van het dieet op daadwerkelijke hart-en vaatziekten":

our analysis also underlines the fact that effects of diet on biomarkers such as blood lipids can never replace studies that employ disease or death as outcomes.


Conclusie: De wetenschappelijke referentie voor het Voedingscentrum + De Gezondheidsraad stelt dat je beter kunt kijken naar de effecten van verzadigd vet op de daadwerkelijke kans op hart- en vaatziekten dan naar de effecten op het cholesterol. De zeer recent, gepubliceerde literatuuroverzicht voldoet aan deze wens, en deze analyse laat zien dat er op dit moment totaal geen bewijs is voor een effect van verzadigd vet op hart- en vaatziekten: RR = 1.00 (0.89-1.11; P = 0.95).



Referenties:
1) http://voedingengezondheid.com/hartenvaatziekten.html
2) Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; publicatie nr 2006/21.
Link: http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/2006@21N.pdf
3) Mensink RP. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr. 2003 May;77(5):1146-55.
Link: http://www.ajcn.org/cgi/reprint/77/5/1146

---------- Toegevoegd om 21:27 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 21:24 ----------



Opmerking:
Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat verzadigd vet gezond of ongezond zou zijn.

Ook wil dit niet zeggen dat alle verschillende bronnen van verzadigd vet uit het dieet dús ook allemaal geen effect hebben op hart-en vaatziekten.
 
Het Voedingscentrum wordt ook nog ééns gesponsord door Unilever.
 
Die hele fobie tegen verzadigde vettten is sowieso overtrokken! Kijk nou gewoons eens in de natuur naar vleeseters. Denk je nou echt dat poema's of luipaarden, leeuwen dood gaan aan de verzadigde vetten uit hun vlees door een hartinfarct ofzo. Trouwens cholesterol krijgt ook altijd een negatieve bijklank maar deze heb je keihard nodig om allerlei eiwitten en vetten te vervoeren in het lichaam. Echter daarvoor moeten ze kunnen plakken. Heb je dus slechte bloedvaten (veel beschadigingen) dan plakken ze dus en zorgen ze voor opstoppingen. Die beschadigingen krijg je o.a door roken, slechte voeding (transvetten en weinig goede vetten) en genen (erfelijkheid). Dus eet nou gewoon lekker je rundersteak of lam. Daarnaast zouden verzadigde vetten een positief effect hebben op je hormoonproductie.

Bron: Dr. Meerendonk
 
Deze maand is een literatuuroverzicht gepubliceerd naar het effect van verzadigd vet op hart- en vaatziekten.

Waar is dat onderzoek dan gepubliceerd ?
 
Ja, ik vind het ook zo'n onzin allemaal, dat gezeik over verzadigde vetten. Sowieso heeft het voedingscentrum ook een deal gesloten met grote bedrijven binnen de voedselindustrie. Wat zou er bijvoorbeeld met Becel gebeuren als de waarheid boven kwam drijven? Juist, die zouden kunnen inpakken, samen met alle soortgelijke bedrijven die afhankelijk zijn van kreten als "verlaag je cholesterol, geen vet".

Het is ook zo grappig, toen ik op de snackafdeling van een supermarkt werkte, hoorde je die huisvrouwen gewoon tegen elkaar zeggen "we moeten wel blijven letten op ons cholesterol", vervolgens pakken ze een verpakking chocoladekoekjes van LU met daarop "goed voor je cholesterol".

Ten slotte is in Afrikaanse landen, waar hoofdzakelijk vlees en dus verzadigde vetten worden gegeten, nooit een teken van hart- en vaatziekten geconstateerd. Weer een bewijs van het feit dat het Voedingscentrum bullshit is.
 
Het Voedingscentrum wordt ook nog ééns gesponsord door Unilever.

Tja de genoemde J.P. Mensink is ook niet echt vrij van banden met het bedrijfsleven :
De leerstoel "Moleculaire Voedingskunde, met bijzondere aandacht voor het lipidenmetabolisme" is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Zuivel, Voeding en Gezondheid te Maarssen

Ook al is dat wel weer van enkele jaren terug, weet niet of Mensink die leerstoel nog heeft.
 
Waar is dat onderzoek dan gepubliceerd ?

Referenties staan altijd op mijn site :)

Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease.
Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM.

Children's Hospital Oakland Research Institute Oakland CA Harvard School of Public Health Boston MA.

BACKGROUND: A reduction in dietary saturated fat has generally been thought to improve cardiovascular health. OBJECTIVE: The objective of this meta-analysis was to summarize the evidence related to the association of dietary saturated fat with risk of coronary heart disease (CHD), stroke, and cardiovascular disease (CVD; CHD inclusive of stroke) in prospective epidemiologic studies. DESIGN: Twenty-one studies identified by searching MEDLINE and EMBASE databases and secondary referencing qualified for inclusion in this study. A random-effects model was used to derive composite relative risk estimates for CHD, stroke, and CVD. RESULTS: During 5-23 y of follow-up of 347,747 subjects, 11,006 developed CHD or stroke. Intake of saturated fat was not associated with an increased risk of CHD, stroke, or CVD. The pooled relative risk estimates that compared extreme quantiles of saturated fat intake were 1.07 (95% CI: 0.96, 1.19; P = 0.22) for CHD, 0.81 (95% CI: 0.62, 1.05; P = 0.11) for stroke, and 1.00 (95% CI: 0.89, 1.11; P = 0.95) for CVD. Consideration of age, coïtus, and study quality did not change the results. CONCLUSIONS: A meta-analysis of prospective epidemiologic studies showed that there is no significant evidence for concluding that dietary saturated fat is associated with an increased risk of CHD or CVD. More data are needed to elucidate whether CVD risks are likely to be influenced by the specific nutrients used to replace saturated fat.

Link: Siri-Tarino PW. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr. 2010 Jan 13. [Epub ahead of print] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648

Helaas is de full text nog niet gepubliceerd. Echter, zowel het effect (RR = 1.00) als de trend (P = 0.95) wijzen op een absoluut 0 effect (op basis van de huidige kennis!)
 
Laatst bewerkt:
Die hele fobie tegen verzadigde vettten is sowieso overtrokken! Kijk nou gewoons eens in de natuur naar vleeseters. Denk je nou echt dat poema's of luipaarden, leeuwen dood gaan aan de verzadigde vetten uit hun vlees door een hartinfarct ofzo. Trouwens cholesterol krijgt ook altijd een negatieve bijklank maar deze heb je keihard nodig om allerlei eiwitten en vetten te vervoeren in het lichaam. Echter daarvoor moeten ze kunnen plakken. Heb je dus slechte bloedvaten (veel beschadigingen) dan plakken ze dus en zorgen ze voor opstoppingen. Die beschadigingen krijg je o.a door roken, slechte voeding (transvetten en weinig goede vetten) en genen (erfelijkheid). Dus eet nou gewoon lekker je rundersteak of lam. Daarnaast zouden verzadigde vetten een positief effect hebben op je hormoonproductie.

Bron: Dr. Meerendonk

Aan dit soort logica heb je net zo weinig als aan de omgekeerde logica die aannemelijk moet maken dat verzadigd vet via het cholesterol de kans op hart-en vaatziekten zou verhogen.

Het gaat er om dat je kijkt naar de directe relatie tussen de variabelen waarvan je het effect wilt weten. Daarná ga je pas kijken welke mechanismen verantwoordelijk zijn voor dit effect (de theorie). En níet andersom zoals Meerondonk doet (+ het voedingscentrum).
 
Ja, ik vind het ook zo'n onzin allemaal, dat gezeik over verzadigde vetten. Sowieso heeft het voedingscentrum ook een deal gesloten met grote bedrijven binnen de voedselindustrie. Wat zou er bijvoorbeeld met Becel gebeuren als de waarheid boven kwam drijven? Juist, die zouden kunnen inpakken, samen met alle soortgelijke bedrijven die afhankelijk zijn van kreten als "verlaag je cholesterol, geen vet".

Het is ook zo grappig, toen ik op de snackafdeling van een supermarkt werkte, hoorde je die huisvrouwen gewoon tegen elkaar zeggen "we moeten wel blijven letten op ons cholesterol", vervolgens pakken ze een verpakking chocoladekoekjes van LU met daarop "goed voor je cholesterol".

Ten slotte is in Afrikaanse landen, waar hoofdzakelijk vlees en dus verzadigde vetten worden gegeten, nooit een teken van hart- en vaatziekten geconstateerd. Weer een bewijs van het feit dat het Voedingscentrum bullshit is.


Nou, verzadigde vetten zijn wel degelijk ongezond in een gemeenschap waar er een groot overschot aan voedsel is en mensen toch al te zwaar zijn.... lijkt me niet te gelden voor Afrika....waarschijnlijk zelfs niet voor Eskimo's die grote hoeveelheden vet eten. (ok, geen overgewicht hebben is waarschijnlijk een betere oplossing dan verzadigd vet mijden of focussen op cholesterol, maar toch)
 
Goeie post isdatzo!
 
Erg goede post!

Ik vraag me af of die gezondheidsraad nu zo'n log orgaan is dat het niet constant de standpunten bijstelt afgaand op de wetenschappelijke consensus (en daarmee het voedingscentrum).
 
Erg goede post!

Ik vraag me af of die gezondheidsraad nu zo'n log orgaan is dat het niet constant de standpunten bijstelt afgaand op de wetenschappelijke consensus (en daarmee het voedingscentrum).
Dr wordt 30 jaar gezegd dat vetten slecht zijn en zoveel mogelijk vermeden moeten worden, en dan opeens zouden ze het tegendeel beweren. Niemand die ze meer serieus neemt dan :)
 
Isdatzo, heb je trouwens wat meer info over VLDL en Lp(a)? Dat zijn 2 type's van LDL cholesteroll die wel de kans verhogen op hart en vaatziekten, normale LDL vormt geen risico, de hoeveelheid LDL meten wil dus helemaal nix zeggen, alleen geoxideerde LDL vormt een probleem.
Verzadigde vetten verhogen alleen de ongevaarlijke LDL.

Heb wel niet de nodige references hierover etc
 
Ik voel me veel beter en train lekkerder met genoeg verzadigde vetten in een dieet.
 
Erg goede post!

Ik vraag me af of die gezondheidsraad nu zo'n log orgaan is dat het niet constant de standpunten bijstelt afgaand op de wetenschappelijke consensus (en daarmee het voedingscentrum).

Het vorige laatste rapport stamt uit 2006. Het rapport daarvoor komt uit 2001. Mogelijk komt er volgend jaar weer een nieuw rapport.

Als het dan nóg niet is bijgesteld, ben ik mijn vertrouwen er in kwijt.
Er is tenslotte nooit evidence based bewijs geweest voor een directe relatie tussen verzadigd vet en hart- en vaatziekten.
Het is echt niet zo dat vroegere studies een verhoogd risico op hart- en vaatziekten vonden door consumptie van verzadigd vet, en dat recentere studies een beschermend effect vonden waardoor het effect nu opeens op precies 0 uitkomt.

Het is allemaal begonnen met een plausibele theorie. Je mag aannemen dat adviesorganen niet nogmaals dezelfde fout maken en zich voortaan primair richten op dírect bewijs.

---------- Toegevoegd om 15:24 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 15:20 ----------

Isdatzo, heb je trouwens wat meer info over VLDL en Lp(a)? Dat zijn 2 type's van LDL cholesteroll die wel de kans verhogen op hart en vaatziekten, normale LDL vormt geen risico, de hoeveelheid LDL meten wil dus helemaal nix zeggen, alleen geoxideerde LDL vormt een probleem.
Verzadigde vetten verhogen alleen de ongevaarlijke LDL.

Heb wel niet de nodige references hierover etc

Alstu:

http://voedingengezondheid.com/koolhydraten-vetten-cholesterol.html
 
Ja, ik vind het ook zo'n onzin allemaal, dat gezeik over verzadigde vetten. Sowieso heeft het voedingscentrum ook een deal gesloten met grote bedrijven binnen de voedselindustrie. Wat zou er bijvoorbeeld met Becel gebeuren als de waarheid boven kwam drijven? Juist, die zouden kunnen inpakken, samen met alle soortgelijke bedrijven die afhankelijk zijn van kreten als "verlaag je cholesterol, geen vet".

Het is ook zo grappig, toen ik op de snackafdeling van een supermarkt werkte, hoorde je die huisvrouwen gewoon tegen elkaar zeggen "we moeten wel blijven letten op ons cholesterol", vervolgens pakken ze een verpakking chocoladekoekjes van LU met daarop "goed voor je cholesterol".

Ten slotte is in Afrikaanse landen, waar hoofdzakelijk vlees en dus verzadigde vetten worden gegeten, nooit een teken van hart- en vaatziekten geconstateerd. Weer een bewijs van het feit dat het Voedingscentrum bullshit is.

dikke FAIL
 
Mooi dat er nu ook een meta-analyse (hoogste trap van wetenschappelijk bewijs) bevestigt wat eerdere onderzoeken al aantoonden.

Het is wel zeer kwalijk, maar voor mij niet meer verbazingwekkend, dat instituten als de Gezondheidsraad deze blunders maakt. Al 20 jaar is er een hetze tegen (verzadigd) vet. Op basis van wat? Hypotheses, verkeerde aannames en grove nalatigheden.
Dat deze instituten advies geven over volksgezondheid en voeding en grote invloed hebben op zowel de politiek als consumenten, is dan ook afgrijselijk.

Dit betekent niet dat deze instuten alleen maar onzin uitkramen, maar als dit soort grove fouten worden gemaakt doet dat wel twijfelen aan de geloofwaardigheid. Zie ook het Vitamine D topic.
 
Laatst bewerkt:
:nowai:

---------- Toegevoegd om 16:57 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 16:55 ----------

Die hele fobie tegen verzadigde vettten is sowieso overtrokken! Kijk nou gewoons eens in de natuur naar vleeseters. Denk je nou echt dat poema's of luipaarden, leeuwen dood gaan aan de verzadigde vetten uit hun vlees door een hartinfarct ofzo. Trouwens cholesterol krijgt ook altijd een negatieve bijklank maar deze heb je keihard nodig om allerlei eiwitten en vetten te vervoeren in het lichaam. Echter daarvoor moeten ze kunnen plakken. Heb je dus slechte bloedvaten (veel beschadigingen) dan plakken ze dus en zorgen ze voor opstoppingen. Die beschadigingen krijg je o.a door roken, slechte voeding (transvetten en weinig goede vetten) en genen (erfelijkheid). Dus eet nou gewoon lekker je rundersteak of lam. Daarnaast zouden verzadigde vetten een positief effect hebben op je hormoonproductie.

Bron: Dr. Meerendonk

je vergeet hoge bloeddruk, of extreem hoge bloeddruk tijdens het deadliften/squatten
 
Back
Naar boven