- Lid geworden
- 16 apr 2007
- Berichten
- 1.073
- Waardering
- 116
Deze maand is een literatuuroverzicht gepubliceerd naar het effect van verzadigd vet op hart- en vaatziekten.
Wetenschappers zochten in de literatuur naar studies over de relatie tussen verzadigd vet en hartziekten, beroerten, en totale hart- en vaatziekten.
Er werden 21 studies gevonden, en in totaal werden 347,747 personen gedurende 5-23 jaar gevolgd. In deze periode deden zich 11.006 cardiovasculaire incidenten voor.
Inname van verzadigd vet stond niet in verband met een verhoogd risico op hartziekten (RR = 1.07; 95% CI = 0.96-1.19; P = 0.22), beroerten (RR = 0.81; 95% CI = 0.62-1.05; P = 0.11), en totale hart- en vaatziekten (RR = 1.00; 95% CI = 0.89-1.11; P = 0.95) (1).
Waarom is de conclusie uit dit onderzoek betrouwbaarder dan het advies van het voedingscentrum?
-Het Voedingscentrum baseert zijn richtlijnen voor een groot deel op het wetenschappelijke adviesorgaan "De Gezondheidsraad". In 2006 bracht De Gezondheidsraad het rapport "Richtlijnen Goede Voeding" uit (2). In dit rapport wordt o.a. aangeraden het energie% verzadigd vet te verlagen tot 10 voor het verminderen van het risico op coronaire hartziekten (blz. 13 rapport). Indien we echter het rapport doorbladeren naar het gedeelte voor de wetenschappelijke onderbouwing, zien we dat er geen wetenschappelijke literaruur wordt geciteerd waaruit zou moeten blijken dat verzadigd vet daadwerkelijk de kans op coronaire hartziekten verhoogt (blz. 49-55 rapport).
-De Gezondheidsraad rich zich niet op onderzoek naar het directe effect tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten, maar op de relatie tussen verzadigde vetten en het cholesterol. Hiervoor refereert het naar een meta-analyse uit 2003 (3).
-Wanneer we vervolgens naar deze meta-analyse kijken, zien we dat de auteurs hiervan benadrukken dat "studies naar de effecten van het dieet op zgn. "biomarkers" (zoals cholesterol nooit studies kunnen vervangen waarin wordt gekeken naar de effecten van het dieet op daadwerkelijke hart-en vaatziekten":
Conclusie: De wetenschappelijke referentie voor het Voedingscentrum + De Gezondheidsraad stelt dat je beter kunt kijken naar de effecten van verzadigd vet op de daadwerkelijke kans op hart- en vaatziekten dan naar de effecten op het cholesterol. De zeer recent, gepubliceerde literatuuroverzicht voldoet aan deze wens, en deze analyse laat zien dat er op dit moment totaal geen bewijs is voor een effect van verzadigd vet op hart- en vaatziekten: RR = 1.00 (0.89-1.11; P = 0.95).
Referenties:
1) http://voedingengezondheid.com/hartenvaatziekten.html
2) Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; publicatie nr 2006/21.
Link: http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/2006@21N.pdf
3) Mensink RP. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr. 2003 May;77(5):1146-55.
Link: http://www.ajcn.org/cgi/reprint/77/5/1146
---------- Toegevoegd om 21:27 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 21:24 ----------
Opmerking:
Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat verzadigd vet gezond of ongezond zou zijn.
Ook wil dit niet zeggen dat alle verschillende bronnen van verzadigd vet uit het dieet dús ook allemaal geen effect hebben op hart-en vaatziekten.
Wetenschappers zochten in de literatuur naar studies over de relatie tussen verzadigd vet en hartziekten, beroerten, en totale hart- en vaatziekten.
Er werden 21 studies gevonden, en in totaal werden 347,747 personen gedurende 5-23 jaar gevolgd. In deze periode deden zich 11.006 cardiovasculaire incidenten voor.
Inname van verzadigd vet stond niet in verband met een verhoogd risico op hartziekten (RR = 1.07; 95% CI = 0.96-1.19; P = 0.22), beroerten (RR = 0.81; 95% CI = 0.62-1.05; P = 0.11), en totale hart- en vaatziekten (RR = 1.00; 95% CI = 0.89-1.11; P = 0.95) (1).
Waarom is de conclusie uit dit onderzoek betrouwbaarder dan het advies van het voedingscentrum?
-Het Voedingscentrum baseert zijn richtlijnen voor een groot deel op het wetenschappelijke adviesorgaan "De Gezondheidsraad". In 2006 bracht De Gezondheidsraad het rapport "Richtlijnen Goede Voeding" uit (2). In dit rapport wordt o.a. aangeraden het energie% verzadigd vet te verlagen tot 10 voor het verminderen van het risico op coronaire hartziekten (blz. 13 rapport). Indien we echter het rapport doorbladeren naar het gedeelte voor de wetenschappelijke onderbouwing, zien we dat er geen wetenschappelijke literaruur wordt geciteerd waaruit zou moeten blijken dat verzadigd vet daadwerkelijk de kans op coronaire hartziekten verhoogt (blz. 49-55 rapport).
-De Gezondheidsraad rich zich niet op onderzoek naar het directe effect tussen verzadigde vetten en hart- en vaatziekten, maar op de relatie tussen verzadigde vetten en het cholesterol. Hiervoor refereert het naar een meta-analyse uit 2003 (3).
-Wanneer we vervolgens naar deze meta-analyse kijken, zien we dat de auteurs hiervan benadrukken dat "studies naar de effecten van het dieet op zgn. "biomarkers" (zoals cholesterol nooit studies kunnen vervangen waarin wordt gekeken naar de effecten van het dieet op daadwerkelijke hart-en vaatziekten":
our analysis also underlines the fact that effects of diet on biomarkers such as blood lipids can never replace studies that employ disease or death as outcomes.
Conclusie: De wetenschappelijke referentie voor het Voedingscentrum + De Gezondheidsraad stelt dat je beter kunt kijken naar de effecten van verzadigd vet op de daadwerkelijke kans op hart- en vaatziekten dan naar de effecten op het cholesterol. De zeer recent, gepubliceerde literatuuroverzicht voldoet aan deze wens, en deze analyse laat zien dat er op dit moment totaal geen bewijs is voor een effect van verzadigd vet op hart- en vaatziekten: RR = 1.00 (0.89-1.11; P = 0.95).
Referenties:
1) http://voedingengezondheid.com/hartenvaatziekten.html
2) Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2006. Den Haag: Gezondheidsraad, 2006; publicatie nr 2006/21.
Link: http://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/2006@21N.pdf
3) Mensink RP. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr. 2003 May;77(5):1146-55.
Link: http://www.ajcn.org/cgi/reprint/77/5/1146
---------- Toegevoegd om 21:27 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 21:24 ----------
Opmerking:
Overigens wil ik hiermee niet zeggen dat verzadigd vet gezond of ongezond zou zijn.
Ook wil dit niet zeggen dat alle verschillende bronnen van verzadigd vet uit het dieet dús ook allemaal geen effect hebben op hart-en vaatziekten.