XXL Nutrition

Gehaktballen

Bezoekers in dit topic

AlexT

Huge Freak
15 jaar lid
Lid geworden
23 okt 2005
Berichten
7.963
Waardering
0
Prima bulkvoer:

BENODIGDHEDEN:

500 gram gehakt, niet gekruid (half om half of rundergehakt)
6 afgestreken theelepels zout (of meer of minder naar smaak)
1/2 theelepel peper
1 theelepel nootmuskaat
2 grote eieren (zie: Info)
120 gram paneermeel
2 zeer volle eetlepels klein gesneden verse basilicum
1 zeer volle eetlepel klein gesneden verse rozemarijnblaadjes
2 zeer volle eetlepels klein gesneden verse salieblaadjes
50 gram margarine



eventueel:

1 tomaat en circa 1 eetlepel maïzena (voor de 'jus')

BEREIDINGSTIJD: circa 40 minuten



BEREIDEN:
Doe het gehakt in een schaal en prak het gehakt los met een vork (het gehakt is dan straks makkelijker met de rest van de ingrediënten te mengen).

Strooi het zout, de peper en de nootmuskaat over het gehakt.

Breek de eieren boven het gehakt en voeg daarna het paneermeel en de tuinkruiden toe.

Meng de inhoud van de schaal met een vork losjes door door elkaar tot alles goed gemengd is.



Verdeel het gehakt in 6 gelijke porties.

Kneed een portie gehakt met de handen verder tot een samenhangend geheel en vorm er een bal van. (Tip: Doe dit kort en losjes - Van gehakt dat te lang gekneed is maak je geen mooie luchtige bal gehakt maar echte taaie 'stuiterbal'.)

Maak van de overgebleven porties gehakt op dezelfde manier nog 5 gehaktballen.

Verhit de margarine in een (braad)pan tot de margarine niet meer schuimt en bak de gehaktballen er rondom bruin in.

Voeg een beetje water toe (ongeveer 1 centimeter in de pan) - en voor extra lekkere jus ook nog een in kleine blokjes gesneden tomaat.



Zet de hittebron hoog tot de inhoud van de pan kookt, zet de hittebron daarna lager - maar let er wel op dat het water net blijft koken - en leg een deksel iets schuin op de pan.

Wacht 20 minuten tot de gehaktballen gaar zijn, controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit - voeg zo nodig wat water toe.



'Jus':

Haal de gehaktballen uit de pan. Giet 1/3 liter bouillon of water in de pan (of meer of minder indien gewenst).



Breng aan de kook en bindt de 'jus' met maïzena tot de gewenste dikte (Tip nodig? Klik hier).



Proef en breng de 'jus' zo nodig nog op smaak met wat voorhanden is (bijvoorbeeld: Een bouillonblokje of bouillonpoeder, peper, zout, een scheutje maggi).

Van dekooktips.com
 
klinkt prima, weet je ook kcal per bal of dat niet?
 
Zal wel rond de 300 liggen oid.
 
Varkensvlees = wack.

Pak gewoon puur rood beef met wat kruiden en verslind die. Gehakt zet voor een BB'er geen zode aan de dijkl.
 
Varkensvlees = wack.

Pak gewoon puur rood beef met wat kruiden en verslind die. Gehakt zet voor een BB'er geen zode aan de dijkl.

Varkensvlees = good stuff, kcals, verzadigd vet en eiwitten, wat is daar mis mee?
 
varkensvlees= witte koppen +slecht man..eet gewoon kip/rood vlees/vis
 
Puisten ;)



Niet iedereen krijgt er last van natuurlijk. Maar heel veel mensen wel.

Heb geen last van wormen en puisten.
In de periode dat ik 108 kg woog :o durfde ik soms 1kg rauw gehakt in 1 keer op te eten :o
 
varken dat je bent
 
varkens vlees is bagger vet. Beter gewoon rundvlees, en als je het mager wilt houden tartaar
 
varkens vlees is bagger vet. Beter gewoon rundvlees, en als je het mager wilt houden tartaar

Was wel altijd runds of kalfsgehakt.
Soms kippegehakt.
Wat is tartaar? american nature?
 
Kan je niet een soortgelijk recept maken maar dan met kipfilet? Gewoon in blokjes snijden en de blender in! Balletjes van maken en bakken maar :P
 
Je kan beter rundertartaar gebruiken imo. Smaakt prima als je het goed bereidt.
 
true, eet ik 2 keer per dag. Ik verwerk het in m'n pasta (recept staat bij 'recepten').
 
Back
Naar boven