- Lid geworden
- 2 mei 2003
- Berichten
- 34.296
- Waardering
- 1.445
- Lengte
- 1m89
Met dank aan ergogenics
Naast de benodigde energie om koud water tot 37 graden te verwarmen blijkbaar nog een manier waarop superhydratatie goed is voor de vetverbranding.
Nu alleen nog een manier zien te vinden om het vast te houden... bloat = goed (al zal ik de cardio van naar de wc rennen gaan missen)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...ve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=14681716
Naast de benodigde energie om koud water tot 37 graden te verwarmen blijkbaar nog een manier waarop superhydratatie goed is voor de vetverbranding.
Nu alleen nog een manier zien te vinden om het vast te houden... bloat = goed (al zal ik de cardio van naar de wc rennen gaan missen)
16-8-2005
Gehydrateerd lichaam verbrandt meer vet, minder eiwit
Een alweer wat ouder stuk, maar niet minder sensationeel. De onderzoekers verhoogden bij proefpersonen de vochtspiegel en meetten het effect op het metabolisme. De verbranding van vetten steeg, die van eiwitten verminderde. Je houdt het niet voor mogelijk, maar water is een anabool. (Eur J Clin Nutr. 2003 Dec;57 Suppl 2:S69-74.)
De onderzoekers droogden hun proefpersonen uit door een zoutoplossing bij ze naar binnen te brengen. Het zout trok het water uit de cellen. De onderzoekers imiteerden het effect van een hoge vochtspiegel door water naar binnen te brengen, en met een hormoon uitscheiding van vocht via de urine te verminderen. Hieronder zie je het effect van vocht op het vrijmaken van vetten uit de vetcellen, zodat het lichaam ze kan verbranden. De concentratie glycerol in het lichaam gaat omhoog als de vetcellen meer vetten uitscheiden.
Het staatje bij hypo-osmality study vertelt wat er gebeurt in het lichaam van de volledig gehydrateerde proefpersonen.
Hiernaast zie je het effect van een verhoogde vochtspiegel op de verbranding van eiwitten. Hypo = gehydrateerde cellen, hyper = uitgedroogde cellen, iso = controlegroep. De onderzoekers hebben de afbraak van eiwitten gemeten via de oxidatie van het aminozuur leucine.
De conclusie: cellen die zich hebben volgezogen met water laten makkelijker vetten ontsnappen, maar sparen eiwitten.
Eur J Clin Nutr. 2003 Dec;57 Suppl 2:S69-74. Related Articles, Links
Effects of changes in hydration on protein, glucose and lipid metabolism in man: impact on health.
Keller U, Szinnai G, Bilz S, Berneis K.
Division of Endocrinology, Diabetology and Clinical Nutrition, Basel, Switzerland. ukeller@uhbs.ch
Alterations of cell volume induced by changes of extracellular osmolality have been reported to regulate intracellular metabolic pathways. Hypo-osmotic cell swelling counteracts proteolysis and glycogen breakdown in the liver, whereas hyperosmotic cell shrinkage promotes protein breakdown, glycolysis and glycogenolysis. To investigate the effect of acute changes of extracellular osmolality on whole-body protein, glucose and lipid metabolism in vivo, we studied 10 male subjects during three conditions: (i) hyperosmolality was induced by fluid restriction and intravenous infusion of hypertonic NaCl (2-5%, wt/vol) during 17 h; (ii) hypo-osmolality was produced by intravenous administration of desmopressin, liberal water drinking and infusion of hypotonic saline (0.4%); and (iii) the iso-osmolality study comprised oral water intake ad libitum. Plasma osmolality increased from 285+/-1 to 296+/-1 mosm/kg (P<0.001 during hyperosmolality, and decreased from 286+/-1 to 265+/-1 mosm/kg during hypo-osmolality (P<0.001). Total body leucine flux ([1-(13)C]leucine infusion technique), reflecting whole-body protein breakdown, as well as whole-body leucine oxidation rate (irreversible loss of amino acids) decreased significantly during hypo-osmolality. The glucose metabolic clearance rate during hyperinsulinaemic-euglycemic clamping increased significantly less during hypo-osmolality than iso-osmolality, indicating diminished peripheral insulin sensitivity. Glycerol turnover (2-[(13)C]glycerol infusion technique), reflecting whole-body lipolysis, increased significantly during hypo-osmolar conditions. The results demonstrate that the metabolic adaptation to acute hypo-osmolality resembles that of acute fasting, that is, it results in protein sparing associated with increased lipolysis, ketogenesis and lipid oxidation and impaired insulin sensitivity of glucose metabolism.
Publication Types:
Clinical Trial
Randomized Controlled Trial
PMID: 14681716 [PubMed - indexed for MEDLINE]
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/...ve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=14681716