Veel mensen en artsen gaan hier de verkeerde kant op denken.
Het oprispen van maagzuur is vaak eerder een tekort aan maagzuur dan een teveel aan maagzuur.
Als je een tekort aan maagzuur hebt verteerd je eten niet goed. Het zuur kan niet genoeg inwerken op de voeding en gaat op het eten in je maag drijven met als gevolg dat het zuur omhoog rispt. Er wordt dan vaak foutief gedacht dat het een teveel is en dan worden er maagzuur remmers voorgeschreven zoals omeprazol en panteprazol oid.
Dit zorgt voor nog minder maagzuur en kan de klachten mogelijk ook verergeren.
Dit is uiteraard niet altijd zo maar wel vaak. Bij mij was dit ook het geval. Ik zat hele nachten naast mijn bed krom van de pijn. De huisarts heeft me zelfs een keer per ambulance op laten nemen omdat hij dacht aan hartklachten. Maar gelukkig bleek het 'slechts' maagzuur. Maar wel een tekort dus....
Je kan het redelijk eenvoudig testen/mogelijk oplossen door aan je eten wat azijn toe te voegen. Ik begon zelf met over mijn hoofdmaaltijden 1 el azijn te sprenkelen. Het duurde een week of 2 voor het echt afnam. Ik doe nu nog altijd wat azijn bij mijn eten en ik heb er nu helemaal geen last meer van.
Het is geen garantie... Maar misschien het proberen waard.