Fitness Seller

Geweldig artikel over de onzin van nakuren!

Bezoekers in dit topic

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hier een man die uit z'n losse hand de gehele principes van nakuren even omzeep probeerd te helpen :D Lees en geniet:

Drugs tegen drugs. Anti-oestrogenen en 'opstarters'…Door Danny Sterman​

Beste NeCeDo,

Ik train nu ongeveer 6 jaar en af en toe doe ik een kuurtje (meestal vrij licht: bijv. Deca en Stromba), maar nu wil ik een zwaardere kuur gaan doen (met Test en Primo erbij). Jongens bij mij op de sportschool zeggen, dat ik dan ook dingen als Proviron of Nolvadex en Clomid of Pregnyl erbij moet gebruiken. Wat ik graag wil weten is: wat zijn deze producten en werken ze?

Alvast bedankt,

Robert N.


Beste Robert,

Dat wordt een flinke kuur! Het enige wat volgens mij ontbreekt is Viagra… Is het allemaal voor jou alleen of ben je soms verzorger van een Zuid-Europese wielerploeg? Maar goed, daar schrijf je niet voor; je wil weten, wat je vrienden je nou eigenlijk aanraden en of die middelen doen, wat ze zouden moeten doen. De producten, die je noemt, zijn samen te vatten onder de noemer(s) anti-oestrogenen (Proviron en Nolvadex) en zgn. 'opstarters' (Clomid en Pregnyl) .Deze middelen worden in het bodybuilden gebruikt om de negatieve gevolgen en bijwerkingen van 'bollen'-gebruik tegen te gaan. Hoe zit dat dan?

Anti-oestrogenen
Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen, zeg maar de vrouwelijke tegenhanger van testosteron. Wat heb je als mannelijke bodybuilder nou met vrouwelijke hormonen te maken (behalve als je ruzie of coïtus hebt met je vriendin)? Meer dan je denkt: in ieder menselijk lichaam komt namelijk - in een mannenlichaam weliswaar in andere verhoudingen dan in een vrouwenlichaam - zowel mannelijk als vrouwelijk geslachtshormoon voor. Dit evenwicht wordt nauwkeurig gereguleerd, d.w.z. je lichaam zal proberen die balans in stand te houden of te herstellen, wanneer dat nodig is.Wanneer het evenwicht tussen die twee verstoord wordt (en een kuurtje anabole steroïden is de beste manier om de boel eens goed in de war te schoppen), kan een teveel aan testosteron in oestrogeen omgezet worden. Aangezien het enzym dat bij deze omzetting betrokken is, aromatase heet, wordt dit proces (1ste prijs voor originaliteit!) 'aromatiseren' genoemd.

Als je nu benieuwd bent naar het effect, dat zo'n plotselinge stijging van de hoeveelheid vrouwelijk hormoon in je lichaam, op je fysiek kan hebben, ga dan eens voor de spiegel staan en probeer jezelf voor te stellen met de borsten van een vrouwelijke chimpansee, het vochtvasthoudend vermogen van een kameel na een reis door de Sahara en de spierdefinitie van een walrus! Je begrijpt niet bepaald een Mr.Olympia-kanshebber…Omdat aromatiseren (en de vervelende gevolgen ervan) voor veel gebruikende bodybuilders een groot probleem is, kijken velen dan maar weer een plankje hoger in het medicijnkastje (hoewel sommigen van hen inmiddels een tweede hypotheek voor dat 'kastje' hebben afgesloten!). En daar staan ze dan….

Nolvadex
Nolvadex is eigenlijk een geneesmiddel voor (of eigenlijk tegen) bepaalde vormen van borstkanker. Het werkzame bestanddeel hiervan is tamoxifeen citraat. Tamoxifeen kan niet voorkomen dat er aromatisering (dus vorming van oestrogenen) plaatsvindt, maar 'bezet' een groot deel van de oestrogeenreceptoren, zodat het vrouwelijk hormoon daar niet aan kan hechten en dus geen 'boodschap' door kan geven. Je hoeft geen professor in de biologie te zijn om te kunnen voorspellen wat er gebeurt als je stopt met het gebruik van Nolvadex: aangezien er nog een hele hoop oestrogeen vrij in je lichaam rondzwerft en er plotseling een groot aantal receptoren vrijkomt, lijkt de reactie nog het meest op Marco Bakker, die op een feestje gratis wodka-jus ziet staan: een ware stormloop is het gevolg! Dit 'rebound'-effect zoals het ook wel genoemd wordt, kan er dus voor zorgen, dat datgene, wat je probeerde tegen te gaan, bij beëindiging van het gebruik, dubbel en dwars terugkomt!

Naast het feit, dat het gebruik van Nolvadex dus eigenlijk meer uitstel in plaats van afstel betekent, heeft dit middel ook nog niet geringe bijwerkingen, waarvan de bekendste misselijkheid, 'opvliegers' , een verslechterd gezichtsvermogen, en/of een verdoofd gevoel in delen van het lichaam zijn. Bovendien kan het gebruik van welk preparaat met tamoxifeen dan ook de winst in spiermassa en kracht als gevolg van een kuurtje behoorlijk teniet doen! Tel maar uit je winst….

Proviron
Proviron is een andere veel gebruikte anti-oestrogeen. De stof, waar het eigenlijk om gaat in dit middel, is mesterolon. Als die naam je bekend voorkomt, kan dat kloppen: mesterolon is een androgeen anabool steroïd. Je gebruikt dus steroïden tegen de bijwerkingen van steroïden! De reden daarvoor ligt in het feit, dat mesterolon zeer sterk androgeen (=vermannelijkend) is en niet of nauwelijks anabool (=spieropbouwend). Hoewel dat normaal gesproken voor bodybuilders ongeveer net zo interessant is als baspartijen zingen voor Gerard Joling, kan het er in dit geval voor zorgen, dat het aromatiseren van steroïden (het omzetten in oestrogenen) voorkomen wordt (in tegenstelling tot Nolvadex). Hier staat echter een flinke rij negatieve bijwerkingen en neveneffecten tegenover: Proviron behoort namelijk tot de groep van zogeheten 5a-varianten; dezelfde groep, waar ook bijv. oxandrolon (Anavar) en oxymetholon (Anadrol) toe behoren. Bijwerkingen kunnen zijn: agressief gedrag, toename van lichaamsbeharing, acné, 'male pattern baldness' (bovenop je hoofd kaal worden, je kent het wel; en dan met spuug een lange lok van de ene kant naar de andere plakken), daling van het 'goede' HDL-cholesterol en 'last, but not least' hypertrofie (=groei) van de prostaat. Ook het gebruik van dit middel heeft trouwens als vervelende bijkomstigheid, dat het je uiteindelijke winst van een kuur flink afzwakt. Al met al kan dus gezegd worden dat bij deze middelen uiteindelijk de bijwerkingen een ernstiger probleem vormen, dan wat je er mee probeert te bestrijden.

'Opstarters'
Een kuur is in feite alsof je Kate Moss en Roseanne samen in een roeiboot zet; een zware verstoring van het evenwicht ! Aromatisering is één van de oplossingen, het verminderen van je eigen testosteronproductie een andere. Waarom zou je lichaam tenslotte testosteron aanmaken, als er meer dan genoeg van buitenaf binnenkomt? De reactie van je lichaam kan zelfs dermate heftig zijn, dat de productie helemaal stil komt te liggen (can you say: Wiener Sängerknaben?)! Omdat een lage testosteronspiegel nou niet bepaald bovenaan het verlanglijstje van iedere bodybuilder staat (meer op gelijke hoogte met de symmetrie van Pino uit Sesamstraat en op een ochtend wakker worden en eruit zien als Theo van Gogh), hebben veel bodybuilders maar weer eens een stiekeme blik in moeder's medicijnkastje geworpen en kwamen zowaar een paar dingen tegen, die wel bruikbaar leken, namelijk middelen, die de eigen testosteronproductie weer op gang zouden kunnen brengen: Clomid en HCG.

HCG
HCG staat voor Humaan Chorion Gonadotrofine en is het werkzame bestanddeel van producten als Pregnyl en Profasi. Het is een stof, die qua werkingsmechanisme erg veel op het hormoon LH (=Luteïniserend Hormoon) lijkt. Dit LH wordt door het lichaam zelf aangemaakt in de hypofyse (een kliertje onderaan de hersenen). Bij mannen stimuleert het LH de zogeheten 'Leydig-cellen' in de zaadballen om testosteron te produceren.

Om maar met de deur in huis te vallen; HCG komt niet uit de hypofyse (zoals LH), maar uit urine. Duizenden liters urine zelfs. Urine van zwangere vrouwen. Vrouwen, die hun urine belangeloos afstaan, omdat ze daar mensen mee kunnen helpen, die problemen hebben met het krijgen van kinderen. Aangezien HCG bij mannen de zaadballen kan stimuleren (en bij vrouwen de eierstokken), in combinatie met HMG (=Humaan Menopausaal Gonadotrofine), kan daardoor de vruchtbaarheid van die mensen verbeteren. Dat klinkt prachtig, toch? Bodybuilders blij; onvruchtbare mensen blij; wij blij, dat iedereen blij is, één grote blije familie, één grote blije planeet! Yeah! Peace! Groovy,bro' ! ..Ahem, sorry, ik liet me even gaan. Helaas is de situatie op dit moment niet zo mooi als hierboven geschetst. De vraag naar HCG overtreft het aanbod vele malen. Niet in de laatste plaats omdat een deel van het geproduceerde HCG naar de zwarte markt (en dan bedoel ik niet die in Beverwijk) verdwijnt, waar het terecht komt bij bodybuilders, wiens testosteronproductie (door hun eigen schuld!) volkomen op z'n gat ligt. Het mag dan vreselijk soft klinken, maar dat is nou echt misbruik.

Maar hebben bodybuilders er ook echt wat aan? Waarschijnlijk niet. Allereerst is het effect van HCG alleen aangetoond bij mannen, die van nature minder testosteron produceren. Het is dus nog maar de vraag of dat ook opgaat voor mannen, die door het gebruik van anabolen minder testosteron aanmaken. Daarnaast is het zo, dat, wat voor de aanmaak van testosteron geldt, ook geldt voor de aanmaak van LH: als van buitenaf de hoeveelheid in je lichaam verhoogd wordt, zal de eigen productie afnemen of stopgezet worden. D.w.z., bij het gebruik van HCG daalt je eigen aanmaak van LH; als je dan stopt met HCG, zit je opeens met een hele lage LH-spiegel, wat inhoudt dat de Leydig-cellen nauwelijks gestimuleerd worden. Met als gevolg, dat er ook nauwelijks testosteron aangemaakt wordt! Het gebruik van HCG is dus (net als het slikken van Nolvadex) uitstel in plaats van afstel, doordat je het probleem alleen maar verplaatst van de zaadballen naar de hypofyse. Ook kan het gebruik van HCG ervoor zorgen, dat je vocht vasthoudt, vet opslaat (voornamelijk op de heupen) en er borstvorming optreedt. Wacht even: vocht vasthouden, vetopslag, borstvorming ? Ja maar…, dat ken je wel: aromatisering! ("Geen nood", zegt je dealer dan, "dan zet je er toch gewoon wat Nolvadex of Proviron onder?" Ping! Kassa! Mag ik effe vange?)

Clomid
Clomid is een merknaam van de generieke stof clomifeen citraat (zoals Deca dat is voor de stof nandrolon decanoaat) net als Clomifen en Dyneric. Dit geneesmiddel wordt doorgaans gebruikt om de eisprong te bewerkstelligen bij vrouwen, die graag zwanger willen worden, maar bij wie de eierstokken niet helemaal goed functioneren (!). Het stimuleert de hypofyse om o.a. meer LH af te geven met als uiteindelijke doel een hogere testosteronproductie in de inmiddels bekende Leydig-cellen. Hierin zit dan ook het verschil met HCG: HCG 'imiteert' LH, terwijl clomifeen zorgt, dat er meer LH in het lichaam terecht komt. Mooi, denk je , meteen dat probleem met HCG omzeild! Zo blijft je lichaam (of eigenlijk de hypofyse) gewoon LH produceren en daarmee testosteron. Toch? Je begrijpt het al; helaas, zo makkelijk kun je je lichaam niet voor de gek te houden. Je had het kunnen raden: ook de productie van LH in de hypofyse wordt weer aangestuurd door een ander hormoon, namelijk. GHRH (Gonadotrofinen Releasing Hormoon) vanuit de hypothalamus (het regelcentrum van je lichaam). En het is dit hormoon, dat door clomifeen geïmiteerd wordt (het lijkt zo langzamerhand de Soundmix playbackshow wel). Je kan het bekende liedje inmiddels meezingen: het refrein is dat het gebruik van Clomid alleen maar uitstel betekent van je post-kuur-dip, doordat het subtiele evenwicht tussen de verschillende hormonen verstoord wordt! Bovendien heeft clomifeen ook nog z'n eigen bijwerkingen: 'opvliegers', een verstoord gezichtsvermogen en een verminderde leverfunctie. Maar daar heeft je dealer ongetwijfeld ook nog wel een rijtje wonder-drugs voor!

Tot slot
Iedereen kent het spreekwoord: 'wie z'n billen brandt, moet op de blaren zitten." En bij het gebruik van anabole steroïden geldt dat net zo. Een kuur zonder bijwerkingen bestaat niet, net zo min als André Hazes zonder alcohol. Je zal altijd iemand tegenkomen, die zegt te weten, hoe je anabolen kan gebruiken zonder nadelige bijverschijnselen, maar hopelijk is nu duidelijk, dat de enige gezonde manier van anabolengebruik geen anabolengebruik is. Anders is op een gegeven moment alle Viagra in de wereld nog niet genoeg om je te helpen!


Sport & Fitness 88, september/oktober, 1998
Bron: Eigen Kracht - Website over fitness, afvallen en doping
 
Ik kan wel elk stukje van deze tekst onderlijnen maar dit is bijvoorbeeld erg grappig:
Tamoxifeen kan niet voorkomen dat er aromatisering (dus vorming van oestrogenen) plaatsvindt, maar 'bezet' een groot deel van de oestrogeenreceptoren, zodat het vrouwelijk hormoon daar niet aan kan hechten en dus geen 'boodschap' door kan geven. Je hoeft geen professor in de biologie te zijn om te kunnen voorspellen wat er gebeurt als je stopt met het gebruik van Nolvadex: aangezien er nog een hele hoop oestrogeen vrij in je lichaam rondzwerft en er plotseling een groot aantal receptoren vrijkomt, lijkt de reactie nog het meest op Marco Bakker

Als je 3 weken aan de nolva zit, is die oestrogeen al 3 dubbel opgerot uit je lichaam!
 
Nou hier kan ik niet van genieten.... welk schaap heeft dat getypt zeg! Hij heeft er niet eens zn volledige kuur en hoeveelheden bijgezet en ze begint al over welke wielrenploeg die gaat laat kuren met die middelen.. hoe dom kun je zijn:rolleyes:
 
Nou hier kan ik niet van genieten.... welk schaap heeft dat getypt zeg! Hij heeft er niet eens zn volledige kuur en hoeveelheden bijgezet en ze begint al over welke wielrenploeg die gaat laat kuren met die middelen.. hoe dom kun je zijn:rolleyes:

Wel het hele artikel lezen he jij ;)
Het gaat erover wat hij daarna schrijft waar hij de gehele nakuur princiepes van het bodybuilding als onzin verklaard worden!

Weer een ilusie minder :(:roflol:
 
tja..Necedo rakkers...bagataliseren..daarmee breng je veel wijsheid in de wereld!?:thumbdown: :(
 
Wat een sukkels!
Elke bouwvakker heeft toch wel dat die gozer je gewoon ervan af probeert te praten??? Dan zou ik er gelijk niet meer naar luisteren.
Volspuiten met corticosen die hond!:mad:
 
Ach ja, dit NeCeDo stukje is al 100x voorbij gekomen. :)
 
Ik ben niet van ENCEDEO, maar voor lichtere kuurtjes vind ik nakuren ook onzin.........en voor we weer de alom bekende oude discussie krijgen waar ik me deze keer NIET in ga mengen, de schrijver verwoord het wel erg leuk!
 
De schrijver lult uit z'n nek en heeft niet echt een idee waar hij over praat. :thumbup:
 
De schrijver lult uit z'n nek en heeft niet echt een idee waar hij over praat. :thumbup:

I second that motion...

@ Die Lange..shut up Fool..:finger: ;)
 
ik vind nakuren voor lichte kuren ook onzin. weggesmeten geld.
 
Dit is niet nieuw, op promuscle is er een thread geweest waarin gezegd werd dat verschillende pro's ook niet nakuurden om de simpele reden (die mij persoonlijk wel plausibel lijkt) dat je eerst kunstmatig platleggen om je systeem daarna ook weer kunstmatig op te starten op lange termijn nefaster is dan je systeem gewoon zelf opnieuw te laten opstarten
 
Hetgeen ik zei is trouwens puur uit gezondheidsperspectief gezegd door die mensen, waarschijnlijk zal je wel meer van je kuurresultaten behouden als je wel nakuurt
 
Hetgeen ik zei is trouwens puur uit gezondheidsperspectief gezegd door die mensen, waarschijnlijk zal je wel meer van je kuurresultaten behouden als je wel nakuurt

ik vind het juist gezond om alle functies die testosteron ondersteund zo snel mogelijk "up to par" te krijgen door middel van nakuren..
 
koen85 zei:
Wat een sukkels!
Elke bouwvakker heeft toch wel dat die gozer je gewoon ervan af probeert te praten Dan zou ik er gelijk niet meer naar luisteren.
Volspuiten met corticosen die hond!
waarom? argumenteer je stelling is? wat is er dan niet waar aan zijn verhaal. ik denk dat diegene die dit geschreven heeft, wel veel beter dan jou weet waarover het gaat. wie is hier eigenlijk de sukkel? ik vind napraters die maar berichtjes sturen en niet weten waarover het gaat dikke sukkels. wat is het doel eigenlijk van je berichten? weet je wel wat een nakuur is? heb je al ooit een licht kuurtje gedaan zonder nakuur?
 
Eindelijk iemand die een mening met mij deelt? :D

Karma maat
 
waarom? argumenteer je stelling is? wat is er dan niet waar aan zijn verhaal. ik denk dat diegene die dit geschreven heeft, wel veel beter dan jou weet waarover het gaat. wie is hier eigenlijk de sukkel? ik vind napraters die maar berichtjes sturen en niet weten waarover het gaat dikke sukkels. wat is het doel eigenlijk van je berichten? weet je wel wat een nakuur is? heb je al ooit een licht kuurtje gedaan zonder nakuur?

Precies
 

Ik geloof dat jij recentelijk je eerste kuurtje gehad hebt ( las ik ergens!?), dus wat weet jij er nou van? Omdat iedereen zegt dat je een nakuur moet doen, en er 20 artikelen over geschreven staan doe je dat, kuddediertje ben je, dat proef ik in veel posts van je. Je bent hier de alwetende maar eigen ervaring ontbreekt............ :)

2 opties:
1. Reageer nou eens op basis van eigen ervaring op de vragen van Skydirk ipv zinloos mee te lullen met de rest en direct je oordeel klaar te hebben waar je zelf geen praktijkervaring mee hebt.......?

2. Show me 1 post van je, waarin je een eigen mening hebt en deze ook graag duidelijk onderbouwd en kenbaar maakt? Dan draai ik direct mijn mening bij ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Naar boven