Olijfolie op zich is een van de beste vetbronnen (enkelvoudig onverzadigd).
Je hebt ook nog kokosolie waarin je kan bakken. Dit bevat korte/middenlange verzadigde ketenvetzuren die in je lichaam voor energie worden gebruikt en veel minder voor vetopslag.
Hazelnoten zijn een goede vetbron. Amandelen, cashew en pistachenoten zijn een goede tweede bij de noten/peulvruchten. Ze bevatten ook nog wat mineralen en vitaminen die je goed kunt gebruiken.
Vooral hazelnoten hebben een groot aandeel enkelvoudig onverzadigd vet. Verzadigd of omega-6 daar moet je niet zo naar zoeken, daar krijg je normaal gezien zo al voldoende van.
Omega-3 vetzuren, die vind je in vette vis haring, paling, zalm, tonijn (echte niet die uit blik)... of visoliecapsules. Ik vind alfa-linoleenzuur (walnoten, lijnzaadolie) niet echt een goede vetbron omdat het nogal inefficiënt wordt omgezet naar omega-3 in ons lichaam.
Voor de rest een beetje (echte) boter en een plakje kaas kan ook geen kwaad hoor zolang je er niet je grootste vetbron van maakt.
Ik zou zeggen blijf weg van de industriëel gevormde transvetzuren (die kunnen voorkomen in margarine, plantaardige boters, cornflakes, koekjes, ...), kijk hiervoor naar de ingrediënten op de verpakking. Staat er (gedeeltelijk) gehard/gehydroliseerd plantaardig vet bij dan heb je transvetzuren in het voedingsmiddel zitten.
groet
Kim