XXL Nutrition

gids voor een veilige,snelle pc GRATIS

Bezoekers in topic

cedricske

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
9 jun 2008
Berichten
399
Karma
0
zo, iedereen wil natuurlijk graag een snelle, veilige, optimale pc. vele betalen honderden euro’s voor beveiligingssoftware, terwijl het allemaal gratis kan, en zelfs VAAK BETER dan met betalende software.

eerste gaan we een kijkje nemen naar de beveiliging. voor dat ik begin herinner ik jullie er graag aan dat zelfs met de beste software je niet veilig bent zonder een portie gezond verstand. je firewall uitschakelen, onbeperkte toegang geven aan hackers, allemaal dingen die per ongeluk kunnen gebeuren, maar zware gevolgen kunnen hebben. hou ook in je achterhoofd dat alle programma’s regelmatig geupdate moeten worden, omdat er steeds nieuwe bedreigingen komen.

eerst gaan we eens een kijkje nemen naar firewalls. een firewall houd indringers uit je pc, en beschermt de gegevens die je pc verlaten naar een andere. dit brengt me meteen naar de reden waarom je wel degelijk een firewall moet installeren, en niet die van windows gebruiken. die van windows controleert het inkomend verkeer, maar niet het uitgaand! die van vista doet dit wel, maar toch, ook niet optimaal. ik ga alle programma’s vanaf nu rangschikken volgens (naar mijn mening) kwaliteit. denk er wel aan dat dit de beste programma’s zijn, dus zelfs als ze laatste staan zijn ze nog beter dan de meeste andere producten.

http://www.comodo.com/

zone alarm: ook een mooie firewall, die je pc volledig onzichtbaar maakt door zijn stealth mode. hij is een beetje simpeler, maar wel redelijk veel eisend van je systeem in vergelijking met andere firewalls. http://www.zonealarm.com/store/content/home.jsp

http://www.sunbeltsoftware.com/home-home-office/sunbelt-personal-firewall/


zo, nog even je eraan herinneren dat je maar 1 firewall mag gebruiken, dus zet ook die van windows uit. nu dat je indringers kunt buitenhouden, is het tijd om ook virussen (trojans, dialers,rootkits…) buiten te houden.

je hebt maar 1 antivirus programma nodig, thans raad ik je aan om nog een tweede scanner te gebruiken. het is een prachtig programma, en het heet a-squared. het beschermt je niet real-time, alleen maar met een scan, maar het vind bijna altijd malware waar andere programma’s het niet vinden. http://www.emsisoft.com/en/software/free/
avira antivir: mijn favoriet, perfecte bescherming, snelle scan, automatische updates. het enige nadeel is dat het cartoonachtige pop-ups geeft in de vorm van reclame, om je te overtuigen hun betalende versie van het antivirus te kopen (thans niet beter dan de gratis versie, alleen wat meer opties die nutteloos zijn) maar ik vind die pop-ups wel grappig. http://www.free-av.com/
http://www.avast.nl/
avg: meeste populair antivirus programma in vele landen, waaronder Nederland en Belgie. persoonlijk ben ik er niet zo’n fan van, heb het een hele tijd geprobeerd, het is een heel goed programma, maar het gaf dingen aan als een virus die eigenlijk geen virus waren. geen groot probleem, maar toch. ook vond ik de support niet optimaal.. http://free.avg.com/

zo, nu heb je ook virusbescherming! lekker veilig? NEEN! de grootste bedreiging, die alsmaar groeit, heeft nog voor een groot deel toegang tot je pc! spyware! er is eigenlijk geen echte definitie voor, aangezien spyware alles en niets doet. sommige spyware stuurt “gewoon” je naam naar microsoft (cookies), andere spyware zoekt je creditcardgegevens, of zijn keyloggers die alles wat je intikt bijhoud, dus ook je wachtwoorden!

zelf heb ik op school een eindwerk gedaan, waar 7 weken werk aan was, 5-7 uur per dag, in het totaal 20 programma’s beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid,volledigeheid en resultaat. de resultaten hiervan mag ik niet geven, omdat dat reclame/boycot zou kunnen zijn, maar wie tot nu toe aandachtig heeft gelezen zal toch nog een deel van de resultaten kunnen vinden.

nu, geen ENKEL programma kan alle spyware vinden. daarom raad ik aan minstens 2 van onderstaande programma’s te gebruiken, je mag ze zelfs allemaal gebruiken. vista heeft standaard windows-defender, dit is ook voor xp te downloaden. niet slecht, maar er zijn betere opties.
http://www.malwarebytes.org/mbam.php

spyware doctor: normaal een betalend programma, maar je kan het gratis krijgen via een LEGALE weg, dus maak je geen zorgen. via google updater kan je een hoop programma’s gratis krijgen! spyware docor is erg gevoelig, dus het zou wel eens een 100
tal problemen kunnen vinden, die andere programma's negeren! [Link niet meer beschikbaar]

ad-aware: de “oude ra(u)kker” onder de spyware programma’s. het bestaat al bijna net zo lang als spyware zelf. vroeger een heersend programma, met enorm veel bekentheid. nu een degelijk programma, dat toch wat van zijn macht verloren heeft, maar toch nog enkele hardnekkige spyware programmas kan verwijderen die geen ander er af krijgen. http://www.download.com/Ad-Aware-2008/3000-8022_4-10045910.html


superantispyware: ook een goeie scanner, die redelijk veel vind, en alles mooi verwijderen zal. het heeft ook een handig tooltje dat je helpt om op te starten in de veilige modus.
http://www.superantispyware.com/

de meeste spyware (99%) is op deze manier weg. thans is er ook super hardnekkige spyware, die zelfs ervoor kan zorgen dat deze programma's niet meer werken. ze zijn zeldzaam, maar bestaan. indien je denkt hier last van te hebben, download het programma hijackthis. het zal je pc services laten zien, en je de mogelijkheid geven ze te verwijderen. je krijgt een logje, en dit MOET je posten op dit forum, of door een expert laten bekijken! je mag maar sommige dingen verwijderen. als je denkt met een groot probleem te zitten download het even, en post maar een logje. maar het is echt wel zeldzaam,hoor. bovenstaande programma's rekenen met zo goed als alles af. http://www.hijackthis.nl/


als je xp hebt, is het nodig om minstens 1 gb ram te hebben, en 100 gb harde schijf. andere wordt het redelijk moeilijk, maar lukt het toch wat,hoor!dus het eerste advies is om voldoende ram te hebben, extra ram maakt je pc zoiezo sneller.

ok, eerst en vooral gaan we het opstartproces versnellen. mijn pc start op 2seconden op na het openen van windows, en daar zit firewall, antivirus, hardware software en spyware blaster bij. dat is alles, natuurlijk ook de windows services. waarom zou je msn laten opstarten als het alleen maar je pc vertraagt? als je het nodig hebt, open het handmatig.

ga naar startàuitvoeren en tip msconfig in. ga naar opstarten, en verwijder alle dingen die je niet nodig hebt (wel geen windows services, als je niet zeker bent over iets, google het even)

nu ga je naar de tab services, en ook hier maak je grote kuis (klik op de optie windows services verbergen, zodat je die al niet uitzet) zorg ook hier dat je wanneer je niet zeker bent, je eerst google gebruikt.

nu is het tijd om grote schoonmaak te houden op je pc. ga naar startàschijfopruiming en laat die zijn werk doen. je zal al snel een hoop mb’s verwijderen aan crap. verwijder ook via deze optie je systeemherstelpunten BEHALVE DE LAATSTE op een oude pc kan dit je een 5gb aan schijfruimte doen winnen!!!!

nu ga je naar startàconfiguratieschermàsoftware je krijgt een lijst met de meeste software op je pc, en nu verwijder je ALLES wat je niet nodig hebt. spelletjes, muziek programma’s al die dingen nemen nodeloos plaats in. verwijder wel geen hardware programma’s, of windows updates.

heb je een mooie foto op je bureaublad? mooi, maar dit kan je opstartproces vertragen. (ga gewoon naar een pornosite en hou die kinky foto’s van je bureaublad af :P) je kan de foto weghalen door rechts te klikken op het bureaublad, op eigenschappen te klikken, en dan naar het tabblad bureaublad gaan. hier klik je gewoon op GEEN.als je een splinternieuwe pc hebt, gebruik dan pc decrapifier. ook als je pc niet nieuw is kun je het gebruiken, maar het is vooral voor nieuwe pc’s. toch maar even downloaden: [Link niet meer beschikbaar]

we gaan een betaalprogramma dat 30 dagen gratis is gebruiken. het is shit, maar de scanfunctie scant op windows services die je zorgeloos kan uitschakelen, iets dat geen ander programma doet. dus gewoon even scannen, opties fixen, en klaar is kees, je kan uninstallen. [Link niet meer beschikbaar]

nu als laatste is het tijd voor een defragmentatie. dit kan via windows defrag optie (ga naar start) of via een programma, dat toch wat beter is. auslogic defrag is mijn aanrader, het heeft zowel een register defrag als een disk defrag programma. allebei te vinden op http://www.auslogics.com/en/

zo, dat is zowat alles, als ik nog eens tijd heb en de reacties zijn goed komt er nog een deel 2 aan, maar dit wordt moeilijker, omdat er zoals ik al zei oneindig veel dingen zijn, die allemaal maar een aantal tellen schelen, maar elk beetje helpt, en vele beetjes zijn samen ook veel.

tot binnenkort,
Cedric
 

Aequitas

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
8 mrt 2007
Berichten
594
Karma
0
Heel erg handig, hartstikke bedankt! :D
 

j3330

Competitive Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
5 jan 2006
Berichten
2.826
Karma
16
en als laatste stap linux installeren, dan moet je niet defragen, moet je geen antivir hebben, zit firefox er standaard in...Kortom is je pc veilig!
EDIT: en ben je minder tijd kwijt dan al die programmas hier te installeren.
 

wandelaar

Advanced Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
2 jan 2007
Berichten
1.166
Karma
3
Great post, was al bang voor spam zoals het in 99% van de gevallen wel ik als iets gratis wordt aangeboden. Dank voor het werk.
 

hardcorebuilder

Monstrous Giant
+10 jaar member
Lid geworden
16 apr 2006
Berichten
11.389
Karma
357
wel gek dat NOD-32 er niet tussen staat.
dats ook een perfecte antivirus programma


dit zou eigelijk een sticky moeten worden in de pc afdeling!!!
 

cedricske

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
9 jun 2008
Berichten
399
Karma
0
  • Topic Starter Topic Starter
  • #7
wel gek dat NOD-32 er niet tussen staat.
dats ook een perfecte antivirus programma


dit zou eigelijk een sticky moeten worden in de pc afdeling!!!

nod - 32 is ten eerste een betalend programma. het is best oke, maar het neemt veel meer systeem in beslag dan anvira antivir of avast. en het is niet beter, zeker wel even goed, dat klopt. 1 van de beter antivirussen.
 

cedricske

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
9 jun 2008
Berichten
399
Karma
0
  • Topic Starter Topic Starter
  • #8
en als laatste stap linux installeren, dan moet je niet defragen, moet je geen antivir hebben, zit firefox er standaard in...Kortom is je pc veilig!
EDIT: en ben je minder tijd kwijt dan al die programmas hier te installeren.

inderdaad, linux is best goed, hoewel ik het zelf niet gebruik. vele mensen hebben angst om de overstap te maken.
 

synthya

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
26 sep 2007
Berichten
374
Karma
0
inderdaad, linux is best goed, hoewel ik het zelf niet gebruik. vele mensen hebben angst om de overstap te maken.
Ik ook, m'n vriend is ook zo'n computer nerd en die probeert m'n laptop ook "her-in-te-delen" met linux d'r op, nou mooi niet, windows is gewoon lekker eenvoudig.:cool:
 

porterhouse

Colossal Veteran
+10 jaar member
Lid geworden
24 jun 2007
Berichten
17.315
Karma
699
Lengte
1m74
Massa
101kg
Vetpercentage
10%
mijn c o m p u t e r z i t va
 

wazzup

Gargantuan Beast
+15 jaar member
Lid geworden
2 mei 2003
Berichten
34.297
Karma
1.445
Lengte
1m89
1 - koop een hardware firewall (aka kabel-router)
2 - avg free, antivir of clamwin (portable)
3 - jkdefrag
4 - hitman pro.
5 - opera
 

jumperke1tje

Huge Freak
+10 jaar member
Lid geworden
7 jan 2007
Berichten
8.275
Karma
306
Lengte
1m79
wel gek dat NOD-32 er niet tussen staat.
dats ook een perfecte antivirus programma


dit zou eigelijk een sticky moeten worden in de pc afdeling!!!

Heb het ook.

nod - 32 is ten eerste een betalend programma. het is best oke, maar het neemt veel meer systeem in beslag dan anvira antivir of avast. en het is niet beter, zeker wel even goed, dat klopt. 1 van de beter antivirussen.

Nee, is gratis.
Vroeger altijd Bullguard of Norton gekocht, maar nu gratis nod - 32.
 

cedricske

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
9 jun 2008
Berichten
399
Karma
0
  • Topic Starter Topic Starter
  • #13
hitmanpro is uitgeroepen tot slechtste pc programma van het jaar...er zitten heel veel bugs in, echt shit. kan je pc volledig naar de klote helpen, niet gebruiken. en nod 32 is beperkt gratis denk ik:eek: niet?
 

jumperke1tje

Huge Freak
+10 jaar member
Lid geworden
7 jan 2007
Berichten
8.275
Karma
306
Lengte
1m79
Geen idee hoe lang het goed is.
We hadden een ander programma gekocht dat goed was voor 2 jaar, maar dit was onlangs verlopen (maandje geleden)

Een collega van mijn pa is dan gekomen en heeft nod 32 geïnstalleerd.
Geen idee hoe lang het goed is.
 

cedricske

Dutch Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
9 jun 2008
Berichten
399
Karma
0
  • Topic Starter Topic Starter
  • #15
Geen idee hoe lang het goed is.
We hadden een ander programma gekocht dat goed was voor 2 jaar, maar dit was onlangs verlopen (maandje geleden)

Een collega van mijn pa is dan gekomen en heeft nod 32 geïnstalleerd.
Geen idee hoe lang het goed is.

heb er inderdaad al veel goeds over gehoord, maar ook al wat slechte dingen. zelf geen ervaring, dus ik zeg niets :D
 

rusher

Freaky Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
15 aug 2006
Berichten
5.567
Karma
30
ik mis de beste tip: gebruik een fatsoenlijk OS (lees: NIET Windows).
 

Rebel_x

Freaky Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
29 okt 2003
Berichten
5.496
Karma
16
1 - koop een hardware firewall (aka kabel-router)
2 - avg free, antivir of clamwin (portable)
3 - jkdefrag
4 - hitman pro.
5 - opera

ik begrijp ook niet waarom hitman pro steeds opnieuw wordt aanbevolen.

noob :D
 

Rebel_x

Freaky Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
29 okt 2003
Berichten
5.496
Karma
16
Geen idee hoe lang het goed is.
We hadden een ander programma gekocht dat goed was voor 2 jaar, maar dit was onlangs verlopen (maandje geleden)

Een collega van mijn pa is dan gekomen en heeft nod 32 geïnstalleerd.
Geen idee hoe lang het goed is.

levenslang
 

Naar boven