Bron Gazet Van Antwerpen (http://www.gva.be/nieuws/Wetenschap/default.asp?art={DAE56553-24EA-4D82-AED7-AEFCE0AED46B})
De hoge concentraties van suiker en vet in het 'junk food' dat de moderne mens in grote hoeveelheden tot zich neemt, zijn even verslavend als nicotine en zelfs drugs, en de makers van deze dikmakende maaltijden weten dat. Die beschuldiging staat te lezen in de Sunday Telegraph en de Sunday Times, die zich beroepen op nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Volgens beide kranten hebben wetenschappers aan het Rockefeller Instituut in New York onderzocht hoe het komt dat mensen zulke gigantische hoeveelheden eten van zaken als hamburgers, chips of chocolade - en daarmee toetreden tot de groeiende groep van zwaargewichten.
Zij kwamen tot de conclusie dat die producten een biochemishe reactie veroorzaken waardoor eten ontaardt in schrokken. De veranderingen die voedsel met een heel hoog suiker- of vetgehalte in de biochemie van de hersenen veroorzaken, vertonen volgens deze vorsers duidelijke overeenkomsten met wat nicotine of cocaine en heroïne in onze hersenen aanrichten. Met andere woorden: wie verslaafd is aan dergelijk voedsel, zal het bijzonder moeilijk hebben om af te kicken en gezonder te gaan eten.
De bevindigen van de wetenschappers in New York worden onderschreven door collega's die werken voor Nestlé en Unilever, twee van 's werelds grootste fabrikanten van voedingswaren, en die in het geheim een eigen onderzoek uitvoerden. Zij kwamen tot de conclusie dat 'wij een biochemisch monster hebben gecreëerd'. Dat de voedselgiganten op de hoogte waren van deze bevindingen, wordt op de hoofdkwartieren van Nestlé en Unilever met klem ontkend.
De hoge concentraties van suiker en vet in het 'junk food' dat de moderne mens in grote hoeveelheden tot zich neemt, zijn even verslavend als nicotine en zelfs drugs, en de makers van deze dikmakende maaltijden weten dat. Die beschuldiging staat te lezen in de Sunday Telegraph en de Sunday Times, die zich beroepen op nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Volgens beide kranten hebben wetenschappers aan het Rockefeller Instituut in New York onderzocht hoe het komt dat mensen zulke gigantische hoeveelheden eten van zaken als hamburgers, chips of chocolade - en daarmee toetreden tot de groeiende groep van zwaargewichten.
Zij kwamen tot de conclusie dat die producten een biochemishe reactie veroorzaken waardoor eten ontaardt in schrokken. De veranderingen die voedsel met een heel hoog suiker- of vetgehalte in de biochemie van de hersenen veroorzaken, vertonen volgens deze vorsers duidelijke overeenkomsten met wat nicotine of cocaine en heroïne in onze hersenen aanrichten. Met andere woorden: wie verslaafd is aan dergelijk voedsel, zal het bijzonder moeilijk hebben om af te kicken en gezonder te gaan eten.
De bevindigen van de wetenschappers in New York worden onderschreven door collega's die werken voor Nestlé en Unilever, twee van 's werelds grootste fabrikanten van voedingswaren, en die in het geheim een eigen onderzoek uitvoerden. Zij kwamen tot de conclusie dat 'wij een biochemisch monster hebben gecreëerd'. Dat de voedselgiganten op de hoogte waren van deze bevindingen, wordt op de hoofdkwartieren van Nestlé en Unilever met klem ontkend.