AndroidHealthClinic

Heemijzer boosdoener in rood vlees (Kanker)

Bezoekers in dit topic

Timon1991

Cool Novice
10 jaar lid
Lid geworden
8 jan 2013
Berichten
169
Waardering
45
Lengte
1m80
Massa
90kg
Vetpercentage
15%
Hallo,

Dit is even een copy/paste bron over het mogelijk verkrijgen van kanker vanwege het eten van het "juiste vlees". Ik heb net de enquete ingevuld en eet gemiddeld 300 tot 400 gr vlees op een dag, waarvan 300 gr vaak rood is.

Hoe denken jullie hier verder over?

De wetenschap heeft aangetoond dat rood vlees het risico op dikkedarmkanker verhoogt. Resultaten uit nieuw onderzoek aan de Maastricht Universiteit laten zien dat de ijzerrijke stof heem mogelijk een belangrijke rol speelt.
Op basis van het wetenschappelijk aangetoonde verband tussen rood vlees en dikkedarmkanker, is het advies om per week niet meer dan 500 gram (bereid gewicht) rood vlees te nuttigen (1). Toch is er nog steeds relatief weinig bekend over het mechanisme dat ten grondslag ligt aan het verband tussen rood vlees en dikkedarmkanker. Laboratoriumonderzoek suggereert dat de stof heemijzer hier een rol in speelt. Een meta-analyse van zeven prospectieve cohort studies uit 2011 (2) bevestigt dat het binnenkrijgen van veel heemijzer via vlees de kans op dikkedarmkanker met 18% verhoogt.
[Afbeelding niet meer beschikbaar]Dikkedarmkanker is genetisch gezien een heterogene ziekte. Dit betekent dat dikkedarmkanker in verschillende vormen voorkomt. Om het verband tussen deze kanker en heemijzer goed in kaart te brengen, heeft het onderzoeksteam aan de Maastricht Universiteit onder leiding van professor M. Weijenberg en dr. L. Schouten gekeken naar moleculaire mechanismen die ten grondslag liggen aan het ontstaan van deze tumor. (3)
Ontstaan van darmkanker
In de meeste gevallen ontstaat dikkedarmkanker uit het voorstadium van een darmpoliep. Zo’n poliep kan door stapsgewijze mutaties in tumorsuppressorgenen, zoals APC (Adenomatous Polyposis Coli), en oncogenen als KRAS (Kirsten ras), uitgroeien tot darmkanker. Darmkankercellen tonen dan ook een grote verscheidenheid aan genetische veranderingen in deze oncogenen en tumorsuppressorgenen. Bij niet-erfelijke darmkanker worden deze mutaties voornamelijk veroorzaakt door langdurige inwerking van schadelijke omgevingsfactoren, en dat geldt mogelijk voor heemijzer.
[Afbeelding niet meer beschikbaar]Puntmutaties van het DNA
Experimenteel onderzoek in dieren toont aan dat blootstelling aan heemijzer het aantal mutaties verhoogt en bovendien ook specifieke puntmutaties in het DNA van de dikke darm kan veroorzaken. Heemijzer kan de productie van N-nitroso bestanddelen bevorderen. Van deze bestanddelen is bekend dat ze het DNA in cellen kunnen beschadigen door specifieke G-naar-A-mutaties te veroorzaken. Heemijzer kan tevens de aanmaak van vrije radicalen bevorderen die specifiek met G-naar-T-mutaties in verband worden gebracht. Dit is echter nog nooit in onderzoek bij mensen aangetoond.
Mutaties in specifieke darmkankergenen
Om deze redenen heeft het onderzoeksteam in een populatiestudie gekeken of heemijzer inderdaad in verband staat met een verhoogd risico op dikkedarmkanker, dat gekarakteriseerd wordt door (specifieke) mutaties in de darmkankergenen APC en KRAS. Het team maakte gebruik van data uit de Nederlandse Cohort Studie naar voeding en kanker. Deze langlopende studie is in 1986 begonnen door de Maastrichtse vakgroep epidemiologie en TNO. In de studie zijn 120-duizend Nederlanders (55-69 jaar) ondervraagd over hun voedingsgewoonten. Zij werden vervolgens ruim zeven jaar gevolgd. Van 733 dikkedarmkankerpatiënten is tumormateriaal verkregen waarop verscheidene moleculaire weefseltyperingen zijn uitgevoerd.
De uitkomsten
Het onderzoeksteam constateerde dat deelnemers met de hoogste inname van heemijzer (mediaan inname 1,45 mg/dag) een meer dan twee keer zo groot risico hadden op darmkanker gekenmerkt door G-naar-A-mutaties in het KRAS-gen, in vergelijking met deelnemers met de laagste heemijzerinname (mediaan inname 0,65 mg/dag). Dit verhoogde risico op dikkedarmkanker wordt in mindere mate ook waargenomen voor mutaties in het APC-gen. Er werd geen verband gevonden tussen heemijzer en het risico op darmkanker met G-naar-T-mutaties in deze twee genen.
De resultaten uit dit onderzoek versterken de hypothese dat heemijzer het risico op dikkedarmkanker verhoogt. Een dergelijk grootschalig populatieonderzoek naar onderliggende moleculaire mechanismen is van cruciaal belang om aanvullend bewijs te leveren dat rood vlees inderdaad een risicofactor is voor dikkedarmkanker.
Het onderzoek is gefinancierd door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Hoeveelheid heemijzer in vlees (per 100 gram bereid gewicht) (4) Rundertartaar 2,3 mg Rundergehakt 2,1 mg Runderbiefstuk 1,8 mg Runderbraadworst 1,6 mg Kalfsbraadworst 0,8 mg Varkensschnitzel (ongepaneerd) 0,3 mg Speklap 0,3 mg Varkenskarbonade 0,2 mg
Tip van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: wat kunnen gezondheidsdeskundigen adviseren?
Rood vlees bevat belangrijke voedingsstoffen als eiwit, zink en ijzer. Daarom is het niet noodzakelijk om een vegetarisch voedingspatroon te adviseren. Wel is het belangrijk om de vleesconsumptie te beperken tot maximaal 500 gram rood vlees bereid gewicht per week. Per dag zou dat neerkomen op 70 gram (bereid gewicht), ter grootte van een pak kaarten. Ook is het goed om een aantal dagen in de week vis of vegetarische alternatieven te eten. Bewerkt vlees, zoals vleeswaren, zouden we bij voorkeur helemaal niet moeten eten (of alleen bij hoge uitzondering), omdat hiervoor overtuigend bewijs is gevonden dat dit het risico op dikkedarmkanker verhoogt. Bewerkt vlees bevat namelijk vaak het conserveringsmiddel nitriet, wat in het lichaam kan worden omgezet tot kankerverwekkende stoffen.
Bronnen:

  1. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective (2007), World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, Washington
  2. Bastide, N.M., et al. (2011), Heme iron from meat and risk of colorectal cancer: a meta-analysis and a review of the mechanisms involved. Cancer Prev Res (Phila), 4, 177-84
  3. Gilsing, AM, Franssen, F. de Kok, T.M., Goldbohm, R.A., Schouten, L.J., de Bruine, A.P., van Engeland, M., van den Brandt, P.A., de Goeij, A.F., Weijenberg, M.P., Dietary heme iron and the risk of colorectal cancer with specific mutations in KRAS and APC, Carcinogenesis, 27 augustus 2013.
  4. Nevo Online, 2013
Begrippenlijst
Heemijzer
Heemijzer is een organische verbinding en onderdeel van hemoglobine, het molecuul dat zuurstof vervoert. Hoe roder het vlees, hoe meer heemijzer het bevat. Dit zou kunnen verklaren waarom er waarschijnlijk geen verband bestaat tussen dikkedarmkanker en gevogelte, waarin weinig heemijzer aanwezig is.
Oncogenen en tumorsuppressorgenen
Proto-oncogenen zijn normaal voorkomende genen die een regulerende rol vervullen bij celgroei, celdifferentiatie en apoptose (geprogrammeerde celdood). Een proto-oncogen kan door mutatie veranderen in een oncogen, een gen dat kanker kan veroorzaken. Als een mutatie in het proto-oncogen ontstaat, kan dat leiden tot extra activiteit in de cel. Hierdoor kan de cel abnormaal snel gaan groeien en delen. Tegenover een oncogen staat een tumorsuppressorgen. Dit is een gen dat onbeperkte deling van de cel voorkomt en daarmee het ontstaan van een tumor verhindert. Indien dit suppressorgen zijn werk niet doet, kan wildgroei van cellen ontstaan (kanker).
DNA
DNA is het materiaal waarin de erfelijke informatie van een organisme is vastgelegd. De stukken DNA die informatie bevatten, noemen we genen. DNA bestaat uit twee strengen van nucleotiden die in de vorm van een dubbele helix om elkaar heen zijn gedraaid.
Nucleotiden zijn de bouwstenen waaruit DNA is opgebouwd. De erfelijke informatie ligt besloten in de volgorde, oftewel sequentie, van de nucleotide. DNA bevat vier verschillende nucleotiden met de stikstofbasen adenine, thymine, guanine en cytosine die afgekort worden met respectievelijk de letters A, T, G en C
Puntmutatie in het DNA
Een puntmutatie is een verandering in het DNA door een kleine verandering binnen een gen. Hierbij ontstaat een verandering in de samenstelling van de stikstofbasen. Hoewel het aantal nucleotiden niet verandert, wordt er wel een nucleotide in het chromosomaal DNA gewijzigd.
N-nitroso bestanddelen
N-nitroso-bestanddelen, inclusief nitrosamines en nitrosamides, worden gevormd tijdens een proces dat N-nitrosylatie heet. Wanneer er nitriet aanwezig is, kan dit proces plaatsvinden in de maag van de mens. Van N-nitroso bestanddelen is bekend dat ze het DNA kunnen beschadigen en zo de ontwikkeling van kankercellen kunnen stimuleren.
 
Mooi verhaal.

Ik eet alles ,en als het je tijd is ga je toch!
 
Ik, als slager en mede sporter ga er geen hap minder van eten! Gewoon veel afwisselen en kip en andere gevogelten kunnen geen kwaad las ik.
 
kanker lijkt me toch best zuur.

sinds het uit is met mijn vriendin eet ik weer meer rood vlees mijn exvriendin was een pescetarier.

is alles behalve kip rood vlees toch?
 
Laatst bewerkt:
Vlees heeft normaal een grijze kleur,ze doen er nitriten en nitraten op om het er smakelijker uit te laten zien. Tuurlijk heeft het invloed op je systeem.
 
Vlees heeft normaal een grijze kleur,ze doen er nitriten en nitraten op om het er smakelijker uit te laten zien. Tuurlijk heeft het invloed op je systeem.

Je snapt wel dat vlees niet grijs van kleur is toch? :eek:
Alleen als je het te lang laat liggen begint het inderdaad te verkleuren..
Wat betreft nitrietzout word alleen gebruikt in de vleeswaren / worstmakerij en meestal ook in mindere hoeveelheden en gemengd met normaal zout..

Oh en gewoon vlees, vis en gevogelte afwisselen! Niks aan het handje..

En een lekker biefstukje / ribeye die nog wat rood van binnen is kan op zn tijd geen kwaad :)
 
meh er zit ook heemzijer in ander soorten vlees
 
Back
Naar boven