MuscleMeat

Het gevaar van transvetten

Bezoekers in dit topic

MeDieViL

Monstrous Giant
15 jaar lid
Lid geworden
8 jan 2005
Berichten
12.252
Waardering
559
Lengte
2m30
Massa
40kg
Vetpercentage
> 50%
Iedereen weet al wel dat ze slecht zijn, maar constant word het duidelijker hoeveel schade ze echt aan je lichaam veroorzaken, ik vermijd ze persoonlijk als de dood:(

Manufactured hydrogenated oils, which your body cannot digest, are a serious risk to heart health. Many Americans are still unaware that the most grossly harmful heart-health trend of the last century was the gradual replacement of healthy natural fats with foods such as margarine.
Some margarine is formed by hydrogenating or partially hydrogenating oil, forming fats never found in nature. Called trans fats, they are made by heating vegetable oils at a high temperature and bombarding them with hydrogen gas to form more stable oils.

The process creates trans fats constructed of twisted, unnatural molecules that the body cannot process. The food industry sticks these hydrogenated and partially hydrogenated oils into virtually all baked goods and other junk food.

The reasons are economic ones. Unlike butter, olive oil or other natural fats, trans fats have shelf life from now till doomsday. Walter Willett, M.D., chairman of the department of nutrition at the Harvard School of Public Health, was coauthor of a 1993 report on the 75,521 women who were tracked in the Harvard Nurses Study. Women with a high intake of trans fats were 1½ times more likely to develop coronary heart disease than women with a low intake of these so-called "foods." Clearly this was not only due to the deleterious effects of eating junk food. For many people, the real shocker in this study was the statistic that women who ate the equivalent of four or more teaspoons of margarine per day had a 66 percent greater risk of heart disease than women who ate little or no margarine. But when it comes to butter, this vast study found no association between its consumption (in any amount) and the probability of contracting heart disease. Willett's report is shocking only if you have not had an eye on the research. Other scientists have demonstrated that while saturated fat (fats that are solid at room temperature, such as butter or the fat marbling a steak) has both good and bad effects on cholesterol levels, the effects of trans fatty acids are purely negative. Research also has shown that lipoprotein, one of the more damaging forms of chemical substances in cholesterol, consistently increases as a result of eating trans fatty acids.

The Food and Drug Administration has mandated trans fats be listed on the Nutrition Facts panel of all food labels by January 2006. Then, although foods may still contain these dangerous fats, you could choose to not purchase them. If enough consumers reject these foods, manufacturers will have to change their formulations. ---

In addition to boycotting junk foods, you should avoid cooking with most margarine (there are a few trans fat free-formulas) or vegetable shortening (that white, creamy stuff that comes in a can). Butter, olive oil and lard worked very well for our heart-healthy ancestors. Or if you find it difficult to resume eating saturated fat, use olive, canola or grape seed oil.
 
Hartziekten vooral dus? Misschien moeten we eens een lijst maken op DBB met alle producten die transvetten bevatten, inclusief de merken!
 
Vrijwel alle koekjes.
 
Hartziekten vooral dus? Misschien moeten we eens een lijst mken op DBB met alle producten die transvetten bevatten, inclusief de merken!

het probleem is dat ze soms zelfs al verborgen zitten in brood! tegenwoordig stoppen ze echt alles vol met die brol:mad:
allemaal voor een betere smaak en goedkoper productieproces

ik denk dat we beter een lijst maken met merken die vrij zijn van deze vetten!
 
transvetten zijn toch opgenomen in de NEVO tabel? mss daaruit die nemen waar het meeste inzit en eens hier neerzetten

kheb trouwens eens gelezen dat in de vs het vet waar in gebakken wordt bij de mac voor 33% trans is. het lijkt mij wat overdreven. mss iemand leuke details bij de hand?
 
transvetten zijn toch opgenomen in de NEVO tabel? mss daaruit die nemen waar het meeste inzit en eens hier neerzetten

kheb trouwens eens gelezen dat in de vs het vet waar in gebakken wordt bij de mac voor 33% trans is. het lijkt mij wat overdreven. mss iemand leuke details bij de hand?

mac is zoiezo troep, die hamburgers zitten er ook mee vol

wat is nevo tabel?
zou toch handig zijn als we een lijst met merken konden maken die gezonde producten geranderen!
 
hoeveel is al teveel als het gaat om transvetten want het gezondheidscentrum is daar niet helemaal duidelijk over.

edit: enkele grammen dus al.
 
Transvetten kunnen dus alleen maar industrieel worden gemaakt? Tijdens koken/bakken thuis met plantaardige olie ontstaan ze niet?
 
Sitemap for transfatfree

hier een site met wat recepten/producten die transfat free zijn
goeie site, alleen gaat het over amerikaanse producten die hier meestal niet te vinden zijn.

er is geen veilige dosis transvetten! zelfs bij kleine dosissen richten ze schade aan, en het word steeds duidelijker hoegroot die schade is.
het voedingscentrum is er idd niet zo duidelijk over, ze blijven meer hameren op cholesterol alhoewel die theorie nooit overtuigend bewezen is (er zijn studies die een hoger aantal hartziektes laat zien bij een grotere consumptie verzadigd vet, maar er lijken nog meer studies te zijn die dit niet laten zien)

@Mans
als je olijfolie ofzo verhit gaat het oxideren, worden geen transvetten, maar om te bakken zou ik toch gaan voor geraffineerde/geurloze kokosolie omdat die een heel hoge temperatuur aankan, en kokosolie lijkt nogal een hoop gezondheidsvoordelen te bieden ook (ongeraffineerde kokosolie is natuurlijk beter, maar oxideerd sneller)
 
wat is nevo tabel?

Het is de "Nederlandse versie" van de "Nubel"-tabel(Nutriënten Belgïe). Hierin staan veel vitamines, minerales, ... per voedingsmiddel in een tabel opgesomd. Ik heb hem enkele jaren geleden gekocht en geen spijt van gehad.(Alhoewel in mijn Nubel tabel geen transvetzuren worden vermeld.)
Hij is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek om deze gegevens te verkrijgen. Dus niet overgenomen uit andere tabellen zoals de meeste internet voedingstabellen. Misschien is het wel de meest betrouwbare tabel.

groet
Kim
 
Transvetten kunnen dus alleen maar industrieel worden gemaakt? Tijdens koken/bakken thuis met plantaardige olie ontstaan ze niet?

Inderdaad, thuis kun je wel bij hoge temperaturen de vetten laten oxideren, wat ook niet echt bevorderlijk is voor de gezondheid.

groet
Kim
 
Transvetten kunnen dus alleen maar industrieel worden gemaakt? Tijdens koken/bakken thuis met plantaardige olie ontstaan ze niet?

ik dacht dat bij hoge temperaturen de cis situatie om kan slaan naar de trans situatie. hier is ook onderzoek naar gedaan schijnt...gehoord in de wandelgangen..
 
Hartziekten vooral dus? Misschien moeten we eens een lijst maken op DBB met alle producten die transvetten bevatten, inclusief de merken!

bereid je maar voor op een lange lijst dan...


Je moet er wel voor uitkijken, zeker niet ongeinteresseerd mee omgaan. Kleine hoeveelheden, zoals in brood voor kunnen komen lijken me niet echt bijzonder schade te kunnen aanrichten.

Transvetten kunnen overigens gemakkelijk ook thuis ontstaan bij het bakken, braden en frituren. Oververhitting van enkelvoudige en meervoudige onverzadigde vetten, verandert de moleculen. Onthou het volgende maar, plantaardige olie is vloeibaar, wanneer deze stolt (na oververhitting bijvoorbeeld) heb je transvetten.

Edit niet dus: ik verwar het met de vrije radicalen en Paks, zie volgende pagina
 
Laatst bewerkt:
zeker? dan kreeg je toch geoxideerde vetten?

mjah, plantaardige olie is ook niet erg geschikt om in te bakken...
 
zeker? dan kreeg je toch geoxideerde vetten?

mjah, plantaardige olie is ook niet erg geschikt om in te bakken...


Nee, maar hoeveel mensen bakker er niet in! Tig dus.
 
transvetten: hoe en wat

Op deze link vind je uitgebreide informatie over transvetten.

Blijkbaar kunnen er toch transvetten gevormd worden bij verhitting van oliën. :( Maar of dit ook het geval is thuis in de braadpan of frituurketel, dat kan ik hier niet uit opmaken (ben dan ook geen expert). Als iemand mij hierover kan inlichten?
Sla- en braadolies bevatten in het algemeen weinig of geen partieel gehydrogeneerde vetten. Bijgevolg is het transvetzuurgehalte in deze producten ook zeer laag.
Transvetzuren kunnen wel worden gevormd tijdens verhitting, in het bijzonder tijdens de deodorisatie in het industriële raffinageproces. Deodorisatie is de laatste stap van het raffinageproces waarbij de olie wordt ontzuurd en ontgeurd door toevoeging van stoom bij hoge temperatuur (220-260°C) en onder verlaagde druk (2-4 mbar). Onderzoek heeft aangetoond dat de vorming van trans-isomeren tijdens de deodorisatie slechts afhankelijk is van tijd en temperatuur (4).
De hoogste transvetzuurgehaltes (tot 1,5%) worden aangetroffen in a -linoleenzuurrijke oliën zoals soja- en raapzaadolie. Reden hiervoor is de cis-trans isomerisatiesnelheid die voor a -linoleenzuur (C18:3) ongeveer 10 maal hoger ligt dan voor linolzuur (C18:2). Cis-trans isomerisatie van oliezuur (C18:1) kon niet worden vastgesteld onder normale deodorisatiecondities. Bijgevolg komen in geraffineerde, niet-gemodificeerde oliën quasi alleen C18:2 en C18:3 trans-isomeren voor (Tabel 1).

groet
Kim
 
Het Voedingscentrum is sterk gelieerd aan Unilever. Unilever is midden jaren 90 stilletjes begonnen met het verminderen van de hoeveelheid transvet. Waar voorheen bijv ettelijke tientallen grammnen transvet in margarine aanwezig was, is dat nu nog maar 1 gram of minder.
Toen pas is men overgegaan op het vermelden van de hoeveelheid transvet.

Navraag bij het VC leverde op dat men toch vond dat roomboter minder geschikt is dan margarine omdat 1 gram transvet te verwaarlozen is..
Men is gewoon er enorm op gesteld om roomboter in een kwaad daglicht te stellen. Misschien dat over 10-15 jaar eindelijk het kwintje valt, dat natuurproducten toch te prevaleren zijn?
Kokosvet is trouwens een zeldzame plantaardige olie, het bevat zoveel verzadigd vet dat het vast onder de meeste omstandigheden en pas vloeibaar wordt boven 27-28 graden.

Een reden waarom kokosvet en roomboter goed is, is dat het veel korte en middellange vetzuren bevat, die licht verteerbaar zijn.
In grasboter zit bovendien naar verhouding relatief veel omega-3 . Grasboter kan je vanaf de late lente kopen. Het loont zeer zeker de moeite om dan toe te slaan en ze in het groot in te kopen voor de 'magere' wintermaanden van het jaar,wanneer er vnl. stalboter te koop is.

Overigens: er zit ook een zeer geringe hoeveelheid transvet in roomboter die van bacteriële bron is. De ruimtelijke samenstelling daarvan is echter heel anders.
 
Ja heb wat producten als margarine gecheckt en het is idd <1gram per 100 gram. Vraag me af hoe schadelijk dat nog is , zal wel meevallen...
 
Back
Naar boven