XXL Nutrition

Het gevaar van transvetten (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Peulvruchten en granen kan je alleen na bewerking eten en tot voor 10.000 jaar geleden dronk de mens ook niet zo maar even melk van de koe, schaap of geit. Dat we daar nog steeds niet op zijn aangepast is niet onlogisch na zo'n 5 miljoen jaar evolutie.
 
Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet alles helemaal snap uit al die onderzoeken, maar het valt me wel weer op dat er nogal wat verschillende meningen rond waren over het fenomeen Transvetten. Misschien een idee om een korte en bondige conclusie te maken aangezien dit draadje alweer 5 pagina's lang wordt....

Uiteraard is bovenstaand idee ook wel een beetje eigen belang he ;)
 
conclusie
vermijd transvetten!!!!!
 
Iedereen weet al wel dat ze slecht zijn, maar constant word het duidelijker hoeveel schade ze echt aan je lichaam veroorzaken, ik vermijd ze persoonlijk als de dood:(



The reasons are economic ones. Unlike butter, olive oil or other natural fats, trans fats have shelf life from now till doomsday. Walter Willett, M.D., chairman of the department of nutrition at the Harvard School of Public Health, was coauthor of a 1993 report on the 75,521 women who were tracked in the Harvard Nurses Study. Women with a high intake of trans fats were 1½ times more likely to develop coronary heart disease than women with a low intake of these so-called "foods." Clearly this was not only due to the deleterious effects of eating junk food. For many people, the real shocker in this study was the statistic that women who ate the equivalent of four or more teaspoons of margarine per day had a 66 percent greater risk of heart disease than women who ate little or no margarine. But when it comes to butter, this vast study found no association between its consumption (in any amount) and the probability of contracting heart disease. Willett's report is shocking only if you have not had an eye on the research. Other scientists have demonstrated that while saturated fat (fats that are solid at room temperature, such as butter or the fat marbling a steak) has both good and bad effects on cholesterol levels, the effects of trans fatty acids are purely negative. Research also has shown that lipoprotein, one of the more damaging forms of chemical substances in cholesterol, consistently increases as a result of eating trans fatty acids.

The Food and Drug Administration has mandated trans fats be listed on the Nutrition Facts panel of all food labels by January 2006. Then, although foods may still contain these dangerous fats, you could choose to not purchase them. If enough consumers reject these foods, manufacturers will have to change their formulations. ---

In addition to boycotting junk foods, you should avoid cooking with most margarine (there are a few trans fat free-formulas) or vegetable shortening (that white, creamy stuff that comes in a can). Butter, olive oil and lard worked very well for our heart-healthy ancestors. Or if you find it difficult to resume eating saturated fat, use olive, canola or grape seed oil.


Wat ik me afvraag is hoeveel transvetzuren er in Amerikaanse margarine zitten? In Nederland mag er niet meer dan 1 gram transvetzuren per 100g in bijvoorbeeld margarine zitten, maar ik lees net op Know Your Fats dat zij aanbevelen om het product niet te gebruiken als het meer dan 2 gram transvetzuren per eetlepel bevat. Aanzienlijk meer dan wat je vindt in Nederlandse producten.
Dit onderzoek kun je niet echt vergelijken met wat er op de nederlandse markt te vinden is. (zowiezo is het al erg oud, uit ' 93).

Neemt niet weg dat transvetzuren slecht zijn, ze zijn onverzadigd maar gedragen zich als verzadigde vetzuren en hebben een nog groter effect op de cholesterol ratio in het bloed dan verzadigde vetten.
Volgens mij is de ADH van transvetzuren 1 en %.
 
Back
Naar boven