Fitness Seller

Sticky Voetbal Topic

Bezoekers in dit topic

Een Champions League exclusief voor de elite?

5756efcc-7300-11e9-b16e-8e98a1cd0cc6_web_scale_0.1052632_0.1052632__.jpg

De Amerikaanse kwaliteitskrant The New York Times heeft een document kunnen inkijken met het plan voor de hervorming van de Champions League. Een plan dat de doodsteek zou betekenen voor de nationale competities en de kloof tussen de elite en de overgrote meerderheid aan voetbalclubs onoverbrugbaar groot zou maken. En dat vindt buiten die elite bijna niemand leuk.

Uitgerekend een Amerikaanse krant kon de Europese plannen inkijken. Hun eerste conclusie: het zou in de toekomst niet meer kunnen dat een clubje als Ajax pas in de blessuretijd van de halve finale uit de Champions League zou worden gekegeld. Wat nu nog kan, zou in 2024 - de vooropgestelde startdatum - onmogelijk zijn, simpelweg omdat de kans enorm klein is dat een club uit Nederland het nog tot in de Champions League zou schoppen.

Zowel de organisator van de Champions League, UEFA, als de vereniging van topclubs ECA suggereren dat er nog steeds een waaier aan opties voorhanden is. Klopt niet, weet The New York Times. Volgens hen is er maar één uitgeschreven plan. Dat plan maakt van de Champions League een competitie met 32 teams waarvan slechts vier plaatsen vrij te vergeven zouden zijn. Met andere woorden, 28 eliteclubs zouden jaarlijks toegang krijgen tot het kampioenenbal en de bijhorende miljoenen. De overige vier plaatsen zijn voorbehouden voor vier teams uit 55 nationale federaties.

De voorgestelde hervormingen gaan veel verder dan wat heel wat belanghebbenden voor ogen hadden. En dat zorgt voor zure oprispingen. Volgens de tegenstanders is het plan een regelrechte bedreiging voor de nationale competities. Wordt het plan goedgekeurd, dan worden nationale competities haast irrelevant en is het voor kleinere clubs schier onmogelijk om toegang te krijgen tot de vetpotten van Europa’s grootste competitie. Waarmee de kloof tussen de topclubs en de rest alleen maar groter zou worden.

Vertegenwoordigers van de nationale federaties hebben deze week de plannen kunnen inkijken. Het nieuwe toernooi, startend vanaf 2024, heeft 32 team waarvan de top 24 niet kan degraderen. Die top 24 krijgt dus jaarlijks toegang tot de miljoenen van de Champions League. Clubs die niet tot die elite van 24 behoren, zouden veel minder geld te besteden hebben en zich bijgevolg nooit kunnen meten met de Europese topclubs.

De grote clubs, vooral die in Spanje en Italië, duwen stevig door om de plannen zo snel mogelijk gerealiseerd te zien. Hun doel? Financiële stabiliteit op de lange termijn. De European Club Association ECA, de vertegenwoordiger van de topclubs, is onder leiding van Juventus-voorzitter Andrea Agnelli alvast serieus campagne aan het voeren. Afgelopen woensdag was er al een ontmoeting met vertegenwoordigers van de nationale federaties. UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin kon achteraf alleen melden dat er ‘op dit ogenblik enkel ideeën en opinies zijn’.

Een gedachtengang die niet wordt gevolgd door heel wat nationale federaties die erop wijzen dat slechts één voorstel werd toegelicht. Spaans bondsvoorzitter Javier Tebas, een hardnekkig tegenstander van de plannen, sprak van een blauwdruk met heel weinig ruimte tot onderhandelen.

“Ik geloof nooit dat dit slechts voorstellen zijn met ruimte voor discussie omtrent de toekomst van het professionele voetbal”, aldus Tebas in The Times. “We kregen een concreet plan voorgeschoteld, uitgewerkt door de UEFA in volle samenwerking met een kleine groep van rijke en machtige clubs met als doel de Europese clubcompetities te hervormen op een manier die nefast zou zijn voor de nationale competities en de overgrote meerderheid van Europese voetbalclubs. We staan open voor een constructieve dialoog met de andere aandeelhouders over de hervorming van het Europese voetbal maar binnen dit project is de onderhandelingsruimte zeer beperkt.”

Wat houdt het plan eigenlijk in? De Champions League blijft een competitie met 32 teams maar in plaats van acht poules met vier ploegen, zou men overschakelen naar een systeem met vier poules van acht teams. Dat zorgt voor een poulefase met veertien speeldagen in plaats van zes. De vier beste teams per poule, zestien in totaal, plaatsen zich voor de knock out fase. Binnen deze formule worden er veel meer topwedstrijden aangeboden en zou men bijgevolg de prijs van de uitzendrechten flink de hoogte in kunnen jagen. Om genoeg datums te vinden, is het de bedoeling meerdere speeldagen af te werken in weekends die nu nog voorbehouden zijn aan de nationale competities.

De kampioenen uit de kleinere competities - waaronder België en Nederland - en de kleinere clubs uit de grote competities zouden terechtkomen in een tweede Europese competitie met 32 teams én een derde Europese liga met 64 deelnemers. Promotie tussen de verschillende Europese competities is enkel voorbehouden aan de top vier. Samengevat: er degraderen jaarlijks vier teams uit de eerste liga, hun plaats wordt ingenomen door de top vier uit de tweede liga. Hetzelfde gebeurt tussen de tweede en derde liga.

De nationale bobo’s vrezen terecht dat hun nationale competities herleid zullen worden tot een vierderangsgebeuren met clubs die nooit nog toegang zouden krijgen tot het Europese toneel.
 
Dat die lul uit Slovenië dat gaat goedkeuren. Of juist wel. Ohja, Maribor ( Duits: Marburg an der Drau) is ook nog weleens in de poulefase geweest
 
Ik weet niet of Hakim nog zoveel zin heeft in de Eredivisie na zes seizoenen als titularis.

Heerenveen: 1 Seizoen
Twente: 2 Seizoenen
Ajax: 3 seizoenen

Dat Onana en Tagliafico blijven is toch ook al iets.
 
Net zo eenzaam worden als Mbark? Hij heeft mooie penthouse en matties in Amsterdam . Marc Netto geeft hem wat extra zakcentjes en Hakim is blij.
 
Tadic daarentegen zou bij Ajax moeten blijven zolang hij het niveau aankan. De beste man is er nu een halfgod.
Net zo eenzaam worden als Mbark? Hij heeft mooie penthouse en matties in Amsterdam . Marc Netto geeft hem wat extra zakcentjes en Hakim is blij.
Ziyech is nog niet zolang geleden gelinkt aan Sevilla. Vorige zomer zou Roma interesse gehad hebben.
 
Ik denk dat Overmars de voetbalgoden mag bedanken als enkel De Ligt, De Jong en Ziyech willen vertrekken. :thinking:

Vind het trouwens vreemd dat ze geen interesse tonen in Ludovit Reis. Ken hem zelf niet, maar Barcelona zal toch niet zomaar interesse in hem hebben? Blijkbaar is die deal nog steeds niet rond.
 
Omdat de selectie van Ajax klaarblijkelijk niet breed genoeg is. :thinking: Er zaten drie veldspelers op de bank die amper (of geen) minuten hebben gemaakt dit seizoen. (de Wit, Magallan & Traore)
Je zou bijna vergeten dat Labyad ook nog onder contract staat bij Ajax. :emo:
 
@ de Belgen. Kan die Marin denken jullie het huidige niveau aan komend seizoen? Heb niet echt een beeld want ik laat de juup volkomen links liggen.
 
De Eredivisie zal geen probleem zijn.

 
Na poulefase cl niveau ofc. Eerder is niet interessant imo

Komt in orde. Natuurlijk moet ze die jongen absoluut niet gaan vergelijken met De Jong. Bij Ajax kan hij normaliter alleen maar beter worden. (betere omkadering, medespelers, etc)

Ik hoop alleen dat de taalbarrière geen dingetje wordt. Al zijn er wel een paar Franstaligen bij Ajax. (Onana, Bande, Traore)

Anderzijds, wie had ooit gedacht dat Schöne een steunpilaar zou zijn in een Ajax team die de halve finale haalde? Als ik F. de Boer mag geloven werd hij destijds voor de breedte gehaald.
Ik denk dat Overmars de voetbalgoden mag bedanken als enkel De Ligt, De Jong en Ziyech willen vertrekken. :thinking:

Ik was Neres vergeten. :help:
 
Laatst bewerkt:
Valverde heeft nog een optie tot een derde seizoen. :rolleyes:

Dat gezegd zijnde is dit de enige kandidaat:

tRNoW38.jpg
 
‘Ajax ziet bod van zeven miljoen euro geaccepteerd worden’

15571671649486.jpg

Het begint erop te lijken dat Lisandro Martínez zijn carrière bij Ajax vervolgt. Het Argentijnse TyC Sports weet te melden dat een bod van de Amsterdammers op de 21-jarige linksback annex linker centrale verdediger door zijn club Defensa y Justicia is geaccepteerd. Ajax moet dan alleen nog tot een persoonlijk akkoord komen met Martínez.

De Telegraaf wist afgelopen dinsdag al te melden dat Ajax in Argentinië een bod van zeven miljoen euro had uitgebracht. De krant schreef dat de Amsterdammers de beste papieren hadden om Martínez binnen te hengelen en dat lijkt nu inderdaad het geval te zijn, want ook Voetbal International en het Algemeen Dagblad melden dat hij op weg is naar Ajax. Defensa y Justicia, afgelopen seizoen de nummer twee van de Argentijnse competitie, is akkoord gegaan met het geboden bedrag.

Daarmee lijkt Ajax onder meer River Plate en verschillende Mexicaanse clubs af te troeven in de strijd om Martínez, die bij Defensa y Justicia nog een contract tot medio 2021 had. Die club nam hem in 2017 in eerste instantie op huurbasis over van Newell’s Old Boys, om hem een jaar later definitief in te lijven. Martínez, die werd opgeleid door Newell’s Old Boys, speelde totaal 55 wedstrijden voor Defensa y Justicia, waarin hij goed was voor 3 doelpunten en 5 assists.

In Argentinië wordt Martínez beschouwd als een ‘betere versie’ van Nicolás Tagliafico. De huidige linksback van Ajax heeft aangekondigd om nog een jaar in Amsterdam te blijven, waardoor Martínez in alle rust kan worden klaargestoomd voor het eerste elftal. De linkerverdediger treft in Amsterdam mogelijk twee landgenoten, met Tagliafico en Lisandro Magallán. De enkelvoudig Argentijns international zou na Razvan Marin (Standard Luik), Kik Pierie (SC Heerenveen) en Kjell Scherpen (FC Emmen) de vierde aanwinst voor volgend seizoen zijn.
 
Koeman Barca en Erik Bayern. De persoon op jouw foto vervangt Ole
 
Back
Naar boven