MuscleMeat

Het Whisky & Spirits Topic

Bezoekers in dit topic

Hier in Europa zijn ze gewoon te duur ja.
 
Er is geen wijn en mead topic... :( Ik weet dat de piraat Sanca Saxon een medeliefhebber is. Iemand hier bekend met cyser (appel/cider honingwijn), en evt. of ik ergens een fles kan scoren om eens te proeven?

Mijn twee vaten zijn bijna klaar met rijpen. M'n bramenwijn mag na 1.5 jaar en m'n aardbeien mead na 1 jaar gebotteld worden. Heb alleen even geen zin om weer 8kg aan puur fruit te moeten scheiden van de pulp 2 keer achter elkaar :o. Een cyser schijnt best populair te zijn met enkel appelsap en honing. Geen bergen aan pulp wat ik hoef te scheiden en lekker goedkoop. Maar ik heb echt geen idee wat ik moet verwachten van zo'n wijn zonder een flinke body uit schillen/pitten etc. Ben zelf ook geen witte wijn liefhebber. Al denk ik wel dat een cyser compleet anders zal smaken.
 
Er is geen wijn en mead topic... :( Ik weet dat de piraat Sanca Saxon een medeliefhebber is. Iemand hier bekend met cyser (appel/cider honingwijn), en evt. of ik ergens een fles kan scoren om eens te proeven?

Mijn twee vaten zijn bijna klaar met rijpen. M'n bramenwijn mag na 1.5 jaar en m'n aardbeien mead na 1 jaar gebotteld worden. Heb alleen even geen zin om weer 8kg aan puur fruit te moeten scheiden van de pulp 2 keer achter elkaar :o. Een cyser schijnt best populair te zijn met enkel appelsap en honing. Geen bergen aan pulp wat ik hoef te scheiden en lekker goedkoop. Maar ik heb echt geen idee wat ik moet verwachten van zo'n wijn zonder een flinke body uit schillen/pitten etc. Ben zelf ook geen witte wijn liefhebber. Al denk ik wel dat een cyser compleet anders zal smaken.
IRONic Pumper 3XL
 
Hey Nootmuskaatje ,
Cyser nog nooit gedronken.
Dus op je vraag hoe smaakt het zal ik je het antwoord schuldig blijven.
Hier kan je een fles scoren, enfin kopen Hopt.nl , tartanonos.be laat gerust iets weten hoe het was.

mocht je interesse hebben in cider , probeer zeker eens hetgeen Jacques Perritaz maakt.
Zo complex en fijn echt het betere werk.

Even wat vragen omtrent je eigen brouwsels.
Gebeurt de vergisting autochtoon?
En de toevoeging van honing geeft waarschijnlijk een gelijkaardig effect als een gewone chaptalisatie? Maar dan met wat extra smaak...

Sanca Saxon al even zitten denken om een apart topicje te maken omtrent wijn.
Misschien vanavond eens werk van maken.
 
Laatst bewerkt:
Hey Nootmuskaatje ,
Cyser nog nooit gedronken.
Dus op je vraag hoe smaakt het zal ik je het antwoord schuldig blijven.
Hier kan je een fles scoren, enfin kopen Hopt.nl , tartanonos.be laat gerust iets weten hoe het was.

mocht je interesse hebben in cider , probeer zeker eens hetgeen Jacques Perritaz maakt.
Zo complex en fijn echt het betere werk.

Even wat vragen omtrent je eigen brouwsels.
Gebeurt de vergisting autochtoon?
En de toevoeging van honing geeft waarschijnlijk een gelijkaardig effect als een gewone chaptalisatie? Maar dan met wat extra smaak...

Sanca Saxon al even zitten denken om een apart topicje te maken omtrent wijn.
Misschien vanavond eens werk van maken.
Thanks! Klinkt goed. Dan gaan we met een jaar of twee ook cyser bij mij drinken :p

Ik gebruik gewoon industriële gisten. M'n fruit komt uit de supermarkt en wordt op m'n studentenkamertje gebrouwen in twee vaten van 5L voor mezelf :p. De honing is idd om de ABV/SG te verhogen gezien de fruiten vrij weinig suiker bevatten. Denk zo uit m'n hoofd dat ik iets van 2kg honing nodig had gehad voor 6L aardbeien melomel (11.5-12% abv). Ook niet een 'echte' mede/melomel gezien ik gewoon puur fruit er in heb zitten i.p.v. water + honing. Heb hem wel wat lichter qua body gemaakt door de pulp na 1.5 dag te scheiden t.o.v. 5 dagen voor m'n bramenwijn (waar ik gewoon suiker heb gebruikt). Dus ik hoop dat de honing een beetje te proeven valt.
 
Thanks! Klinkt goed. Dan gaan we met een jaar of twee ook cyser bij mij drinken :p

Ik gebruik gewoon industriële gisten. M'n fruit komt uit de supermarkt en wordt op m'n studentenkamertje gebrouwen in twee vaten van 5L voor mezelf :p. De honing is idd om de ABV/SG te verhogen gezien de fruiten vrij weinig suiker bevatten. Denk zo uit m'n hoofd dat ik iets van 2kg honing nodig had gehad voor 6L aardbeien melomel (11.5-12% abv). Ook niet een 'echte' mede/melomel gezien ik gewoon puur fruit er in heb zitten i.p.v. water + honing. Heb hem wel wat lichter qua body gemaakt door de pulp na 1.5 dag te scheiden t.o.v. 5 dagen voor m'n bramenwijn (waar ik gewoon suiker heb gebruikt). Dus ik hoop dat de honing een beetje te proeven valt.
Leuk project alvast!
De honing zal sowieso wel een invloed hebben op de smaak.
Alsook wat je zelf al aangaf de tijd van de maceratie.
Een opvoeding in acacia vaten of moerbei vaten zou ook wel tof zijn.
Of een amfoor?
Maar het zal denk ik naar wel afhankelijk zijn van de elevage. Een beetje restzoet lijkt me ideaal bij zoiets. Dus af en toe eens een staal nemen.

Dit jaar getwijfeld om een stukje landbouwgrond te kopen om eigen fruit te telen.
Staat nog niets op dan...
Maar de kostprijs lag rond de €20.000 en voorlopig is dat een te hoog bedrag voor een hobby.
 
Leuk project alvast!
De honing zal sowieso wel een invloed hebben op de smaak.
Alsook wat je zelf al aangaf de tijd van de maceratie.
Een opvoeding in acacia vaten of moerbei vaten zou ook wel tof zijn.
Of een amfoor?
Maar het zal denk ik naar wel afhankelijk zijn van de elevage. Een beetje restzoet lijkt me ideaal bij zoiets. Dus af en toe eens een staal nemen.

Dit jaar getwijfeld om een stukje landbouwgrond te kopen om eigen fruit te telen.
Staat nog niets op dan...
Maar de kostprijs lag rond de €20.000 en voorlopig is dat een te hoog bedrag voor een hobby.

Snap dat je dat een beetje te hoog vindt ja. Ik brouw gewoon in glazen vaten, heb er 3 van 5L liggen. 2 zijn altijd vol, één om over te hevelen. Had wel medium toast Franse chips in m'n bramenwijn gepleurd, zo'n 15g. En ook een flinke kop groene thee voor extra tannines gezien er geen takjes etc inzitten en geen dikke schillen/pitten zoals bij druiven. Heb wel een potje pure tannine hier liggen, maar gezien thee ook redelijk populair is heb ik er een eigen twist aan gegeven. Verse longjing thee uit China :p

Heb nu een of ander slavonian medium toast chips en een speciale gist voor mede dat tot 14% abv kan. Misschien een klein beetje van die chips (5-10g) gebruiken voor de cyser. Bij voorkeur maak ik droge dranken gezien de eerste verpest was. Sorbate om de deling te remmen van de gisten heeft blijkbaar een shelf-life van een half jaartje. Op mijn etiket stond enkele jaren, dus die had waarschijnlijk al te lang in de magazijn gezeten. Zat te denken aan een abv van 13% voor de cyser. Dan zou ik eventueel in de bottle nog wat suiker kunnen toevoegen voor carbonatie.
 
Laatst bewerkt:
Ik probeer te volgen maar snap er jammer genoeg niets van.
 
Ik probeer te volgen maar snap er jammer genoeg niets van.
Begrijpelijk het zijn nu ook geen alledaagse woorden en gebruiken.
We zijn vooral bezig over het maken ervan.
Hoe de stof waarin het sap rust smaak kan afgeven of het toevoegen van producten. Denk aan Gin dan om een maar iets te zeggen wat het eerst in me opkomt. De opvoeding van hoe het fruit, drank wordt zeg maar.
 
Snap dat je dat een beetje te hoog vindt ja. Ik brouw gewoon in glazen vaten, heb er 3 van 5L liggen. 2 zijn altijd vol, één om over te hevelen. Had wel medium toast Franse chips in m'n bramenwijn gepleurd, zo'n 15g. En ook een flinke kop groene thee voor extra tannines gezien er geen takjes etc inzitten en geen dikke schillen/pitten zoals bij druiven. Heb wel een potje pure tannine hier liggen, maar gezien thee ook redelijk populair is heb ik er een eigen twist aan gegeven. Verse longjing thee uit China :p

Heb nu een of ander slavonian medium toast chips en een speciale gist voor mede dat tot 14% abv kan. Misschien een klein beetje van die chips (5-10g) gebruiken voor de cyser. Bij voorkeur maak ik droge dranken gezien de eerste verpest was. Sorbate om de deling te remmen van de gisten heeft blijkbaar een shelf-life van een half jaartje. Op mijn etiket stond enkele jaren, dus die had waarschijnlijk al te lang in de magazijn gezeten. Zat te denken aan een abv van 13% voor de cyser. Dan zou ik eventueel in de bottle nog wat suiker kunnen toevoegen voor carbonatie.
Een soort dame Jeanne waarin je de opvoeding laat plaatsvinden?

Voor mij een mooie vorm op wijn te maken.
Veel puurder kan je niet meer gaan...

Creatief man met die thee!

Slavoniak is een pak anders van smaak!
Ligt tussen vanille en caramel.
Beetje klassieke en nieuwe smaken als je naar de wijnwereld kijkt.
Ik zou zeggen experimenteren, je maakt kleine batches dus als het eens te getoast is geen probleem.
Als je sap voldoende zuren en tannines heeft dan kan je het brouwsel verder laten rusten.
Meestal zal de smaak wel verder integreren.
13% is al een stevige cyser.
Een kleine dosage suiker moet kunnen, maar is nooit zonder risico voor je smaak...
 
Een soort dame Jeanne waarin je de opvoeding laat plaatsvinden?

Voor mij een mooie vorm op wijn te maken.
Veel puurder kan je niet meer gaan...

Creatief man met die thee!

Slavoniak is een pak anders van smaak!
Ligt tussen vanille en caramel.
Beetje klassieke en nieuwe smaken als je naar de wijnwereld kijkt.
Ik zou zeggen experimenteren, je maakt kleine batches dus als het eens te getoast is geen probleem.
Als je sap voldoende zuren en tannines heeft dan kan je het brouwsel verder laten rusten.
Meestal zal de smaak wel verder integreren.
13% is al een stevige cyser.
Een kleine dosage suiker moet kunnen, maar is nooit zonder risico voor je smaak...
In carboys idd! Blijft een leuke kunst om je eigen balans te creëren met fruiten, kruiden suikers en honing. M'n vorige batch bramen-blauwe bessen heeft nog maar 1 fles over.. Iedereen was erg te spreken over, ondanks de overheersende eikenhout aroma's en smaak. Na een jaar rijpen is die iets zachter geworden en lekker te drinken. Ik vond een stevige aroma en smaak van eik in m'n wijnen altijd lekker, maar 30g chips in 5L was te veel :p. Desondanks toch lekker geworden.

Zuren is geen probleem gelukkig met de meeste fruitwijnen. Vooral de wijnen die ik maak zijn erg hoog in zuur. Frambozen, bramen etc. M'n bramenwijn had dacht ik 9g zuur per L, daar heb ik een malolactische fermentatie op gezet. 9g/L is alsnog erg weinig voor bramen, het bestond voor de helft uit verse bramen uit de bloedhete zomer van 2 jaar geleden. Die waren enorm zoet! Ben ook erg benieuwd naar de wijn gezien deze het meeste body zal hebben en voor de helft uit vers fruit bestaat. Geen idee hoe maar ik ben m'n bramenwijn recept verloren geraakt bij het overzetten op een nieuwe HDD.

Bij m'n cyser zou het anders kunnen verlopen gezien er geen pulp te pas komt. Ik haal gewoon verse appelsap van de AH, geperst van jonagold + elstar. Dat zijn volgens mij ook niet de meest zure appels. Maar daar heb ik pH stripjes en m'n pipetteerkunsten voor om de TA te meten. Heb hier wel wijnsteenzuur en calcium carbonaat liggen om het in balans te krijgen.

Planning is nu m'n bramenwijn bottelen > cyser maken > aardbeien melomel bottelen > frambozenwijn maken. M'n eerste framboos was mislukt door het zoeten en omdat ik maar 3.5kg fruit heb gebruikt voor 5L. Recepten op internet verdunnen ALLES met water. Maar ondanks dat was die best lekker voor het bottelen toen ik proeftesten deed om te backsweeten. Tot dat ik de eerste fles open maakte voor een droge half-gecarboneerd prutje met een zwarte neerslag. Volgende frambozenwijn wordt puur fruit met 8kg en ik denk een berg calcium carbonaat, gezien ik zelfs voor 3.5kg frambozen de TA al met 1.5 moest verlagen van 8 > 6.5 :o

Brouw je zelf ook wijnen? Je hebt er een flinke bak kennis van zie ik.
 
In carboys idd! Blijft een leuke kunst om je eigen balans te creëren met fruiten, kruiden suikers en honing. M'n vorige batch bramen-blauwe bessen heeft nog maar 1 fles over.. Iedereen was erg te spreken over, ondanks de overheersende eikenhout aroma's en smaak. Na een jaar rijpen is die iets zachter geworden en lekker te drinken. Ik vond een stevige aroma en smaak van eik in m'n wijnen altijd lekker, maar 30g chips in 5L was te veel :p. Desondanks toch lekker geworden.

Zuren is geen probleem gelukkig met de meeste fruitwijnen. Vooral de wijnen die ik maak zijn erg hoog in zuur. Frambozen, bramen etc. M'n bramenwijn had dacht ik 9g zuur per L, daar heb ik een malolactische fermentatie op gezet. 9g/L is alsnog erg weinig voor bramen, het bestond voor de helft uit verse bramen uit de bloedhete zomer van 2 jaar geleden. Die waren enorm zoet! Ben ook erg benieuwd naar de wijn gezien deze het meeste body zal hebben en voor de helft uit vers fruit bestaat. Geen idee hoe maar ik ben m'n bramenwijn recept verloren geraakt bij het overzetten op een nieuwe HDD.

Bij m'n cyser zou het anders kunnen verlopen gezien er geen pulp te pas komt. Ik haal gewoon verse appelsap van de AH, geperst van jonagold + elstar. Dat zijn volgens mij ook niet de meest zure appels. Maar daar heb ik pH stripjes en m'n pipetteerkunsten voor om de TA te meten. Heb hier wel wijnsteenzuur en calcium carbonaat liggen om het in balans te krijgen.

Planning is nu m'n bramenwijn bottelen > cyser maken > aardbeien melomel bottelen > frambozenwijn maken. M'n eerste framboos was mislukt door het zoeten en omdat ik maar 3.5kg fruit heb gebruikt voor 5L. Recepten op internet verdunnen ALLES met water. Maar ondanks dat was die best lekker voor het bottelen toen ik proeftesten deed om te backsweeten. Tot dat ik de eerste fles open maakte voor een droge half-gecarboneerd prutje met een zwarte neerslag. Volgende frambozenwijn wordt puur fruit met 8kg en ik denk een berg calcium carbonaat, gezien ik zelfs voor 3.5kg frambozen de TA al met 1.5 moest verlagen van 8 > 6.5 :o

Brouw je zelf ook wijnen? Je hebt er een flinke bak kennis van zie ik.
Tegenwoordig hoe meer hout hoe liever als je de algemene smaak bekijkt.
Laat dat nu net iets zijn waar ik totaal verschillend in ben.
Zeer weinig hout voor deze jongen.
En als er is dan enkel als de wijnen compleet op dronk zijn en het volledig geïntegreerd is...

Wat sneu dat je recept verloren gegaan is!
Dat zal opnieuw wat nattevingerwerk met zich meebrengen. Maar goed ,wie weet maak je wel een beter.

En zuren daar ben ik gek op!
Dat is het enige die het rijpe fruit kan counteren.
Hout invloed gaat de drank soms nog lomper, rijper of zoeter laten overkomen.
Daarmee zuren zijn zo essentieel.

Zelf een fan van lambiek, geuze bieren.
Cantillon maakt geweldige dingen helft fruit, helft bier. Moet je zeker eens proberen.
Als je je frambozenwijn goed krijgt dan ga een leuke tijd tegemoet...

Studeer je farmaceutica?

Ik brouw niet, enkel drinken.
De afkomst van je fruit is zeer essentieel.
Zonder goed fruit kan je geen top kwaliteit maken.
 
Tegenwoordig hoe meer hout hoe liever als je de algemene smaak bekijkt.
Laat dat nu net iets zijn waar ik totaal verschillend in ben.
Zeer weinig hout voor deze jongen.
En als er is dan enkel als de wijnen compleet op dronk zijn en het volledig geïntegreerd is...

Wat sneu dat je recept verloren gegaan is!
Dat zal opnieuw wat nattevingerwerk met zich meebrengen. Maar goed ,wie weet maak je wel een beter.

En zuren daar ben ik gek op!
Dat is het enige die het rijpe fruit kan counteren.
Hout invloed gaat de drank soms nog lomper, rijper of zoeter laten overkomen.
Daarmee zuren zijn zo essentieel.

Zelf een fan van lambiek, geuze bieren.
Cantillon maakt geweldige dingen helft fruit, helft bier. Moet je zeker eens proberen.
Als je je frambozenwijn goed krijgt dan ga een leuke tijd tegemoet...

Studeer je farmaceutica?

Ik brouw niet, enkel drinken.
De afkomst van je fruit is zeer essentieel.
Zonder goed fruit kan je geen top kwaliteit maken.
Nou heb ik gelukkig überhaupt weinig aan recepten, gezien mijn fruit altijd erg divers is. Zuurgraden verschillen drastisch per jaar, hoeveelheden suiker etc. Uiteindelijk bepaalt mijn zuurmeting, pH-meting en SG-meting hoeveel er van alles toegevoegd wordt.

Ik studeer om een docent biologie te worden, ik heb wel een minor biochemie/microbiologie/cel fysiologie gevolgd bij de farmacie-opleiding in Oslo :D. Ik kon helaas geen oenologie vinden... We hadden op school eens bier gebrouwen. Mijn docent was ook een wijnbrouwer en ook gek op frambozen. Gezien de frambozenwijn al lekker was met 3.5kg fruit voordat het de mist in ging, kan ik me voorstellen dat puur framboos een heerlijke smaak zal hebben! Heb al een kaasdoek van 180 bij 90cm gekocht om geen uren te hoeven klooien met het scheiden van pulp.

Bieren geniet ik ook zeker van! Alles met fruit en/of granen gaat er bij mij goed in. Cantillon zou ik dan zeker eens moeten proberen. Ik koop meestal een paar willekeurige bieren bij een slijterij bij mij in de buurt om te proberen :p
 
Nou heb ik gelukkig überhaupt weinig aan recepten, gezien mijn fruit altijd erg divers is. Zuurgraden verschillen drastisch per jaar, hoeveelheden suiker etc. Uiteindelijk bepaalt mijn zuurmeting, pH-meting en SG-meting hoeveel er van alles toegevoegd wordt.

Ik studeer om een docent biologie te worden, ik heb wel een minor biochemie/microbiologie/cel fysiologie gevolgd bij de farmacie-opleiding in Oslo :D. We hadden op school eens bier gebrouwen. Mijn docent was ook een wijnbrouwer en ook gek op frambozen. Gezien de frambozenwijn al lekker was met 3.5kg fruit voordat het de mist in ging, kan ik me voorstellen dat puur framboos een heerlijke smaak zal hebben! Heb al een kaasdoek van 180 bij 90cm gekocht om geen uren te hoeven klooien met het scheiden van pulp.

Bieren geniet ik ook zeker van! Alles met fruit en/of granen gaat er bij mij goed in. Cantillon zou ik dan zeker eens moeten proberen. Ik koop meestal een paar willekeurige bieren bij een slijterij bij mij in de buurt om te proberen :p
Dat verklaart dus je uitvoerige kennis.
Fijn dat je het nuttige wat aan het aangename weet te koppelen!
Cantillon ga je niet zomaar vinden.
Een klein flesje kost makkelijk 5 euro, heel gelimiteerd gemaakt.
Hopelijk is het een degelijke slijterij anders is drie fonteinen ook een prima geuze. Tilquin ook.
Deze zijn makkelijker te vinden.

Dus als ik het goed begrijp heb je geen recept maar wel een gewenst resultaat qua waarden.
Lijkt me logisch.
 
Dat verklaart dus je uitvoerige kennis.
Fijn dat je het nuttige wat aan het aangename weet te koppelen!
Cantillon ga je niet zomaar vinden.
Een klein flesje kost makkelijk 5 euro, heel gelimiteerd gemaakt.
Hopelijk is het een degelijke slijterij anders is drie fonteinen ook een prima geuze. Tilquin ook.
Deze zijn makkelijker te vinden.

Dus als ik het goed begrijp heb je geen recept maar wel een gewenst resultaat qua waarden.
Lijkt me logisch.
De meeste bieren die ik koop zijn ook zo'n 5 euro idd. Af en toe ben ik bij een vriend en dan kopen we om en om een enkeling om samen te proberen. Eerst een pilsje om de avond te beginnen, biertje om te proeven, nog een pilsje, nog eentje proeven en dan afsluiten met een leuke whiskey of 2 :D. Altijd leuk om zo van alles te proberen.

Het enige 'recept' deel is dat het puur uit fruit bestaat, suiker of honing in gaat, de soort gist en eventuele toevoegingen (thee, hout). Verder ben je altijd afhankelijk van je metingen. Je wilt bijvoorbeeld al geen wijn met een TA van meer of minder dan 5.5-6.5g/L uitgedrukt in wijnsteenzuur, tenzij je bijvoorbeeld een zoete wijn maakt. Dat is een behoorlijk krappe ruimte om in te werken :p
 
De meeste bieren die ik koop zijn ook zo'n 5 euro idd. Af en toe ben ik bij een vriend en dan kopen we om en om een enkeling om samen te proberen. Eerst een pilsje om de avond te beginnen, biertje om te proeven, nog een pilsje, nog eentje proeven en dan afsluiten met een leuke whiskey of 2 :D. Altijd leuk om zo van alles te proberen.

Het enige 'recept' deel is dat het puur uit fruit bestaat, suiker of honing in gaat, de soort gist en eventuele toevoegingen (thee, hout). Verder ben je altijd afhankelijk van je metingen. Je wilt bijvoorbeeld al geen wijn met een TA van meer of minder dan 5.5-6.5g/L uitgedrukt in wijnsteenzuur, tenzij je bijvoorbeeld een zoete wijn maakt. Dat is een behoorlijk krappe ruimte om in te werken :p
Waarom is die TA best aan te houden?
Om de pH te behouden?
Het wetenschappelijke aspect is mij niet geleerd.
Ik leer wat de wijnboer me verteld, alle de andere wijsheid zit in de fles.
 
Waarom is die TA best aan te houden?
Om de pH te behouden?
Het wetenschappelijke aspect is mij niet geleerd.
Ik leer wat de wijnboer me verteld, alle de andere wijsheid zit in de fles.
Minder dan dat en het smaakt vlak en is meer vatbaar voor infecties. Meer dan dat en je hoofd schroeit dicht :p. Ik proef natuurlijk al mijn wijnen bij elke stap wanneer ik de kans krijg. En die frambozenwijn op 8 g/L en de bramenwijn op 9g/L is niet lekker. En dan niet in het geval van nog veel te jong, maar veel te zuur.

Ook leuk overigens om een wijn te proeven van sap tot gefermenteerd tot gerijpt. M'n bramen en blauwebessen wijn smaakte naar mislukking de dag dat het gebotteld werd. Na 3 maanden was die oke, na 6 maanden was die prima en na een jaar was die lekker. Heb daarom ook altijd een paar 375mL flessen liggen. Gewoon om even de ontwikkeling te proeven :D
 
Minder dan dat en het smaakt vlak en is meer vatbaar voor infecties. Meer dan dat en je hoofd schroeit dicht :p. Ik proef natuurlijk al mijn wijnen bij elke stap wanneer ik de kans krijg. En die frambozenwijn op 8 g/L en de bramenwijn op 9g/L is niet lekker. En dan niet in het geval van nog veel te jong, maar veel te zuur.

Ook leuk overigens om een wijn te proeven van sap tot gefermenteerd tot gerijpt. M'n bramen en blauwebessen wijn smaakte naar mislukking de dag dat het gebotteld werd. Na 3 maanden was die oke, na 6 maanden was die prima en na een jaar was die lekker. Heb daarom ook altijd een paar 375mL flessen liggen. Gewoon om even de ontwikkeling te proeven :D
De TA waarde is die dan bepaalt door het moment dat het fruit geplukt is?
Dus ook samenhangende met de fenolische rijpheid?
Of ga je dit apart opschroeven.

375ml flessen zijn altijd handig!
Voor de kleine dorst zeg maar.
 
De TA waarde is die dan bepaalt door het moment dat het fruit geplukt is?
Dus ook samenhangende met de fenolische rijpheid?
Of ga je dit apart opschroeven.

375ml flessen zijn altijd handig!
Voor de kleine dorst zeg maar.
Poeh dat weet ik zo niet te zeggen. Ik neem aan dat de TA dynamisch blijft zoals hoe een banaan zoeter wordt wanneer het door blijft rijpen van een groene tot een bruine banaan. Als ik mij niet vergis worden zuren ook omgezet in suikers bij het rijpen. Vandaar dat m'n bramen ook zo zoet waren en maar een TA van 9g/L haddenGemiddeld zitten bramen zo op 12.9 g/L.

Erg lekker voor de kleine dorst idd en om te proeven. Dat wijn maar 3 dagen goed blijft is dan een beetje jammer! Maar daar heb ik nu whiskeys voor. Als ik gewoon even één glaasje wil drinken van iets.
 
De meeste bieren die ik koop zijn ook zo'n 5 euro idd. Af en toe ben ik bij een vriend en dan kopen we om en om een enkeling om samen te proberen. Eerst een pilsje om de avond te beginnen, biertje om te proeven, nog een pilsje, nog eentje proeven en dan afsluiten met een leuke whiskey of 2 :D. Altijd leuk om zo van alles te proberen.

Het enige 'recept' deel is dat het puur uit fruit bestaat, suiker of honing in gaat, de soort gist en eventuele toevoegingen (thee, hout). Verder ben je altijd afhankelijk van je metingen. Je wilt bijvoorbeeld al geen wijn met een TA van meer of minder dan 5.5-6.5g/L uitgedrukt in wijnsteenzuur, tenzij je bijvoorbeeld een zoete wijn maakt. Dat is een behoorlijk krappe ruimte om in te werken :p

Net vandaag weer een mooi flesje 3 fonteinen oude kriek gescoord en een flesje uit de brewdog overworks serie, een pear sour gerijpt op eiken. Kijk ook eens naar nevel, mooie nederlandse zure bieren.
 
Back
Naar boven