Ik heb helaas niet echt foto's kunnen maken van de gangen tijdens het kerstdiner. Ik had het nogal druk met een goede gastheer te zijn. Er zijn wel overal foto's van maar die moet ik nog ontvangen.
Maar ik heb wel een paar foto's kunnen schieten:
Het menu (waren nog wat aanpassingen):
Bekijk bijlage 474027
Dit was de 1e versie, zaten o.a. nog wat spelfouten in. Diamanthaas is bijv. met een T.
Bekijk bijlage 474024
De zalmtartaar.
Tartaar van fijngesneden: verse zalmfilet, kappertjes, sjalotjes, Hollandse garnalen. Gemengd met olijfolie, citroenolijfolie, citroensap, zout/peper, peterselie. Op een bedje van blad van kappertjes en daarbij wat geblancheerde zeekraal. Op de top wat aangemaakte mesclun.
Bekijk bijlage 474025
Hoofdgerecht diamanthaas. Sous-vide gegaarde diamanthaas en afgemaakt in roomboter voor de kleur (maillard reactie). De bietjes zijn 48 uur van te voren gekookt (120 mins), geschild, gesneden en toen 24 uur gemarineerd in een 'jerk marinade'. De dag later (24 uur van te voren) zijn ze 60 mins gerookt op de bbq op lage temperatuur met dennentakken (van de kerstboom). De avond zelf hebben ze nog een tikkie gekregen in de oven op 180C. De spruitjes zijn een dag van te voren geblancheerd en zijn op de avond zelf met honing in de oven gekarameliseerd. Geniale combinatie trouwens). De crème van knolselderij is ook een aanrader. De knol in zijn geheel 120 mins in de oven op 220C. Dan halveren en uitlepelen (alleen het witte). Dit vervolgens blitsen in de blender of keukenmachine met een paar eetlepels roomboter tot een gladde massa. Een snufje vers gemalen nootmuskaat toevoegen en op smaak brengen met wat zout en peper. Kan je mooie strepen mee maken op het bord en het smaakt top. Kost tevens geen drol om te maken. Past heel goed bij biefstuk en is makkelijk om indruk mee te maken voor wie dat wilt.
Bekijk bijlage 474029
Bekijk bijlage 474030
Bekijk bijlage 474031
Bekijk bijlage 474032
Het mooie is, vrijwel niemand kent dit receptje. Knolselderij is (met name voor jongere generaties) een redelijk onbekend product. De meesten kennen alleen selderij of bleekselderij. En bleekselderij vinden velen vies om zo te eten. Wordt vaak gebruikt voor bouillon en dan eruit gevist. Maar de knolselderij is een interresant product. Het is belachelijk cheap, gezond,
bevat weinig kcal en carbs, en heeft niet die sterke smaak van (bleek)selderij. Interresant voor wie in de cut zit.
Als je weer eens aardappels wilt eten, maak dan een puree van aardappel en knolselderij. Voeg 50% aardappel en 50% knolselderij (of 25%/75%), beide in stukjes zonder schil, toe aan dezelfde pan en kook deze 20 min. Pureren en klaar. Nice puree met 50 tot 75 minder carbs. Gebruik je zoete aardappel ipv normale aardappel dan heb je nog minder simpele koolhydraten en smaakt het nog veel lekkerder.
Bekijk bijlage 474026
Het desert.
De verse ananas was een dag van te voren gesneden en gegrild. Vervolgens is de ananas infused door deze 24 uur in een siroop van steranijs en vanille te marineren. A la minuut is deze afgemaakt door m in de pan te karameliseren in suiker. De bramen waren door mijzelf versgeplukt in de natuur (omgeving Amsterdamse bos) van de zomer.