AndroidHealthClinic

Het verschil tussen aërobe en anaërobe training

Bezoekers in dit topic

JCvsRC

Cool Novice
10 jaar lid
Lid geworden
21 jan 2009
Berichten
32
Waardering
1
Lengte
1m65
Massa
70kg
Vetpercentage
6%
Het verschil tussen aërobe en anaërobe training.
Er bestaan 2 verschillende vormen van training, die allebei een ander doel hebben.
  • Aërobe training is een langdurig volgehouden activiteit die de hartslag en de ademhaling verhoogt. Aërobe training wil zeggen dat er veel meer zuurstof dan normaal doo het lichaam word gepompt. Dit soort training versterkt het cardiovasculair systeem (hart en longen) en de algehele kracht en uithouding. Tijdens het beoefenen van een aërobe activiteit moet je hartslag een bepaalde waarde bereiken en de moet gedurende minstens 20 minuten aangehouden worden. Welke de juiste hartslag is voor aërobe training word binnen enkele momenten duidelijk. Om maximaal voordeel te halen uit aërobe training, moet deze minstens 3 maal per week uitgevoerd worden. Voorbeelden voor aërobe training zijn. Hardlopen, zwemmen, fietsen, steppen, stevig wandelen enz.
  • Anaërobe training is een training die niet lang genoeg duurt of niet intensief genoeg is om voor een contineu verhoogde hartslag te zorgen. Een gevolg is dat het cardiovasculair systeem er niet zoveel voordeel uit haald. Dat wil niet zeggen dat deze vorm van training zinloos is, want het verbeterd de kracht en lenigheid. Een voorbeeld van anaërobe training is krachttraining.
3 soorten anaërobe oefeningen:
  • Isotone oefeningen vereisen het samentrekken van je spieren terwijl ze weerstand ondervinden van gewichten, banden, je eigen lichaam, enz.
  • Isometrische oefeningen zijn oefeningen waarbij je spieren werk verzetten zonder beweging van gewrichten.
  • Gymnastische oefeningen zijn oefeningen die de lenighei en bewegelijkheid bevorderen.

  1. [*]Spierstofwisseling verklaart het verschil
    Het verschil tussen aërobe en anaërobe training komt voort uit de manier waarop spieren energie verbruiken. Deze energie haalt het lichaam uit voedsel en het feit of er zuurstof gebruikt wordt om deze energie aan te wenden zorgt voor het verschil tussen aërobe en anaërobe training.
    Om het verschil duidelijk te snappen is het nodig dat je de spierstofwisseling in het lichaam beter begrijpt. Het lichaam heeft niet alleen energie nodig om te werken maar ook een soort accu die het lichaam in werking stelt.
    In het lichaam wordt deze taak uitgevoerd door een stof die ATP heet (Adenosine TriPhosphate). Dit is een chemische stof die energie aan zich heeft gebonden. Voor het opladen van ATP maakt de spier gebruik van aërobe verbranding van koolhydraten, eiwitten en vetten.
    Om te kunnen samentrekken, maakt de spier gebruik van energie uit de stof ATP. In het begin komt er geen zuurstof aan te pas. Wanneer je dus begint te lopen verbrant je lichaam anaëroob energie. De eerste 2 – 3 minuten komt er geen zuurstof aan te pas om je lichaam te voorzien van energie.
    Pas na deze fase gebruiken je spieren zuurstof om te voorzien in energiebehoefte en schakelt je lichaam over op aërobe fase om energie te leveren.
    Wanneer je een aërobe training doet verbrant je lichaam voornamelijk vetten of vetzuren. Je traint aërobe wanneer je gedurende minimaal 20 – 30 minuten onafgebroken beweegd en de hartslag tijdens deze periode tussen de 70 en 80% van je maximale hartslag blijft ( maximale hartslag is 220 – je eigen leeftijd).
    Als je hartslag boven de 80% zit spreekt men van een hoge intensiteit, beneden de 70% spreekt men van een lage intensiteit.
    Je traint anaërobe wanneer je hartslag boven de 80% van je maximale hartslag is (dit is maximaal voor gedurende 2 minuten volhouden).
    Tijdens anaërobe training gebruikt je lichaam overwegend suikers voor de verbranding. Je kunt dit herkennen aan een pijnelijk, branderig gevoel in de spieren. Dit word veroorzaakt door melkzuur, een stof die vrijkomt bij de verbranding van suikers.

    [*]Werking van de spieren tijdens de beweging
    Wanneer een spier aan het werk word gezet gebeurt het volgende:
    Creatine fase: gedurende de eerste 10 seconden werkt het fostaatsysteem. Dit is een anaëroob proces waarbij geen melkzuur bij vrijkomt wat normaal wel gebeurt. In deze fase word de energie door je lichaam uit de stof creatine-fosfaat, een energieleverancer die explosieve kracht geeft gedurende een korte periode.
    Anaërobe melkzuurfase: in de 2e fase schakelt de spierstofwisseling voor een korte periode van ongeveer 2 – 3 minuten over op het melkzuur systeem. Tijdens deze fase komt wel melkzuur vrij omdat het lichaam suikers verbrandt om te voorzien in de energiebehoefte. Een afvalproduct van het verbranden van suikers is lactaat (melkzuur). Deze fase overbrugt de creatinefase en de aërobe stofwisseling in de volgende fase.
    Aërobe of zuurstof fase: de spiergebruikt nu zuurstof en suikers. Waneer de duur en de intensiteit verhoogd worden gebruikt de spier zuurstof of vetzuren en bij extreme duurbelasting zal het lichaam zuurstof en eiwitten gebruiken als brandsotf.
    Belangrijke opmerking is dat wanneer er te weinig suikers in de spier aanwezig zijn, of als er te weinig vetten aangesproken kunnen worden, je spieren overschakelen op verbranding uit de eigen spiervezels.

    [*]Aërobe training zorgt voor een snelle vetverbranding
Vetverbranding gebeurt het snelst en gemakkelijkst tijden aërobe training. Aërobetraining is een training voor je hart je longen en daarbij horende circulatiesysteem. Daarom wordt deze training ook we het trainen van het cardiorespiratoire uithoudingsvermogen genoemd. Uithoudingsvermogen wil zeggen dat je gedurende een langere tijd een bepaalde activiteit vol kan houden. Mensen spreken dan over conditie.
Het uithoudingsvermogen word bepaald door de conditie van het hart en de longen. Wanneer verschillende spieren gelijktijdig actief zijn, moeten het hart en de longen harder werken om de spieren van voldoende zuurstof te voorzien. Het leveren van spierarbeid met behulp van zuurstof noemt men aërobe activiteit of training.
Aërobe trainingen leveren verschillende voordelen op:
  • Verbetering uithoudingsvermogen
  • Verbetering hartfunctie
  • Longen worden sterker en opname van zuurstof word beter
  • Lichaamsvetpercentage word verlaagd
  • Kan beter omgaan met stress
  • Bloeddruk op normale peil
  • Gehalte aan bloetsuikers verbeterd
  • Verbertering cholesterolgehalte
  • Betere bloeddoorvoer
  • Metabolisme versnelt (je verbrant in rust meer calorieën)
  • Betere conditie
  • Hart word sterker en groter

  1. [*]Waarom aërobe training
    Aërobe training is een belangrijk onderdeel in ieder trainings programma. Het is essentieel omdat het je vetverbranding versnelt en je hart en longen versterkt.
    We weten ondertussen dat wanneer je veel aërobe training doet en je een caloriearm dieet volgt het risico bestaat dat je lichaam spieren verbrant als brantstof. Dit heeft als gevolg dat je lichaam minder energie gaat verbruiken. Hierdoor is de kans groot dat je op termijn meer lichaamsvet krijgt: je lichaam verbruikt minder energie door de verminderede spiermassa en als je hetzelfde voedingspatroon aanhoudt, leidt dit op termijn tot meer lichaams gewicht in de vorm van vet.

    [*]Hoeveel bedraagt jouw vetpercentage
    Het gemiddelde vetpercentage voor mannen ligt tussen de 15-20 %, voor vrouwen tussen 25-30%. De reden hiervoor is dat mannen van nature meer spiermassa hebben. Er bestaan verschillende apparatuur om je eigen vetpercentage te meten.

    [*]De juiste hartslag voor een optimale vetverbranding
    Bij vetverbranding is de hartslag een belangrijke factor wanneer je wil vermageren. Het doel van je aërobe training is om je hartslag gedurende een bepaaldetijde (minstens 20 minuten) op een hoger niveau te brengen. Het is zeer belangrijk om op de juiste hartslag te trainen
    Om een optimale vetverbranding te krijgen moet je hartslag boven een bepaalde zone blijven. Deze zone is gebasseerd op je leeftijd, je hartslag in rust en het gewenste resultaat. De hartslag waarop je cardiovasculair systeem verbeterd ligt op 80-85% van je maximale hartslag deze zone is ideaal voor vetverbranding om je maximale hartslag te berekenen moet je 220 – je eigenleeftijd (voor mij is dat dan 220-14= 206). Dit wil niet zeggen dat je niet hoger dan dat kan halen want ik had zelf laatst met een test (de JMG test speciaal voor judoka’s) een hartslag van 208.

    [*]Vet verbranden op het juiste tijdstip
Het tijdstip van de dag waarop je aërobe training doet is afhankelijk van je eigen dagschema. De training moet goed inpasbaar zijn, zodat je geen sessie hoeft over te slaan. Wanneer je doel is om zoveel mogelijk lichaamsvet te verbranden kan je het best ’s morgens trainen. Trainen op nuchtere maag stimuleert de vetverbranding tijdens en na de training.
Dit was een kleine samenvatting van een werkstuk van mij over aërobe en anaërobe verbranding.

Als er fouten in staan of je hebt commetaar op iets hoor ik het graag. bedankt
 
net stuk voor een 14 jarige! kan er inhoudelijk weinig commentaar over geven omdat ik hier weinig van af weet:)
 
klinkt aannemelijk
 
Mooi stuk, mischien geen slecht idee voor een sticky? :thumb:
 
Mooi, maar wees de volgende keer wel zo netjes om een bronvermelding achter te laten want 90% is gewoon copy-paste!;)

[Link niet meer beschikbaar]
 
Leuk stukje, maar had vooral de spellingscontrole even aangezet.
 
Mooi, maar wees de volgende keer wel zo netjes om een bronvermelding achter te laten want 90% is gewoon copy-paste!;)

[Link niet meer beschikbaar]


haha nee ik dacht het dus even niet mijn vader heeft cios gedaan en ik vroeg of hij wat info er over had voor een werkstuk en dat is dus niet van: [Link niet meer beschikbaar][/COLOR]l[/URL] maar gewoon van Het CIOS heereveen
 
Back
Naar boven