1. (werkt op alle apparaten, ook desktop, behalve iphone/ios)

  Ontzet Notitie

HGH

Topic in 'Hormonen' gestart door bodybuilding.nl, 8 apr 2017.

Tags:

Bezoekers aanwezig in Topic (Leden: 0, Gasten: 1)

 1. bodybuilding.nl

  bodybuilding.nl Administrator Admin Topic Starter

  Berichten:
  4.462
  Leuk Bevonden:
  1.611
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  17.758.489
  200px-Somatotropine.png

  Groeihormoon

  Ook bekend als

  HGH, GH, somatotropine, somatropine, growth hormone

  Chemische gegevens

  Biol. beschikbaarheid:

  100% (Intramusculair)

  Gebruik:

  Toediening:

  Intramusculair

  Effectieve dosis:

  6-12 IU/dag, gewoonlijk i.c.m met AAS en insuline

  Verkrijgbare dosissen:

  2,3,4,10,12,16,24,72 IU vials for subcutane injectie

  Straatprijs:

  450 € per 10 vials van 10 IU (100 IU)

  Groeihormoon (GH) is een peptide hormoon dat bij mensen en dieren de groei en celreproductie stimuleert. Het is een 191-aminozuur en enkele keten polypeptide hormoon wat gesynthetiseerd, opgeslagen, en afgescheiden wordt door de somatotrope cellen in de laterale vleugels van de voorste hypofyse. Somatotropine verwijst naar het groeihormoon dat native geproduceerd wordt in dieren, terwijl de term Somatropin verwijst naar groeihormoon dat geproduceerd wordt door recombinant DNA-technologie (1), en wordt afgekort als "rhGH" in de mens.


  Geschiedenis
  Somatropine is sinds 1986 internationaal op de markt verkrijgbaar. Het is op recept verkrijgbaar in injectievorm onder de merknamen Genotropin, Humatrope, Norditropin, Nutropinaq, Omnitrope en Zomacton. Door haar rol als anabool middel, wordt HGH sinds de jaren '70 gebruikt door deelnemers in verscheidene sporten, en is het verboden door het IOC en NCAA. Traditionele urine-analyse kon doping met HGH niet detecteren, zodat het verbod niet afdwingbaar was tot begin 2000, toen bloedonderzoek ontwikkeld werd dat een onderscheid kan maken tussen natuurlijke en kunstmatige HGH. Bloedonderzoek uitgevoerd door het WADA op de Olympische Spelen van 2004 in Athene, Griekenland was vooral gericht op HGH (2).

  Medisch gebruik
  Somatropine behoort tot de groep geneesmiddelen die hypofysehormonen worden genoemd. Het is identiek aan groeihormoon dat het lichaam zelf produceert. Artsen schrijven somatropine voor bij groeistoornissen bij kinderen en bij een groeihormoontekort bij volwassenen.

  Gebruik in bodybuilding
  Eigenschappen
  HGH is, in tegenstelling tot de meeste hormonen die door bodybuilders gebruikt worden, geen steroïde hormoon, maar een eiwitachtig hormoon dat bestaat uit een keten van 191 aminozuren. Alle dieren produceren groeihormoon, maar elk groeihormoon lijkt specifiek aan de soort te zijn. HGH werd voor het eerst geïsoleerd in de late jaren '70 en begin jaren '80 als een biologische vorm. Het hormoon werd letterlijk uit de hypofyse van overleden personen gehaald. Zoals bij alles wat uit karkassen gewonnen wordt, vormde dit een ernstig risico op overdracht van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (sinds de late jaren 90's het best bekend als de gekkekoeienziekte of BSE), een normaal gezien zeldzame neurale aandoening die de patiënt spastisch maakt en over een periode van niet meer dan twee weken kan leiden tot de dood. Dit klonk niet echt aantrekkelijk voor de potentiële gebruikers. Er was begrijpelijkerwijs dan ook niet veel vraag naar een dergelijk middel op de zwarte markt. Eind jaren 80's begin jaren 90's slaagden genetici er echter in om een genetische vorm van HGH aan te maken, via een zeer ingewikkelde techniek waarbij de genen van muizen gebruikt werden. Dit zorgde ook voor een zeer hoge prijs van de stof.

  Vanwege deze veiligere vorm kregen atleten van het hoogste niveau in die periode dan ook interesse in het middel. Doordat drugstests, die de meest effectieve anabolen konden opsporen, toenamen, was een farmaceutische race begonnen om middelen te vinden die de steroïden moesten vervangen, zonder dat ze opgespoord konden worden. Sindsdien hebben verscheidene atleten HGH gebruikt, en velen gebruiken het nog steeds. Het is een zeer mythische stof, aangezien professionals het gebruiken in hoge doseringen en daarmee duidelijke verbeteringen zien, maar de meeste recreatieve gebruikers die het willen proberen kiezen voor lagere doseringen en zien weinig tot geen resultaat wat betreft de toename van vetvrije spiermassa. Samen met een aantal studies gedaan op mensen (1,2) die duidelijk aantonen dat HGH toediening geen enkel voordeel biedt op dit vlak, zet dit aan tot denken. Het is ontzettend duur en de meeste mensen lijken er geen voordeel uit te halen. Dus is het echt de moeite waard als uiterst doeltreffende steroïden beschikbaar zijn aan een veel lagere prijs? Sommige experts denken van niet (4).

  260px-Jintropin_HGH_GenSci_doos.jpg

  Jintropin GenSci HGH

  Men kan zich dus afvragen wat het nut van GH is als dopingmiddel. Studies konden aantonen dat het in elk geval een effect heeft op de vermindering van subcutaan lichaamsvet. Bij dagelijkse doseringen subcutaan geïnjecteerde HGH van 3 tot 6 IE werd daadwerkelijk aangetoond dat de vetmassa verminderde, en voor tenminste enkele atleten had het blijkbaar een onschatbare waarde gedurende de wedstrijdvoorbereiding. Deze dosering kan voor een korte periode misschien enigszins betaalbaar zijn een echt toegewijd atleet. Maar men kan zich nog steeds afvragen of het echt de moeite waard is. Het is ook aangetoond dat GH zeer positieve effecten kan uitoefenen op de erytropoëse (3), de productie van rode bloedcellen. De toediening van GH bij oudere sporters met een sterke daling van de GH-niveau, bleek een ernstige verbetering van het uithoudingsvermogen te veroorzaken. Aangezien het niveau van GH in het lichaam elke tien jaar met de helft afneemt, heeft een zestiger ongeveer 15-20% van het GH dat hij op de leeftijd van twintig had. HGH is dus vooral gunstig voor oudere atleten, met betrekking tot de effecten op het uithoudingsvermogen. Maar hoe effectief hoge doseringen HGH bij jongere topatleten zijn, weet niemand met zekerheid.

  Wat de toename van spiermassa betreft is er weinig of geen bewijs te vinden, wat kan aantonen dat die bestaande is. Experts melden ook dat zij geen aanzienlijke toename van spiermassa hebben opgemerkt bij amateur-gebruikers, tenminste als een direct gevolg van GH. De doseringen die gehanteerd worden door de professionals liggen echter ook veel hoger (10-12 IE per dag). Sommige voorstanders beweren dat HGH hyperplasie in plaats van hypertrofie kan veroorzaken. Hypertrofie is de groei van spiercellen, hyperplasie is de afsplitsing en dus ook de vermenigvuldiging van cellen. De theorie is dat dit niet onmiddellijk de spiermassa vergroot, maar na verloop van tijd, als gevolg van de toename van de hoeveelheid cellen, en wanneer deze onder invloed van steroïden en insuline groeien, het resultaat veel groter zal zijn. Eén van de bijwerkingen van HGH is echter dat het werkelijk alles laat groeien, inclusief botten (wat bij sommige mensen voor weinig esthetische uitsteeksels kan zorgen) en bepaalde organen in de buik (wat de toename van de buikmassa bij professionele bodybuilders, zelfs bij lage percentages lichaamsvet, verklaart). Als er al sprake is van een toename van vetvrije massa, zou het wel eens het gevolg kunnen zijn van deze bijwerkingen, en als er al sprake is van 1 of 2 kilo spiermassa winst, kan men zich de vraag stellen of dit wel 100 euro per dag waard is.

  HGH heeft mogelijk dus heel wat voordelen, maar zal zelden het geld waard zijn. Sommige topatleten, vooral zij die drugstests ondergaan, zouden dit een waardevol middel kunnen vinden om hen net dat beetje extra te geven, maar de meesten niet. HGH is een zeer effectieve stof die veel te bieden heeft, maar momenteel niet echt waard wat ervoor betaald moet worden. Het wordt wel steeds goedkoper (bijvoorbeeld de Genetonorm 36 IU, met een straatprijs rond de 40-50 euro), maar tot fabricage meer kosteneffectief is, is de kans dat prijzen betaalbaarder worden niet zo hoog. Er bestaat momenteel nog het gevaar dat amateurs vanwege de meer betaalbare prijs, kiezen voor de oude biologische vorm. Zij riskeren zo hun leven omdat men in het professionele milieu beweert dat HGH de heilige graal van prestatieverhogende middelen is.

  Bijwerkingen
  Behalve het gewenste effect kan somatropine bijwerkingen geven.

  • Pijn, jeuk en irritatie op de injectieplaats. Om dit voorkomen moet elke keer een andere injectieplaats gekozen worden.

  • Vooral in het begin van de behandeling: hoofdpijn, vocht vasthouden (dikke enkels en voeten), spierstijfheid en tintelingen van de huid. Deze bijwerkingen gaan normaal gezien vanzelf over. Is dit niet het geval, dan is het aangewezen om een arts te raadplegen.
  Zelden

  • Somatropine kan de aanmaak en afbraak van koolhydraten beïnvloeden. Bij mensen die hiervoor gevoelig zijn, kunnen daarom verschijnselen van diabetes (suikerziekte) ontstaan. Dit is te merken aan verschijnselen als veel dorst en veel moeten plassen. Mensen met diabetes kunnen tijdens de behandeling meer insuline of bloedsuikerverlagende tabletten nodig hebben. Het bloedglucosegehalte moet daarom extra vaak gemeten worden.
  Zeer zelden

  • Schildklieraandoeningen. De schildklier kan te langzaam of juist te snel gaan werken. Bij een te langzaam werkende schildklier heeft men last van kou, gewichtstoename, moeiheid, obstipatie, haaruitval of stijve spieren en gewrichten. Bij een te snel werkende schildklier heeft men last van hartkloppingen, afvallen, zweten, een gejaagd gevoel, trillen, spierzwakte, diarree of geïrriteerdheid. Soms moeten tabletten met schildklierhormonen erbij geslikt worden. Mensen die al schildklierproblemen hebben, mogen somatropine meestal niet gebruiken. Het is aangewezen om de huisarts te raadplegen indien men last heeft van de hierboven beschreven verschijnselen.
  Stacken en gebruik
  260px-JintropinHGHGenSci.jpg

  Jintropin GenSci HGH

  Voor een goed resultaat moet HGH gestacked (gecombineerd) worden met andere middelen. Indien mogelijk moet een ernstige steroïdenkuur overwogen worden met Cytomel (T3) en insuline. Deze middelen zorgen niet alleen voor een meer doeltreffende werking van HGH, maar HGH zorgt zo ook voor een beter resultaat. Het bevordert de afgifte van IGF-1 (insuline-like growth factor, of in het Nederlands: insulinegelijkende groeifactor) in de lever, wat een zeer anabool hormoon is. In combinatie met insuline zal het een sterke retentie van voedingsstoffen in de spiercellen bevorderen, wat de perfecte anabole omgeving creëert. Cytomel lijkt een flink voordeel op te leveren. Het metabolisme wordt verhoogd, waardoor ze samen een krachtige vetverlies-combo vormen, maar er komen zo ook meer nutriënten beschikbaar. Samen met de stikstof/eiwit-retentie van sommige sterke anabole steroïden, moet dit zeer goede resultaten tot stand brengen. Maar men kan HGH niet zien als een soort van wondermiddel. Het is niet beter dan andere middelen en het verandert de kuur ook niet in een mirakel van spiergroei. Men denkt dit wel eens vanwege de enorme kosten, maar niets is minder waar. Het staat op gelijke hoogte met elk ander middel, maar kost gewoon heel wat meer. Om die reden vinden velen het ook niet echt interessant.

  Voor alle doeleinden met betrekking tot toename van uithouding en prestaties tot op bepaald niveau kan 3 tot 6 IU per dag volstaan. Hetzelfde geldt voor vetverlies-doeleinden. HGH heeft een zeer korte halfwaardetijd (plusminus 30-45 minuten) en dient ten minste eenmaal per dag te worden geïnjecteerd, misschien zelfs twee keer per dag indien mogelijk. Voor eventueel meer anabole resultaten, ten gevolge van het vrijmaken van nutriënten en toenemende IGF-1 niveaus, is 10-12 IE per dag nodig, en dit voor een langere periode (10-15 weken), meestal in combinatie met andere anabole middelen. Daarbij is het interessant om mee te geven dat, een aromatiserende steroïde zoals testosteron de voorkeur geniet, aangezien oestrogeen ook positieve effecten heeft op HGH.

  Gebruikersmeningen
  Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

  Of start een nieuw topic.

  Merken & producten
  Biomed

  Somatohorm(PL)

  4IU

  Ferring

  Zomacton(G)

  4and12IU

  KabiPharmacia

  Genotr(NO)

  2,3and4IU

  Genetonorm(B,ES,PT)

  4IU

  Genotropin(S,BG,A,GR,NL)

  2and3IU

  Genotropin(S,DK,PT,CZ,NO,CH)

  12IU

  Genotropin(G,DK,FI,S,A,PT,HU,GR,NL,CH)

  16IU

  GenoKabiQuick(G)

  2and3IU

  Somatohorm(CZ,ES,FR)

  4IU

  Genentech

  Nutropin(US)

  10mgsolution

  NutropinAqua(US)

  10mgsolution

  Protropin(US,MX)

  10mgsolution

  Lilly

  Humatrope(G,DK,ES,S,GB,FI,B,HU,GR,CZ,NO,NL,I,CH)

  4IU

  Humatrope(US,MX)

  5mgsolution

  Humatrope(G,DK,ES,GB,FI,NL,NO,GR,CH)

  16IU

  Humatrope(ES)

  72IU

  Novo/Nordisk

  Norditropin(PL,DK,A,ES,I,NO,HU,BG,MX)

  4IU

  Norditropin(G,FI,HU,DK,B,PL,CH,GB,NO,ES,NL,BG,CZ,MX,GR)

  12IU

  Norditropin(CZ,HU,FI,GR,NO,A,ES,DK,NL)

  24IU

  NorditropinPenSet(G)

  24IU

  Pharma

  Genotropin(MX)

  4IU

  Russian(unknown)

  Somatotropin(Russia)

  4IU

  Serono

  Saizen(G,CH,ES)

  2IU

  Saizen(G,A,CH,ES,I,GB,GR,FI,HU,FR,S,CZ,MX)

  4IU

  Saizen(S,FI,GB,CH,CZ,HU,FR,ES,MX)

  10IU

  Serostim(US)

  4,5or6mg
  Referenties
  • 1. Deyssig R, Frisch H, Blum WF, Waldhor T. Effect of growth hormone treatment on hormonal parameters, body composition and strength in athletes., Acta Endocrinol (Copenh) 1993 Apr;128(4):313-8

  • 2. Growth hormone effects on metabolism, body composition, muscle mass, and strength. Yarasheski KE., Exerc Sport Sci Rev 1994;22:285-312

  • 3. Christ ER, Cummings MH, Westwood NB, Sawyer BM, Pearson TC, Sonksen PH, Russell-Jones DL. The importance of growth hormone in the regulation of erythropoiesis, red cell mass, and plasma volume in adults with growth hormone deficiency., J Clin Endocrinol Metab 1997 Sep;82(9):2985-90
   

Deel Deze Pagina

 1. Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, uw ervaring aan te passen en u ingelogd te houden als u zich registreert.
  Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
  Ontzet Notitie