XXL Nutrition

HMB (beta-hydroxi beta-methylbutiraat)


Bezoekers Topic (Leden: 0, Gasten: 0)

bart82

DBB Goeroe
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
12 mei 2003
Berichten
8.593
Waardering
13
Bèta-hydroxi bèta-methylbutiraat (HMB) is een afgeleide van het aminozuur Leucine en is slechts in bescheiden hoeveelheden in ons voedsel aanwezig. HMB is het natuurlijke broertje van anabole steroïden, behulpzaam bij de vergroting van zowel spiermassa als lichaamskracht. Krachtsporters, die dagelijks proteïnen en HMB tot zich nemen, versterken hun lichaamskracht en spieromvang met soms wel 300%. HMB helpt sporters bovendien met het terugbrengen van het vetgehalte in het lichaam.
Bij zware lichaamsbelasting worden o.a. enzymen geactiveerd die verantwoordelijk zijn voor het vrijkomen van cortisone. Cortisone is het hormoon dat het spierweefsel tot aminozuren afbreekt die dan, door de stofwisseling, in de lever in energie worden omgezet. In veel gevallen is dit de reden dat body builders grijpen naar de anabole steroïden omdat deze de werking van cortisone blokkeren.
HMB heeft dezelfde eigenschap, maar dan op een veilige, natuurlijke manier! HMB zorgt samen met creatine voor een superieure spieropbouw en verbluffende resultaten.
iemand die bekend is met dit supplement?
 

Juriaan

Freaky Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
10 okt 2002
Berichten
5.222
Waardering
0
bart82 zei:
iemand die bekend is met dit supplement?
Hmb zou alleen voor beginners moeten werken. De gevorderde (als je langer als een paar maanden traint) zouden er geen baat bij hebben.
 

Koning Eenoog

Incognito
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
16 okt 2002
Berichten
28.212
Waardering
5.420
Lengte
2m30
Massa
160kg
Vetpercentage
1%
dit komt uit een andere topic;

f*cking ecto zei:
Dit heb ik van bodybuilding.nl gehaald...

Werkt HMB?

Misschien werkt HMB van geen kant. Van de tien studies die de werking van HMB zouden moeten bewijzen, hebben de onderzoekers er maar twee durven publiceren. Van de rest zijn alleen de verkorte versies, de abstracts, bekend. Geen goed teken, zeggen Australische onderzoekers.

De Australiërs zetten verder vraagtekens bij de onderzoeksmethode. Sommige onderzoeken zouden wel eens zo kunnen zijn opgezet dat de resultaten een bepaalde kant worden opgestuurd. Maar omdat er zo weinig onderzoeken over is gepubliceerd kunnen ze dat niet met zekerheid zeggen.

Het vrije aminozuur leucine en zijn metabolieten laten spieren na krachttraining sneller herstellen. Volgens de makers van HMB is dat het werk van Hydroxy Methyl Boterzuur of HMB. De stof zou de afbraak van spierweefsel na krachttraining verminderen, waardoor de spiergroei sneller verloopt.

In de bestaande onderzoeken zouden mensen die HMB krijgen sneller vooruit te gaan. Wat er precies in hun lichaam gebeurt is nooit onderzocht. De makers van HMB hebben veel van het onderzoek naar HMB zelf verricht. Ook geen goed teken.


Sports Medicine, augustus 2000. Tekst: Willem Koert, Ergogenics

Werkt HMB(2)?

'Jullie schrijven dat het onderzoek naar HMB niet deugt. Werkt HMB daarom niet? Ze gebruiken HMB toch ook om kippen harder te laten groeien? Dan kun je er toch wel van uitgaan dat HMB werkt?'

Ehh... Nou nee. Als je je verdiept in het onderzoek naar HMB kom je merkwaardige dingen tegen. Je vertrouwen in het supplement wordt er niet beter op.

Er gebeurt om te beginnen is er inderdaad veel onderzoek naar het effect van HMB op dieren. Maar in veel van dat onderzoek hebben de makers van HMB hun hand gehad. Dat geldt niet alleen voor het onderzoek naar kippen waar je het over hebt, maar ook voor een recentere studie in de oktober-editie van de Veterinary Immunology and Inmmunopathology. Daarin beschreven Poolse onderzoekers en de makers van HMB hoe vissen in kweekvijvers minder stressverschijnselen vertoonden als ze HMB kregen toegediend.

Ook aan die studie werkten de makers van HMB mee. Waarschijnlijk hebben die het onderzoek ook betaald. De bedenkers van HMB zijn naarstig op zoek naar nieuwe toepassingen voor hun supplement. Viskweek is wat dat betreft geen onlogische keuze. In kweekvijvers worden veel vissen ziek als kwekers ze wegen, meten of inenten. De oorzaak: pure stress. Om daar iets aan te veranderen zoeken wetenschappers naar manieren om het stresshormoon cortisol te blokkeren.

Volgens de bedenkers van HMB is het blokkeren van cortisol nu precies wat HMB doet. Vreemd genoeg kijken de HMB-onderzoekers daar niet meer naar. Omdat ze het vertrouwen hebben verloren? In de recente veterinaire studies kijken ze alleen naar het immuunsysteem.

Maar goed - het is nog steeds niet waarschijnlijk dat HMB bij mensen werkt. Sportwetenschappers van de universiteit van Iowa ontdekten bijvoorbeeld een paar maanden geleden dat dertien hardlopers, die zes weken dagelijks drie gram HMB hadden gebruikt, minder spierschade hadden opgelopen als ze een afstand van twintig kilometer hadden afgelegd. Een aantal sportbladen hebben uitgebreid aandacht aan dat onderzoek besteed.

Maar of dat terecht was... De aanwijzingen waren allemaal indirect. De HMB-gebruikers hadden meer actief creatine-fosfokinase en minder actief lactaathydogenase dan niet-gebruikers. Het eerste enzym speelt een rol bij de energie-voorziening van de spiercel, het tweede bij verzuring. Of de gebruikers beter liepen of sneller herstelden is niet onderzocht.

Uit ander onderzoek, waarin juist wel direct naar spieren en prestaties werd gekeken, bleek echter dat HMB niks doet. Bewegingswetenschappers van de universiteit van Memphis gaven aan veertig bodybuilders drie of zes gram HMB of een placebo gedurende 28 dagen. Daarna maten ze de kracht, de stikstofbalans, het vetpercentage, het gewicht en de vetvrije massa, en diverse enzymen in spieren en de lever. Van effect was geen sprake.

Bronnen

Journal of Applied Physiologie, oktober 2000; Veterinary Immunologie and Inmmunopathology, oktober 2000; International Journal of Sports Medicine, november 1999; Immunopharmacology and Immunotoxicology, mei 1999.

Tekst: Willem Koert, Ergogenics


Wat kan ik verwachten als ik creatine en HMB combineer?

HMB slaat cholesterol op in je spierweefsel. Daardoor laat HMB je spieren meer vet verbranden in plaats van glucose. Daardoor groeien je spieren sneller. Ietsiepietsie en in theorie.

De praktijk leert echter dat je maar onder twee condities baat hebt bij HMB.

1. Als je op een caloriebeperkend dieet staat. Mijn theorie is dat de toegenomen hoeveelheid vrije vetzuren in je bloed HMB goed laat werken.

2. Als je op zo'n merkwaardig veel-vet-dieet zit waar die Amerikanen zo kapot van zijn. Omdat die bezopen gewoonte in Europa nog niet is doorgedrongen, ga ik daar niet verder op in.

Is niet aan die condities voldaan, dan doet HMB niks.

Persoonlijk vind ik HMB te duur. Een beetje dosering kost je om en nabij de drie euro per dag. Het combo HMB en Creatine werkt daarom alleen als je dieet houdt en afvalt.

Tekst: Willem Koert, Ergogenics

Maar goed ergogenics he :D
het komt uit deze topic
 

bart82

DBB Goeroe
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
12 mei 2003
Berichten
8.593
Waardering
13
  • Topic Starter Topic Starter
  • #4
Rob G zei:
dit komt uit een andere topic;het komt uit deze topic
die was ik ook net aan het lezen, had beter eerst de search gedaan dan de post...

:D

zeker geen aanrader dus
 

Mickey86

Brutus
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
4 jun 2003
Berichten
4.324
Waardering
32
Lengte
1m80
Massa
81kg
is pure geld verspilling.
 

Guest

Gargantuan Beast
+15 jaar member
Lid geworden
19 mei 2002
Berichten
33.747
Waardering
1
hmb is bullshit! lulverhalen over dat je 200% meer massa en 300% meer kracht krijgt... En dat het de legale vervanging van AS is enzo...

Je merkt totaal nix ervan. Geen beter pomp, niet meer energie, geen extra kracht, geen groei, helemaal nix
 

prinsjj

Cool Novice
+15 jaar member
Lid geworden
9 mei 2003
Berichten
175
Waardering
1
biceps_blitz zei:
hmb is bullshit! lulverhalen over dat je 200% meer massa en 300% meer kracht krijgt... En dat het de legale vervanging van AS is enzo...

Je merkt totaal nix ervan. Geen beter pomp, niet meer energie, geen extra kracht, geen groei, helemaal nix


Ik ben er wel opgegroeid, ik vond het geen bullshit product, wel duur.
 

kiWIET

Cool Novice
+15 jaar member
Lid geworden
21 jul 2003
Berichten
130
Waardering
0
Creatine en HMB:
HMB (ß-hydroxy ß-methylbutyrate monohydrate) is het metaboliet van het aminozuur leucine. Het gebruik van HMB kan een minimalisatie van spiereiwitafbraak en schade aan de cellen bewerkstelligen. Daarnaast helpt het het lichaam een anabole staat aan te houden (de staat waarin groei van weefsels, o.a. spieren, mogelijk wordt gemaakt) en zorgt voor een betere lichaamscompositie.

Onlangs heeft een wetenschappelijke studie laten zien dat een suppletieprogramma van creatine in combinatie met HMB het meest effectief is: 1.54 kg vetvrije spiermassa erbij binnen 3 weken bij combinatie van creatine en HMB (zie onderstaande grafiek en abstract).

9OZYtULzn5WKc9JAQVl-9mXJcCQnIoXq.jpeg


Abstract:
Nutrition 2001 Jul-Aug;17(7-8):558-66
Creatine and beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) additively increase lean body mass and muscle strength during a weight-training program.

Jowko E, Ostaszewski P, Jank M, Sacharuk J, Zieniewicz A, Wilczak J, Nissen S.

Institute of Sport and Physical Education, Biala Podlaska, Academy of Physical Education, Warsaw, Poland.

We investigated whether creatine (CR) and beta-hydroxy-beta-methylbutyrate (HMB) act by similar or different mechanisms to increase lean body mass (LBM) and strength in humans undergoing progressive resistance-exercise training. In this double-blind, 3-wk study, subjects (n = 40) were randomized to placebo (PL; n = 10), CR (20.0 g of CR/d for 7 d followed by 10.0 g of CR/d for 14 d; n = 11), HMB (3.0 g of HMB/d; n = 9), or CR-and-HMB (CR/HMB; n = 10) treatment groups. Over 3 wk, all subjects gained LBM, which was assessed by bioelectrical impedance analysis. The CR, HMB and CR/HMB groups gained 0.92, 0.39, and 1.54 kg of LBM, respectively, over the placebo group, with a significant effect with CR supplementation (main effect P = 0.05) and a trend with HMB supplementation (main effect P = 0.08). These effects were additive because there was no interaction between CR and HMB (CR x HMB main effect P = 0.73). Across all exercises, HMB, CR, and CR/HMB supplementation caused accumulative strength increases of 37.5, 39.1, and 51.9 kg, respectively, above the placebo group. The exercise-induced rise in serum creatine phosphokinase was markedly suppressed with HMB supplementation (main effect P = 0.01). However, CR supplementation antagonized the HMB effects on serum creatine phosphokinase (CR x HMB interactive effect P = 0.04). Urine urea nitrogen and plasma urea were not affected by CR supplementation, but both decreased with HMB supplementation (HMB effect P < 0.05), suggesting a nitrogen-sparing effect. In summary, CR and HMB can increase LBM and strength, and the effects are additive. Although not definitive, these results suggest that CR and HMB act by different mechanisms.
Bron;European Health & Fitness
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Bovenaan