Er zijn aanwijzingen dat de verdeling van de eiwitinname over de dag invloed heeft op de spiereiwitsynthese. Hierbij lijkt een gelijkmatige spreiding, waarbij bij iedere maaltijd een bepaalde 'drempelwaarde' wordt behaald, het meest optimaal. Omdat de nacht de langste onafgebroken periode van vasten is voor de meeste mensen, is het op basis daarvan aannemelijk gemaakt dat eiwit innemen voor het slapen dan ook een goede strategie zou kunnen zijn. Deze review behandelt dit:
Pre-Sleep Protein Ingestion to Improve the Skeletal Muscle Adaptive Response to Exercise Training
Let wel: er bestaat nog geen onderzoek wat een vergelijking heeft getrokken tussen twee groepen met dezelfde (optimale) eiwitinname, waarbij de ene groep wel eiwit voor het slapen nam en de andere niet. Er valt dus niks met zekerheid te zeggen hierover, vandaar mijn voorzichtigheid met 'misschien wel'. Wel is er onderzoek waarbij er niet gematcht is op de totale eiwitinname en de interventiegroep eiwit voor het slapen kreeg. Uiteraard werd er meer spiergroei gerealiseerd in die groep, echter de effectgrootte was groter dan dat je zou verwachten op basis van slechts het verschil in totale eiwitinname.
Edit:
Wat ik dus bedoelde, zie: [Link niet meer beschikbaar]
Als je kijkt naar de grootte van de type II-spiervezels, dan is er een verschil van 1302 μm2 tussen de eiwitgroep en de placebogroep. Als je een meta-analyse erbij trekt van Cermak e.a. ([Link niet meer beschikbaar]) die onder meer in kaart heeft gebracht wat eiwitsuppletie doet t.o.v. placebo, dan is dat slechts een gem. verschil van 291 μm2 tussen de eiwitgroepen en placebogroepen. Dat is een gigantisch contrast met die 1302 μm2, het is dus bij die studie veel te simpel om te zeggen dat het komt door het verschil in de totale eiwitinname. Er valt dan juist wat voor te zeggen dat het komt doordat de eiwitinname plaatsvond vlak voor het slapen, of praktisch gezien, 'altijd' gevoed zijn.
Meer weten over eiwitpreparaten?
Koop mijn boek 