- Lid geworden
- 18 jan 2012
- Berichten
- 25.082
- Waardering
- 22.828
- Lengte
- 1m73
- Massa
- 75kg
- Vetpercentage
- 13%
In het topic over DNA analyse werd een paar keer gerefereerd naar het bloedgroepen dieet. Ik kende het niet (leef mogelijk onder een steen), maar het is een soort internet hype.
Ik vraag me af of er binnen deze gemeenschap mensen zijn die zelf ervaring hebben met dit dieet of er anderszins een mening over hebben.
Op http://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer/dieeten/bloedgroep/bloedgroep.pdf
staat een interessante vertaling van een artikel van Peter d'Adamo, de man achter de bloedgroepen dieet hypothese.
Het idee klinkt niet eens heel raar: bloedgroep 0 is vooral prevalent in de oude jagersgemeenschappen uit West Europa, deze mensen zijn evolutionair aangepast aan een vleesrijk dieet en kenden geen graan. Bloedgroep A komt voort uit landbouwers gemeenschappen in het midden oosten en deze mensen zijn aangepast aan een grotendeels vegetarisch dieet met granen. Bloedgroepen B en AB komen uit Azie en daar raakt hij mij kwijt bij de invloed die dat op hun dieet zou hebben.
Peter d'Adamo noemt een aantal zaken die volgens mij relatief makkelijk te controleren zijn met de gegevenspool uit enkele grote bevolkingsstudies zoals Framingham en de Nurses study.
Mensen met
- bloedgroep 0 zouden vaker asthma, hooikoorts en arthritis hebben, vaker intolerant zijn voor tarwe.
- bloedgroep B vaker multiple sklerose en 'neurologische aandoeningen', hij noemt specifiek ALS.
- bloedgroep A hogere cholesterol en trigryceride niveaus indien ze rood vlees eten, meer kanker hebben en gevoeligheid vertonen voor melk, vaker bloedarmoede en vitamine B12 tekort.
In de Framingham study lijkt volgens hem een verschil in overleving bij 'een hartziekte' voor te komen tussen bloedgroepen 0 en A, maar (alleen??) in de groep mannen tussen 50-59 jaar. Voor alle andere beweringen hierboven komt geen ondersteuning.
Dan volgt per bloedgroep een hele lijst van voedingsmiddelen die 'goed' of 'verboden' zijn, vooral gebaseerd op de lectines die in die voedingsmiddelen zitten. Maar waar mi. zeer veel inconsistenties en omissies in zitten, je zou bij bloedgroep 0 geen granen mogen eten, maar wel volkorenbrood Bij bloedgroep B (veel in Azie voorkomend) worden de meeste zuivelproducten aanbevolen, terwijl ik weet dat bijna alle volwassenen daar lactose intolerant zijn.
Wat moet de krachtsporter hier mee?
Ik vind het slecht onderbouwde hocus-pocus, maar je zou natuurlijk eens kunnen proberen enkele weken voedsel uit de groepen die voor jouw bloedgroep 'verboden' zijn te vermijden. Voel je je beter, fitter, levendiger dan zou ik daar mee door gaan, en dan nog is zelf suggestie niet uit te sluiten. Merkt iemand geen verbetring dan schuift dit verhaal iets meer richting het rijk der broodjes aap. Wie heeft dit al geprobeerd?
Ik vraag me af of er binnen deze gemeenschap mensen zijn die zelf ervaring hebben met dit dieet of er anderszins een mening over hebben.
Op http://www.robkalmeijer.nl/voedingsleer/dieeten/bloedgroep/bloedgroep.pdf
staat een interessante vertaling van een artikel van Peter d'Adamo, de man achter de bloedgroepen dieet hypothese.
Het idee klinkt niet eens heel raar: bloedgroep 0 is vooral prevalent in de oude jagersgemeenschappen uit West Europa, deze mensen zijn evolutionair aangepast aan een vleesrijk dieet en kenden geen graan. Bloedgroep A komt voort uit landbouwers gemeenschappen in het midden oosten en deze mensen zijn aangepast aan een grotendeels vegetarisch dieet met granen. Bloedgroepen B en AB komen uit Azie en daar raakt hij mij kwijt bij de invloed die dat op hun dieet zou hebben.
Peter d'Adamo noemt een aantal zaken die volgens mij relatief makkelijk te controleren zijn met de gegevenspool uit enkele grote bevolkingsstudies zoals Framingham en de Nurses study.
Mensen met
- bloedgroep 0 zouden vaker asthma, hooikoorts en arthritis hebben, vaker intolerant zijn voor tarwe.
- bloedgroep B vaker multiple sklerose en 'neurologische aandoeningen', hij noemt specifiek ALS.
- bloedgroep A hogere cholesterol en trigryceride niveaus indien ze rood vlees eten, meer kanker hebben en gevoeligheid vertonen voor melk, vaker bloedarmoede en vitamine B12 tekort.
In de Framingham study lijkt volgens hem een verschil in overleving bij 'een hartziekte' voor te komen tussen bloedgroepen 0 en A, maar (alleen??) in de groep mannen tussen 50-59 jaar. Voor alle andere beweringen hierboven komt geen ondersteuning.
Dan volgt per bloedgroep een hele lijst van voedingsmiddelen die 'goed' of 'verboden' zijn, vooral gebaseerd op de lectines die in die voedingsmiddelen zitten. Maar waar mi. zeer veel inconsistenties en omissies in zitten, je zou bij bloedgroep 0 geen granen mogen eten, maar wel volkorenbrood Bij bloedgroep B (veel in Azie voorkomend) worden de meeste zuivelproducten aanbevolen, terwijl ik weet dat bijna alle volwassenen daar lactose intolerant zijn.
Wat moet de krachtsporter hier mee?
Ik vind het slecht onderbouwde hocus-pocus, maar je zou natuurlijk eens kunnen proberen enkele weken voedsel uit de groepen die voor jouw bloedgroep 'verboden' zijn te vermijden. Voel je je beter, fitter, levendiger dan zou ik daar mee door gaan, en dan nog is zelf suggestie niet uit te sluiten. Merkt iemand geen verbetring dan schuift dit verhaal iets meer richting het rijk der broodjes aap. Wie heeft dit al geprobeerd?
Laatst bewerkt: