pescatore
Advanced Bodybuilder
- Lid geworden
- 5 sep 2012
- Berichten
- 1.065
- Waardering
- 554
- Lengte
- 1m80
- Massa
- 86kg
- Vetpercentage
- 48%
Ik geloof wel dat "het kan" maar niet aan de hand van je bovenstaande post. Je kan zaken wel isoleren, dit geeft echter niet aan hoe zich dit verhoudt naar alternativieve diëten. Noch over de rol van kwaliteit, kwantiteit en het exclusief eten van vlees.Dat kan dus wel. Misschien moet je wat minder bier consumeren en de genoemde onderzoeken eens proberen door te lezen?
Hier een mooie samenvatting voor je
- Bewerkt vlees (hotdogs, salami, knakworst etc.) veroorzaakt kanker, het bewijs is zo sterk dat bewerkt vlees sinds 2015 onder Klasse 1 valt (dezelfde categorie als alcohol en tabak).
- Rood vlees (rund, varken, wild etc.) veroorzaakt waarschijnlijk dikkedarmkanker, valt onder Klasse 2A. Onderzoek laat positieve verbanden zien tussen rood vlees en (dikkedarm)kanker, echter moet hier nog meer onderzoek naar gedaan worden.
- Consumptie van cholesterol en verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol.
- LDL-cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekte.
- Vlees is rijk aan cholesterol en verzadigd vet.
- Carnivoordieet bevat geen vitamine C, vergroot de kans op bijvoorbeeld scheurbuik.
- Rauwe melk bevat vaak ziekteverwekkers.
- Dagelijks en grote hoeveelheden orgaanvlees eten kan leiden tot hypervitaminose A (zowel chronisch als acuut).
- Carnivoordieet bevat geen bron van vezels.
En dan hebben we het nog niet gehad over andere negatieve effecten van vleesconsumptie (bijv. het milieu, jaarlijks komt 14,5% van de wereldwijde CO2 uitstoot van vleesproductie en veehouderij).
Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3513325/ (vezels en mortaliteit)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2649700/ (vitamine C)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4890836/ (rauwe melk)
http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/ (rood vlees kanker)
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3603726/ (meta-analyse cholesterol en atherosclerose).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2125600/ (meta-analyse effect voedingscholesterol op serum cholesterol)
Een niet-holistische benadering zegt mogelijk in een breder perspectief niet zoveel over de vergelijking met andere voedingspatronen in een geval als dit die- dit zou je met een beetje zoekwerk naar losse onderzoeken en analyses zo kunnen stellen - wellicht vrijwel alle zaken die "ongezond en schadelijk" zijn met zich meebrengen. Vandaar dat ik me afvroeg of er concreet iets bekend is en niet "zijn er onderzoeken naar vlees".
Ik vraag dus niet is vlees ongezond. Ik vraag juist is het mogelijk om het af te zetten tegen een gemiddeld westers dieet. Dat laatste is uiteraard erg lastig vast te stellen. Want er is zoals ik net al zei op vrijwel alle onderdelen van onze voeding in isolement een vrij mooie lijst onderzoek te maken die aangeeft wat er mis mee is. Micro's die je tekort komt zou je overigens vrij makkelijk kunnen supplementeren.
P.s. je dacht ik kop hem ff binnen als iemand erbij zet dat er een biertje genuttigd is? Altijd wachten tot er eentje die handschoen oppakt als je iets dergelijks neerzet. Erg creatief.
Laatst bewerkt: