XXL Nutrition

IS: nasleep

Bezoekers in dit topic

Ik hoop dat ze nu eindelijk uit de NAVO geflikkerd worden!
 
Stoltenberg waarschuwt voor anti-Turkse gevoelens binnen NAVO

1571130478416.png

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, waarschuwt voor de isolering van NAVO-lid Turkije vanwege het Turkse offensief in Syrië. “Turkije is belangrijk voor de NAVO”, zei Stoltenberg vandaag in Londen. Daar zitten parlementaire vertegenwoordigers van de lidstaten samen.

Als voorbeeld noemde Stoltenberg de strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Bondgenoten konden daarbij infrastructuur en steunpunten in Turkije gebruiken. Het huidige conflict bedreigt de voor de strijd tegen IS noodzakelijke eenheid, waarschuwt de NAVO-baas. Hoewel IS geen grote gebieden meer controleert, bestaat de groep nog en zou die kunnen heropleven.

De secretaris-generaal ontmoette vorige week vrijdag de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en minister van Defensie Hulusi Akar. “Ik drukte hen mijn grote bezorgdheid uit over de huidige operatie en het risico op een verdere destabilisering in de regio, escalerende spanningen en meer menselijk lijden”, zei hij.

Volgens de NAVO-baas heeft Turkije wel legitieme veiligheidszorgen. “Geen enkele bondgenoot heeft meer terreuraanslagen geleden. Geen enkele bondgenoot is meer blootgesteld aan de instabiliteit, het geweld en de opschudding in het Midden-Oosten. En geen enkele bondgenoot vangt zoveel vluchtelingen van Syrië op.”

Stoltenberg riep Turkije wel op terughoudend te zijn en in coördinatie met andere bondgenoten te handelen, om de geboekte winsten tegen IS niet in gevaar te brengen. “Enkele jaren geleden controleerde Daesh (het Arabische acroniem van Islamitische Staat, red.) grote gebieden in Irak en Syrië. Door samen te werken in de globale coalitie, hebben we al dit grondgebied en miljoenen mensen bevrijd. Deze winsten mogen niet in gevaar worden gebracht”, aldus de secretaris-generaal.

De NAVO-baas stelde ook dat de gevangengenomen terroristen niet in staat mogen zijn om te ontsnappen. “De internationale gemeenschap moet een gecoördineerde en duurzame oplossing vinden om de buitenlandse strijders in Syrië aan te pakken”, zei hij.
:rolleyes:
 
Wordt nog leuk, de VS hebben nog 50 nukes liggen in Incirlik.
 
Dit is wel ideaal voor Assad. Nu krijgt hij een uitnodiging van semi autonoom gebied (sinds isis verdreven is) om weer terug te komen.

Hij kan Turkije natuurlijk nooit verslaan, maar PR technisch wel fijn.
 
Turkse ambassadeur in Brussel kijkt vol ongeloof naar Europese reactie op inval in Syrië

1571133299715.png


Na de Turkse inval in het noorden van Syrië roept Europa Istanbul op het matje. Enkele landen zetten hun wapenleveringen al stop. Levent Gümrükcü, Turks ambassadeur in Brussel, begrijpt dat niet. “We kloppen al drie jaar constant op dezelfde nagel: onze veiligheid aan de grens is bedreigd.”

Hoe reageert Turkije op de harde Europese kritiek?

“Wij zijn triest dat onze westerse partners verkiezen om onze actie in Syrië verkeerd te begrijpen. We kloppen al drie jaar constant op dezelfde nagel: onze veiligheid aan de grens is bedreigd. De YPG-militie is een uitloper van de PKK. Al onze westerse vrienden erkennen de PKK als terreurbeweging. Ik begrijp dat dit voor Europa theoretisch lijkt, maar wij moeten waken over de fysieke veiligheid van onze burgers.”

Hoe bedreigt de YPG die?

“De laatste jaren zagen we frequente aanvallen vanuit Syrië op ons territorium. In 2019 gaat het om vijfentwintig incidenten met scherpschutters of raketaanvallen. Er zijn meer dan tien tunnels onder de grens die de YPG gebruikt om wapens en militanten binnen te smokkelen, ze heeft zwaar materiaal en versterkte posten aan onze grens. Het is niet omdat er nog geen grote terreuraanvallen in Turkije het nieuws hebben gehaald, dat wij niet dag en nacht moesten werken om die te voorkomen. In haar huidige aanvallen maakt de YPG ook geen onderscheid tussen burgers en militaire doelwitten: het eerste slachtoffer aan de Turkse kant was een Syrische baby van negen maanden.”

Waren er niet-militaire oplossingen mogelijk?

“Turkije was akkoord met de andere partijen dat we een diplomatieke oplossing moesten zoeken. Die oplossing was precies de bufferzone waaruit de YPG zou verdwijnen, samen met haar ontwapening. Twee jaar terug vond Macron dat nog een goed plan, net als Trump drie maanden geleden. Maar niemand nam actie of werkte samen met ons om het te realiseren. De afgelopen drie maanden bleven Amerikaanse trucks tonnen wapens leveren aan de YPG. Wij belden naar Trump om te zeggen dat ons geduld, na meer dan drie jaar, echt op is. De Europese reacties zijn triest, maar ons standpunt is niet nieuw.”

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bedreigt de Turkse zet het fragiele politieke proces in Syrië.

“Het is oneerlijk om dat te horen, terwijl wij dat proces nooit uit het oog zijn verloren. Turkije hielp een Constitutioneel Comité voor Syrië op te zetten binnen de VN. Wij hebben het hardst gewerkt om allerlei hordes weg te halen. Dat Comité komt eind oktober samen. Het zijn juist de Koerden die spraken over autonomie en onafhankelijkheid. Wij willen alleen een stabiel Syrië, dat in vrede leeft met de eigen burgers en zijn buurlanden. Syriërs zullen daarover zelf in een vrij en democratisch proces beslissen. Zodra dat proces op gang komt, blijft geen enkele Turkse soldaat in Syrië.”

Turkije pleit dus niet langer voor de verwijdering van Assad?

“Zelf denken we niet dat Assad een plaats in de toekomst van Syrië kan hebben. Maar wij kunnen leven met elke beslissing waar de Syriërs vrij voor kiezen.”

Gaat dit niet om het wegwerken van de vele vluchtelingen? Erdogan zei twee tot drie miljoen Syriërs te willen hervestigen.

“Die getallen sloegen op de lange termijn en wij zouden nooit iemand verplichten terug te gaan. Dit is ook absoluut geen operatie om de demografische samenstelling in de regio te veranderen. Volgens onze statistieken herbergen wij juist 1 miljoen vluchtelingen uit noordelijke steden als Ras al-Ain, Kamishli, Kobani … onder wie 300.000 Syrische Koerden die de repressie van de YPG ontvlucht zijn! Denk daarbij aan het van deur tot deur ophalen van jongeren, om hen te indoctrineren en naar militaire kampen te brengen. Dat vooral die vluchtelingen terugkeren is geen doel, maar een neveneffect.”

Hield Turkije ruggespraak met Rusland, dat militair uw operatie kan afremmen?

“Alleen Turkije beslist over kwesties van onze nationale veiligheid. Maar net zoals wij coördineren met de VS, overleggen wij met Rusland om clashes te vermijden. Zij erkennen onze bekommernissen als legitiem.”

Burgers in Noord-Syrië noemen het Syrische Nationale Leger salafistische huurlingen (DS 12 oktober). Zijn dit goede partners voor Turkije?

“De leden van dat leger die ter plaatse actief zijn, komen uit die regio zelf. Vergeet niet dat Tel Abyad en Ras al-Ain voor 80 procent Arabische steden waren, en dat er klachten kwamen over het Koerdische bestuur. Wij werken niet met radicalisten als Tahrir al Sham. Maar ik kan er moeilijk aan doen dat het om mensen met een lange baard gaat.”
 
Erdogan verdedigt Turkse aanval in opiniestuk in Amerikaanse krant

1571144233298.png

Het is er de Turkse president Recep Tayyip Erdogan veel aan gelegen het Westen duidelijk te maken dat de Turkse inval in Noord-Syrië een noodzakelijk kwaad is om vrede en stabiliteit terug te brengen in de regio. In een opiniestuk in de Amerikaanse krant ‘The Wall Street Journal’ verantwoordt hij operatie ‘Peace Spring’ als een instrument om de humanitaire crisis te beëindigen.

“Sinds de burgeroorlog in Syrië in 2011 begonnen is, heeft geen enkel land de pijn van de humanitaire crisis meer gevoeld dan Turkije”, steekt Erdogan van wal. “We hebben 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen en 40 miljard dollar uitgegeven om hen onderwijs, gezondheidszorg en onderkomen te bieden, en dat zonder veel hulp van de internationale gemeenschap.”

“Maar op een bepaald moment heeft Turkije zijn limiet bereikt”, zo gaat hij verder, “Mijn administratie heeft herhaaldelijk gewaarschuwd dat we niet in staat zouden zijn om de vluchtelingenstroom naar het Westen tegen te houden zonder internationale financiële hulp. Die waarschuwingen zijn in dovemansoren gevallen omdat de regeringen - gretig om hun verantwoordelijkheid te ontlopen - dat als een bedreiging hebben afgeschilderd, terwijl het gewoon om de feiten ging”.

Erdogan legt uit dat hij daarom operatie ‘Peace Spring’ op poten heeft gezet. “Het Turkse leger zal, samen met het Syrische Nationale Leger, alle terroristische elementen uit het noorden van Syrië verwijderen.” Dat Syrische Nationale Leger is een verzameling van paramilitaire bewegingen, gesteund door de oppositie. Het door de regering geleide Syrische leger is afgelopen weekend naar het noorden van Syrië getrokken in het kader van een militaire ontplooiing om het Turkse offensief tegen te gaan.

Erdogan zegt ook dat het de Turkse missie is om de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) te bestrijden, “een terroristische organisatie, samen met Islamitische Staat. Voor alle duidelijkheid: de PKK is voor ons niet gelijk aan de Syrische Koerden, net als IS niet gelijk is aan de islam”, aldus nog Erdogan.

“De internationale gemeenschap heeft zijn kans gemist om ervoor te zorgen dat de Syrische crisis niet een hele regio in een maalstroom van instabiliteit zou voeren. Veel landen hebben met de negatieve effecten van het conflict moeten omgaan, inclusief illegale migratie en een opstoot van terreur. Operatie ‘Peace Spring’ is een tweede kans om Turkije te helpen de burgeroorlog in Syrië te stoppen en vrede en stabiliteit terug te brengen in de regio. De Europese Unie - en de rest van de wereld - zou daarbij moeten helpen.”

Erdogan duldt in eigen land alvast geen tegenspraak: zo werden al meer dan 100 mensen aangehouden omdat ze online kritiek hadden geleverd op het offensief in Syrië.

Twee Belgische Syriëstrijders ontsnapt uit Koerdische gevangenis
Er zijn twee Belgische Syriëstrijders ontsnapt uit een Koerdische gevangenis in het noorden van Syrië. Dat heeft OCAD-baas Paul Van Tigchelt woensdag gezegd in de commissie Buitenlandse Zaken.

We wisten ook al dat drie ISIS-vrouwen en hun zes kinderen het kamp Ain Issa hebben verlaten. “Kamp Ain Issa bestaat niet meer. De vrouwen en hun kinderen hebben het kamp moeten verlaten, of ze dat nu wilden of niet”, zegt de baas van het OCAD, het orgaan dat de dreiging in ons land analyseert.

Van Tigchelt gaf de meeste recente cijfers voor ons land mee: er zijn nu een 55-tal FTF’ers in de conflictzone in Syrië. FTF’ers zijn Foreign Terrorist Fighters, de meeste met Belgische nationaliteit, maar sommigen hebben enkel een belangrijke link met België. Zij zijn dan bijvoorbeeld vertrokken uit België naar Syrië om er te gaan vechten.

Behalve de 55 FTF’ers bevinden zich ook 69 kinderen in het gebied. “Verder heeft het OCAD info over twee mannelijke FTF’ers, die hebben weten te ontkomen uit een gevangenis in het noorden van Syrië.”

Van Tigchelt waarschuwde om niet alle FTF’ers over dezelfde kam te scheren. “Er zitten personen bij - ook Belgen - van wie we mogen aannemen dat ze de ideologie hebben afgezworen. Wat niet betekent dat ze niet berecht moeten worden. We mogen aannemen dat ze naar België willen terugkeren. Er zijn ook hardcore terroristen bij. Vaak zijn dat de mensen die na de val van ISIS in maart zijn opgepakt en naar een gevangenis zijn gebracht.”

Het Belgische gerecht vaardigt systematisch aanhoudingsmandaten uit voor de gevaarlijkste Syriëstrijders, zij die onder categorie één vallen. Er is een omzendbrief die de samenwerking regelt met Turkije, als buurland van Syrië, over de uitlevering aan het Belgische gerecht van personen tegen wie een Belgisch aanhoudingsmandaat loopt.

Ons land onderhandelt met andere landen die veel Syriëstrijders hebben (Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Zweden) over de oprichting van een soort internationaal tribunaal, maar die onderhandelingen hebben nog niet tot een akkoord geleid.
De Koerden hadden een NKVD'tje moeten doen.
 
Russisch leger trekt Raqqa binnen na terugtrekking Amerikaanse troepen
Het Russische leger is voor het eerst Raqqa binnengetrokken, het vroegere bolwerk van terreurgroep IS in het noorden van Syrië. Dat zegt het leger maandag. De opmars komt er na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen.

Koerdische troepen bevrijdden Raqqa twee jaar geleden al, in oktober 2017, gesteund door de VS. Maar de voorbije maanden bereidde VS-president Donald Trump zijn herverkiezing voor, en trok hij zijn troepen terug uit Syrië. Daardoor kregen Russische en Turkse troepen toegang tot de gebieden die tot dan gecontroleerd werden door de VS.

“Voor het eerst zijn de Russische troepen de stad binnengetrokken, die bijna volledig vernield is door de aanvallen van de coalitie onder leiding van de VS”, meldde Zvezda, de nieuwsdienst van het Russische ministerie van Defensie, maandag. Inwoners van Raqqa kregen humanitaire hulp, klinkt het ook.
 
Duizenden mensen ontheemd na luchtaanvallen in Syrië

1576688444610.png

Duizenden mensen in de Syrische regio Idlib zijn in de afgelopen 24 uur richting de Turkse grens gevlucht na meerdere luchtaanvallen van Syrische regeringstroepen en Rusland. Het Syrische Observatorium van de Mensenrechten, een ngo die opereert vanuit Groot-Brittannië, spreekt over 8.000 ontheemde personen, volgens een rapport van het Turks persbureau Anadolu zijn het er 12.000.

Idlib is het laatste grote bolwerk van de rebellen in Syrië. De Syrische regering van president Bashar al-Assad is in april met bondgenoot Rusland een offensief gestart in de provincies Hama en Idlib. De Syrische strijdkrachten hebben sindsdien heel wat grondgebied teruggewonnen van de rebellen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten spreekt van “gewelddadige en willekeurige” bombardementen door Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen. Veel gezinnen zijn hun huizen ontvlucht en zijn naar vluchtelingenkampen getrokken.

De Verenigde Naties kan het aantal niet bevestigen maar spreekt wel van een “aanzienlijke” ontheemding van het zuiden van Idlib naar het noorden, aldus woordvoerder David Swanson van het Bureau voor de coördinatie van humanitaire zaken (OCHA).
 
Russia Recruits Syrian Kurds to Replace U.S.-Led Forces
Russia has opened recruitment centers for a new military force in northeastern Syria aimed at replacing U.S.-backed Kurdish groups that neighboring Turkey views as terrorists, the Voice of America broadcaster reported Thursday.

Turkey and its Syrian rebel allies launched a cross-border offensive against the Kurdish militia after President Donald Trump pulled U.S. forces from the area in October. Kurdish forces invited the Syrian regime and its close ally Russia to areas they previously controlled to defend against Turkey’s assault.

Russia’s military has established a land and air presence in key northeast Syrian positions previously held by the U.S.

“The Russians have already opened recruitment centers in two towns in our region, including Amuda and Tal Tamr,” an unnamed Kurdish journalist told VOA.

Russia is primarily “recruiting ethnic Kurds” for its allied military group, the unnamed journalist told the U.S.-funded broadcaster. VOA cited the journalist as saying he knows “several young people who have signed up to join this force.”

The new fighters will mainly accompany Russian troops on patrol missions in the region, the outlet cited Kurdish military officials as saying.

“We want to make sure that we have a close military relationship with Russia,” an unnamed commander with the Kurdish-led Syrian Democratic Forces (SDF) was quoted as saying.

The SDF, which is made up of Kurdish People’s Protection Units (YPG) fighters that Turkey views as an offshoot of its outlawed militant group PKK, helped defeat the Islamic State in Syria.

“Those joining the new force are our people,” the senior unnamed SDF commander told VOA.

Clashes are not expected between the Russian-led forces and the SDF because, the commander said, “we are essentially involved in the recruiting and vetting process of the new fighters.”

Russian-Backed Forces Gain Ground in Rebel-Held Northwest Syria
Russian-backed Syrian forces have gained ground after a week-long renewed assault against the last opposition enclave in Syria's northwest, the biggest such push in more than three months that has prompted a large civilian exodus, witnesses and residents said on Sunday.

The wide-scale offensive led by intense aerial strikes on civilian areas in rural southeastern Idlib province broke months of stalemate on the frontlines, where rebels had been holding back the army from major advances, they said.

Russian and Syrian jets have stepped up strikes on villages and towns around Maarat al-Numan, from which thousands of people have fled to the relative safety of the Turkish border fearing an imminent assault.

Russian jets hit a convoy of civilian cars fleeing the city, according to activists who posted videos online showing several charred bodies. Reuters could not confirm the authenticity of the videos. Rescuers said at least eight people were killed, including three women and two children.

On Saturday, Russian jets hit a busy marketplace in Saraqeb city, east of Idlib, leaving at least eight dead and scores injured, two residents and one rescuer said.

There was no immediate comment from the Russian military.

Russia and the Syrian army, which is loyal to President Bashar al-Assad, both deny allegations of indiscriminate bombing of civilian areas and say they are fighting al Qaeda-inspired Islamist militants.

The Syrian army said it had gained more than 20 villages and hilltops and was coming close to one of 12 Turkish observation posts in the northwest, part of a deal with Moscow and Tehran in 2017 to avert large-scale fighting in Adlib.

Residents in the area said many villages were now deserted in a campaign that, since it first started in April, has displaced more than 500,000 people, according to the United Nations and international relief groups.

"Many villages and towns have turned into ghost towns. Russia's 'scorched earth' bombing is helping the army gain ground," said Mohamad Rasheed, an activist from the area said.

In the past week alone, at least 80,000 civilians fled and face harsh conditions during the start of winter, said the Union of Medical Care and Relief Organisations (UOSSM), a U.S.-based medical NGO.

Medical facilities, already crippled by a year of attacks, are struggling to deal with the influx of wounded, it said. At least 68 medical facilities have been attacked since April, the NGO and other U.N. agencies have documented.

Western military sources said the latest bombardment was a prelude to a widescale ground offensive to take over rebel-held Idlib province.

The Idlib region is home to hundreds of thousands of people who fled other parts of Syria as government forces wrested back large areas of the country following Russian intervention on Assad's side in early 2015 that tipped the war in his favour.
 
Back
Naar boven