XXL Nutrition

IVDM - Februari 2019 - Wovano

Bezoekers in dit topic

Lid sinds
9 mei 2006
Berichten
85.875
Waardering
66.771
Lengte
1m78
Massa
106kg
Vetpercentage
1%
Beste leden,

Het is weer eventjes geleden maar we zijn weer terug!
Ditmaal zitten we rond de tafel met wovano aka de koning der transformaties.

5.jpg


Leuk dat je openstaat voor een interview!
Laat ons bij het begin beginnen, hoelang train je al en hoe ben je erin gerold?


Toen ik vier jaar oud was ben ik begonnen met zwemmen en dit heb ik tot mijn zeventiende gedaan. Van alle diploma's en snorkelen tot reddingszwemmen en later ook wedstrijdzwemmen.
Na een tijdje wedstrijdzwemmen kwam ik erachter dat mijn zwemtrainer voormalig finalist was bij de sterkste man van NL. Dat fascineerde mij zo enorm dat ik zelf op mijn zestiende dezelfde sportschool heb opgezocht als waar hij trainde, Haefland-sport. En hier train ik nu nog steeds!
Ik kan me nog goed herinneren dat ik eerste keer binnenliep samen met twee vrienden. Een van die vrienden had 'ervaring' in een sportschool en zou ons wel even op weg helpen. Na maar wat apparaten uit te hebben geprobeerd kwam even later een grote brede man op ons af met de vraag wat we in godsnaam aan het doen waren. Hij heeft toen de eigenaar erbij gehaald en die heeft ons toen wat oefeningen laten zien. We hebben vervolgens als vrienden onderling afgesproken om dit rijtje apparaten drie keer per week te komen doen. Wat ik me ook nog goed kan herinneren is de spierpijn die ik de dag erna had. Dat had ik geloof ik nog nooit gehad.Hier is het voor mij zo ongeveer allemaal begonnen.
Toen ik zeventien was heb ik besloten om te stoppen met wedstrijdzwemmen. Ik ben toen gaan boksen en toen is mijn interesse meer verschoven naar het conditionele aspect. Ik kwam niet mee met de rest bij de boksvereniging.
Vanaf mijn jeugd ben ik altijd redelijk chubby geweest en ik besloot hier vanaf dit moment wat aan te doen. Ik kwam terecht op dit forum en begon me voor het eerst te verdiepen in voeding. In een jaar tijd ben ik toen 28 kg afgevallen. Niet heel gezond overigens. Ik at amper 1800 kcals en ging elke dag als het even kon fitnessen, boksen, hardlopen of het liefst trappenrennen bij Snowworld. De langste trap van Nederland met ruim 500 treden.

In de tijd hierna had ik het fitnessen op een lager pitje en heb ik me meer gefocust op mijn conditie en het afvallen. Uiteindelijk rende ik die trappen met gemak twaalf keer op en af. Met boksen hield ook niemand me conditioneel gezien nog bij. Ik woog toen ongeveer 80 kg. Dit is eigenlijk het startpunt geweest van mijn echte serieuze poging tot sterker worden en massa aanzetten. Ik zag dagelijks gasten als Alex Moonen en Enzo Tauro grote gewichten tillen en toen ben ik aan de slag gegaan met squatten, bankdrukken en deadliften. Uiteindelijk zijn mijn sterkste lifts uitgekomen op respectievelijk 210, 155 en 240 kg. Helaas werd ik beperkt door blessures en ik kon een carrière als sterke man wel vergeten.

Ik was 22-23 toen ik meer op mijn fysiek ben gaan letten. Ik had natuurlijk door de zware training al aardig wat massa opgebouwd maar ik was op dit punt weer redelijk hoog in mijn vetpercentage gekomen. Ik besloot eens een keer goed te knallen om laag in mijn vetpercentage te komen en dat is me twee jaar geleden redelijk goed gelukt. Ik woog toen 100 kg op ongeveer 8-10% vet denk ik. Voor mij al een prima prestatie. Helaas miste ik wanneer ik op dit punt kwam altijd de drive om door te zetten. Wel vaker heb ik gezegd dat ik wel eens een bodybuilding wedstrijd wilde doen maar het is er nooit echt van gekomen. Toen mijn vader in 2017 in het ziekenhuis kwam, net op mijn hoogtepunt toen, verdween natuurlijk alle motivatie. Het had niet veel gescheeld of hij was er niet meer geweest.
Op de een of andere manier lukte het mij niet meer om de draad op te pakken hierna wat resulteerde in 15 kg bijkomen in zes maanden. Pas toen 2018 begon heb ik de draad weer opgepakt en tot juni ben ik 21 kg afgevallen. Ik wilde graag een coach en na lang overwegen ben ik uitgekomen bij Jeffrey Latour van Team Samensterk. Met de coaching ben ik na de vakantie begonnen. En toen werd het echt serieus.
Ik ben ongeveer 7 kg spiermassa bijgekomen in 5 maanden tijd. Uiteindelijk 96 kg gehaald op ongeveer 6% en dit laten vastleggen bij bodybuilding fotograaf Jeroen de Beer eind december. Ondertussen had Jeffrey me al overgehaald om de Juliette Bergmann cup te gaan doen op 3 maart. Daarvoor ben ik nu dus in prep.

Haal je veel voordeel uit de coaching? Zou je ook een coach aanraden voor iemand die niet in een prep zit voor een wedstrijd?

Door de jaren heen heb ik natuurlijk best wel wat kennis opgedaan. Zeker als je tussen de onzin hier op het forum kan doorlezen staan er best veel nuttige topics met informatie. Ook kom je er na een tijd wel achter wat wel en niet voor jezelf werkt.
Veel studies zijn wel interessant en als beginner zou ik de richtlijnen hieruit ook wel volgen, maar niet alle studies zijn gericht op een bodybuilder van meer dan 100 kg die (bijna) elke dag traint. Ik kwam zelf op een punt dat mijn progressie stagneerde. Ik bleef natuurlijk de laatste jaren steeds een beetje hetzelfde doen. Toen ik het coaching traject bij Jeffrey begon, gooide hij mijn kcal, vetinname en (helaas) ook cardio omhoog. Samen met nog wat aanpassingen bleek dit voor mij echter de magische formule in training en voeding om in korte tijd veel spiermassa bij te komen en vet te verliezen. Ik vond het zelf heel vreemd, want ik heb altijd geroepen dat dit voor een gevorderde sporter onmogelijk was. Je kunt namelijk of massa bijkomen, of vet verliezen maar niet tegelijk was mijn eigen ervaring. Dat bleek dus wat anders te liggen.
Uiteindelijk begon in de laatste weken voor mijn fotoshoot ook mijn gewicht te dalen maar het grootste deel hiervan was vocht. Ik was drie weken voor mijn fotoshoot eerlijk gezegd totaal niet tevreden met mijn shape.
Ik ben toen naar Jeffrey toe gegaan en hij lachte me als het ware uit en zei dat ik het echt heel makkelijk ging halen. Natuurlijk ben ik gewoon blijven doen wat hij zei en uiteindelijk ging er nog heel veel af aan vocht waardoor mijn shape in heel korte tijd veranderde. Jeffrey is heel goed in het mentale aspect.
Wanneer ik een check-up heb gehad, ga ik altijd weer met meer zelfvertrouwen naar huis. Wanneer ik dit zonder coach had gedaan, was ik al veel eerder lager gaan zitten in mijn voeding, waardoor ik uiteindelijk wellicht te laag zou zijn te gaan en het daardoor niet meer volgehouden had.

Mensen die serieus met deze sport bezig zijn, wedstrijdambities of niet, kunnen zeker baat hebben bij een coach. Je leert altijd wel weer iets nieuws. Zie het als investering in jezelf. Belangrijk is het om een coach te kiezen die bij je past en bij wie je je op je gemak voelt. Als je al snel gaat twijfelen aan je coach is het geen goede match. Ik vind dat je een coach moet vertrouwen en voor langere tijd de aanpak moet proberen voordat je conclusies kunt trekken. Wanneer je enkel sport om een beetje fit te blijven, heb je in mijn ogen geen coach nodig. Het hangt er gewoon een beetje vanaf hoe serieus je met de sport bezig bent.

Heeft het trainen je leven veranderd?

Zeker weten! Vroeger ben ik altijd vrij onzeker geweest. Ik heb altijd wat overgewicht gehad, maar ben nooit echt extreem dik geweest vroeger. Een beetje chubby zeg maar. Toen ik samen met wat vrienden begon te fitnessen merkte ik al snel dat ik makkelijk meer gewicht kon verplaatsen dan zij. Ik kreeg door dat ik invloed kon uitoefenen op mijn lichaamssamenstelling door op mijn voeding te letten en te trainen, waardoor ik al snel meer zelfvertrouwen kreeg. Vroeger was ik diegene die het liefst niet wilde opvallen. Het is niet dat ik nu mijn best doe om op de voorgrond te staan, maar ik heb zelfvertrouwen genoeg en er is niks meer over van de jongen die het liefst niet wilde opvallen.

Heeft het veel invloed op je dagelijkse leven, hoe staat je omgeving er tegenover?

Het heeft zeker invloed op je dagelijks leven. Als je echt serieus met bodybuilding bezig bent ontkom je er niet aan om naast het vele trainen ook enorm goed op je voeding te letten. Het moet als het ware een levensstijl voor je worden wil je goede progressie maken.
Als ik niet dagelijks mijn macro's zou tracken zou mijn vetpercentage binnen no-time stijgen. Daarom prep ik in het weekend vrijwel al mijn maaltijden voor de nieuwe week. Deze neem ik ook mee naar mijn werk. Als het moet, zoals nu in de prep, zelfs ook naar een verjaardag.

Mijn vriendin steunt mij gelukkig enorm goed. Ze gaat vrijwel altijd mee met me naar de sportschool, weliswaar wel ieder onze eigen training. Ook prept ze wel eens een maaltijd voor me in de ochtend als blijkt dat ik dit vergeten ben de dag ervoor. Toen ik haar leerde kennen was ze al bezig met trainen en macro's tracken. Dat is sindsdien alleen nog maar beter gegaan. Als je een partner hebt met dezelfde hobby's en interesses is deze levensstijl veel makkelijker vol te houden. Sterker nog, eigenlijk zonder moeite. Als ik een partner zou hebben die wekelijks wilde gaan uit eten of zou gaan zeuren over dat ik te vaak train, zou dat toch niet gaan werken. Gelukkig is dat nu niet het geval, want bodybuilding/krachttraining is onze gezamenlijke passie!

Binnen mijn vriendenkring traint ook vrijwel iedereen. Niet allemaal even serieus maar er is daardoor natuurlijk wel veel begrip voor mijn levensstijl. Als je vrienden hebt die geen begrip ervoor kunnen opbrengen kan dat de situatie lastig maken. Vrienden die andere interesses hadden zijn eigenlijk vanzelf een beetje uit mijn leven verdwenen, en daar zijn weer nieuwe vrienden voor in de plaats gekomen. Ik heb eigenlijk nog maar één echte vriend die ik al vanaf mijn jeugd ken.

Op mijn werk werd er in eerste instantie wel raar opgekeken toen ik om tien uur 's morgens aan mijn tonijn met rijst en groente zat, om twaalf uur aan mijn kip met rijst en groente en voordat ik naar huis ging om half vijf nog eens eieren met groente. Zij vroegen zich dan af of ik in de avond dan mijn brood at. Voor buitenstaanders is deze levensstijl moeilijk te begrijpen. Helaas wordt er vaak ook weinig interesse in getoond en wordt het maar afgedaan als gek of niet normaal om elke dag hetzelfde te eten. Niet beseffende dat de meeste mensen eigenlijk elke dag hetzelfde eten. Kan bijvoorbeeld van sommige collega's zo raden wat ze eten in welke pauze. Maar omdat dit brood of yoghurt met fruit is, is dat blijkbaar wel normaal. Nu moet ik zeggen dat mijn meeste collega's er inmiddels wel aan gewend zijn en er interesse in tonen of zelfs hun bewondering uitspreken voor mijn discipline wanneer ik weer het zoveelste stukje vlaai afsla.

4.jpg



Heb je ook nog andere hobby's?

Andere hobby's eigenlijk niet. Ik vind het wel leuk om goede films en series te kijken. Ook ga ik graag een paar keer per jaar naar festivals toe, van techno tot hardstyle en hardcore. Verder heb ik eigenlijk een veel te druk leven om nog andere dingen te ondernemen. Vaak hou ik op een werkdag maar een uur of maximaal twee uur vrije tijd over en dan hoef ik niet per se bezig te zijn met iets. Soms vind ik het ook wel eens lekker om even helemaal niks te doen.

Ben je nog een student of werk je?

Ik ben drie jaar geleden afgestudeerd aan de pabo. Momenteel werk ik fulltime op een basisschool. Dat werk bevalt me nu echt heel erg goed, ik heb ook erg veel geluk met een leuke klas! Voor de komende jaren vind ik dit werk prima, maar in de toekomst lijkt het met wel gaaf om op bijvoorbeeld een mbo te gaan werken. Verder heb ik tien jaar gewerkt bij albert heijn, maar daar heb ik onlangs ontslag genomen omdat dit niet meer te combineren viel met een fulltime baan. Ik moet zeggen dat dit een van mijn beste beslissingen is geweest van het jaar 2018, samen met het beginnen van het coachingstraject bij Team Samensterk.

2019 wordt jouw jaar!
Kun je eens beschrijven hoe een gemiddelde trainingsweek er voor jou uitziet?


Momenteel train ik volgens een 5-daags split schema waarin ik één zwakke spiergroep twee keer train in die vijf dagen. Omdat ik een vrij brede taille heb moet mijn rug ook breed zijn. In bodybuilding gaat het naast massa, symmetrie, verhoudingen en een goede conditionering ook om het optische bedrog. Wanneer je een heel smalle taille hebt lijkt je rug automatisch breder. Helaas ben ik niet gezegend met deze genen dus daarom train ik momenteel mijn rug twee keer en de rest een keer. Dit is opgedeeld als volgt:

Dag 1: Rug en triceps
Dag 2: Schouders en buik
Dag 3: Rug
Dag 4: Borst en biceps
Dag 5: Benen

Voorheen heb ik dit zelfde trainingsprincipe toegepast bij schouders en borst en ik merkte echt een snellere ontwikkeling van de betreffende spiergroep. Vooral bij schouders ging het toen erg hard vooruit.

Mijn trainingen duren het liefst een uur, benen meestal iets langer. Helaas word ik vaak opgehouden door andere mensen in de sportschool. Omdat ik er al jaren kom ken ik eigenlijk iedereen wel en veel mensen zijn altijd in voor een praatje. Daarom train ik nu de laatste weken voor mijn wedstrijd weer met een koptelefoon, zodat ik minder gestoord word tijdens mijn training. Na de training doe ik meestal nog 45 min cardio. Momenteel is dit zelfs opgevoerd naar 60 min cardio en dat vijf keer per week.

Meestal train ik elke dag. Een van mijn grootste leerpunten is denk ik dat ik mezelf een verplichte rustdag moet opleggen maar dat vind ik lastig. Naast het werken aan een beter lichaam, ga ik ook naar de sportschool om even stoom af te blazen. Vroeger ervoer ik vaker stress, maar sinds ik train kan ik de stress op die manier kwijt. Als ik echt een rustdag nodig heb omdat ik moe ben bijvoorbeeld, neem ik die wel.

1.jpg


Heb je ook een favoriete en minder favoriete spiergroep(en) en oefening(en)?

Een minder favoriete spiergroep heb ik eigenlijk niet. Als ik er echt een moet kiezen is het buik. Ik heb dit nooit getraind totdat ik met de coaching begon. Nu zie ik het maar als het noodzakelijk kwaad.

Mijn favoriete spiergroep is benen. Ik vind niks lekkerder dan een keiharde legday en dan met trillende beentjes naar huis. Ook rug vind ik wel erg lekker om te trainen. Je lats zijn grote spieren en wanneer daar een goede pomp in zit vind ik dat echt een heerlijk gevoel.

Mijn favoriete oefening is de squat. Ik train normaal niet meer echt gericht op kracht, maar bij de squat gaat het dan toch altijd even kriebelen. Ik ga er na mijn wedstrijd voor om de 220 kg te halen dit jaar. Verder heb ik geen specifieke voorkeur voor bepaalde oefeningen. Vooral de afwisseling eens in de zoveel tijd maakt dat ik het plezier behoud.

Wat zie jij als de do's en dont's van de krachtsport? Welke tips zou je een beginner meegeven?

Begin bij de basis! Dat is een echte do.
Ik ben niet vanaf dag een met de compounds begonnen en daar heb ik achteraf wel spijt van. Als ik toen de kennis had die ik nu heb, had ik het e.e.a. wel anders aangepakt.
Pak alle spiergroepen twee keer per week ongeacht hoe vaak je traint. Begin elke training met een compound oefening en pak daarnaast nog wat nodige oefeningen om lekker te pompen maar niet te veel. Naarmate je sterker wordt, zal ook je fysiek vooruit gaan.
Ook een belangrijke do vind ik voeding tracken. Je kunt nog zo hard trainen maar als je voeding niet in orde is, maak je gewoon minder progressie. Ben bewust van de hoeveelheid kcals en eiwitten die je binnen moet krijgen en daadwerkelijk binnen krijgt. Veel beginners klagen vaak dat ze niet bij kunnen komen en zeggen tegelijk dat ze veel eten. Maar dan houden ze gewoon hun voeding niet bij, punt. Bijkomen is boven je onderhoud eten. Kom je niet bij? Dan eet je te weinig. Leer op deze manier je lichaam kennen en dan vind je vanzelf uit wat qua training en voeding wel of niet voor je werkt.

En don’t? Stel niet te veel of zelfs geen langetermijndoelen. Je kunt wel wensen over waar je over twee of vijf jaar wilt staan maar uiteindelijk loopt het toch altijd anders. Probeer voor een paar maanden vooruit te plannen en bekijk welke progressie je in deze tijd haalt. Bouw hier dan vervolgens weer op verder. Uiteindelijk is deze sport geen sprint maar een marathon dus het is wel belangrijk om kleine doelen te stellen. Dromen over de toekomst kan altijd, maar de weg naar je dromen toe loopt toch vaak anders dan je vooraf had gepland.

Heb je ook een voorbeeld(en) in de krachtsport en hoe zie je je streeffysiek?

Ik volg wel een aantal bodybuilders op bijvoorbeeld Instagram en YouTube. Behalve dat ik hun fysieken mooi vind, uploaden ze ook interessante content waarvan ik zoveel mogelijk probeer te leren. Voorbeelden hiervan zijn Chris Bumstead, Wesley Vissers en Regan Grimes. Ook accounts als Nick’s Strength & Power en RxMuscle volg ik op YouTube. Zeker tijdens de cardio is het een leuk tijdverdrijf om naar deze filmpje te kijken. De tijd gaat dan snel voorbij en ik pik dan ook nog iets op.
Of ik echt een voorbeeld heb? Niet echt. Ik vind het leuke en informatieve accounts, maar het is niet zo dat ik ze echt als mijn voorbeelden zie. Ik pik eruit wat voor mij nuttig is.
Ook een streeffysiek vind ik lastig aan te geven. Ik probeer ook voor mezelf kleine doelen na te streven. Uiteindelijk wil je telkens toch weer meer bereiken. Wanneer je een doel behaald hebt en denkt tevreden te zijn, moet ik je teleurstellen. In deze sport ben je (ik spreek in elk geval voor mezelf) eigenlijk nooit tevreden. Daarom kan ik nu wel een streeffysiek aangeven, maar mocht ik dat behalen, wil ik uiteindelijk toch weer meer. Ik kan wel aangeven welke fysieken ik pleasing vind om naar te kijken. Dat zijn bijvoorbeeld de bovengenoemde drie, maar ook Hunter Labrada, Calum von Moger voor zijn blessures, Arash Rahbar en eigenlijk iedereen wel met een flink pak massa i.c.m. een X-frame.

Kun je eens beschrijven wat je zoal eet op een dag?

Momenteel verandert dat elke week. Het is nog maar kort tot mijn wedstrijd dus mijn coach maakt nu vaak aanpassingen in mijn voedingsschema. Het wordt alleen maar minder. Momenteel eet ik op vier dagen per week 2300 kcals, één dag per week 2600 kcals en twee dagen 3000 kcals. Dat is in mijn geval echt heel veel honger lijden want normaal zit ik wel makkelijk aan de 5000 kcals om massa aan te zetten.

Om aan mijn eiwitten te komen eet ik dagelijks kip, tonijn, mager rundvlees (max 5% vet), eieren, whey en casseïne. Ik consumeer ongeveer 3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. In mijn geval zo'n 330 gram. Ook mijn vetten zijn sinds ik met de coaching ben begonnen flink omhoog gegaan.
Ik at in het begin, augustus vorig jaar, 140 gram vet per dag op 4000 kcals. Momenteel is die hoeveelheid ook flink verminderd. Als vetbron eet ik walnoten, eieren (vijf hele eieren per dag) en tonijn in olie. Ook het magere rundvlees bevat met 400 gram toch ongeveer 20 gram vet per dag. Als koolhydraatbron eet ik momenteel alleen rijst en havermout. Ik moet wel zeggen dat ik blij ben als ik na mijn prep weer wat meer kan gaan afwisselen.

Ik zal hier even een gemiddelde dag neerzetten zonder hoeveelheden aangezien die dagelijks wisselen:

07:00 uur
Havermout, whey, blauwe bessen en psyllium husk

10:00 uur
Tonijn in olie met groentes

12:30 uur
Tartaar, basmati rijst en groentes

16:30 uur
Eieren met groentes

18:00-20:00 uur
Trainen en cardio

20:00 uur
Whey met banaan

20:30 uur
Havermout, whey, blauwe bessen en psyllium husk

21:30 uur
Tartaar, basmati rijst en groentes

23:00 uur
Casseïne en walnoten

2.jpg

Je zult deze vraag wel liever niet horen omdat langetermijndoelen maar ik vraag het toch, waar zie je jezelf over pakweg 10 jaar?

Ik ga er vanuit dat de aankomende wedstrijd wel naar meer zal smaken. Het lijkt me tof om de komende jaren lekker massa te bouwen en wat wedstrijden te draaien en zo te proberen op steeds hoger niveau te komen, maar een tijdspad hiervoor heb ik nog totaal niet uitgestippeld. Ik heb geen kinderwens dus ik kan me buiten mijn werk om lekker focussen op het trainen. Dat is ook waar ik de meeste energie uit put.

Op het gebied van werk weet ik nog totaal niet wat ik wil. Het werk dat ik nu doe vind ik prima voor nu, maar het is niet echt mijn passie. Ik heb sinds dit jaar een vast contract en voorlopig zit ik dus wel even goed. Ik hoop op de een of andere manier uiteindelijk van mijn passie (bodybuilding) mijn werk te kunnen maken. Wie weet kan dat wel als ik meer wedstrijdervaring heb en zo ook wat connecties heb opgebouwd binnen het bodybuilding wereldje.

Ik gun het je van harte!
Stel dat je een coach wordt, wat zou(den) dan de 1ste les(sen) zijn die je zou geven aan een absolute beginneling?


Eigenlijk alles wat een beginner nodig heeft om een goede start te maken; een goed voedingsschema en de compound oefeningen onder de knie krijgen. Precies hoe ik niet van start ben gegaan. Ook een belangrijke is geduld hebben. Veel beginners denken dat ze met eventjes trainen wel heel breed worden.

Het belangrijkste is eigenlijk nog wel plezier hebben in wat je doet. Een optimaal voedingsschema en trainingsschema is natuurlijk helemaal top, maar als het niet binnen je ambities en doelen past om dagelijks te trainen en je macro’s te tracken moet je dat ook vooral niet doen. Heb plezier in wat je doet en probeer daarbinnen alles te optimaliseren om binnen jouw doelen het beste resultaat te kunnen behalen

Hoe ben je eigenlijk op het forum terecht gekomen?

Ik ben lid geworden in 2010. Ik was toen bezig met afvallen en ontdekte dus dat voeding een belangrijke rol hierin had. Toen ik hierover ging googelen kwam ik regelmatig op dit forum terecht en toen ben ik dus maar lid geworden. In eerste instantie alleen om mee te lezen, maar later ben ik ook actiever geworden.

Welke leden volg je hier zoal?

Dat zijn eigen vooral leden die ik ook al in het echt gezien heb. Door de jaren heen ben ik regelmatig naar forum meets gegaan of ik ben DBB’ers op festivals tegengekomen.

Natuurlijk volg ik ScumbagAnnie. Zij is door mij op het forum gekomen. Ik ben er trots op hoe ze het momenteel doet. Haar shape wordt alleen maar beter terwijl haar kracht ook nog eens omhoog gaat. Ook steunt ze me echt enorm goed met mijn prep.

Buiten het forum om ga ik veel om met Boy Breed en simpleisbest. Zij trainen ook erg serieus. Ook buiten de gym om zie ik hen geregeld.

Ook volg ik Pleister. Niet meer altijd heel actief, maar hem ken ik al jaren vanuit mijn eigen gym. Hij is een van de weinigen bodybuilders in onze gym die nog echt serieus en goed traint.

Natuurlijk volg ik ook Strive4muscle, hij traint ook erg goed en gaat dezelfde wedstrijd doen als ik. Alleen een andere klasse. Hij traint ook regelmatig in mijn gym, vaak voor een legday.

Dan volg ik natuurlijk ook hoxyz, Zeenius, @shadowproject, VinnieVince en natuurlijk niet te vergeten euphorea. Mijn festivalbuddies met wie ik ook buiten het forum om dagelijks contact heb ik een groepsapp.

Ook volg ik onze eigen formumlegende Skatermarvin, je kunt van hem vinden wat je wilt maar hij doet het voor een natty toch heel erg goed. Zeker met een dergelijke levensstijl. Ook is hij in het echt een erg aardige kerel!

Ik volg ook Vonk en HillR, leuk om net als ScumbagAnnie en mij zo’n fitcouple samen zo serieus te zien trainen. Ook respect voor Punjab dat hij nu al voor de tweede keer zo sterk terugkomt na zijn operatie.

Buiten de bovenstaande mensen volg ik ook nog anderen, de logjes van BB_, Robke78, Camelus, Nomen Nescio, vntl, Natty87 en natuurlijk niet te vergeten onze stoere piraat @sanca.

Verder natuurlijk, en die mag ik echt niet vergeten, Galen. De grootste bron van kennis hier op het forum. Ook Jwdoetookmee natuurlijk als hele goede kennisbron.

Wat zou je veranderen aan het forum als je een vrijkaart kreeg om veranderingen door te voeren?

Ik zou alleen het huidige karmasysteem veranderen. In plaats van het aantal karmapunten exponentieel te laten stijgen zou ik gewoon een maximum van 1 karmapunt toekennen toevoegen en indien mogelijk alle huidige karmapunten aanpassen naar het aantal keer dat karma gegeven is. Of het karmasysteem verwijderen en berichtjes sturen toevoegen aan het like systeem. Verder loopt alles wel prima zo. Leuk dat je weer met het interview bent begonnen.

3.jpg


Waarom heb je geen baard?

Ik heb wel een baardje. Toevallig vorige week voor het eerst in vijf jaar een gekke ingeving gekregen en hem helemaal eraf gehaald maar dat doe ik niet meer. Leek in een keer tien jaar jonger. Ik trim hem normaal wel altijd bij als hij wat te lang wordt. Ik heb het nogal gauw warm en hoe langer hij wordt, hoe warmer ik het krijg. Daarnaast ziet mijn baard er niet meer verzorgd uit als hij te lang wordt en op mijn werk moet ik verzorgd voor de dag komen.

Wie zou je in de toekomst nog graag zien bij IVDM?

Pleister
hoxyz
Camelus
Strive4muscle

Bedankt voor het interview topper, rest me alleen nog om je het allerbeste te wensen!
 
Top interview en verhaal leest lekker weg meester! :thumbup: Mooi om je levensverhaal eens te lezen en knap dat je op dit punt bent gekomen en zoveel hebt weten te bereiken. Ik wens je superveel succes met je wedstrijd en al je ambities. Ik hoop dat je ook van je hobby bodybuilding je werk kan maken, wellicht als personal coach.
:woot:
 
Beste leden,

Het is weer eventjes geleden maar we zijn weer terug!
Ditmaal zitten we rond de tafel met wovano aka de koning der transformaties.

5.jpg


Leuk dat je openstaat voor een interview!
Laat ons bij het begin beginnen, hoelang train je al en hoe ben je erin gerold?


Toen ik vier jaar oud was ben ik begonnen met zwemmen en dit heb ik tot mijn zeventiende gedaan. Van alle diploma's en snorkelen tot reddingszwemmen en later ook wedstrijdzwemmen.
Na een tijdje wedstrijdzwemmen kwam ik erachter dat mijn zwemtrainer voormalig finalist was bij de sterkste man van NL. Dat fascineerde mij zo enorm dat ik zelf op mijn zestiende dezelfde sportschool heb opgezocht als waar hij trainde, Haefland-sport. En hier train ik nu nog steeds!
Ik kan me nog goed herinneren dat ik eerste keer binnenliep samen met twee vrienden. Een van die vrienden had 'ervaring' in een sportschool en zou ons wel even op weg helpen. Na maar wat apparaten uit te hebben geprobeerd kwam even later een grote brede man op ons af met de vraag wat we in godsnaam aan het doen waren. Hij heeft toen de eigenaar erbij gehaald en die heeft ons toen wat oefeningen laten zien. We hebben vervolgens als vrienden onderling afgesproken om dit rijtje apparaten drie keer per week te komen doen. Wat ik me ook nog goed kan herinneren is de spierpijn die ik de dag erna had. Dat had ik geloof ik nog nooit gehad.Hier is het voor mij zo ongeveer allemaal begonnen.
Toen ik zeventien was heb ik besloten om te stoppen met wedstrijdzwemmen. Ik ben toen gaan boksen en toen is mijn interesse meer verschoven naar het conditionele aspect. Ik kwam niet mee met de rest bij de boksvereniging.
Vanaf mijn jeugd ben ik altijd redelijk chubby geweest en ik besloot hier vanaf dit moment wat aan te doen. Ik kwam terecht op dit forum en begon me voor het eerst te verdiepen in voeding. In een jaar tijd ben ik toen 28 kg afgevallen. Niet heel gezond overigens. Ik at amper 1800 kcals en ging elke dag als het even kon fitnessen, boksen, hardlopen of het liefst trappenrennen bij Snowworld. De langste trap van Nederland met ruim 500 treden.

In de tijd hierna had ik het fitnessen op een lager pitje en heb ik me meer gefocust op mijn conditie en het afvallen. Uiteindelijk rende ik die trappen met gemak twaalf keer op en af. Met boksen hield ook niemand me conditioneel gezien nog bij. Ik woog toen ongeveer 80 kg. Dit is eigenlijk het startpunt geweest van mijn echte serieuze poging tot sterker worden en massa aanzetten. Ik zag dagelijks gasten als Alex Moonen en Enzo Tauro grote gewichten tillen en toen ben ik aan de slag gegaan met squatten, bankdrukken en deadliften. Uiteindelijk zijn mijn sterkste lifts uitgekomen op respectievelijk 210, 155 en 240 kg. Helaas werd ik beperkt door blessures en ik kon een carrière als sterke man wel vergeten.

Ik was 22-23 toen ik meer op mijn fysiek ben gaan letten. Ik had natuurlijk door de zware training al aardig wat massa opgebouwd maar ik was op dit punt weer redelijk hoog in mijn vetpercentage gekomen. Ik besloot eens een keer goed te knallen om laag in mijn vetpercentage te komen en dat is me twee jaar geleden redelijk goed gelukt. Ik woog toen 100 kg op ongeveer 8-10% vet denk ik. Voor mij al een prima prestatie. Helaas miste ik wanneer ik op dit punt kwam altijd de drive om door te zetten. Wel vaker heb ik gezegd dat ik wel eens een bodybuilding wedstrijd wilde doen maar het is er nooit echt van gekomen. Toen mijn vader in 2017 in het ziekenhuis kwam, net op mijn hoogtepunt toen, verdween natuurlijk alle motivatie. Het had niet veel gescheeld of hij was er niet meer geweest.
Op de een of andere manier lukte het mij niet meer om de draad op te pakken hierna wat resulteerde in 15 kg bijkomen in zes maanden. Pas toen 2018 begon heb ik de draad weer opgepakt en tot juni ben ik 21 kg afgevallen. Ik wilde graag een coach en na lang overwegen ben ik uitgekomen bij Jeffrey Latour van Team Samensterk. Met de coaching ben ik na de vakantie begonnen. En toen werd het echt serieus.
Ik ben ongeveer 7 kg spiermassa bijgekomen in 5 maanden tijd. Uiteindelijk 96 kg gehaald op ongeveer 6% en dit laten vastleggen bij bodybuilding fotograaf Jeroen de Beer eind december. Ondertussen had Jeffrey me al overgehaald om de Juliette Bergmann cup te gaan doen op 3 maart. Daarvoor ben ik nu dus in prep.

Haal je veel voordeel uit de coaching? Zou je ook een coach aanraden voor iemand die niet in een prep zit voor een wedstrijd?

Door de jaren heen heb ik natuurlijk best wel wat kennis opgedaan. Zeker als je tussen de onzin hier op het forum kan doorlezen staan er best veel nuttige topics met informatie. Ook kom je er na een tijd wel achter wat wel en niet voor jezelf werkt.
Veel studies zijn wel interessant en als beginner zou ik de richtlijnen hieruit ook wel volgen, maar niet alle studies zijn gericht op een bodybuilder van meer dan 100 kg die (bijna) elke dag traint. Ik kwam zelf op een punt dat mijn progressie stagneerde. Ik bleef natuurlijk de laatste jaren steeds een beetje hetzelfde doen. Toen ik het coaching traject bij Jeffrey begon, gooide hij mijn kcal, vetinname en (helaas) ook cardio omhoog. Samen met nog wat aanpassingen bleek dit voor mij echter de magische formule in training en voeding om in korte tijd veel spiermassa bij te komen en vet te verliezen. Ik vond het zelf heel vreemd, want ik heb altijd geroepen dat dit voor een gevorderde sporter onmogelijk was. Je kunt namelijk of massa bijkomen, of vet verliezen maar niet tegelijk was mijn eigen ervaring. Dat bleek dus wat anders te liggen.
Uiteindelijk begon in de laatste weken voor mijn fotoshoot ook mijn gewicht te dalen maar het grootste deel hiervan was vocht. Ik was drie weken voor mijn fotoshoot eerlijk gezegd totaal niet tevreden met mijn shape.
Ik ben toen naar Jeffrey toe gegaan en hij lachte me als het ware uit en zei dat ik het echt heel makkelijk ging halen. Natuurlijk ben ik gewoon blijven doen wat hij zei en uiteindelijk ging er nog heel veel af aan vocht waardoor mijn shape in heel korte tijd veranderde. Jeffrey is heel goed in het mentale aspect.
Wanneer ik een check-up heb gehad, ga ik altijd weer met meer zelfvertrouwen naar huis. Wanneer ik dit zonder coach had gedaan, was ik al veel eerder lager gaan zitten in mijn voeding, waardoor ik uiteindelijk wellicht te laag zou zijn te gaan en het daardoor niet meer volgehouden had.

Mensen die serieus met deze sport bezig zijn, wedstrijdambities of niet, kunnen zeker baat hebben bij een coach. Je leert altijd wel weer iets nieuws. Zie het als investering in jezelf. Belangrijk is het om een coach te kiezen die bij je past en bij wie je je op je gemak voelt. Als je al snel gaat twijfelen aan je coach is het geen goede match. Ik vind dat je een coach moet vertrouwen en voor langere tijd de aanpak moet proberen voordat je conclusies kunt trekken. Wanneer je enkel sport om een beetje fit te blijven, heb je in mijn ogen geen coach nodig. Het hangt er gewoon een beetje vanaf hoe serieus je met de sport bezig bent.

Heeft het trainen je leven veranderd?

Zeker weten! Vroeger ben ik altijd vrij onzeker geweest. Ik heb altijd wat overgewicht gehad, maar ben nooit echt extreem dik geweest vroeger. Een beetje chubby zeg maar. Toen ik samen met wat vrienden begon te fitnessen merkte ik al snel dat ik makkelijk meer gewicht kon verplaatsen dan zij. Ik kreeg door dat ik invloed kon uitoefenen op mijn lichaamssamenstelling door op mijn voeding te letten en te trainen, waardoor ik al snel meer zelfvertrouwen kreeg. Vroeger was ik diegene die het liefst niet wilde opvallen. Het is niet dat ik nu mijn best doe om op de voorgrond te staan, maar ik heb zelfvertrouwen genoeg en er is niks meer over van de jongen die het liefst niet wilde opvallen.

Heeft het veel invloed op je dagelijkse leven, hoe staat je omgeving er tegenover?


Het heeft zeker invloed op je dagelijks leven. Als je echt serieus met bodybuilding bezig bent ontkom je er niet aan om naast het vele trainen ook enorm goed op je voeding te letten. Het moet als het ware een levensstijl voor je worden wil je goede progressie maken.
Als ik niet dagelijks mijn macro's zou tracken zou mijn vetpercentage binnen no-time stijgen. Daarom prep ik in het weekend vrijwel al mijn maaltijden voor de nieuwe week. Deze neem ik ook mee naar mijn werk. Als het moet, zoals nu in de prep, zelfs ook naar een verjaardag.

Mijn vriendin (ScumbagAnnie) steunt mij gelukkig enorm goed. Ze gaat vrijwel altijd mee met me naar de sportschool, weliswaar wel ieder onze eigen training. Ook prept ze wel eens een maaltijd voor me in de ochtend als blijkt dat ik dit vergeten ben de dag ervoor. Toen ik haar leerde kennen was ze al bezig met trainen en macro's tracken. Dat is sindsdien alleen nog maar beter gegaan. Als je een partner hebt met dezelfde hobby's en interesses is deze levensstijl veel makkelijker vol te houden. Sterker nog, eigenlijk zonder moeite. Als ik een partner zou hebben die wekelijks wilde gaan uit eten of zou gaan zeuren over dat ik te vaak train, zou dat toch niet gaan werken. Gelukkig is dat nu niet het geval, want bodybuilding/krachttraining is onze gezamenlijke passie!

Binnen mijn vriendenkring traint ook vrijwel iedereen. Niet allemaal even serieus maar er is daardoor natuurlijk wel veel begrip voor mijn levensstijl. Als je vrienden hebt die geen begrip ervoor kunnen opbrengen kan dat de situatie lastig maken. Vrienden die andere interesses hadden zijn eigenlijk vanzelf een beetje uit mijn leven verdwenen, en daar zijn weer nieuwe vrienden voor in de plaats gekomen. Ik heb eigenlijk nog maar één echte vriend die ik al vanaf mijn jeugd ken.

Op mijn werk werd er in eerste instantie wel raar opgekeken toen ik om tien uur 's morgens aan mijn tonijn met rijst en groente zat, om twaalf uur aan mijn kip met rijst en groente en voordat ik naar huis ging om half vijf nog eens eieren met groente. Zij vroegen zich dan af of ik in de avond dan mijn brood at. Voor buitenstaanders is deze levensstijl moeilijk te begrijpen. Helaas wordt er vaak ook weinig interesse in getoond en wordt het maar afgedaan als gek of niet normaal om elke dag hetzelfde te eten. Niet beseffende dat de meeste mensen eigenlijk elke dag hetzelfde eten. Kan bijvoorbeeld van sommige collega's zo raden wat ze eten in welke pauze. Maar omdat dit brood of yoghurt met fruit is, is dat blijkbaar wel normaal. Nu moet ik zeggen dat mijn meeste collega's er inmiddels wel aan gewend zijn en er interesse in tonen of zelfs hun bewondering uitspreken voor mijn discipline wanneer ik weer het zoveelste stukje vlaai afsla.

4.jpg



Heb je ook nog andere hobby's?

Andere hobby's eigenlijk niet. Ik vind het wel leuk om goede films en series te kijken. Ook ga ik graag een paar keer per jaar naar festivals toe, van techno tot hardstyle en hardcore. Verder heb ik eigenlijk een veel te druk leven om nog andere dingen te ondernemen. Vaak hou ik op een werkdag maar een uur of maximaal twee uur vrije tijd over en dan hoef ik niet per se bezig te zijn met iets. Soms vind ik het ook wel eens lekker om even helemaal niks te doen.

Ben je nog een student of werk je?

Ik ben drie jaar geleden afgestudeerd aan de pabo. Momenteel werk ik fulltime op een basisschool. Dat werk bevalt me nu echt heel erg goed, ik heb ook erg veel geluk met een leuke klas! Voor de komende jaren vind ik dit werk prima, maar in de toekomst lijkt het met wel gaaf om op bijvoorbeeld een mbo te gaan werken. Verder heb ik tien jaar gewerkt bij albert heijn, maar daar heb ik onlangs ontslag genomen omdat dit niet meer te combineren viel met een fulltime baan. Ik moet zeggen dat dit een van mijn beste beslissingen is geweest van het jaar 2018, samen met het beginnen van het coachingstraject bij Team Samensterk.

2019 wordt jouw jaar!
Kun je eens beschrijven hoe een gemiddelde trainingsweek er voor jou uitziet?


Momenteel train ik volgens een 5-daags split schema waarin ik één zwakke spiergroep twee keer train in die vijf dagen. Omdat ik een vrij brede taille heb moet mijn rug ook breed zijn. In bodybuilding gaat het naast massa, symmetrie, verhoudingen en een goede conditionering ook om het optische bedrog. Wanneer je een heel smalle taille hebt lijkt je rug automatisch breder. Helaas ben ik niet gezegend met deze genen dus daarom train ik momenteel mijn rug twee keer en de rest een keer. Dit is opgedeeld als volgt:

Dag 1: Rug en triceps
Dag 2: Schouders en buik
Dag 3: Rug
Dag 4: Borst en biceps
Dag 5: Benen

Voorheen heb ik dit zelfde trainingsprincipe toegepast bij schouders en borst en ik merkte echt een snellere ontwikkeling van de betreffende spiergroep. Vooral bij schouders ging het toen erg hard vooruit.

Mijn trainingen duren het liefst een uur, benen meestal iets langer. Helaas word ik vaak opgehouden door andere mensen in de sportschool. Omdat ik er al jaren kom ken ik eigenlijk iedereen wel en veel mensen zijn altijd in voor een praatje. Daarom train ik nu de laatste weken voor mijn wedstrijd weer met een koptelefoon, zodat ik minder gestoord word tijdens mijn training. Na de training doe ik meestal nog 45 min cardio. Momenteel is dit zelfs opgevoerd naar 60 min cardio en dat vijf keer per week.

Meestal train ik elke dag. Een van mijn grootste leerpunten is denk ik dat ik mezelf een verplichte rustdag moet opleggen maar dat vind ik lastig. Naast het werken aan een beter lichaam, ga ik ook naar de sportschool om even stoom af te blazen. Vroeger ervoer ik vaker stress, maar sinds ik train kan ik de stress op die manier kwijt. Als ik echt een rustdag nodig heb omdat ik moe ben bijvoorbeeld, neem ik die wel.

1.jpg


Heb je ook een favoriete en minder favoriete spiergroep(en) en oefening(en)?

Een minder favoriete spiergroep heb ik eigenlijk niet. Als ik er echt een moet kiezen is het buik. Ik heb dit nooit getraind totdat ik met de coaching begon. Nu zie ik het maar als het noodzakelijk kwaad.

Mijn favoriete spiergroep is benen. Ik vind niks lekkerder dan een keiharde legday en dan met trillende beentjes naar huis. Ook rug vind ik wel erg lekker om te trainen. Je lats zijn grote spieren en wanneer daar een goede pomp in zit vind ik dat echt een heerlijk gevoel.

Mijn favoriete oefening is de squat. Ik train normaal niet meer echt gericht op kracht, maar bij de squat gaat het dan toch altijd even kriebelen. Ik ga er na mijn wedstrijd voor om de 220 kg te halen dit jaar. Verder heb ik geen specifieke voorkeur voor bepaalde oefeningen. Vooral de afwisseling eens in de zoveel tijd maakt dat ik het plezier behoud.

Wat zie jij als de do's en dont's van de krachtsport? Welke tips zou je een beginner meegeven?

Begin bij de basis! Dat is een echte do.
Ik ben niet vanaf dag een met de compounds begonnen en daar heb ik achteraf wel spijt van. Als ik toen de kennis had die ik nu heb, had ik het e.e.a. wel anders aangepakt.
Pak alle spiergroepen twee keer per week ongeacht hoe vaak je traint. Begin elke training met een compound oefening en pak daarnaast nog wat nodige oefeningen om lekker te pompen maar niet te veel. Naarmate je sterker wordt, zal ook je fysiek vooruit gaan.
Ook een belangrijke do vind ik voeding tracken. Je kunt nog zo hard trainen maar als je voeding niet in orde is, maak je gewoon minder progressie. Ben bewust van de hoeveelheid kcals en eiwitten die je binnen moet krijgen en daadwerkelijk binnen krijgt. Veel beginners klagen vaak dat ze niet bij kunnen komen en zeggen tegelijk dat ze veel eten. Maar dan houden ze gewoon hun voeding niet bij, punt. Bijkomen is boven je onderhoud eten. Kom je niet bij? Dan eet je te weinig. Leer op deze manier je lichaam kennen en dan vind je vanzelf uit wat qua training en voeding wel of niet voor je werkt.

En don’t? Stel niet te veel of zelfs geen langetermijndoelen. Je kunt wel wensen over waar je over twee of vijf jaar wilt staan maar uiteindelijk loopt het toch altijd anders. Probeer voor een paar maanden vooruit te plannen en bekijk welke progressie je in deze tijd haalt. Bouw hier dan vervolgens weer op verder. Uiteindelijk is deze sport geen sprint maar een marathon dus het is wel belangrijk om kleine doelen te stellen. Dromen over de toekomst kan altijd, maar de weg naar je dromen toe loopt toch vaak anders dan je vooraf had gepland.

Heb je ook een voorbeeld(en) in de krachtsport en hoe zie je je streeffysiek?

Ik volg wel een aantal bodybuilders op bijvoorbeeld Instagram en YouTube. Behalve dat ik hun fysieken mooi vind, uploaden ze ook interessante content waarvan ik zoveel mogelijk probeer te leren. Voorbeelden hiervan zijn Chris Bumstead, Wesley Vissers en Regan Grimes. Ook accounts als Nick’s Strength & Power en RxMuscle volg ik op YouTube. Zeker tijdens de cardio is het een leuk tijdverdrijf om naar deze filmpje te kijken. De tijd gaat dan snel voorbij en ik pik dan ook nog iets op.
Of ik echt een voorbeeld heb? Niet echt. Ik vind het leuke en informatieve accounts, maar het is niet zo dat ik ze echt als mijn voorbeelden zie. Ik pik eruit wat voor mij nuttig is.
Ook een streeffysiek vind ik lastig aan te geven. Ik probeer ook voor mezelf kleine doelen na te streven. Uiteindelijk wil je telkens toch weer meer bereiken. Wanneer je een doel behaald hebt en denkt tevreden te zijn, moet ik je teleurstellen. In deze sport ben je (ik spreek in elk geval voor mezelf) eigenlijk nooit tevreden. Daarom kan ik nu wel een streeffysiek aangeven, maar mocht ik dat behalen, wil ik uiteindelijk toch weer meer. Ik kan wel aangeven welke fysieken ik pleasing vind om naar te kijken. Dat zijn bijvoorbeeld de bovengenoemde drie, maar ook Hunter Labrada, Calum von Moger voor zijn blessures, Arash Rahbar en eigenlijk iedereen wel met een flink pak massa i.c.m. een X-frame.

Kun je eens beschrijven wat je zoal eet op een dag?

Momenteel verandert dat elke week. Het is nog maar kort tot mijn wedstrijd dus mijn coach maakt nu vaak aanpassingen in mijn voedingsschema. Het wordt alleen maar minder. Momenteel eet ik op vier dagen per week 2300 kcals, één dag per week 2600 kcals en twee dagen 3000 kcals. Dat is in mijn geval echt heel veel honger lijden want normaal zit ik wel makkelijk aan de 5000 kcals om massa aan te zetten.

Om aan mijn eiwitten te komen eet ik dagelijks kip, tonijn, mager rundvlees (max 5% vet), eieren, whey en casseïne. Ik consumeer ongeveer 3 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. In mijn geval zo'n 330 gram. Ook mijn vetten zijn sinds ik met de coaching ben begonnen flink omhoog gegaan.
Ik at in het begin, augustus vorig jaar, 140 gram vet per dag op 4000 kcals. Momenteel is die hoeveelheid ook flink verminderd. Als vetbron eet ik walnoten, eieren (vijf hele eieren per dag) en tonijn in olie. Ook het magere rundvlees bevat met 400 gram toch ongeveer 20 gram vet per dag. Als koolhydraatbron eet ik momenteel alleen rijst en havermout. Ik moet wel zeggen dat ik blij ben als ik na mijn prep weer wat meer kan gaan afwisselen.

Ik zal hier even een gemiddelde dag neerzetten zonder hoeveelheden aangezien die dagelijks wisselen:

07:00 uur
Havermout, whey, blauwe bessen en psyllium husk

10:00 uur
Tonijn in olie met groentes

12:30 uur
Tartaar, basmati rijst en groentes

16:30 uur
Eieren met groentes

18:00-20:00 uur
Trainen en cardio

20:00 uur
Whey met banaan

20:30 uur
Havermout, whey, blauwe bessen en psyllium husk

21:30 uur
Tartaar, basmati rijst en groentes

23:00 uur
Casseïne en walnoten

2.jpg

Je zult deze vraag wel liever niet horen omdat langetermijndoelen maar ik vraag het toch, waar zie je jezelf over pakweg 10 jaar?

Ik ga er vanuit dat de aankomende wedstrijd wel naar meer zal smaken. Het lijkt me tof om de komende jaren lekker massa te bouwen en wat wedstrijden te draaien en zo te proberen op steeds hoger niveau te komen, maar een tijdspad hiervoor heb ik nog totaal niet uitgestippeld. Ik heb geen kinderwens dus ik kan me buiten mijn werk om lekker focussen op het trainen. Dat is ook waar ik de meeste energie uit put.

Op het gebied van werk weet ik nog totaal niet wat ik wil. Het werk dat ik nu doe vind ik prima voor nu, maar het is niet echt mijn passie. Ik heb sinds dit jaar een vast contract en voorlopig zit ik dus wel even goed. Ik hoop op de een of andere manier uiteindelijk van mijn passie (bodybuilding) mijn werk te kunnen maken. Wie weet kan dat wel als ik meer wedstrijdervaring heb en zo ook wat connecties heb opgebouwd binnen het bodybuilding wereldje.

Ik gun het je van harte!
Stel dat je een coach wordt, wat zou(den) dan de 1ste les(sen) zijn die je zou geven aan een absolute beginneling?


Eigenlijk alles wat een beginner nodig heeft om een goede start te maken; een goed voedingsschema en de compound oefeningen onder de knie krijgen. Precies hoe ik niet van start ben gegaan. Ook een belangrijke is geduld hebben. Veel beginners denken dat ze met eventjes trainen wel heel breed worden.

Het belangrijkste is eigenlijk nog wel plezier hebben in wat je doet. Een optimaal voedingsschema en trainingsschema is natuurlijk helemaal top, maar als het niet binnen je ambities en doelen past om dagelijks te trainen en je macro’s te tracken moet je dat ook vooral niet doen. Heb plezier in wat je doet en probeer daarbinnen alles te optimaliseren om binnen jouw doelen het beste resultaat te kunnen behalen

Hoe ben je eigenlijk op het forum terecht gekomen?

Ik ben lid geworden in 2010. Ik was toen bezig met afvallen en ontdekte dus dat voeding een belangrijke rol hierin had. Toen ik hierover ging googelen kwam ik regelmatig op dit forum terecht en toen ben ik dus maar lid geworden. In eerste instantie alleen om mee te lezen, maar later ben ik ook actiever geworden.

Welke leden volg je hier zoal?

Dat zijn eigen vooral leden die ik ook al in het echt gezien heb. Door de jaren heen ben ik regelmatig naar forum meets gegaan of ik ben DBB’ers op festivals tegengekomen.

Natuurlijk volg ik ScumbagAnnie, mijn vriendin. Zij is door mij op het forum gekomen. Ik ben er trots op hoe ze het momenteel doet. Haar shape wordt alleen maar beter terwijl haar kracht ook nog eens omhoog gaat. Ook steunt ze me echt enorm goed met mijn prep.

Buiten het forum om ga ik veel om met Boy Breed en simpleisbest. Zij trainen ook erg serieus. Ook buiten de gym om zie ik hen geregeld.

Ook volg ik Pleister. Niet meer altijd heel actief, maar hem ken ik al jaren vanuit mijn eigen gym. Hij is een van de weinigen bodybuilders in onze gym die nog echt serieus en goed traint.

Natuurlijk volg ik ook Strive4muscle, hij traint ook erg goed en gaat dezelfde wedstrijd doen als ik. Alleen een andere klasse. Hij traint ook regelmatig in mijn gym, vaak voor een legday.

Dan volg ik natuurlijk ook hoxyz, Zeenius, @shadowproject, VinnieVince en natuurlijk niet te vergeten euphorea. Mijn festivalbuddies met wie ik ook buiten het forum om dagelijks contact heb ik een groepsapp.

Ook volg ik onze eigen formumlegende Skatermarvin, je kunt van hem vinden wat je wilt maar hij doet het voor een natty toch heel erg goed. Zeker met een dergelijke levensstijl. Ook is hij in het echt een erg aardige kerel!

Ik volg ook Vonk en HillR, leuk om net als ScumbagAnnie en mij zo’n fitcouple samen zo serieus te zien trainen. Ook respect voor Punjab dat hij nu al voor de tweede keer zo sterk terugkomt na zijn operatie.

Buiten de bovenstaande mensen volg ik ook nog anderen, de logjes van BB_, Robke78, Camelus, Nomen Nescio, vntl, Natty87 en natuurlijk niet te vergeten onze stoere piraat @sanca.

Verder natuurlijk, en die mag ik echt niet vergeten, Galen. De grootste bron van kennis hier op het forum. Ook Jwdoetookmee natuurlijk als hele goede kennisbron.

Wat zou je veranderen aan het forum als je een vrijkaart kreeg om veranderingen door te voeren?

Ik zou alleen het huidige karmasysteem veranderen. In plaats van het aantal karmapunten exponentieel te laten stijgen zou ik gewoon een maximum van 1 karmapunt toekennen toevoegen en indien mogelijk alle huidige karmapunten aanpassen naar het aantal keer dat karma gegeven is. Of het karmasysteem verwijderen en berichtjes sturen toevoegen aan het like systeem. Verder loopt alles wel prima zo. Leuk dat je weer met het interview bent begonnen.

3.jpg


Waarom heb je geen baard?

Ik heb wel een baardje. Toevallig vorige week voor het eerst in vijf jaar een gekke ingeving gekregen en hem helemaal eraf gehaald maar dat doe ik niet meer. Leek in een keer tien jaar jonger. Ik trim hem normaal wel altijd bij als hij wat te lang wordt. Ik heb het nogal gauw warm en hoe langer hij wordt, hoe warmer ik het krijg. Daarnaast ziet mijn baard er niet meer verzorgd uit als hij te lang wordt en op mijn werk moet ik verzorgd voor de dag komen.

Wie zou je in de toekomst nog graag zien bij IVDM?

Pleister
hoxyz
Camelus
Strive4muscle

Bedankt voor het interview topper, rest me alleen nog om je het allerbeste te wensen!
Ik heb dat met veel plezier gelezen, heerlijk! Hier heb je werk in gestoken en dat is terug te lezen.

Respect ook kerel, zo zie je maar, iedereen begint ergens ;)

Misschien nog tot volgende week en anders tot op de wedstrijd, succes met de laatste loodjes!!!
 
Nice intervieuw wovano
Dank je wel voor het "inkijkje" in jouw wereldje .

Leest heerlijk weg en veel interessanter in mijn ogen dan de AMA sectie
 
Leuk om te lezen, goed fysiek en ziek veiny :o

IVDM een mooie aanvulling op DBB :thumb:
 
Prachtig wat je allemaal presteert, je bent een echte bodybuilder in de positieve zin.
En je fysiek is echt top, mag je trots op zijn.
 
Mooi interview, goede vragen en antwoorden en ook inspirerend vindt ik!
 
Back
Naar boven