XXL Nutrition

Jarno Hams wereldrecord bustrekken


Bezoekers Topic (Leden: 0, Gasten: 0)

Unlimited

Advanced Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
9 mrt 2007
Berichten
1.028
Waardering
43
Jarno Hams uit Vroomshoop is de afgelopen week samen met enkele Sterkste Man vrienden (Ervin Katona uit Servië en Tomi Lotta uit Finland), en de organisatoren van de Strongman Champions League: Illka Kinunnen en Marcel Mostert vertrokken voor een aantal Guinness World Record Shows in Peking (China).

Na een lange vlucht kwamen de heren aan in een nat, klam en warm Peking. Aangekomen bij de studio’s van CCTV (grootste Chinese tv zender), stond er een rehearsal op het programma. Het eerste onderdeel: Wheelflip moest voor de show van die avond getest worden. Na het zien van dit monster werd al snel duidelijk dat dit een onmogelijke opgave zou worden. De band woog 440 kilo wat op zich niet het probleem is. Maar hij was 2.10 meter hoog waardoor het kantelpunt bijna boven de macht is en het risico bestaat om onder de band te komen en geplet te worden. De recordpoging ging om 8 flips, maar dit bleek uiteindelijk echt onmogelijk. Ervin Katona kwam tot 3 flips en toen was het over.

Op dag twee stond het volgende Guinness World record te wachten. Een bus van 17,2 ton moest, met alleen behulp van een harnas, getrokken worden. Normaal is de afstand dan zo’n 25 tot maximaal 30 meter. Voor dit record hadden de Chinezen een baan van 50 meter gemaakt!! Na een korte test van 10 meter werd er besloten om toch voor de volle 50 meter te gaan. Als dit record gehaald zou worden dan zou dit het eerste officiële Guinness World record zijn dat er in dit genre is. Alle andere eerdere geclaimde vrachtwagen- of bustrek records zijn dus nooit officieel erkend door het Guinness World Record Instituut. Er stonden twee identieke bussen klaar die door respectievelijk Tomi Lotta en Jarno Hams getrokken moesten worden. Na een goede start nam Jarno gelijk de leiding en gaf deze in de volgende meters ook niet meer weg.
Aangemoedigd door 500 man tv publiek trok Jarno de bus in een tijd van 1 minuut en 13 seconden over de finishlijn. Tomi Lotta werd dik verslagen en deed er bijna 2 minuten over. Jarno zei nog nooit zo’n zware pull gedaan te hebben. Tot 30 meter ging het nog wel. Na 35 a 40 meter liepen z’n bovenbeenspieren echter helemaal vol en kon hij, nadat hij als eerste over de finish kwam, bijna niet meer op z’n benen blijven staan. Hams was natuurlijk superblij om zo'n mooi record te hebben gevestigd.

Na een bezoek aan de Chinese muur stond op dag drie het laatste record gepland. 's Middags werd het onderdeel getest. Het onderdeel bestond uit een gewichthefstang met daarop 300 kilo aan gewicht. Dit gewicht moest bovenop de schouders gelegd worden en dan zo snel mogelijk 20 meter afleggen. Het wereldrecord stond op dat moment op 11,2 seconden en werd in 2009 door Agris Kazelniks in Italië gevestigd. Tomi Lotta mocht het spits afbijten en kreeg geen goed ritme en deed er ruim 20 seconden over. Als tweede mocht Jarno het proberen en in een tijd van 8,7 seconden ging Jarno toch wel ruim onder het oude record. Daarna Stond Ervin Katona te popelen om het ook te proberen en ook hij ging onder het oude record. Helaas voor Jarno ging hij ook een halve seconde onder zijn tijd, waardoor dit record net aan Jarno’s neus voorbij ging.
Dit alles zal in de eerste week van oktober op CCTV in China op tv te zien zijn. Er zullen dan zo’n 150 miljoen Chinezen naar dit programma kijken. Voor november staan er opnieuw een aantal andere Guinness World Records gepland voor de Sterkste Mannen.
 

Bovenaan