XXL Nutrition

Kefir

Bezoekers in dit topic

ronald.ot

Dutch Bodybuilder
15 jaar lid
Lid sinds
11 dec 2002
Berichten
382
Waardering
0
Kefir is een gekweekt, romig product met verbazingwekkende voordelen voor je gezondheid. De zure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt, maar het bevat heilzame gisten naast de probiotische bacteriën die ook in yoghurt zitten. De van nature voorkomende bacteriën en gisten in kefir kunnen bij regelmatige consumptie leiden tot grote voordelen voor de gezondheid. Kefir zit vol waardevolle vitaminen en mineralen, het bevat lichtverteerbare volwaardige eiwitten en het bezit van nature antibiotische eigenschappen - een natuurlijke antibiotica die van melk is gemaakt! Mensen die lactose-intolerant zijn krijgen door het eten van kefir, dat rijk is aan heilzame gisten en bacteriën, lactase binnen. Lactase is een enzym dat het grootste gedeelte van de lactose die na het kweekproces nog over is, opgebruikt. Kefir kan gemaakt worden van elk soort melk: koemelk, geitenmelk of schapenmelk of melk van cocosnoten, rijst of soja. Het is in lichte mate slijmvormend, maar het slijm is van een "schone" kwaliteit dat een ideaal milieu vormt voor de aanmaak van goede bacteriën in het spijsverteringskanaal. Kefir wordt gemaakt van gelatineachtige witte of gele deeltjes die "korrels" worden genoemd. Dit maakt kefir uniek, want geen enkele andere melkcultuur vormt korrels. Deze korrels bevatten de bacterie/gist-combinatie die samenklontert met caseïne (melkeiwitten) en complexe suikers. Ze zien eruit als stukjes koraal of kleine bloemkoolroosjes en variëren in grootte van een graankorrel tot een hazelnoot. Als ze op een bepaalde manier gekweekt worden, kunnen ze wel zo groot als een hand worden! De korrels fermenteren de melk; ze nemen de goede organismen op en creëren zo de kweek van het eindproduct. De korrels worden voor consumptie van de kefir met een zeef verwijderd en worden weer toegevoegd aan een nieuwe hoeveelheid melk.



--------------------------------------------------------------------------------


Waarin verschilt Kefir van yoghurt?


--------------------------------------------------------------------------------

Zowel kefir als yoghurt zijn gecultiveerde melkproducten, maar ze bevatten verschillende soorten heilzame bacteriën. Yoghurt bevat een kortlevende, heilzame bacterie die het spijsverteringssysteem schoon houdt en de zich daar bevindende goede bacteriën voorziet van voedsel. Kefir gaat verder dan dat: de goede bacteriën van kefir kunnen zich zelfs in het darmkanaal nestelen. Kefir bevat enkele zeer belangrijke rassen van goede bacteriën die over het algemeen niet in yoghurt zitten: Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, Acetobacter-soorten en Streptococcen-soorten. Het bevat ook heilzame gisten, zoals saccharomyces-kefir en Torula-kefir. Deze gisten domineren, beheersen en elimineren destructieve ziekteverwekkende gisten in het lichaam. Dat doen ze door binnen te dringen in het slijmvlies waar zich ongezonde gisten en bacteriën bevinden; daar vormen ze als het ware een huishoudelijk team van "uitsmijters", waardoor de darmen versterkt worden. Als gevolg daarvan kan het lichaam beter weerstand bieden aan ziekteverwekkers zoals de E-coli-bacterie en parasieten.

De actieve gisten en bacteriën van kefir hebben een grotere voedingswaarde dan yoghurt doordat ze ervoor zorgen dat je eten beter verteerd kan worden en doordat ze het milieu in de darmen schoon en gezond houden.


Doordat de samenstelling van het stremsel in kefir kleiner is dan dat van yoghurt, is kefir ook gemakkelijker te verteren. Daardoor is het een uitermate geschikt voedzaam product voor baby's, mensen met een handicap of ouderen. Daarnaast is het ook geschikt als remedie bij spijsverteringsproblemen.

Naast de heilzame bacteriën en gisten, bevat kefir mineralen en essentiële aminozuren die het lichaam helpen zichzelf te genezen en te onderhouden. De volwaardige eiwitten in kefir worden gedeeltelijk verteerd en kunnen daardoor beter door het lichaam worden gebruikt. Tryptofaan, een van de essentiële aminozuren waaraan kefir rijk is, is een stof die bekend is vanwege zijn rustgevende effect op het zenuwstelsel. Omdat kefir ook rijk is aan calcium en magnesium - mineralen die ook belangrijk zijn voor een gezond zenuwgestel - kan het toevoegen van kefir aan het dieet een buitengewoon groot kalmerend effect op de zenuwen hebben. Kefir levert een grote hoeveelheid fosfor, het op twee na belangrijkste mineraal in ons lichaam. Fosfor helpt het lichaam koolhydraten, vetten en eiwitten voor de celgroei goed op te nemen en is een belangrijk mineraal voor de instandhouding van een goede gezondheid en het op peil houden van het energieniveau.

Kefir is rijk aan vitamine B12, B1 en vitamine K. Het is een uitstekende bron van biotine, een B-vitamine die het lichaam helpt de andere B-vitaminen (zoals foliumzuur, pantotheenzuur en vitamine B12) op te nemen. De talloze voordelen van het handhaven van een goede balans in de vitamine B-inname variëren van regulatie van nieren, lever en zenuwgesteld tot het verbeteren van huidklachten, het verhogen van het energieniveau en het bereiken van een hoge leeftijd.

Kefir, biologisch verrijkt met vitamine b12 en foliumzuur.

Gedurende lange tijd is er gepoogd om gefermenteerde melkproducten te verrijken met vitamine b12 (Rusland, Frankrijk, Tsjechoslowakije). Dit vond plaats door combinatie van de microflora van het betreffende uitgangsproduct met een van de stammen uit de familie der propionzuurbacterien, die in staat zijn om vitamine b12 te synthetiseren. Propionibacterium shermanii, die lactose verbruikt, werd het meest gebruikt. Een significante graad van verrijking werd in het bijzonder waargenomen in kefir, namelijk bijna 60 x zo hoog als in normale melk. Dergelijke verrijkte kefir bevatte 6,4 microgram vitamine b12 per 100 ml. Er vond echter geen praktische toepassing plaats, omdat de smaak van het product slechter werd. Dit kwam ofwel door de lange incubatietijd(2-3) dagen, ofwel door een hoge dosering van het te enten materiaal. Dit materiaal werd voornamelijk gekweekt in semisynthetische media en in een percentage van 5-15 procent geent. Om deze problemen op te lossen werd dezelfde stam gekweekt op hetzelfde medium. Dit is het medium volgens Neronova en Jerusalimsky, dat vitamine b12 stimulatoren of hun precussors bevat, echter de hoeveelheid gist was tot de helft gereduceerd. 1 % van de cultuur werd om de 14 dagen overgebracht in 10 ml steriel medium en gekweekt bin 30% gedurende 24 uur. P. shermanii wordt gekarakteriseerd door grote cellen en door een relatief snelle groei in bovengenoemd medium. Daardoor kan de totale tijd van beenten verkort worden en tegelijkertijd kan zijn activiteit in het produceren van vitamine b12 gestimuleerd worden door twee korte passages in de logaritmische fase van de groei ( 1% suspensie toevoegen aan 10 ml medium, zoals boven vermeld) De aktivering van de stam en voorafgaande bewerking van de melk (1% van de geaktiveerde cellen uit de tweede passage worden direct gebruikt voor het enten van gesteriliseerde melk gevolgd door 16-24 uur incuberen bij 30 graden. 5% hiervan tegelijk met kefircultuur enten in de melk resulteerde in een reductie van de concentratie van het entmateriaal tot 0,05%, hetgeen een smakelijke kwaliteit en hygienische veiligheid van het product verzekert. Wat betreft de duur van de passage is te vermelden, dat 2 x 24 uur, 1 x 6 uur + 1 x 24 uur, en 1 x 6 uur + 1 x 6 uur een vitaminegehalte geeft van resp. 3 microgram/100 ml en 14 microgram/100 ml vitamine b12. Het interval tussen de eerste en tweede passage mag echter niet meer zijn dan 5 dagen, anders loopt de activiteit terug. Het aantal bacterien in de geente melk blijft in alle gevallen nagenoeg gelijk. In vergelijking met andere zure melkproducten was de graad van verrijking het hoogst voor kefir. De reden hiervoor is, dat in de kefircultuur gisten aanwezig zijn en in anderen niet. De symbiose met deze microflora vertoont namelijk een natuurlijke remming van P. shermanii in het produceren van vitamine b12. De voornaamste oorzak in dit geval kan zijn Coenzym A, omdat dit essentieel is voor zowel de biosynthese van vitamine b12 als voor het metabolisme van melkzuurbacterien. In onderlinge symbiose is Coenzym A voor propionzuurbacterien minder efficient, dan als zij afzonderlijk in melk gekweekt worden met gevolg, dat de biosynthese van vitamine b12 verminderd is. Als integendeel de gist, die zelf Coenzym A produceert, aanwezig is in het product, wordt de biosynthese van vitamine b12 niet benadeeld. Het uiteindelijke resultaat is, dat kefir zonder P. Shermanii 0,51 microgram per 100 ml bevat en kefir met Shermanii 14,30 microgram per 100 ml bevat, hetgeen 28 keer zoveel is. Tegelijkertijd neemt ook het gehalte aan foliumzuur toe (dat van de andere b-vitamines verandert nauwelijks). De concentratie is in kefir zonder P. Shermanii 5,0 microgram per 100 ml, waarvan 2,5 microgram per 100 ml vrij foliumzuur is. In kefir met P. Shermanii daarentegen bevindt zich 27,4 Microgram per 100 ml totaal foliumzuur waarvan 15,3 microgram vrij foliumzuur is, hetgeen ruim 5 x zoveel is. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de aanwezigheid van de gisten, die polyglutamaten kunnen produceren. In tegenstelling tot vitamine b12 is er geen analoog remmend effect toegeschreven aan de microflora van de andere gefermenteerde melkproducten en is het zelfs zo, dat ze de productie van foliumzuur stimuleren. De voedingswaarde en het therapeutisch effect van deze verrijkte kefir worden momenteel klinisch getest voor de toepassing ervan op kinderen en volwassenen.



--------------------------------------------------------------------------------


WAT VINDEN JULLIE HIERVAN \\?
 
Klinkt heel goed.. zal eens kijken hoeveel KH en eiwit er in zit
Espi
 
houdt niet over
4g KH
3 g eiwit
1 g vet
dat schiet niet echt op.. maar als goedkoper alternatief voor die dure Actimel of Yakult om een bacterie-cultuur e.d. in je darmen te planten wellicht prima geschikt.
 
is er iemand die zo lief is om die tekst ff samen te vatten?? ;)
 
Ouder Topic: dit topic heeft al een tijdje geen reactie meer gehad.
Je kan nog iets toevoegen als dit relevant is of in een nieuw topic.
Back
Naar boven