MuscleMeat

Klimaat(verdragen) Topic (2 bezoekers)

Bezoekers in dit topic

  • Geert Wilders: ''Het draagvlak voor het klimaatakkoord daalt spectaculair.'' ★ 5-2-2019 HD

     
    Joke Schauvliege kondigt ontslag aan op emotionele persconferentie

    8a436082-296d-11e9-9eab-0bd0101f0ea7_web_scale_0.1393581_0.1393581__.jpg

    Joke Schauvliege neemt ontslag als Vlaams minister. Dat heeft ze zelf meegedeeld op een persconferentie. “Het is moeilijk om in deze omstandigheden te blijven functioneren als klimaatminister”, zegt ze. Schauvliege mag wel nog lijsttrekker blijven in Oost-Vlaanderen voor de verkiezingen in mei.

    Na een dag vol kritiek heeft Joke Schauvliege (CD&V) ontslag genomen als Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw. Op een emotionele persconferentie heeft ze, geflankeerd door CD&V-voorzitter Wouter Beke en Onderwijsminister Hilde Crevits, haar ontslag aangekondigd.

    “Ik heb in de loop van de dag de keuze gemaakt, in het belang van de partij”, aldus Schauvliege, die vertelde hoe ze gekraakt was onder de druk van de voorbije weken. Ze werd naar eigen zeggen bestookt met berichten en mails.

    “Het was duidelijk dat de voorbije weken de pijlen steeds op mijn persoon werden gericht. De voorbije week werd ik overspoeld met duizenden mails en sms’en op mijn iPhone, dag en nacht”, zei Schauvliege dinsdagavond. Ze kreeg die berichten via ‘Act for climate justice’, dat een online tool had gemaakt om de ministers te bestoken met boodschappen.

    “Die stroom van sms’en maakte haar functioneren bijzonder moeilijk. Hier werden grenzen overschreden”, aldus CD&V-collega Hilde Crevits.

    “Een minister is ook een mens”, zei voorzitter Wouter Beke. “Kritiek op het beleid kan, moet en mag. Dat kan stevig zijn, maar wanneer dat uitvergroot wordt en persoonlijk wordt, dan zijn er grenzen. Als je nummer op het internet komt te staan en je wordt overdonderd met duizenden sms-berichten, dan kan het wel eens zijn dat je tegen de limieten van je functioneren op botst. Dat is wat de voorbije dagen is gebeurd en waarvoor ze zich uitgebreid geëxcuseerd heeft.”

    Over haar speech voor het Algemeen Boerensyndicaat van Zuid-Oost-Vlaanderen, waarop ze sprak over een complot van de klimaatspijbelaars, zei ze dat ze “een niet gecontroleerd gerucht voor waar had aangenomen”.

    Schauvliege liet zich zaterdag in die speech bijzonder kritisch uit over de klimaatprotesten en -spijbelaars. De minister suggereerde onder meer dat de acties op donderdag deels opgezet zijn en dat het om wraakacties ging.

    Natuurorganisaties zouden volgens Schauvliege moeilijk kunnen verteren hoe toenmalig minister van Landbouw Vera Dua (Agalev/Groen) werd aangepakt op betogingen van landbouwers. Ook zei Schauvliege dat haar uitspraken steunden op informatie die ze vanuit Staatsveiligheid gekregen heeft, maar die woorden nam ze later terug.

    Dinsdagvoormiddag bood ze in een onhandig interview op Radio 1 nog haar excuses aan, maar dat kon niet baten. Oppositie én meerderheid was bijzonder scherp voor de minister. De partij Groen eiste toen al haar ontslag.

    Over wie Schauvliege zal opvolgen als Vlaams minister werd op de persconferentie van CD&V nog niets gezegd. Maar partijvoorzitter Wouter Beke liet wel al verstaan dat wat hem betreft Joke Schauvliege de campagne in Oost-Vlaanderen leiden. “Wat mij betreft, kan ze lijsttrekker blijven”, zei Wouter Beke. Ik heb samen met de hele partij alle vertrouwen in Joke. Als ze nu een stap opzij zet, is het om verder mogelijk te maken wat ze heeft opgebouwd”, zei hij.

    Viceministerpresident Hilde Crevits had het over reculer pour mieux sauter. “Ik kan enkel verschrikkelijk veel respect hebben voor deze stap, maar ik betreur het ook heel erg”, zei Crevits. Zowel de Vlaamse ministers als de parlementairen blijven volgens haar “als één blok” achter Schauvliege staan.

    “We kunnen nu enkel oproepen om de redelijkheid terug te brengen en de intimidatie te stoppen”, besloot Beke. “Duizenden sms’en hebben nog geen gram uitstoot doen verminderen.”
    :lol:
     
    Ze moet geen tranen laten. Over een paar jaar is ze vast minister van volksgezondheid. (o.i.d.)

    2009 - 2014 Vlaams minister van Cultuur
    2009 - 2019 Vlaams minister van Leefmilieu & Natuur
    2014 - 2019 Vlaams minister van Landbouw & Omgeving

    Opleiding: Advocatuur

    curxP1C.png
     
    Is ze de Belgische Karin Kajsa Ollongren?
     
    Ze is zoals alle politici die functies bekleden waarvan ze totaal geen verstand hebben. :thinking:
     
    Vlaanderen en Nederland zijn vrij gelijk, net zoals Wallonie en Frankrijk ook meer met elkaar gemeen hebben. Zou best interessant zijn om de taal als aanjager eens te onderzoeken voor het temperament van een bepaald volk. Zuid Europese landen zijn sowieso sneller zwart geblakerd, hebben meer vuur in zich en voelen zich sneller geroepen tot actie. Er zullen heel veel variabelen bijdragen aan dit gevoel van onrecht en onmacht, dus heel gemakkelijk samen te vatten is dit ook weer niet.

    Ik denk dat "wij" eerst nadenken en dan handelen en in Zuid Europa ze eerst reageren met emotie. Wat daar dan "temperamentvol" heet noemen wij een Nederlander ordinair, agressief of een kort lontje. Vaak vervelende mensen met wie geen woord te praten valt. Gebaren, maniertjes, niet open staan voor een andere mening...het is maar net hoe je iets omschrijft. Met welke manier van handelen kom je uiteindelijk tot een beter eindresultaat? Wat betreft onrecht en onmacht is hier nog de minste corruptie ter wereld, in tegenstelling tot Zuid Europa. Wij komen afspraken na, of hechten er meer waarden aan en pikken het op een andere manier niet als anderen dat niet doen.
     
    En Italianen zijn waardeloos in tijden van oorlog.

    :trollfacex:
     
    Joke Schauvliege kondigt ontslag aan op emotionele persconferentie
    :lol:
    Was vast anders gelopen als ze gewoon haar fout had toegegeven ipv zo'n halfslachtige excuses. Good riddance. Kon haar gezicht niet meer zien na die ontbossingsrel.

    "Een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden." :roflol:
     
    :roflol: heeft ze dat gezegd?! Hahaha
     
    • Like
    Waarderingen: mat
    Ze stond wel garant voor een relletje of vreemde uitspraak, zeker als ze kritiek kreeg.
     
    Dan zullen we haar missen!
     
    Het brokkenparcours van Schauvliege
    Met haar uitspraken over het complot achter de klimaatprotesten en de ‘bevestiging’ van de Staatsveiligheid daarover, is het niet de eerste keer dat CD&V-minister Joke Schauvliege in het oog van de storm komt te staan. De minister krijgt al jarenlang kritiek over zich heen, van de cultuursector tot de natuurverenigingen.

    Nog voor haar aantreden als minister in de Vlaamse regering in 2009 liet Schauvliege zich opmerken met een op zijn minst bizarre parlementaire vraag over de zogenaamde chemtrails. Die “chemische sporen in de lucht” achter vliegtuigen vormen al jarenlang het onderwerp van allerlei obscure complottheorieën, als zouden ze een bewuste poging zijn de bevolking te vergiftigen. Schauvliege zei in haar vraag dat de chemtrails “volgens sommigen een opzettelijke en systematische bedreiging van de gezondheid” vormen en “een toenemend aantal burgers ongerust maken”.

    Naar verluidt stelde ze de vraag vooral om Peter Vereecke een plezier te doen, partijgenoot en ex-burgemeester van haar thuisgemeente Evergem. Vereecke is de oprichter van de Belfortgroep, een vereniging die naar eigen zeggen complotten wil ontmaskeren die de bevolking bedreigen en onder andere actie voert tegen vaccinaties.

    Maar ook tijdens haar ministeriële periode bleef Schauvliege geen onbeschreven blad. Al meteen naar haar aantreden als minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur in 2009 gaf ze ruiterlijk toe dat ze “weinig affiniteit heeft met kunst en cultuur”. Een theaterstuk had ze in het laatste half jaar voor haar aanstelling niet meer gezien.

    Schauvliege geraakte daardoor ook nooit af van het beeld dat cultuur haar ding niet was, wat nochtans niet slecht zou zijn als bevoegd minister. Al vond ze dat zelf niet altijd: “Je moet als minister van Cultuur geen cultuurkenner zijn. Een minister moet vooral goed beleid voeren”, zei ze.

    Wat al evenmin hielp, waren de ‘versprekingen’ die de ene keer door de stress veroorzaakt werden, de andere keer doordat ze ‘niet goed had gearticuleerd’. In 2012 werd topacteur Matthias Schoenaerts plots omgedoopt tot Matthias ‘Schoenmakers’ toen ze hem feliciteerde met zijn Oscarnominatie voor ‘Rundskop’.

    Een jaar later reikte ze tijdens de Nekkanacht de Vlaamse Cultuurprijs voor Muziek uit aan een zekere ‘Zjef Genie’. Frontman Klaas Delrue van de band Yevgueni kon er wel om lachen, maar de bizarre uitspraak van de bandnaam bezorgde de minister van Cultuur toch alweer rode kaken.

    En aan Isolde Lasoen vroeg ze ooit of ze “wel eens naar een concert van Daan gaat”. “Ik speel al elf jaar mee”, antwoordde de drumster droogweg.

    Het lijkt wel een constante: Joke Schauvliege wordt vaak “verkeerd begrepen”. Beterschap kwam er ook niet echt toen Schauvliege in 2014 het felgeplaagde departement Cultuur mocht achterlaten en minister van Landbouw en Omgeving werd.

    Vooral in het dossier rond de kapvergunning voor het Limburgse transportbedrijf Essers, dat een waardevol bos wilde kappen om uit te breiden, kwam Schauvliege onder vuur te liggen. De minister onderschatte het burgerprotest dat aangevuurd werd door comedian Wouter Deprez, het werd een bitse tweestrijd.

    “Een boom heeft ook altijd de functie gehad om gekapt te worden”, klonk het ietwat ongelukkig na de kritiek op het bosbeleid van de Vlaamse regering en de bijnaam ‘minister van Ontbossing’ die ze vanuit de oppositie had gekregen. Biologische landbouwers noemde ze in een interview in Knack ooit ‘keuterboerkes’. Zijzelf kreeg van coalitiepartner N-VA het etiket ‘marionet van de Boerenbond’ opgekleefd.

    Toegegeven, de beslissingen die Schauvliege de afgelopen jaren moest nemen, waren niet min, en de thema’s waar ze verantwoordelijk voor is zijn nu eenmaal van die aard dat ze nooit iedereen tevreden kan stellen. Met de betonstop, Uplace, de boskaart die uiteindelijk werd teruggetrokken, het Essers-dossier en het klimaatbeleid waarvoor ze met drie andere ministers moest onderhandelen, had de Oost-Vlaamse de afgelopen jaren haar handen meer dan vol. En ondanks alle kritiek bleef Schauvliege schijnbaar onbewogen doorzetten. “Perceptie kan me niet schelen. Als niemand tevreden is, dan heb ik mijn werk goed gedaan”, zei ze daar ooit zelf over.

    Bovendien deed Schauvliege het electoraal lang niet slecht, met meer dan 55.000 voorkeurstemmen in Oost-Vlaanderen bij de laatste verkiezingen in 2014. Ze was daarmee de tweede populairste politicus van de provincie, na Mathias De Clercq.

    De kritiek van de laatste weken liet Schauvliege niet aan haar hart komen. Meer zelfs, ze voelde zich “gesterkt” in haar beleid door de klimaatmarsen van de afgelopen weken. “Ik ben de jongeren daarvoor enorm dankbaar en ik voel me gesterkt en gesteund in het verdere beleid dat we moeten voeren”, klonk het tien dagen geleden nog. CD&V wilde bovendien graag parlementsleden naar scholen sturen om er in debat te gaan met de leerlingen over het klimaatbeleid.

    Het contrast met de bewering dat er wel eens meer achter de klimaatmarsen kan zitten en dat de Staatsveiligheid haar dat had bevestigd, kon niet groter zijn. CD&V hield vandaag crisisberaad over de positie van de minister, uiteindelijk volgde het ontslag.
     
    Laatst bewerkt:
    “CD&V heeft linkse en rechtse smoel. En als die naar elkaar lonken, kijken ze scheel”
    Daags na het ontslag van Vlaams minister Joke Schauvliege zijn de commentatoren in de Vlaamse kranten hard voor de politica. Ook haar partij CD&V moet het ontgelden. Een bloemlezing.

    Het dossier-Schauvliege confronteert de christendemocraten met hun bestaansreden, stelt Jan Segers in Het Laatste Nieuws. “Een halve eeuw lang ging CVP/CD&V er prat op dat ze de harmonieuze synthese was van ogenschijnlijk botsende belangen tussen links en rechts, vakbonden en werkgevers, tussen progressief en conservatief. Het probleem van CD&V is niet dat de partij geen smoel heeft. Het probleem is dat ze er twee heeft. Een linkse en een rechtse smoel. En als die naar elkaar lonken, kijken ze scheel. Dat is geen zicht. En geen vooruitzicht.”

    Liesbeth Van Impe wijst er in Het Nieuwsblad onder de kop ‘Oranje knipperlicht’ op dat Schauvliege met “een compleet verzonnen verwijzing naar de Staatsveiligheid, vele bruggen te ver is gegaan.” Van Impe heeft het over een ‘Trumpiaans manoeuvre’ rond een halfbakken complot waarmee ze haar partij ondermijnde die zich als het redelijke centrum wil opwerpen. “De knipperlichten bij CD&V staan intussen echt wel op oranje. Terwijl Groen en N-VA vrolijk het hele veld aan het bezetten zijn, is het voor de klassieke partijen zoeken naar een eigen plekje in het spotlicht.”

    In De Standaard is hoofdredacteur Karel Verhoeven in ‘minister van Valse Zaken’ scherp. “Dat leugentje over de Staatsveiligheid was dom genoeg, maar wat Joke Schauvliege nekte, waren haar persoonlijke voornaamwoorden. ‘We’ en ‘wij’, zei ze, naast de drietand van het Algemeen Boerensyndicaat. Leunend op sterke boerenschouders kon ze kwaad spreken over haar tegenstrevers, die klimaatmarsers. Voor één keer leek ze publiek te zeggen wat ze echt dacht. Wat haar natuurlijk ontmaskerde als een minister van Valse Zaken”.

    Voor Verhoeven bleef ze “de minister van belangen, die van de grootschalige landbouw, op wie de Boerenbond rekende. Nooit groeide ze uit tot gezagsvolle politica die gaat staan voor het algemeen belang.” Dat de brave plattelandse Schauvliege tegen die keurige politiek zondigt, treft de partij in de buik, klinkt het.

    Dat minister Joke Schauvliege vroeg of laat in de problemen zou komen, stond in de sterren geschreven, schrijft Liliana Casagrande in Het Belang van Limburg. “Ze heeft eigenlijk al veel dossiers overleefd: de boskaart, de vergunning om het Essersbos te kappen, het statiegeld, het afvalplan,... Maar deze week kwamen daar nog eens duizenden sms’en en mails bovenop. Die waren er te veel aan. Uiteindelijk struikelde ze niet over een bos of een stort, wel over een leugen.”

    In De Morgen legt hoofdredacteur Bart Eeckhout de link naar CVP-land. “Schauvliege heeft in haar ministeriële loopbaan velen teleurgesteld. Maar haar achterban nooit. Redelijk schaamteloos heeft ze in haar ministeriële loopbaan op Leefmilieu én Landbouw altijd de belangen van de grote landbouworganisaties vooropgezet. Ze beklemtoont dat de landbouw, dankzij haar, niet te lijden zal hebben van de zogenaamde betonstop. Een cliëntelistische doodschop voor het eigen beleid.” De loyale Schauvliege was alleen maar de minister die de partij wou dat ze was. “Recentelijk hult CD&V zich in een jonger, progressiever, groeniger kleedje. Een dun kleedje, blijkt nu. Diep in het hart blijft CD&V nog altijd dezelfde CVP-machtsmachine. Nergens zie je dat zo pijnlijk helder als in het bewust gesaboteerde Vlaamse milieu-non-beleid van de voorbije tien jaar.”

    “Het ontslag van Schauvliege is terecht omdat ze ofwel morste met uiterst discrete info, ofwel gewoon heeft gelogen. Maar wie denkt dat het nu plots makkelijker zal worden om landbouw en natuur te verzoenen - zoals Schauvliege probeerde - of klimaat te laten rijmen op koopkracht, vergist zich”, besluit het commentaar van Bart Haeck in De Tijd. Ondanks de groeiende consensus over meer klimaatambitie valt het op dat nog altijd niemand durft te zeggen wat het zal kosten aan de consument, de werknemer of de belastingbetaler, stipt Haeck aan.

    Ook tranen overtuigen niet, concludeert Dirk Hendrickx in Gazet van Antwerpen. “Schauvliege zat als Vlaams klimaatminister al langer in het oog van de storm die de klimaatbeweging heeft ontketend. Maar dat ze haar toespraak voor het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) nu afdoet als een gevolg van al die commotie, dat slaat nergens op. Toch blijft Schauvliege lijsttrekker. Iemand die vorige keer 55.000 stemmen haalde, laat je niet zomaar vallen met verkiezingen in zicht. Dat is een vorm van opportunisme die in de politiek wel vaker voorkomt. En die tenminste één voordeel biedt: dat de kiezer het laatste woord krijgt.”
    :popcorn:
     

    Niemand interesseert wat klimaatsceptici willen. Straks gaan we nog flat-earthers of 6000-jaar creationisten serieus nemen met "hun kant van het verhaal".

    Daarnaast is les minder belangrijk dan klimaat koppelen aan STEM: we hebben zo snel mogelijk zo veel mogelijk toppers in deze sectoren nodig. Betere tech gaat het klimaatprobleem oplossen, niet jan die 20 papiertjes inzameld voor de school.
     
    Laatst bewerkt:
    Back
    Naar boven