Fitness Seller

Koolhydraatbeperking verlaagt de stofwisseling minder dan vetbeperking (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Japio

Fake natty
Elite Member
10 jaar lid
Lid geworden
9 jul 2009
Berichten
15.778
Waardering
14.211
https://www.bmj.com/content/363/bmj...RVx2UoynHHWdUq5fX0n-F34P_B913Bd0u6dYNrbWzbLtA

Results
Total energy expenditure differed by diet in the intention-to-treat analysis (n=162, P=0.002), with a linear trend of 52 kcal/d (95% confidence interval 23 to 82) for every 10% decrease in the contribution of carbohydrate to total energy intake (1 kcal=4.18 kJ=0.00418 MJ). Change in total energy expenditure was 91 kcal/d (95% confidence interval −29 to 210) greater in participants assigned to the moderate carbohydrate diet and 209 kcal/d (91 to 326) greater in those assigned to the low carbohydrate diet compared with the high carbohydrate diet. In the per protocol analysis (n=120, P<0.001), the respective differences were 131 kcal/d (−6 to 267) and 278 kcal/d (144 to 411). Among participants in the highest third of pre-weight loss insulin secretion, the difference between the low and high carbohydrate diet was 308 kcal/d in the intention-to-treat analysis and 478 kcal/d in the per protocol analysis (P<0.004). Ghrelin was significantly lower in participants assigned to the low carbohydrate diet compared with those assigned to the high carbohydrate diet (both analyses). Leptin was also significantly lower in participants assigned to the low carbohydrate diet (per protocol).

Conclusions Consistent with the carbohydrate-insulin model, lowering dietary carbohydrate increased energy expenditure during weight loss maintenance. This metabolic effect may improve the success of obesity treatment, especially among those with high insulin secretion.
 
Het is net welke kant je op redeneert. Wanneer je aan een vetarm dieet doet wordt verlaagt dat je eiwitsynthese en het resultaat is dan bovenstaand. Dus tja... Niks nieuws
 
Uit bovenstaand stukje results is absoluut niet op te maken wat het experiment inhield. Mijn persoonlijke interpretatie:

Proefpersonen tussen 18 en 65 jaar met een BMI > 25 deden mee met een studie waarbij ze (gratis) al hun eten kregen, door een cateraar voorbereid en afgewogen. Ze kregen daarnaast een bonus van $3200 als ze aan de volgende doelstellingen konden voldoen: in fase 1 (10 weken) 12% afvallen op een 45% carb dieet, en fase 2 (20 weken) dit gewicht behouden +/- 2 kg. In de 2e fase werden ze random ingedeeld in een high (60%), middel (40%) of low carb (20%) dieet groep.
Helaas is niet bekend of er fitte gespierde types tussen zaten, of dat deze mensen met hoog BMI allemaal dikkertjes waren. Een eenvoudige middelomtrek meting had dit kunnen vertellen.
Van de 234 deelnemers hebben er 164 het doel (12% afvallen) van fase 1 bereikt, en zijn in een van de 3 subgroepen ingedeeld. In de high carb groep (n=54) hebben er 38 het doel (+/- 2 kg blijven) bereikt, middel carb (39 van de 52) en low carb (43 van de 56), dit lijkt heel vergelijkbaar.
Total energy expenditure (dubbel gelabeld water methode) werd hoger naarmate het carb gehalte van het dieet lager was, dit was heel significant tussen de hoog-middel en middel-laag groepen. Dus de high carb groep moest strenger dieten om hun gewicht vast te houden.
Ghrelin levels daalde meer in de low carb groep en leptine nam minder toe in de low carb groep vergeleken met high carb. Triglyceride levels waren het hoogst in de high carb groep en HDL cholesterol het laagst.
Ik kan niet terugvinden of er gevraagd is welke deelnemers het meeste honger had of het moeilijkst vonden om het nieuwe gewicht te handhaven. Ook een gemiste kans.
Als je kijkt naar de mensen die bij aanvang van fase 1 de hoogste insuline secretie haddden (~insuline resistent) zie je daar de grootste verschillen in total energy expenditure tussen high en low carb dieet. Vermoedelijk zijn vooral deze mensen erg gebaat bij een low carb dieet.

Wat betekent deze studie voor ons als bodybuilders of krachtsporters: een low carb dieet lijkt het makkelijker te maken een lager vetpercentage te handhaven over een langere tijd. Wat dit betekent voor spiermassa, kracht of het vermogen om stevig te trainen wordt niet duidelijk uit deze studie. Altijd meegenomen: factoren met cardiovasculair risiko geassocieerd (triglyceriden, HDL) verbeteren meer bij low carb. Dat gaat tegen de oude gedachte in dat vet = slecht.
 
Alleen al door variatie tussen studies zou je verwachten dat eens een keer een studie uitkomt waarbij de wijzer uitvalt in het voordeel van low-carb :roflol:

Maar goed, nogal belangrijk: uitgevoerd met free living participants.

Edit: Kevin Hall heeft ook wat belangrijk aan te merken op de DLW-methode in dit geval:
 
Laatst bewerkt:
Maar goed, nogal belangrijk: uitgevoerd met free living participants.
Maar het leuke van deze studie is dat deelnemers alleen een leuke financiele bonus kregen als het gewicht in fase 2 constant bleef. Dus stiekum de koelkast leegvreten 's avonds levert niets op.

Wat is DLW?
 
Back
Naar boven