Dit Staat in de AD op internet vandaag.
Onderzoek: bijna helft is rot
Verpakte vis is vaak bedorven
Van onze redactie economie
Voorverpakte vis is vaak bedorven. Bijna de helft van deze vis, die het merendeel van het aanbod in de supermarkten vormt, is rot. Dat blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA).
Voorverpakte koolvis kwam het slechtst uit het onderzoek. Bijna 90 procent van de onderzochte koolvis was bedorven. Wie het zekere voor het onzekere wil nemen, kan het beste zalm kopen. De VWA trof maar één verpakking zalm aan die niet aan de normen voldeed.
Supermarkten verkopen de laatste jaren steeds vaker vis, zegt Marc Jansen van het CBL, de branchevereniging voor supermarkten. Ongeveer driekwart van de vis in supermarkten is voorverpakt. Van de onverpakte vis is bijna 17 procent bedorven. Dat komt, denkt de VWA, doordat bederf eerder herkenbaar is bij een verse vis. De vislucht, indicator voor visbederf, ruik je niet of nauwelijks bij een in plastic verpakte vis.
De supermarkten zijn verbaasd over het onderzoek. Branchevereniging CBL:,, De meetmethode komt uit de jaren 60. Toen ging men nog heel anders met vis om.''
Voor het onderzoek mat de VWA de hoeveelheid zogenoemmde 'vluchtige stikstofbasen', die voor de bekende vislucht zorgen. Hoe slechter de kwaliteit van een vis, hoe hoger de hoeveelheid van deze stikstofbasen. En hoe erger de stank.
De Nederlander besteedt volgens het CBL gemiddeld 127 euro per jaar aan vis. ongeveer de helft van de vis wordt gekocht in de sputermarkt, 29 procent in een viswinkel en 19 procent bij een viskraam.
Waar kopen Nederlanders hun vis?
1. Supermarkt 50%
2. Viswinkels 29%
3. Viskraam 19%
4. Overig 2%