Aangezien ik zelf fan ben om wat kruiden op mijn eten te gooien in plaats van zout (die vocht vast houd) omdat het niet alleen uw eten lekkerder maakt maar daarentegen ook nog eens gezond kan zijn.
Hieronder zal ik enkele veel voorkomende kruiden in de huis-tuin-keuken wat uitdiepen.
Dit is geen homeopathie, gewoon aanduiden dat wat afkruiding op uw vlees of vis uw maaltijd alleen maar bevordert en lekkerder maakt.
Daarna heb ik onderaan erbij geschreven hoe ik mijn kip klaarmaak en mijn rundergehakt.
1. Basilicum
a) werking
Het werkt opwekkend, krampwerend, hoestdempend. Is heilzaam voor onze spijsvertering en is ontstekingsremmend, zowel is verse vorm als gebruikt in thee.
b) gebruik
In tomatengerechten is Basilicum een lekkernij, denken wij hier vooral aan tomatensaus, spaghetti, pizza en ook fijngesnipperd in onze tomatensla.
Kaas met toevoeging van Basilicum (feta, platte kaas, verse kaas) is overheerlijk. Verder is het gebruik van het �Koningskruid� (zoals de Grieken Basilicum noemen) in koekjes, kroketten, meelspijzen, in kruidenazijn een aan te raden smaakmaker.
2. Bieslook
a) werking
Bieslook werkt zacht laxerend, bevordert de eetlust en is vochtafdrijvend.. Het is bloedsuikerverlagend en hoestdempend. Bieslook is een rijke leverancier van vitamine C en bevat ook vitamine A en B.
b) gebruik
Bieslook smaakt in nagenoeg elk gerecht, maar mag nooit meegekookt worden (smaakverlies). De pijpvormige blaadjes kunnen fijngesnipperd toegevoegd worden aan salades, soepen, dipsausjes, eiergerechten, ragout en ook in de befaamde kruidenboter op basis van look of bieslook, dit laatste zowel als smaakmaker maar ook als kleurgever, het oog wil immers ook wat. De bloemen kan men gebruiken als garnering maar men kan ze ook fijn snipperen in salades. Bieslook kan men invriezen, dit evenwel fijngesneden, gedroogd verliest het snel zijn aroma.
3. Dragon
a) werking
Dragon wekt de eetlust op en stimuleert de spijsvertering.
Dragon is vochtafdrijvend. Bij een zoutloos dieet is dragon een aangenaam alternatief, gezien de pittige, zurige smaak.
b) gebruik
Dragon wordt vooral gebruikt in kip- en eiergerechten, salades, vinaigrettes. Een dragon- of bearnaisesaus maakt van onze maaltijden een culinair festijn. Ook de populaire dragonazijn smaakt enorm lekker bij salades,... Ook in soepen is dragon complementair (venkelsoep, tomatensoep ....).
4. Kervel
a) werking
Bevat bloedzuiverende en urineafdrijvende eigenschappen. Kervel is tevens een rijke leverancier van vitamine C en bevat veel koolhydraten.
b) gebruik
De malse, jonge blaadjes worden gebruikt in soepen, salades, sausen en in omelet, de stengels worden evenwel verwijderd. Gebruik steeds vers geplukte kervel deze nooit laten meekoken anders verliest hij zijn aroma. Dus alleen op het einde van de bereiding toevoegen! Gedroogde kervel heeft weinig of geen smaak. Kervel kan wel ingevroren worden en behoud zijn aromatische eigenschappen. In vissausen is de smaak van kervel subliem. Uw vlees en visschotels gaan een perfect huwelijk aan met kervel, dit laatste hier wel als versiering, want zeg nu zelf: het oog wil ook wat!
5. Koriander
a) werking
Koriander bevordert de eetlust en is op velerlei manieren nuttig voor onze spijsvertering, het voorkomt een opgeblazen gevoel en vermindert branderigheid van de maag. Het werkt ook vochtafdrijvend. Dit keukenkruid is een prima hulpmiddeltje voor ons geheugen.
b) gebruik
Het blad wordt gebruikt in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Vooral in de Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken maakt men er gretig gebruik van. Men dient het blad steeds vers te gebruiken want eenmaal gedroogd verliest het zijn aroma. Invriezen kan maar ten koste van de mooie groene kleur. De zaden die men zelf kan oogsten, maar die ook te koop zijn, hebben een licht pikant, anijsachtig aroma en worden het meest gebruikt. Denken we hierbij aan ingemaakte augurken op azijn, in wildpasteien, koekjes (o.a. speculooskoeken), zelf in kaas.
6. Laurier
a) werking
Is vochtafdrijver eerste klasse. Wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. Geeft kracht en is opwekkend en mede daardoor een natuurlijk antidepressivum.
b) gebruik
Laurier is een echte smaakmaker, in geen overdreven grote hoeveelheden, maar subtiel gebruikt geeft hij smaak aan wortel- en andere stampotten, zuurkool, stoofpotjes (Vlaamse karbonaden, konijn, ragout), ook in groentesoepen en rijstschotels is laurier niet weg te denken. Ook met visgerechten vormt hij een perfect geheel. Laurierblaadjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Gedroogde bladeren smaken minder bitter dan verse, verse zijn wel aromatischer. Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidiger de smaak.
7. Peterselie
a) werking
In peterselie zitten vele vitamines, waaronder vitamine A en C en het bevat ook veel ijzer en kalk. Het kruid is bloedzuiverend, eetlustopwekkend en kalmerend.
b) gebruik
De bladeren en wortels worden gebruikt. Als smaakmaker pas voor het opdienen toevoegen aan de gerechten. Niet meekoken want het aroma verdwijnt totaal. Bij meekoken in soepen geeft peterselie deze laatste een bittere smaak (dus vermijden!). Wortelpeterselie mag wel meegekookt worden. Peterselie staat op nummer een bij de versiering van onze koude schotels. Geeft onze aardappelen een feestelijke aanblik (fijngesnipperd er bovenop strooien), ook bij aardappelpuree, worteltjes en erwten, sauzen, vinaigrettes en ook in onze omelet "fines herbes" is peterselie een graag geziene gast. Ook onze soepen, vis, kip en zelfs onze kruidenboter komt hij verfijnen. Gefrituurde peterselie smaakt flets, evenals gekookte of gestoomde. Drogen kan ook maar met veel smaakverlies. Diepvriezen kan zeker, wel niet meer te gebruiken als schotelversiering.
Kruiden en specerijen die vochtafdrijvend zijn:
Dragon
Bieslook
Kervel
Koriander
Laurier
Brandnetel
Paardebloem
Ajuin
Persoonlijk maak ik mijn kippeblokjes klaar als volgt:
Ongeveer 600gr kipfilet in blokjes snijden en in een grote diepvries zak stoppen. Daarna 2 grote eetlepels olijfolie en 2 grote eetlepels BBQ-saus erin kwakken. 2 takjes rozemarijn, ongeveer 15 blaadjes basilicum, ongeveer 15 blaadjes oregano een goeie scheut kippekruiden erin en wat peper.
Men neme de zak, goed schudden en plaatst die een uur in de koelkast. Daarna wat olijfolie in de pan en het hele goedje in de pan kwakken.
De geur alleen is fenomenaal en de smaak is heel wat beter.
Om mijn rundergehakt wat minder droog te maken in de burgers doe ik het als volgt.
Ongeveer 500 gr rundergehakt in een grote ijzeren kom ( vooraleer te beginnen eerst de ijzeren kom met azijn uitspoelen om deze volledig vetvrij te maken) daarna 3 pijpajuintjes versnijden en erbij voegen, 3 eieren en 4 goeie lepels brinta erbij. Daarna wat basilicum, oregano, peper, kippekruiden en 3 grote lepels olijfolie erbij. Alles met de hand kneden tot een rijpe massa en daarna kan je er vlotjes 4 burgers uithalen.
Hieronder zal ik enkele veel voorkomende kruiden in de huis-tuin-keuken wat uitdiepen.
Dit is geen homeopathie, gewoon aanduiden dat wat afkruiding op uw vlees of vis uw maaltijd alleen maar bevordert en lekkerder maakt.
Daarna heb ik onderaan erbij geschreven hoe ik mijn kip klaarmaak en mijn rundergehakt.
1. Basilicum
a) werking
Het werkt opwekkend, krampwerend, hoestdempend. Is heilzaam voor onze spijsvertering en is ontstekingsremmend, zowel is verse vorm als gebruikt in thee.
b) gebruik
In tomatengerechten is Basilicum een lekkernij, denken wij hier vooral aan tomatensaus, spaghetti, pizza en ook fijngesnipperd in onze tomatensla.
Kaas met toevoeging van Basilicum (feta, platte kaas, verse kaas) is overheerlijk. Verder is het gebruik van het �Koningskruid� (zoals de Grieken Basilicum noemen) in koekjes, kroketten, meelspijzen, in kruidenazijn een aan te raden smaakmaker.
2. Bieslook
a) werking
Bieslook werkt zacht laxerend, bevordert de eetlust en is vochtafdrijvend.. Het is bloedsuikerverlagend en hoestdempend. Bieslook is een rijke leverancier van vitamine C en bevat ook vitamine A en B.
b) gebruik
Bieslook smaakt in nagenoeg elk gerecht, maar mag nooit meegekookt worden (smaakverlies). De pijpvormige blaadjes kunnen fijngesnipperd toegevoegd worden aan salades, soepen, dipsausjes, eiergerechten, ragout en ook in de befaamde kruidenboter op basis van look of bieslook, dit laatste zowel als smaakmaker maar ook als kleurgever, het oog wil immers ook wat. De bloemen kan men gebruiken als garnering maar men kan ze ook fijn snipperen in salades. Bieslook kan men invriezen, dit evenwel fijngesneden, gedroogd verliest het snel zijn aroma.
3. Dragon
a) werking
Dragon wekt de eetlust op en stimuleert de spijsvertering.
Dragon is vochtafdrijvend. Bij een zoutloos dieet is dragon een aangenaam alternatief, gezien de pittige, zurige smaak.
b) gebruik
Dragon wordt vooral gebruikt in kip- en eiergerechten, salades, vinaigrettes. Een dragon- of bearnaisesaus maakt van onze maaltijden een culinair festijn. Ook de populaire dragonazijn smaakt enorm lekker bij salades,... Ook in soepen is dragon complementair (venkelsoep, tomatensoep ....).
4. Kervel
a) werking
Bevat bloedzuiverende en urineafdrijvende eigenschappen. Kervel is tevens een rijke leverancier van vitamine C en bevat veel koolhydraten.
b) gebruik
De malse, jonge blaadjes worden gebruikt in soepen, salades, sausen en in omelet, de stengels worden evenwel verwijderd. Gebruik steeds vers geplukte kervel deze nooit laten meekoken anders verliest hij zijn aroma. Dus alleen op het einde van de bereiding toevoegen! Gedroogde kervel heeft weinig of geen smaak. Kervel kan wel ingevroren worden en behoud zijn aromatische eigenschappen. In vissausen is de smaak van kervel subliem. Uw vlees en visschotels gaan een perfect huwelijk aan met kervel, dit laatste hier wel als versiering, want zeg nu zelf: het oog wil ook wat!
5. Koriander
a) werking
Koriander bevordert de eetlust en is op velerlei manieren nuttig voor onze spijsvertering, het voorkomt een opgeblazen gevoel en vermindert branderigheid van de maag. Het werkt ook vochtafdrijvend. Dit keukenkruid is een prima hulpmiddeltje voor ons geheugen.
b) gebruik
Het blad wordt gebruikt in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Vooral in de Oosterse en Zuid-Amerikaanse keuken maakt men er gretig gebruik van. Men dient het blad steeds vers te gebruiken want eenmaal gedroogd verliest het zijn aroma. Invriezen kan maar ten koste van de mooie groene kleur. De zaden die men zelf kan oogsten, maar die ook te koop zijn, hebben een licht pikant, anijsachtig aroma en worden het meest gebruikt. Denken we hierbij aan ingemaakte augurken op azijn, in wildpasteien, koekjes (o.a. speculooskoeken), zelf in kaas.
6. Laurier
a) werking
Is vochtafdrijver eerste klasse. Wekt de eetlust op en bevordert de spijsvertering. Geeft kracht en is opwekkend en mede daardoor een natuurlijk antidepressivum.
b) gebruik
Laurier is een echte smaakmaker, in geen overdreven grote hoeveelheden, maar subtiel gebruikt geeft hij smaak aan wortel- en andere stampotten, zuurkool, stoofpotjes (Vlaamse karbonaden, konijn, ragout), ook in groentesoepen en rijstschotels is laurier niet weg te denken. Ook met visgerechten vormt hij een perfect geheel. Laurierblaadjes kunnen zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Gedroogde bladeren smaken minder bitter dan verse, verse zijn wel aromatischer. Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidiger de smaak.
7. Peterselie
a) werking
In peterselie zitten vele vitamines, waaronder vitamine A en C en het bevat ook veel ijzer en kalk. Het kruid is bloedzuiverend, eetlustopwekkend en kalmerend.
b) gebruik
De bladeren en wortels worden gebruikt. Als smaakmaker pas voor het opdienen toevoegen aan de gerechten. Niet meekoken want het aroma verdwijnt totaal. Bij meekoken in soepen geeft peterselie deze laatste een bittere smaak (dus vermijden!). Wortelpeterselie mag wel meegekookt worden. Peterselie staat op nummer een bij de versiering van onze koude schotels. Geeft onze aardappelen een feestelijke aanblik (fijngesnipperd er bovenop strooien), ook bij aardappelpuree, worteltjes en erwten, sauzen, vinaigrettes en ook in onze omelet "fines herbes" is peterselie een graag geziene gast. Ook onze soepen, vis, kip en zelfs onze kruidenboter komt hij verfijnen. Gefrituurde peterselie smaakt flets, evenals gekookte of gestoomde. Drogen kan ook maar met veel smaakverlies. Diepvriezen kan zeker, wel niet meer te gebruiken als schotelversiering.
Kruiden en specerijen die vochtafdrijvend zijn:
Dragon
Bieslook
Kervel
Koriander
Laurier
Brandnetel
Paardebloem
Ajuin
Persoonlijk maak ik mijn kippeblokjes klaar als volgt:
Ongeveer 600gr kipfilet in blokjes snijden en in een grote diepvries zak stoppen. Daarna 2 grote eetlepels olijfolie en 2 grote eetlepels BBQ-saus erin kwakken. 2 takjes rozemarijn, ongeveer 15 blaadjes basilicum, ongeveer 15 blaadjes oregano een goeie scheut kippekruiden erin en wat peper.
Men neme de zak, goed schudden en plaatst die een uur in de koelkast. Daarna wat olijfolie in de pan en het hele goedje in de pan kwakken.
De geur alleen is fenomenaal en de smaak is heel wat beter.
Om mijn rundergehakt wat minder droog te maken in de burgers doe ik het als volgt.
Ongeveer 500 gr rundergehakt in een grote ijzeren kom ( vooraleer te beginnen eerst de ijzeren kom met azijn uitspoelen om deze volledig vetvrij te maken) daarna 3 pijpajuintjes versnijden en erbij voegen, 3 eieren en 4 goeie lepels brinta erbij. Daarna wat basilicum, oregano, peper, kippekruiden en 3 grote lepels olijfolie erbij. Alles met de hand kneden tot een rijpe massa en daarna kan je er vlotjes 4 burgers uithalen.