MuscleMeat

Labtest Isolaat Perfection (-22% eiwit) en Micellar Casein Perfection (-23% eiwit) - Bodyenfitshop.n

Bezoekers in topic

VMTK2

Novice
Lid geworden
9 jan 2015
Berichten
5
Karma
11
Beste Sporters,

Dit onderzoek naar aanleiding van berichten dat de inhoud van eiwitproducten vaak niet overeenkomt met hetgeen er op het label staat. Vanuit de VS kwamen al eerder alarmerende berichten maar tegenwoordig is het ook in Nederland actueel.

Vanuit onze studie volgen wij met grote interesse de discussie over twee onafhankelijke labtesten (labtest 1 en labtest 2) op Whey Perfection van bodyenfitshop. Uit beide labtesten is toegevoegde Glycine en Alanine geconstateerd en Whey Perfection bevatte in beide testen circa 20,5% minder eiwit dan op het label.

Bodyenfitshop heeft na het uitkomen van de tweede labtest een Facebook bericht uitgestuurd dat Whey Perfection 5-7% minder eiwit bevat dan geclaimd (er is echter tweemaal een verschil van 20% gemeten). Volgens Bodyenfitshop zouden deze grote afwijkingen zich alleen voordoen bij Whey Perfection en niet op de andere eiwitproducten. Citaat van bodyenfitshop:

"Het ging alleen om de Whey Perfection en niet over andere producten, deze waarden kloppen wel. We gaan proberen om in de toekomst testuitslagen van producten op de website te zetten om zo transparantie te behouden. "

"Het probleem lag enkel bij de Whey Perfection en niet bij andere producten. Isolaat bevat dus wel de gestelde waarden!"

Dit riep niet alleen bij ons vragen op maar ook bij veel andere mensen: waarom ligt het probleem alleen bij Whey Perfection? Hoe zit het met de andere producten? Hoeveel fructose zit er nu eigenlijk in de eiwitproducten? Om een antwoord op deze vragen te krijgen hebben wij (groep studenten Voedingsmiddelentechnologie) ervoor gekozen om als studieopdracht Isolaat Perfection en Micellar Casein Perfection te laten testen in een laboratorium. Vanwege eerdere discussies die we gelezen hebben is er gebruik gemaakt van een extern laboratorium en niet van een Universitair laboratorium. Om een waterdichte test te krijgen, zijn de producten besteld op de site van bodyenfitshop (Kopie bestelbevestiging) en direct afgeleverd op het adres van het onafhankelijke laboratorium NutriControl te Veghel.

Van zowel de Isolaat Perfection als Micellar Casein Perfection zijn twee smaken besteld. Er is besloten om van Micellar Casein de smaak vanille uitgebreid te testen en van Isolaat Perfection de smaak chocolate cocos bounty sensation. De andere smaken dienen als reservemateriaal voor eventuele vervolgtesten.

Op deze twee producten zijn de volgende testen aangevraagd:
1) Eiwitgehalte middels Kjeldahl Nx6,38.
2) Bepaling van 15 aminozuren waaronder Glycine en Alanine, de overige aminozuren vonden we niet noodzakelijk. Als je deze 15 aminozuren bij elkaar optelt moet je het via de Kjeldahl meting bepaalde eiwitgehalte benaderen. Is dit niet het geval dan is er sprake van andere stoffen dan aminozuren die het stikstofgehalte verhogen en is er vervolgonderzoek nodig.
3) Bepaling van koolhydraten waaronder fructose.

De testresultaten

Korte samenvatting: De producten bevatten 22-23% minder eiwit en 220-289% meer koolhydraten dan aangeven door bodyenfitshop. Dit laatste komt door het toevoegen van Fructose. Ook is er toegevoegd Glycine/Alanine gemeten net als bij de Whey Perfection.

Toelichting:

Isolate Perfection Chocolate coconut bounty sensation

2zfvnrb.jpg


* Toelichting eiwitgehalte: Het gemeten eiwitgehalte is 74,4%. Er is echter geconstateerd dat er minimaal 3,85% Glycine is toegevoegd. Dit geeft een vertekend beeld van het werkelijke eiwitgehalte en dus moeten we dit corrigeren. De correctie is 3,85 x 1,19 = 4,6%. Het werkelijke eiwitpercentage bedraagt 74,4 – 4,6 = 69,8%.

In het originele labrapport zijn alle gemeten waarden te vinden waaronder: eiwit, aminozuren, koolhydraten en suikers (waaronder fructose).
Bodyenfitshop geeft aan gebruik te maken van Carbery Whey Isolaat (TECHNICAL SPECIFICATION) Gemeten waarden zijn vergeleken met deze informatie.

Kopie van het label

309rpzp.pngMicellar Casein Perfection Vanille

[Afbeelding niet meer beschikbaar]

* Toelichting eiwitgehalte: Het gemeten eiwitgehalte is 71,9%. Er is echter geconstateerd dat er minimaal 5,2% Glycine en 2,5% Alanine is toegevoegd . Dit geeft een vertekend beeld van het werkelijke eiwitgehalte en dus moeten we dit corrigeren. De correctie is (5,2 x 1,19) + 2,5 = 8,7%. Het werkelijke eiwitpercentage bedraagt 71,9 – 8,7 = 63,2%.

In het originele labrapport zijn alle gemeten waarden te vinden waaronder: eiwit, aminozuren, koolhydraten en suikers (waaronder fructose).
Bodyenfitshop geeft aan gebruik te maken van Fonterra Milk Protein Isolate (TECHNICAL SPECIFICATION) Gemeten waarden zijn vergeleken met deze informatie.


Kopie van het label

Wat ons als eerste opvalt aan het label is dat er melding wordt gemaakt van 100% waxy maize starch zonder toevoegingen (rood aangegeven op het label). Wat dit te maken heeft met caseïne is voor ons onduidelijk.

2q8u4n9.png


Conclusie:
Wij weten inmiddels dat afwijkingen tot 7% normale variaties op eiwitproducten zijn. Dit hebben wij ter controle nagevraagd bij twee producenten van ruwe whey namelijk VOLAC en Carbery. Deze gaven aan dat het vochtgehalte op whey circa 5% is waardoor het eiwitgehalte naar beneden afwijkt als er op droge stof gedeclareerd wordt. Over de gemeten afwijkingen op de producten van bodyenfitshop wilden ze geen uitspraken doen en ook wilde ze niet bevestigen dat grondstoffen van deze bedrijven gebruikt worden voor de producten van bodyenfitshop.

Gesteld kan worden dat de grote afwijkingen zoals gemeten op de producten Isolaat Perfection en Micellar Casein Perfection van bodyenfitshop niet normaal zijn. Het percentage toegevoegd fructose (7%) en wordt niet aangegeven bij de suikers op de labels. Als je ook de eerdere twee onafhankelijke labtesten op de Whey Perfection in beschouwing neemt “waarbij tweemaal is vastgesteld dat dit product circa 20% minder eiwit bevat en er Glycine en Alanine wordt toegevoegd”. Dan kan je dus niet anders stellen dat deze producten qua eiwitpercentage structureel minimaal 20% zijn ondergedoseerd en aangevuld met Glycine/Alanine om het eiwitpercentage hoger te doen lijken dan dat deze in werkelijkheid is. Dit noemt men amino spiking. Het is wettelijk verplicht deze toevoegingen te vermelden op het label. Op het label van Isolaat Perfection, Micellar Casein Pefection en Whey Perfection van bodyenfitshop staan deze echter niet als ingrediënten vermeld. Dit is een overtreding van de warenwet. Eveneens komen de waarden van de koolhydraten en suikers op het label niet overeen met de werkelijkheid. De producten bevatten door het toevoegen van fructose circa 250% meer koolhydraten/suikers dan aangegeven door bodyenfitshop. Het toevoegen van Fructose en Glycine/Alanine zorgt voor een zoetere smaak van het product. Deze stoffen zijn vergeleken met eiwitten goedkoop en worden vaak toegevoegd om de kostprijs van de producten laag te houden.

Het toevoegen van aminozuren (lees Glycine/Alanine) aan eiwitproducten is blijkbaar gebruikelijk bij Aminolabs de producent van de producten van bodyenfitshop. Onderstaand een passage uit het bericht dat door Aminolabs is uitgegeven na het uitkomen van de door leden van dutchbodybuilding.com georganiseerde labtest op Whey Perfection.

Passage uit het bericht van Aminolabs
Aminolabs heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in het op smaak brengen van eiwitproducten. Na veel onderzoek hebben wij unieke aroma’s ontwikkeld voor deze eiwitproducten die zich onderscheiden van andere producten. Hiervoor gebruiken wij aminozuren als draagstof van deze aroma’s. Dit omdat deze vanuit natuurlijk oogpunt sterker aanleunen bij de functie van het eiwitproduct. We willen benadrukken dat wij deze aroma’s, met als drager aminozuren, niet declareren als “proteïne” maar als “flavour” op de specificatie. Dit om de consument niet te misleiden en hun een eerlijk beeld te vormen van het pure proteïne gehalte in het product. Maar dit kan wel een vertekend beeld geven wanneer men het aminozuurprofiel laat analyseren door een laboratorium. Het aminozuur profiel dat wij doorgeven is gebaseerd op de pure eiwitten aanwezig in het product en hierin zijn de “smaakstoffen” niet in mee gerekend. Dit verklaart dan ook het afwijkende profiel op het forum van bodynet.nl.

Note:
Wij gaan kijken of we de komende periode meer testen op sportvoeding kunnen organiseren. Ons is aangeraden om uit de verdere discussie te blijven en ons te beperken tot het plaatsen van de testresultaten en de daarbij behorende conclusie.
 

Matthewb

Dutch Bodybuilder
Lid geworden
29 sep 2014
Berichten
401
Karma
23
Lengte
1m85
Massa
80kg
Vetpercentage
13%

Robke78

Town Drunk
Elite Member
+10 jaar member
Lid geworden
18 dec 2006
Berichten
56.310
Karma
17.036
Lengte
1m72
Massa
105kg
Vetpercentage
15%

bricone

Monstrous Giant
Lid geworden
1 sep 2013
Berichten
10.011
Karma
2.354
Lengte
1m85
Massa
106kg
Vetpercentage
14%

PumpThatBody

Cool Novice
+10 jaar member
Lid geworden
30 nov 2006
Berichten
80
Karma
4
Lengte
1m82
Massa
98kg
Begin nu langzamerhand het vertrouwen in B&F toch wel kwijt te raken. Iemand een idee of er ook testen openbaar zijn van de grote bekendere merken zoals Muscletech, biotech etc..?
 

GPRO

Huge Freak
+10 jaar member
Lid geworden
11 jan 2010
Berichten
7.472
Karma
1.331
Lengte
1m81
Massa
108kg
Vetpercentage
10%
tumblr_inline_n1cp0dySfe1rmfugc.gif
 
  • Like
Waarderingen: Ot92

Ano_115081

Advanced Bodybuilder
Elite Member
Foto Contest Winner
Lid geworden
23 feb 2013
Berichten
1.417
Karma
1.220
Omg in b4 shitstorm!
 

YinYang

Advanced Bodybuilder
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
835
Karma
38
Lengte
1m73
Massa
74kg
Vetpercentage
15%
Had toch nog stiekem een beetje vertrouwen in B&F na het whey incident (ook vanwege de 25% korting :P), maar nu stap ik dus echt definitief over naar XXL! :mad:
 

Shadow Project

Fitgirl
Elite Member
Lid geworden
24 apr 2012
Berichten
12.311
Karma
15.167
Lengte
1m91
Massa
114kg
Vetpercentage
> 50%
Had toch nog stiekem een beetje vertrouwen in B&F na het whey incident (ook vanwege de 25% korting :P), maar nu stap ik dus echt definitief over naar XXL! :mad:
Hoe naief wil je het hebben, precies waar ze op uit waren met de kortingsactie.
 

joostd

Huge Freak
Lid geworden
26 apr 2012
Berichten
9.695
Karma
1.725
Lengte
1m84
Massa
72kg
Vetpercentage
11%

H4rdstyle21

Competitive Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
12 jul 2010
Berichten
1.770
Karma
50
Lengte
1m74
Incoming shitstorm, en maar zeggen dat het alleen aan de whey perfection lag...
 

Naar boven