1. Ontzet Notitie

Labtest Isolaat Perfection (-22% eiwit) en Micellar Casein Perfection (-23% eiwit) - Bodyenfitshop.n

Discussie in '(Web)winkels' gestart door VMTK2, 12 jan 2015.

Bezoekers aanwezig in Topic (Leden: 0, Gasten: 1)

 1. VMTK2

  VMTK2 Novice Topic Starter

  Berichten:
  5
  Leuk Bevonden:
  11
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Beste Sporters,

  Dit onderzoek naar aanleiding van berichten dat de inhoud van eiwitproducten vaak niet overeenkomt met hetgeen er op het label staat. Vanuit de VS kwamen al eerder alarmerende berichten maar tegenwoordig is het ook in Nederland actueel.

  Vanuit onze studie volgen wij met grote interesse de discussie over twee onafhankelijke labtesten (labtest 1 en labtest 2) op Whey Perfection van bodyenfitshop. Uit beide labtesten is toegevoegde Glycine en Alanine geconstateerd en Whey Perfection bevatte in beide testen circa 20,5% minder eiwit dan op het label.

  Bodyenfitshop heeft na het uitkomen van de tweede labtest een Facebook bericht uitgestuurd dat Whey Perfection 5-7% minder eiwit bevat dan geclaimd (er is echter tweemaal een verschil van 20% gemeten). Volgens Bodyenfitshop zouden deze grote afwijkingen zich alleen voordoen bij Whey Perfection en niet op de andere eiwitproducten. Citaat van bodyenfitshop:

  Dit riep niet alleen bij ons vragen op maar ook bij veel andere mensen: waarom ligt het probleem alleen bij Whey Perfection? Hoe zit het met de andere producten? Hoeveel fructose zit er nu eigenlijk in de eiwitproducten? Om een antwoord op deze vragen te krijgen hebben wij (groep studenten Voedingsmiddelentechnologie) ervoor gekozen om als studieopdracht Isolaat Perfection en Micellar Casein Perfection te laten testen in een laboratorium. Vanwege eerdere discussies die we gelezen hebben is er gebruik gemaakt van een extern laboratorium en niet van een Universitair laboratorium. Om een waterdichte test te krijgen, zijn de producten besteld op de site van bodyenfitshop (Kopie bestelbevestiging) en direct afgeleverd op het adres van het onafhankelijke laboratorium NutriControl te Veghel.

  Van zowel de Isolaat Perfection als Micellar Casein Perfection zijn twee smaken besteld. Er is besloten om van Micellar Casein de smaak vanille uitgebreid te testen en van Isolaat Perfection de smaak chocolate cocos bounty sensation. De andere smaken dienen als reservemateriaal voor eventuele vervolgtesten.

  Op deze twee producten zijn de volgende testen aangevraagd:
  1) Eiwitgehalte middels Kjeldahl Nx6,38.
  2) Bepaling van 15 aminozuren waaronder Glycine en Alanine, de overige aminozuren vonden we niet noodzakelijk. Als je deze 15 aminozuren bij elkaar optelt moet je het via de Kjeldahl meting bepaalde eiwitgehalte benaderen. Is dit niet het geval dan is er sprake van andere stoffen dan aminozuren die het stikstofgehalte verhogen en is er vervolgonderzoek nodig.
  3) Bepaling van koolhydraten waaronder fructose.

  De testresultaten

  Korte samenvatting: De producten bevatten 22-23% minder eiwit en 220-289% meer koolhydraten dan aangeven door bodyenfitshop. Dit laatste komt door het toevoegen van Fructose. Ook is er toegevoegd Glycine/Alanine gemeten net als bij de Whey Perfection.

  Toelichting:

  Isolate Perfection Chocolate coconut bounty sensation

  2zfvnrb.jpg

  * Toelichting eiwitgehalte: Het gemeten eiwitgehalte is 74,4%. Er is echter geconstateerd dat er minimaal 3,85% Glycine is toegevoegd. Dit geeft een vertekend beeld van het werkelijke eiwitgehalte en dus moeten we dit corrigeren. De correctie is 3,85 x 1,19 = 4,6%. Het werkelijke eiwitpercentage bedraagt 74,4 – 4,6 = 69,8%.

  In het originele labrapport zijn alle gemeten waarden te vinden waaronder: eiwit, aminozuren, koolhydraten en suikers (waaronder fructose).
  Bodyenfitshop geeft aan gebruik te maken van Carbery Whey Isolaat (TECHNICAL SPECIFICATION) Gemeten waarden zijn vergeleken met deze informatie.

  Kopie van het label

  309rpzp.png


  Micellar Casein Perfection Vanille

  [Afbeelding niet meer beschikbaar]

  * Toelichting eiwitgehalte: Het gemeten eiwitgehalte is 71,9%. Er is echter geconstateerd dat er minimaal 5,2% Glycine en 2,5% Alanine is toegevoegd . Dit geeft een vertekend beeld van het werkelijke eiwitgehalte en dus moeten we dit corrigeren. De correctie is (5,2 x 1,19) + 2,5 = 8,7%. Het werkelijke eiwitpercentage bedraagt 71,9 – 8,7 = 63,2%.

  In het originele labrapport zijn alle gemeten waarden te vinden waaronder: eiwit, aminozuren, koolhydraten en suikers (waaronder fructose).
  Bodyenfitshop geeft aan gebruik te maken van Fonterra Milk Protein Isolate (TECHNICAL SPECIFICATION) Gemeten waarden zijn vergeleken met deze informatie.


  Kopie van het label

  Wat ons als eerste opvalt aan het label is dat er melding wordt gemaakt van 100% waxy maize starch zonder toevoegingen (rood aangegeven op het label). Wat dit te maken heeft met caseïne is voor ons onduidelijk.

  2q8u4n9.png

  Conclusie:
  Wij weten inmiddels dat afwijkingen tot 7% normale variaties op eiwitproducten zijn. Dit hebben wij ter controle nagevraagd bij twee producenten van ruwe whey namelijk VOLAC en Carbery. Deze gaven aan dat het vochtgehalte op whey circa 5% is waardoor het eiwitgehalte naar beneden afwijkt als er op droge stof gedeclareerd wordt. Over de gemeten afwijkingen op de producten van bodyenfitshop wilden ze geen uitspraken doen en ook wilde ze niet bevestigen dat grondstoffen van deze bedrijven gebruikt worden voor de producten van bodyenfitshop.

  Gesteld kan worden dat de grote afwijkingen zoals gemeten op de producten Isolaat Perfection en Micellar Casein Perfection van bodyenfitshop niet normaal zijn. Het percentage toegevoegd fructose (7%) en wordt niet aangegeven bij de suikers op de labels. Als je ook de eerdere twee onafhankelijke labtesten op de Whey Perfection in beschouwing neemt “waarbij tweemaal is vastgesteld dat dit product circa 20% minder eiwit bevat en er Glycine en Alanine wordt toegevoegd”. Dan kan je dus niet anders stellen dat deze producten qua eiwitpercentage structureel minimaal 20% zijn ondergedoseerd en aangevuld met Glycine/Alanine om het eiwitpercentage hoger te doen lijken dan dat deze in werkelijkheid is. Dit noemt men amino spiking. Het is wettelijk verplicht deze toevoegingen te vermelden op het label. Op het label van Isolaat Perfection, Micellar Casein Pefection en Whey Perfection van bodyenfitshop staan deze echter niet als ingrediënten vermeld. Dit is een overtreding van de warenwet. Eveneens komen de waarden van de koolhydraten en suikers op het label niet overeen met de werkelijkheid. De producten bevatten door het toevoegen van fructose circa 250% meer koolhydraten/suikers dan aangegeven door bodyenfitshop. Het toevoegen van Fructose en Glycine/Alanine zorgt voor een zoetere smaak van het product. Deze stoffen zijn vergeleken met eiwitten goedkoop en worden vaak toegevoegd om de kostprijs van de producten laag te houden.

  Het toevoegen van aminozuren (lees Glycine/Alanine) aan eiwitproducten is blijkbaar gebruikelijk bij Aminolabs de producent van de producten van bodyenfitshop. Onderstaand een passage uit het bericht dat door Aminolabs is uitgegeven na het uitkomen van de door leden van dutchbodybuilding.com georganiseerde labtest op Whey Perfection.

  Passage uit het bericht van Aminolabs
  Note:
  Wij gaan kijken of we de komende periode meer testen op sportvoeding kunnen organiseren. Ons is aangeraden om uit de verdere discussie te blijven en ons te beperken tot het plaatsen van de testresultaten en de daarbij behorende conclusie.
   
 2. Shadow Project

  Shadow Project Chocomel Elite Member

  Berichten:
  8.760
  Leuk Bevonden:
  5.562
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  270.783
  Lengte:
  1m91
  Massa:
  102kg
  Vetpercentage:
  > 50%
 3. Matthewb

  Matthewb Dutch Bodybuilder

  Berichten:
  401
  Leuk Bevonden:
  23
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m85
  Massa:
  80kg
  Vetpercentage:
  13%
 4. Ot92

  Ot92 Huge Freak

  Berichten:
  7.731
  Leuk Bevonden:
  1.062
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m84
  Massa:
  88kg
  Vetpercentage:
  10%
  In
   
  Shadow Project vindt dit leuk.
 5. mat

  mat Monstrous Giant +10 jaar member

  Berichten:
  10.629
  Leuk Bevonden:
  4.903
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  1.856.419
  mmm
   
  Nosje vindt dit leuk.
 6. Thommie

  Thommie Advanced Bodybuilder

  Berichten:
  1.454
  Leuk Bevonden:
  113
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m93
  Massa:
  93kg
  Vetpercentage:
  9%
  Hemeltje
   
  InsulinJunk95 vindt dit leuk.
 7. Robke78

  Robke78 Town Drunk Elite Member +10 jaar member

  Berichten:
  53.397
  Leuk Bevonden:
  13.310
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  6.411.803
  Lengte:
  1m72
  Massa:
  97kg
  Vetpercentage:
  15%
 8. tthijsk

  tthijsk Cool Novice

  Berichten:
  30
  Leuk Bevonden:
  2
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m83
  Massa:
  74kg
  Vetpercentage:
  12%
 9. Agelast

  Agelast Dutch Bodybuilder

  Berichten:
  303
  Leuk Bevonden:
  82
  Karma:
  0
  Dis gun be good, in.
   
  Ot92 vindt dit leuk.
 10. bricone

  bricone Monstrous Giant

  Berichten:
  10.032
  Leuk Bevonden:
  2.217
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  618
  Lengte:
  1m85
  Massa:
  94kg
  Vetpercentage:
  12%
 11. PumpThatBody

  PumpThatBody Cool Novice +10 jaar member

  Berichten:
  80
  Leuk Bevonden:
  4
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m82
  Massa:
  98kg
  Begin nu langzamerhand het vertrouwen in B&F toch wel kwijt te raken. Iemand een idee of er ook testen openbaar zijn van de grote bekendere merken zoals Muscletech, biotech etc..?
   
 12. Beginner987

  Beginner987 Advanced Bodybuilder

  Berichten:
  889
  Leuk Bevonden:
  94
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m85
  Massa:
  92kg
 13. GPRO

  GPRO Huge Freak

  Berichten:
  7.477
  Leuk Bevonden:
  1.327
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m81
  Massa:
  108kg
  Vetpercentage:
  10%
  tumblr_inline_n1cp0dySfe1rmfugc.gif
   
  Ot92 vindt dit leuk.
 14. Grote S

  Grote S Advanced Bodybuilder Elite Member

  Berichten:
  1.393
  Leuk Bevonden:
  1.114
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  778.413
  Omg in b4 shitstorm!
   
 15. YinYang

  YinYang Advanced Bodybuilder

  Berichten:
  836
  Leuk Bevonden:
  38
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m73
  Massa:
  74kg
  Vetpercentage:
  15%
  Had toch nog stiekem een beetje vertrouwen in B&F na het whey incident (ook vanwege de 25% korting :P), maar nu stap ik dus echt definitief over naar XXL! :mad:
   
 16. meaantje

  meaantje Colossal Veteran

  Berichten:
  15.594
  Leuk Bevonden:
  4.646
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  23.571
  Lengte:
  1m83
  Massa:
  66kg
  voel me wel bestolen srs

  das it no mane
   
  InsulinJunk95 vindt dit leuk.
 17. Shadow Project

  Shadow Project Chocomel Elite Member

  Berichten:
  8.760
  Leuk Bevonden:
  5.562
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  270.783
  Lengte:
  1m91
  Massa:
  102kg
  Vetpercentage:
  > 50%
  Hoe naief wil je het hebben, precies waar ze op uit waren met de kortingsactie.
   
 18. joostd

  joostd Huge Freak

  Berichten:
  9.663
  Leuk Bevonden:
  1.631
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m84
  Massa:
  72kg
  Vetpercentage:
  11%
 19. H4rdstyle21

  H4rdstyle21 Competitive Bodybuilder

  Berichten:
  1.770
  Leuk Bevonden:
  52
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m74
  Incoming shitstorm, en maar zeggen dat het alleen aan de whey perfection lag...
   
 20. Pissening

  Pissening Novice

  Berichten:
  25
  Leuk Bevonden:
  7
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Inn

  Het is plas
   
  Guts en InsulinJunk95 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina

 1. Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, uw ervaring aan te passen en u ingelogd te houden als u zich registreert.
  Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
  Ontzet Notitie