Fitness Seller

Lage testosterone, moet ik het doen?

Bezoekers in dit topic

SkidOnTest

Novice
Lid geworden
24 apr 2023
Berichten
10
Karma
3
Lengte
1m83
Massa
83kg
Vetpercentage
20%
April 2023, na een lange discussie met mijn lieve huisarts over mijn lage energie, mocht ik mijn testosterone levels meten d.m.v een bloedtestje.
Resultaat? 16 nmol/L of 460 ng/dL.
Voor context ik ben 19 jaar oud. Train al 4 jaar, 3 jaar consistent. Diet? 2800 - 3000 kcal, 30% eiwitten (bestaand vooral uit dierlijke eiwitten, 30% vet (vis melk olijfolie) en mijn carbs komen vooral van platte brood, witte rijst en aardappelen. Slaap 7 - 8 uur per dag. Nog nooit AAS genomen, ook geen sarms of serms.

In de volgende 4 maanden heb ik een duidelijke vorming van gyno opgemerkt. Pafferige tepels. Een klein beetje gevoelig.
Ik maak dus een afspraak met mijn huisarts en natuurlijk... hij vertelt me dat het normaal is en legt me uit dat tepels hetzelfde werken als een penis en dus van grootte veranderen op basis van temperatuur en seksuele opwinding. Wtf? Zit deze man mij te trollen ofzo? 1 ding weet ik wel, MIJN tepels horen NIET zo te zijn. Ik maak dus een afspraak met een andere huisarts en zij laat me een bloedtest doen voor bijna alle hormonen die ze kan selecteren en we maakte gelijk een telefonische afspraak om de resultaten te bespreken.

Augustus 2023, bloedtest resultaten:

Progesteron : 1 nmol/L
FSH: 2 U/L
LH: 2.4 U/L
FT3: 4.9 pmol/L
FT4: 16.6 pmol/L
TSH: 5mU/L (!)
Testosteron: 10.5 nmol/L of 303 ng/dL
Prolactine: 0.25 U/L

Via de telefoon vertelt me de huisarts dat alles goed is behalve TSH, het is een beetje aan de hoge kant. Testosterone zit binnen de normale grens.
Dus ik vroeg wat is de normale grens dan. Zij zegt 5 nmol/L tot 25 nmol/L.... Dus 145 ng/dL tot 720 ng/dL. WAT? Wat vinden jullie hiervan?

Nog meer side effect die ik de laatste maanden heb meegmaakt naast de gyno:
Ik verlies teveel gewicht in mijn cut fase. Toen ik mijn account hier heb gemaakt woog ik 83kg, nu 75kg. Ik eet 2100 - 2300 kcal elke dag in mijn cutting phase. Normaal gesproken verlies een kwart tot half kilo per week. Dit keer verloor ik 3 KILO elke week. Dit kan niet alleen vet zijn. Ik verlies te veel kracht ook. 8 maanden geleden kon ik de 40kg per hand 6 x pushen voor de dumbell bench press oefening. Nu kan ik dat met maar 28kg.

Verder weinig motivatie, wil het liefst niet uit mijn bed komen, erg emotioneel, geen interesse meer in sex, en CONSTANT moe. Ik kan wel gewoon erecties krijgen als ik het wil, maar ze zijn niet zo sterk en blijven niet lang.

Ik heb ook de laatste 4 jaar van mijn level last gehad van ernstige acne, en heb 2 keer accutane moeten gebruiken van mijn dermatoloog. Ik snap er echt niks van, het lijkt erop alsof ik alle slechte side effects heb van iemand die anabolen heeft misbruikt, terwijl ik ze nog nooit heb aangeraakt. Het zou oprecht beter zijn geweest als dat wel echt de reden was, dan had ik tenminste wat spieren opgebouwt in het process EN wist ik waarom dit allemaal met mij gebeurt.

Ik heb de laatste 6 maanden constant zitten denken om aan AAS te beginnen. Maar ik weet niet of ik wel ready ben, vooral omdat ik nog jong ben en omdat het de kans heeft om mijn leven nog meer te verpesten op lange term. Ik heb in ieder geval 2000 EUR aan de kant gezet voor als ik de keuze neem om het te doen, omdat ik erachter kwam dat bloedtestjes, een coach en gesprekken met een endocrinologist niet goedkoop zijn. Ik ga natuurlijk niet gelijk beginnen met spuiten. Als ik de keuze neem, ga ik eerst mijn research doen totdat ik 20 jaar oud ben. Dat is over 6 maanden.

Waarom overweeg ik het? IK vind de lichaam die ik heb gebouwt niet 3 jaar waard. Ik zie er nogsteeds uit alsof ik nooit naar de gym ben gegaan. De meeste mensen gaan zeggen dat ik simpel weg niet hard genoeg getraind heb, maar dat ik heb ik wel gedaan. Ik weet 100% zeker dat ik meer moeite, tijd en geld erin heb gestopt in die 3 jaar dan de meeste jongens van mijn leeftijd die er veel beter uitzien die ik persoonlijk ken. En dat zet je dan aan het denken. Waar gaat het fout bij mij? Ik begon met een lichaamsgewicht van 58kg. 1m78 lang was ik toen. Ik ben altijd de dunne jongen geweest, en dat wil ik niet meer zijn. En verder heb ik minder te verliezen dan een normaal iemand die begint met spuiten. Ik heb al lage testosterone. Het is niet alsof ik een top productie aan testosterone ga verliezen als ik ga spuiten.

Sinds dat mijn huisarts volledig nutteloos is, heb ik de keuze genomen om jullie advies te vragen. Ik ben in de war en weet niet wat ik moet doen. Wat ik wel weet is dat er iets moet veranderen.
Dus: Wat zou jij doen als je in mijn schoenen stond.

Dus niemand hier adviseert me om anabolen te nemen op jonge leeftijd, ze vertellen me alleen wat zei zouden doen als ze in mijn situatie zijn. Aub niet op slot zetten, ik wilde niet liegen over mijn leeftijd, omdat het belangerijk is voor de context.
 
Topantwoord
Ik kan niet oordelen of je daadwerkelijk gynaecomastie hebt, maar bij nieuw verworven gynaecomastie zonder duidelijke oorzaak zou ik een wat ander lab aanvragen: hCG, LH, testosteron, oestradiol, SHBG, prolactine, TSH.

5-25 nmol/L is wel een afwijkende referentiewaarde, meestal ligt die wat hoger, maar dat ligt dus volledig aan de gebruikte assay van het laboratorium. 5 nmol/L bij dat lab zal anders zijn dan de 5 nmol/L van een ander lab met een hoger referentiebereik.

Wat betreft je bloedresultaten: er ontbreken wat zaken, maar er is op basis hiervan geen oorzaak aan te wijzen. De lichtverhoogde TSH-waarde kan wijzen op subklinisch hypothyreoïdie, maar kan ook van voorbijgaande aard zijn. TSH is het hormoon dat de schildklier aanzet...
Ik kan niet oordelen of je daadwerkelijk gynaecomastie hebt, maar bij nieuw verworven gynaecomastie zonder duidelijke oorzaak zou ik een wat ander lab aanvragen: hCG, LH, testosteron, oestradiol, SHBG, prolactine, TSH.

5-25 nmol/L is wel een afwijkende referentiewaarde, meestal ligt die wat hoger, maar dat ligt dus volledig aan de gebruikte assay van het laboratorium. 5 nmol/L bij dat lab zal anders zijn dan de 5 nmol/L van een ander lab met een hoger referentiebereik.

Wat betreft je bloedresultaten: er ontbreken wat zaken, maar er is op basis hiervan geen oorzaak aan te wijzen. De lichtverhoogde TSH-waarde kan wijzen op subklinisch hypothyreoïdie, maar kan ook van voorbijgaande aard zijn. TSH is het hormoon dat de schildklier aanzet tot de productie van schildklierhormonen: t3 en t4. Deze zijn normaal bij jou. Subklinische hypothyreoïdie betekent kort door de bocht dat je schildklier iets minder goed lijkt te reageren op TSH dan zou moeten, maar dat dit (momenteel nog) geen gevolgen heeft voor je schildklierhormoonspiegels, omdat je lichaam simpelweg ietsje meer TSH afgeeft om hiervoor te compenseren. De TSH-waarde is in elk geval iets om met een volgende bloedtest mee te prikken om te kijken of het verhoogd blijft.

Je hoofdklacht lijkt vermoeidheid. Staar jezelf daarbij niet blind op je testosteronwaarde (de ironie is ook dat chronische vermoeidheid leidt tot een lagere testosteronspiegel). Is daar ooit verder bloedonderzoek naar gedaan? Meestal komt er niets uit, maar soms kun je de oorzaak ook terugvinden in bloedwaardes.
 
Topantwoord
btw; als je cut is het niet gek dat je moe bent en lagere Testosteronwaarde hebt. 2000Kcals dagelijks is niet veel voor iemand van 1.83m
Pas je Kcals aan zodat je ~250-300 gram per week afvalt
 
Back
Naar boven