Fitness Seller

Lasix

Bezoekers in dit topic

Furosemide.png


Furosemide-3D-balls.png


Furosemide

IUPAC naam

4-chloro-2-(furan-2-ylmethylamino)- 5-sulfamoylbenzoic acid

Ook bekend als

Lasix

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

330.7423 g/mol

Biol. beschikbaarheid:

43-69%

Halveringstijd:

Tot 100 minuten

Gebruik:

Toediening:

Intramusculair

Effectieve dosis:

20-60 mg / dag

Verkrijgbare dosissen:

20, 40 en 500 mg tabletten, of injecties

Straatprijs:

10 $ voor 30 tabs van 40 mg

Lasix (werkzame stof furosemide) is een lisdiureticum (vochtafdrijvend middel) dat onder meer gebruikt wordt bij de behandeling van oedeem, hartfalen, levercirrose, nierfalen en nefrotisch syndroom. Furosemide wordt ook ingezet als bloeddrukverlagend middel. Evenals verschillende andere diuretica staat furosemide op de lijst van verboden middelen in verband met doping. Furosemide maskeert de aanwezigheid van verschillende dopingmiddelen.


Geschiedenis
Furosemide is sinds 1964 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Lasiletten en Lasix en het merkloze Furosemide. Het is te verkrijgen in tabletten, in capsules met vertraagde afgifte, in injecties en in infusen.

Medisch gebruik
Furosemide behoort tot de groep geneesmiddelen die lis-plasmiddelen wordt genoemd. Het voert overtollig vocht snel af en verlaagt de bloeddruk. Artsen schrijven het voor bij hoge bloeddruk, oedeem en hartfalen.

Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Furosemide is het meest krachtige en meest gebruikte diureticum in de wereld. De injecteerbare versie is snelwerkend, en kan iemand uitdrogen als een pruim. Het wordt gebruikt in de medische wereld, meestal in de spoedafdeling, om mensen die een grote dosering toxische stoffen hebben ingenomen, te purgeren. Hierdoor hoopt men dat de toxinen kunnen worden uitgescheiden voordat zij in het systeem komen en voor ergere problemen kunnen zorgen. Het kan ook een goede schokbehandeling zijn voor mensen met een gevaarlijk hoge bloeddruk. Het is een zeer multifunctionele, maar ook een zeer gevaarlijke drug. Het stuurt een signaal in het lichaam om onmiddellijk zowel intracellulair en extracellulair water uit te scheiden, samen met de belangrijkste elektrolyten natrium en kalium. Dit kan tot ernstige problemen leiden. De uitwisseling van elektrolyten ligt aan de basis van spiercontractie. Dit betekent dat een ontregelde elektrolytenbalans in eerste instantie krampen en andere onregelmatigheden in de spieren kan veroorzaken. Wanneer dit slechts gebeurd in de kuiten of biceps, kan dit op lange termijn geen kwaad. Maar wanneer het gaat om de hartspier, dat is het een ander verhaal. In 1985 viel professioneel bodybuilder Mohammed "Momo" Benazziza dood, na het winnen van een Grand Prix. Er was een vermoeden dat de oorzaak van overlijden te wijten was aan pre-contest gebruik van het diureticum Lasix.

In de meeste sporten worden diuretica gebruikt om snel kleine hoeveelheden lichaamsgewicht te verliezen. Sporters die wedijveren in gewichtsklassen, en in één uur een halve kilo moeten verliezen, kunnen dit met Lasix mogelijk maken. Het drijft immers water uit het lichaam en maakt de gebruiker op die manier lichter. De sporter zou de volgende dag reeds een match kunnen hebben, op dat moment weer zwaarder zijn, en zo een groot voordeel hebben. In bodybuilding gebruikt men diuretica omwille van een heel andere reden. Het doel is immers om zoveel mogelijk spieren te kunnen tonen, en ook om zoveel mogelijk aflijning en strepen aan het oppervlak van elke spier te hebben. Helaas kan zelfs bij een gevaarlijk laag vetpercentage waarbij veel bodybuilders wedijveren, veel van die aflijning van de spier verborgen zijn onder lagen van subcutaan water. Door het gebruik van diuretica kan dat water worden afgedreven en kan het maximale potentieel van een fysiek worden bekomen. In veel gevallen kan de hoeveelheid water onder de huid van een sporter het verschil bepalen tussen een succesvolle of een zeer zwakke prestatie. En de verschillen tussen een pre-jurering en de latere show bepalen soms dat de deelnemer verschillende rangen hoger of lager eindigt. Diuretica zijn daarom in de afgelopen 20 jaar een integraal onderdeel geworden van bodybuilding.

250px-Lasix.jpg


Lasix Aventis

Furosemide is beschikbaar in orale tabletten van 20 en 40 mg en in een injecteerbare vorm. De injecteerbare vorm is de meest potente. Het wordt intraveneus geïnjecteerd, in tegenstelling tot de meeste steroïden die intramusculair worden geïnjecteerd. Het kan actief worden in enkele minuten en heeft een drastisch, maar zoals eerder beschreven, ook een heel gevaarlijk effect. De orale vorm heeft gewoonlijk 60 tot 90 minuten nodig om te beginnen werken, maar heeft ook vrij drastische effecten. Furosemide is zonder twijfel het meest potente diureticum in de wereld. Een sporter zal zelden kiezen voor een dosering van meer dan 40 mg per dag, en alleen in de laatste 4 of 5 dagen in de aanloop naar een show. De Injecteerbare versie wordt alleen vóór wedstrijd gebruikt, met name indien er sprake is van drugstests. Tests op diuretica zijn erg toegenomen, wat ertoe heeft geleid dat meer en meer atleten wachten met het innemen van Lasix tot na het plassen. Dit is vanzelfsprekend roekeloos gedrag. Wanneer er een sterker effect nodig is, kiezen atleten eerder voor het toevoegen van een ander, milder diureticum zoals spironolacton (Aldactone), dan voor het verhogen van de dosering Lasix. Er zijn een aantal combinatie-diuretica zoals Lasilactone, die een grote populariteit genieten in de sportsector. Ze komen meestal in de buurt van de potentie van het gebruik van twee keer zoveel Lasix, maar met veel minder gevaar voor de gebruiker.

Bijwerkingen
 • Alvleesklier-ontsteking (pancreatitis)

 • Bloeddrukverlaging (hypotensie)

 • Calcium-spiegel in bloed, verlaagd (hypocalciëmie)

 • Chloride-spiegel in bloed, verlaagd (hypochloremie)

 • Bewusteloosheid wanneer ook sprake is van een leveraandoening (coma hepaticum)

 • Bloeddrukverlaging (hypotensie)

 • Duizeligheid

 • Flauwte of instorting (vooral bij ouderen)

 • Geelzucht (icterus)

 • Glucose-tolerantie, verminderd (suikerpatiënten!)

 • Gezichtsstoornissen (visus-stoornissen)

 • Hersenaandoening, degeneratief (encefalopathie) wanneer ook sprake is van een leveraandoening

 • Kalium-spiegel in bloed, verlaagd (hypokaliëmie)

 • Kalkneerslag in de nieren (nefrocalcinose)

 • Magnesium-spiegel in bloed, verlaagd (hypomagnesiëmie)

 • Natrium-spiegel in bloed, verlaagd (hyponatriëmie)

 • Maagdarm-klachten

 • Nierstenen (nefrocalcinose)

 • Spierkrampen

 • Trombose en embolie (= trombo-embolische processen), vooral bij ouderen

 • Uitdroging (dehydratatie)

 • Urinezuur-spiegel in bloed, verhoogd (hyperurikemie), soms met acute jichtaanval

 • Verwardheid

 • Water- en zoutbalans (elektrolytenbalans), verstoring; vooral bij hoge dosering en natriumarm dieet

 • Zwakte
Stacken en gebruik
Omdat het zo schadelijk en potentieel levensgevaarlijk is, mag furosemide alleen worden gebruikt gedurende de laatste 4 tot 7 dagen in de aanloop naar een wedstrijd, aan een dosering van 20 mg, tot maximum 40 mg per dag. Als een sterker effect nodig is, word de toevoeging van een milder diureticum geadviseerd. 50 mg Spironolacton of hydrochlorthiazide, wat kaliumsparende diuretica zijn, zal in de meeste gevallen doeltreffend zijn. Het toevoegen van een kaliumsupplement bij furosemide is verstandig, normaal gezien aan 1500-3000 mg per dag. Dit houdt electrolieten enigszins in evenwicht en helpt de ergste bijwerkingen voorkomen, waaronder misselijkheid, duizeligheid en krampen. Andere aanvullende medicijnen zijn niet nodig. Het is een antihypertensieve, dus het zou kunnen helpen na een dieetperiode met efedrine, clenbuterol en androgenen aan hoge dosis. Men moet er altijd voor zorgen dat na gebruik, de water- en zoutvoorraden weer worden aangevuld.

Veel gebruikers zullen een zeer opvallende opzwelling van het lichaam opmerken na beëindiging van gebruik, soms tot een punt waarbij dagelijkse bewegingen moeilijk worden. Tijdens het gebruik van dit product kunnen zeer zware en pijnlijke krampen optreden, evenals diarree, uitdroging, een droge mond, duizeligheid en misselijkheid.

Als de injecteerbare vorm wordt gebruikt, dan kan dit alleen uit noodzaak zijn. In alle andere gevallen is het raadzaam om de voorkeur te geven aan de orale vorm. Indien toch de injecteerbare vorm genomen wordt, dan zal een kleine hoeveelheid in een ader geïnjecteerd worden, wat een impact zal hebben binnen enkele minuten. Er moet op dat moment onmiddellijk wat kalium genomen worden, en er moet iemand zijn die de gebruiker tijdens de wedstrijd onophoudelijk in de gaten houdt. Het bij de hand houden van een spuit met adrenaline is geen overbodige luxe.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Externe links
Wikipedia.org - Furosemide (Engels)

Merken en producten
Diural, Diurapid,Durafurid, furomex, furanthril, furomin, furon, furonet, furosemide, furosifar, fusid, impugan, lasix, seguril, semid, sigalasur, trofurit, vesix

Referenties
 • [Link niet meer beschikbaar]
 
Back
Naar boven