wel schouderblessures kunnen verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende zijn:
- slechte form op de bench press, of een krachtonevenwicht in het schoudergewricht door teveel benchen en het verwaarlozen van de overhead press
- plotste rukbewegingen (komt ook neer op slechte form meestal)
- inflexibiliteit van een gewricht of spiermechanisme.
- eenzijdige belasting van een gewricht (bv: leg extensions, triceps extensions, etc.)
om verder te gaan op dat laatste puntje, gewrichten hebben altijd meerdere spieraanhechtingen, en als slechts 1 van die aanhechtingen belast wordt (bv: leg extensions voor de knie) zal er na verloop van tijd een krachtonevenwicht optreden binnen dat gewricht of een van de omliggende spierstructuren en dat leidt bijna altijd tot blessures, daarom dat compound movements altijd worden aangeraden, omdat ze de spierstructuren op een natuurlijke manier belasten zonder dat er eenzijdige belasting optreedt. Isolatieoefeningen voor de triceps, quads en schouders zijn het meest gevoelig voor dit process, de biceps, hamstrings, etc. zijn niet zo gevoelig voor eenzijdige belasting omdat de glutes/schouders respectievelijk een deel van de stress openemen, net als de kuiten en de wrist flexors.
Nu zijn die isolatiebewegingen enkel ECHT schadelijk als de basiskracht die je opbouwt met de nodige compoundbewegingen (SQ, DL, MP) ontbreekt, dus je kunt perfect leg extensions doen of tricep extensions zonder al te veel gevaar als je ook zwaar squat en overhead presst.
maar om terug te komen op de schouders, deze zijn een beetje ingewikkelder omdat de structuur ingewikkelder is dan een knie, gezien de functies van een schouder iets uitgebreider zijn, dus daarom zou ik gewoon nooit vertrouwen op delt raises voor kracht of massa, de risico's zijn gewoon de resultaten niet waard. Dat is mijn mening uiteraard en die mag zeker tegen gesproken worden.
laatste tip voor schoudergezondheid: doe zeker shoulderdislocations om je rotatorcuff flexibel en gezond te houden en probeer je flexibiliteit te verbeteren op deze oefening door een alsmaar smallere grip te gebruiken overtijd (flexibiliteit = blessurebestendigheid)
en ook: als je pijnvrij dips kunt doen, doe ze dan, gecontroleerd, niet bouncen in de bottom position en in een hoge rep range blijven, het is de enige compound die al de spieren in de schoudergordel goed stretched en de mogelijkheid geeft om de ROM van de betrokken schoudergordelspieren te vergroten, iets wat de BP en zelfs de MP niet kunnen