Fitness Seller

Lay-out home gym + vloer

Bezoekers in dit topic

killa_bee

Cool Novice
15 jaar lid
Lid geworden
30 sep 2003
Berichten
41
Karma
3
Hallo,

Een home gym werd een noodzaak toen ik vader werd, en door de lockdown werd het nog versneld. Ik ben verhuisd van de garage (geen plaats meer door hondenkennel) naar de zolder, maar door de beperkingen naar deadlift toe ben ik dit jaar begonnen aan het bouwen (letterlijk) van een home gym in de tuin. Is een volledig afgezonderd gebouw, met een gemetste fundering en dubbel gewapende betonplaat van 16cm. Muren in snelbouwsteen van 14cm en gevelsteen van 8, aan 2 kanten ramen in dubbel glas tot tegen de grond en een lichtstraat in het dak om hoogte en licht binnen te krijgen. Alles wordt geïsoleerd met 10cm rotswol in de muren, 18cm glaswol in het dak, en er komt een inbouwhaard in de ruimte, alsook een 15 tal stopcontacten om indien nodig verwarming en airco aan te sluiten.

Door de beperkingen van de wetgeving en de dikte van de muren is de binnenoppervlakte wel relatief klein. buitenafmeting is 3.8*9.2 maar daar blijft maar 27.5m2 netto van over. concreet is de beschikbare ruimte voor de gym 3x6m, het ander stuk wordt gebruikt voor opslag van tuinmateriaal

Ik heb al een power rack en een vast flat bench. Het power rack heeft ook een pulley (die ik nooit gebruik). Ook wat specialty bars, een safety squat bar en een trap bar. Ik sta ervoor open om materiaal te verkopen en ander materiaal te kopen indien het beter is voor m'n ruimte. Ik heb nog geen deadlift plateau.

Ik zou de home gym gebruiken voor kracht training, ik doe vooral squats, dl, bp, row, chins en variaties met de specialty bars om de schouders en rug te ontlasten.

De afmetingen: breedte altijd min 3m zodat ik ruimte heb op m'n bar te laden. De lengte: bankje is 1.5m maar ik moet m'n voeten kunnen zetten en erop geraken, dus reken met 2x3m.
Power rack is 1,6m diep (door die lat pulley). Als ik er echter mijn incline bankje in wil zetten (wat enkel kan aan de 'open' kant aangezien de lat pulley in de weg zit om het IN de kooi te zetten) moet je rekenen op 3m. Dus 3x3m voor power rack + bankje.
Deadlift plateau zal dus maar 1x3m kunnen zijn, incline bankje staat er echter niet altijd, dus zonder incline bankje zou ik een plateau van 2x3m kunnen zetten.

Het plafond is 2m60 hoog, er zit wel een lichtstraat in het midden van 2,5*1,5m zodat ik extra hoogte heb om muscle ups te doen met m'n power rack. Dat power rack zou dus wel ongeveer daar moeten staan (maar kan gedraaid worden 90° indien dat beter zou zijn voor de inrichting)

In bijage foto's van de plannen van de ruimte, de huidige ruwbouw status en het materiaal dat nu op de zolder staat.

Vragen:
- lay-out: ik heb alles achter elkaar gezet zoals je op het plannetje ziet, is dit de meest optimale lay-out?
- materiaal: is dit materiaal ok of raden jullie aan om toch iets anders te kopen zodat ik de ruimte optimaler kan gebruiken,
- vloer: ik moet nog de elektriciteit leggen en daarna komt er chape. Het opslag gedeelte ga ik betegelen, voor de haard ook voor brandveiligheid. Voor de rest dacht ik aan rubbertegels. Ik vraag me af of ik alles zou kunnen betegelen en dan de rubbertegels erop zou leggen, of gewoon chape + rubber tegels?
Ook naar stabiliteit, rubber vind ik prima onder m'n bankje, maar om te squatten moet ik stevig staan, ik zou dus in het power rack zowiezo hout moeten leggen (denk ik?) of een massieve rubberen stalmat?
- plateau: ik zou zelf een plateau maken, eerst dacht ik aan een klassiek DL plateau, alleen 2 problemen:
de trap bar komt voortdurend op het hout in het midden
als het achter m'n rack komt zit ik met een hoogteverschil, dus moet ik dat plateau ook doortrekken onder m'n power rack
IS EEN PLATEAU WEL NODIG? vraag ik me af. Ik ga maar tot een 250kg DL, maar hoef mij geen zorgen te maken om het geluid, het enige waar ik mij zorgen om maak is barsten in mijn chape of mijn ruiten

Ik moet nog vrij veel doen aan de home gym, ramen plaatsen, vloer, elektriciteit, muren bezetten en gevelsteen zetten dus als ik nu iets moet veranderen in de hoogte van de chape of zo, het is het moment.
 

Bijlagen

20210710_122419.jpg 20210710_123432.jpg 20210710_123451.jpg 20210710_122648.jpg 20210710_122357.jpg 20210613_181437.jpg 20210710_122413.jpg 20210710_122407.jpg 20210606_211359.jpg 20210609_155251.jpg
Laatst bewerkt:
2de optie is eigenlijk de ruimte opdelen in 2, zie bijlage. Voordeel is dat ik een plateau kan maken dedicated voor dl, en dat de flow wel ok is. Ik kan ook een spiegel hangen om men techniek bij sq en dl te zien.

Nadeel is dat ik precies minder plaats heb om men gewichten rek te zetten...
 

Bijlagen

20210710_203709.jpg
begint mooie krachtschuur te worden!
Over de layout, ik zou persoonlijk alles vanuit het rack doen en niet nog een losse benchpress erbij.
Toen ik met mijn eigen homegym begon had ik dit ook, omdat ik van de commerciele sportschool gewent was alle oefeningen in een ander apparaat te doen.
Maar juist met een homegym met beperkte vloeroppervlakte wil je zoveel mogelijk functionaliteit in één rack.

Ik zou wel het rack op een plateau zetten, iets zoals in deze video:


2,50 is mooi hoogte!
 

Bijlagen

Naamloos.png
2de optie is eigenlijk de ruimte opdelen in 2, zie bijlage. Voordeel is dat ik een plateau kan maken dedicated voor dl, en dat de flow wel ok is. Ik kan ook een spiegel hangen om men techniek bij sq en dl te zien.

Nadeel is dat ik precies minder plaats heb om men gewichten rek te zetten...
Kan je de bench niet beter weglaten omdat je in je cage ook perfect kan benchen?Dat is weeral ruimte voor bv een legpress ofzo

Gaaf bijgebouw, ben je dat helemaal zelf aan het maken? Ik wil mij over enkele jaren ook eens aan zo een projectje wagen.
 
Bedankt voor de reacties!

Benchen in het rek zou zeker een plaatsbesparing zijn, enige probleem is dat ik dan een nieuwe cage moet kopen. De safeties op mijn aparte bench kan ik veel fijner instellen ivm men huidig rack. Ik zou er dan volgens mij ook nog een vaste bank moeten bij kopen, de banken die incline gaan benchen minder aangenaam (men achterste lijkt er altijd tussen te vallen).

Welke cage zou je dan aanraden? Ben voor de rest super tevreden over men rack, de monkey bar is zalig, de pulley gebruik ik nooit. Als ik zou kunnen verkopen voor een redelijke prijs en een andere cage met kleine opleg zou ik prima vinden
 
Back
Naar boven