MuscleMeat

Lecithine

Bezoekers in dit topic

Ik heb maar effe op google gezocht. Weet , wist het ook niet .


--------------


Lecithinen zijn een groep vetachtige verbindingen met een fosfaatgroep.

Lecithinen komen voor in vrijwel alle dierlijke en plantaardige cellen als onderdeel van de celmembranen. In de celmembraan hebben ze een tweetal functies; als anti-oxidant om het vet in de celmembraan tegen zuurstof te beschermen; maar ze fungeren ook als 'weekmakers' die er voor zorgen dat de celmembraan niet te stijf wordt.

Lecithinen worden in levensmiddelen toegepast als emulgatoren, stoffen die een verbinding vormen tussen vet en water. Normaal zijn die stoffen niet mengbaar, maar emulgatoren maken menging mogelijk. Zeep is ook een voorbeeld van een emulgator. In feite fungeren lecithinen in levensmiddelen als een natuurlijke zeep.

Lecithinen worden dus vooral toegepast in vet-water mengsels, zoals ijs, mayonaise en chocolade. Van nature komen lecithinen veel voor in eieren, dus ze hoeven niet extra aan mayonaise toegevoegd te worden. Ze hebben ook een E-nummer; E-322.

Lecithinen worden gewonnen uit eieren en soja, omdat ze daar in grote hoeveelheden voorkomen. Aangezien ze in alle cellen voorkomen, zitten er lecithinen in de meeste dierlijke en plantaardige materialen, ook melk. Alleen meestal in bijzonder lage concentraties en dus commercieel niet winbaar. Lecithinen worden niet chemisch gemaakt.

Chemisch zijn lecithinen vrij complex; het is eigenlijk altijd een mengsel. Soja lecithine bestaat vooral uit de componenten phosphatidyl-ethanolamine, phosphatidyl-choline een phosphatidyl-inositol, maar enkele andere gefosforyleerde componenten komen ook voor. Ei-lecithine bevat eveneens als hoofdcomponenten de hierboven genoemde stoffen, alleen in een andere verhouding.
 
Dit heb ik van ergogenics:

Lecithine - een legale smartdrug


In de zeventiger jaren ontdekten onderzoekers dat de hersenen van ratten, die allerlei trucs hadden geleerd, meer acetylcholine bevatten dan de hersenen van beesten die niks hadden hoeven doen. Die ontdekking was het startsein van de lecithinehausse. In de hoop intelligenter te worden gingen sporters en smarties lecithine gebruiken. In kwantumhoeveelheden.


Lecithine is een vet-achtige stof waarvan het lichaam acetylcholine maakt. Acetylcholine is een neurotransmitter - een stof, die ervoor zorgt dat je zenuw- en hersencellen prikkels aan elkaar kunnen doorgeven. Van alle neurotransmitters in je lichaam, is 85 procent acetylcholine. Als je lecithine slikt, verhoog je de hoeveelheid acetylcholine in je lichaam.


Lecithine is ook een grondstof voor je 'goede' cholesterol, het HDL. Door veel lecithine te gebruiken kun je de hoeveelheid HDL in je lichaam opkrikken.
Lecithine als stressbuster

Acetylcholine prikkelt het geheugen om meer en beter informatie op te nemen, het verhevigt emoties versterkt de prikkel waarmee je hersenen je spieren aansturen.


Teveel acetylcholine is echter niet gezond. Onderzoekers denken dat een overschot aan acetylcholine de oorzaak was van het Golfoorlogsyndroom. Soldaten die vochten tegen Saddam Hussein kregen blijvende vermoeidheid, depressies, irritaties en geheugenverlies. Ze hadden, denken de onderzoekers, injecties gekregen die de weerstand tegen Saddams biologische wapens moesten verhogen. Die injecties hadden als bijwerking dat ze de aanmaak van een enzym blokkeerden dat acetylcholine afbreekt.


Chronisch hoge acetylcholinespiegels leiden tot depressies. Daarom zijn bestrijdingsmiddelen die de afbraak van acetylcholine remmen, in verband gebracht met depressies. In 1999 was er in Brazilië zelfs sprake van een zelfmoordepidemie onder boeren die veel van dit gif gebruikten.


Eenmalig gebruik van een forse hoeveelheid lecithine werkt echter als een soort pepmiddel. Het maakt je scherp, ook als je het zwaar voor de kiezen krijgt.
Lecithine als anti-kater-middel

,,Katers ontstaan vanwege vochtverlies''. ,,De afbraak van alcohol door je lever onttrekt vocht aan je lichaam. Die uitdrogingsverschijnselen, dat is de kater''. Mooi verteld, maar slechts ten dele waar. Meer dan vijftig percent van de post-alcoholische depressie wordt veroorzaakt door een tekort aan acetylcholine. Alcohol veroorzaakt namelijk een een dramatische daling van het acetylcholine. Daardoor word je dronken.


Een fikse dosering lecithine voor en vlak na een slempartij kan daardoor katers aanzienlijk verminderen.
Lecithine als smartdrug

Acetylcholine vergroot de toevoer van prikkels naar de spieren. Bepaalde insecticides, zoals de organofosfaten, danken daar hun werking aan. Die saboteren het enzym dat acetylcholine afbreekt. Het gevolg is, dat alle spiertjes van insecten gaan samentrekken, net zolang tot het dier dood is.


Dat gebeurt je niet met enkele grammen lecithine. Die zorgen er alleen voor dat je als het ware meer spanning op je spieren hebt staan - en je beter traint.
Lecithine in soorten

Lecithine is in twee vormen te koop: geraffineerd, in capsules, en ruw, in poedervorm of geperst tot korrels. De ruwe vorm is beduidend goedkoper en werkt soms beter. Dat omdat er nog andere stoffen in zitten die de werking versterken. Daarnaast komt de lecithine langzamer vrij. Daardoor kun je je spiegels over langere tijd verhogen.Doel
Dosering
Bijzonderheden

Stressbuster
4 tot 10 gram; eenmalig
Poeder of korrels hebben de voorkeur. Die werken pas optimaal na ongeveer twee uur, maar blijft ook langer actief.

Anti-kater-middel
Voor: 4 tot 10 gram; na: 4 tot 10 gram; 8 uur later: herhalen. Mogelijk additief: 500 gram vitamine C, B-complex met minimaal 100 mg B1.
Poedervorm of korrels hebben de voorkeur. Die blijven langer actief.

Smartdrug
10 tot 20 gram.
Eenmalig, capsules. Een half uur voor het trainen.
 
thanx :thumb:
 
Even een vraagje, heb ik als ectomorf ook iets aan lecithine granulaat?
kan me iemand daar bij helpen?
alvast bedankt?

Ik vraag dit omdat ik heb gelezen dat een meid dit ook gebruikte en volgens mij wou ze geen spiermassa winnen.
 
Back
Naar boven