Insecten als voedsel
Arnold van Huis en Frans Meerman. (Entomologie,WUR)
Wereldwijd worden er ongeveer 1400 verschillende soorten insecten gegeten, niet alleen in de tropen, maar ook in landen als China en Japan. In Europa worden insecten niet meer gegeten, maar de Grieken en Romeinen bijvoorbeeld aten ze nog wel. Een aantal voorbeelden worden gegeven van groepen insecten die in de tropen gegeten worden.
Insecten zijn hoogwaardig voedsel rijk aan eiwitten met een hoge verteerbaarheid. Ze bevatten essentiële aminozuren en vetzuren, ijzer en vitamine A, B2 en D. Naast de goede voedingseigenschappen bezitten insecten een zachte smaak (notensmaak). Ze zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar met rund- en varkensvlees. Toch bestaat er in het Westen een vooroordeel tegen het consumeren van insecten.
In de tropen is gebrek aan micro-nutriënten zoals ijzer, een belangrijke factor in ondervoeding. Ter verbetering van deze situatie wordt de aandacht vaak gericht op de introductie van groenten in het voedingspatroon. In vlees zitten echter veel meer voor de mens opneembare micro-nutriënten als in groenten. Dit geldt ook voor insecten. Omdat insecten een geaccepteerde voedselbron zijn en veel goedkoper kunnen worden geproduceerd dan bijvoorbeeld runderen, verdienen eetbare insecten veel meer aandacht van internationale hulpprogramma's gericht op ondervoeding in ontwikkelingslanden.
Ook voor het Westen bezitten insecten aantrekkelijke eigenschappen zoals een hoge voedingswaarde, een relatief lage milieubelasting en een unieke smaak. De kweek stelt relatief lage eisen aan het voedingssubstraat. Insecten zouden voor Europese consumenten op verschillende manieren tot voedsel kunnen dienen: als insectenproducten in de vorm van snacks en alternatief vlees, of als insecteneiwit toegevoegd aan bewerkt vlees zoals worst en aan kant-en-klaar maaltijden. Deze eiwitten kunnen ofwel afkomstig zijn uit gekweekte insecten ofwel uit fermentoren waarin insectencellen worden gekweekt (Single Insect Cell Proteïn).
Wanneer insecten op grote schaal gegeten worden dan zou dit veel minder belastend zijn voor het milieu en vlees niet langer één van de meest milieu belastende onderdelen van onze voeding zijn.