Maakt niet uit waar het vandaan komt, eiwit is eiwit! Of toch niet?
Als athleet heb je veel eiwit nodig, voornamelijk voor het herstel van spierweefsel, aangezien er microtrauma (kleine scheurtjes in de spier) ontstaat dat wordt “gerepareerd” door eiwitten, door deze "reparatie" van uitgerekt weefsel ontstaat er meer weefsel dan er ontspronkelijk was, en dus spiergroei. Voor bodybuilders/powerlifters is dit dus een essentieel onderdeel van hun voeding, er zal dan ook niemand zijn die ook maar een beetje verstand heeft van voeding die je af zal raden genoeg (1-1,5g/Ibs/d) eiwit tot je te nemen. Overmatig gebruik is echter ook niet gezond, diverse studies hebben aangetoond dat een dieet met zeer hoge waardes (300-350gr+) de nieren beschadigen.
Eiwit?
Eiwit is de bouwstof in je lichaam, het zorgt voor herstel en opbouw van allerlei orgaan- en spierweefsel. Ook bevat het de rol van DNA en bepaalde hormonen. Een eiwit overmaat in je lichaam word nooit opgeslagen, eiwit word als bouwstof gebruikt of als brandstof. Een eiwit is een polymeer van aminozuren, die worden gesynthetiseerd door middel van de genetische code, bestaande uit de stikstofbasen Thymine, Guanine, Cytosine en Adenine. Als eiwitten het lichaam binnendringen worden ze door het verteringsstelsel gesplitst tot afzonderlijke aminozuren, en via het bloed naar organen gevoerd. In de cellen van de organen worden deze aminozuren weer aan elkaar gekoppeld in een volgorde die specifiek is voor eiwitten van de mens, dit noemt men eiwitsynthese.
Opsomming rollen van eiwit:
- Bouwstof van orgaan- en spierweefsel
- Versnellen van chemische reacties (enzymen).
- Regelen van processen in het lichaam (hormonen).
- Transport vervoer van stoffen in het bloed.
Essentieel of niet-essentieel?
In eiwitten van de mens komen 20 verschillende aminozuren voor, 12 niet-essentiele en 8 essentiele. Het verschil tussen essentieel en niet-essentieel is dat de essentiele aminzouren niet in het lichaam geproduceerd kunnen worden, ze moeten dus uit het voedsel gehaald worden. Niet-essentiele aminozuren worden in de lever gevormd uit andere aminozuren, dit gebeurd door een proces genaamd transaminering.
Biologische Waarde.
Iedereen op dit forum heeft wel eens gehoord van Whey-eiwit, dat goed opgenomen zou worden. Maar voor de rest van de voeding maken mensen geen onderscheid in waar ze hun kwaliteits-eiwitten vandaan halen. Zo word er gedacht dat de BW van een ei 100 is, fout. Wat word er bedoeld met BW, Hoe goed het word opgenomen? Gedeeltelijk, met BW bedoelt men in hoeverre het aminozuurprofiel afwijkt met het aminozuurprofiel van de mens, en dus hoe snel het kan opgenomen worden. Immers, een aminozuurprofiel wat niet op die van de mens lijkt zal moeten worden afgebroken en gereconstructueerd. In moedermelk komt de ideale combinatie van aminozuren voor, deze waarde is dus op 100 gezet. Hier volgen de BWs van een aantal voedingsmiddelen:
Moedermelk: 100
Ei: 97
Rundvlees: 82
Kip: 79
Vis: 79
Koemelk: 75
Sojabonen: 73
Rijst: 69
Erwten: 64
Tarwe: 50
Toch zie je vaak dat fabrikanten beweren dat hun eiwitpoeder een biologische waarde van ver boven de 100 heeft, dat kan. Door bepaalde productiemethoden hebben ze het aminozuurprofiel aangepast aan dat van de mens, maar bewerkt met bepaalde stoffen, die ervoor zorgen dat ze niet afgebroken worden tot aminozuren, maar als aminozuurprofiel intact blijven, en dus in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij isolaat soms zelfs tot 90% intact kunnen blijven.
Als athleet heb je veel eiwit nodig, voornamelijk voor het herstel van spierweefsel, aangezien er microtrauma (kleine scheurtjes in de spier) ontstaat dat wordt “gerepareerd” door eiwitten, door deze "reparatie" van uitgerekt weefsel ontstaat er meer weefsel dan er ontspronkelijk was, en dus spiergroei. Voor bodybuilders/powerlifters is dit dus een essentieel onderdeel van hun voeding, er zal dan ook niemand zijn die ook maar een beetje verstand heeft van voeding die je af zal raden genoeg (1-1,5g/Ibs/d) eiwit tot je te nemen. Overmatig gebruik is echter ook niet gezond, diverse studies hebben aangetoond dat een dieet met zeer hoge waardes (300-350gr+) de nieren beschadigen.
Eiwit?
Eiwit is de bouwstof in je lichaam, het zorgt voor herstel en opbouw van allerlei orgaan- en spierweefsel. Ook bevat het de rol van DNA en bepaalde hormonen. Een eiwit overmaat in je lichaam word nooit opgeslagen, eiwit word als bouwstof gebruikt of als brandstof. Een eiwit is een polymeer van aminozuren, die worden gesynthetiseerd door middel van de genetische code, bestaande uit de stikstofbasen Thymine, Guanine, Cytosine en Adenine. Als eiwitten het lichaam binnendringen worden ze door het verteringsstelsel gesplitst tot afzonderlijke aminozuren, en via het bloed naar organen gevoerd. In de cellen van de organen worden deze aminozuren weer aan elkaar gekoppeld in een volgorde die specifiek is voor eiwitten van de mens, dit noemt men eiwitsynthese.
Opsomming rollen van eiwit:
- Bouwstof van orgaan- en spierweefsel
- Versnellen van chemische reacties (enzymen).
- Regelen van processen in het lichaam (hormonen).
- Transport vervoer van stoffen in het bloed.
Essentieel of niet-essentieel?
In eiwitten van de mens komen 20 verschillende aminozuren voor, 12 niet-essentiele en 8 essentiele. Het verschil tussen essentieel en niet-essentieel is dat de essentiele aminzouren niet in het lichaam geproduceerd kunnen worden, ze moeten dus uit het voedsel gehaald worden. Niet-essentiele aminozuren worden in de lever gevormd uit andere aminozuren, dit gebeurd door een proces genaamd transaminering.
Biologische Waarde.
Iedereen op dit forum heeft wel eens gehoord van Whey-eiwit, dat goed opgenomen zou worden. Maar voor de rest van de voeding maken mensen geen onderscheid in waar ze hun kwaliteits-eiwitten vandaan halen. Zo word er gedacht dat de BW van een ei 100 is, fout. Wat word er bedoeld met BW, Hoe goed het word opgenomen? Gedeeltelijk, met BW bedoelt men in hoeverre het aminozuurprofiel afwijkt met het aminozuurprofiel van de mens, en dus hoe snel het kan opgenomen worden. Immers, een aminozuurprofiel wat niet op die van de mens lijkt zal moeten worden afgebroken en gereconstructueerd. In moedermelk komt de ideale combinatie van aminozuren voor, deze waarde is dus op 100 gezet. Hier volgen de BWs van een aantal voedingsmiddelen:
Moedermelk: 100
Ei: 97
Rundvlees: 82
Kip: 79
Vis: 79
Koemelk: 75
Sojabonen: 73
Rijst: 69
Erwten: 64
Tarwe: 50
Toch zie je vaak dat fabrikanten beweren dat hun eiwitpoeder een biologische waarde van ver boven de 100 heeft, dat kan. Door bepaalde productiemethoden hebben ze het aminozuurprofiel aangepast aan dat van de mens, maar bewerkt met bepaalde stoffen, die ervoor zorgen dat ze niet afgebroken worden tot aminozuren, maar als aminozuurprofiel intact blijven, en dus in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij isolaat soms zelfs tot 90% intact kunnen blijven.
Laatst bewerkt: