Fitness Seller

Masteron

Bezoekers in dit topic

Masteron.png


Drostanolon propionaat

IUPAC naam

(2R,5S,8R,9S,10S,13S,14S,17S)-17-hydroxy-2,10,13-trimethyl-1,2,4,5,6,7,8,9, 11,12,14,15,16,17-tetradecahydrocyclopenta[a]phenanthren-3-one

Ook bekend als

Masteron, drostanolone

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

360.5356 g/mol

Biol. beschikbaarheid:

0-2% (oraal)
100% (Intramusculair)

Halveringstijd:

2-3 dagen

Gebruik:

Toediening:

Intramusculair

Effectieve dosis:

100 mg / 2-3 dagen

Verkrijgbare dosissen:

50-100 mg / ml in 1, 2 of 10 ml vials

Straatprijs:

60 € per 10ml vial van 100 mg / ml

Masteron is een (inmiddels stopgezet) Europees injecteerbaar preparaat dat de steroïde drostanolon propionaat bevat. Drostanolon is een afgeleide van dihydrotestosteron, meer specifiek 2alpha-methyldihydrotestosteron. Als gevolg daarvan is de structuur van deze steroïde, dat van een matig anabool maar potent androgeen dat niet naar oestrogeen kan aromatiseren. Het werd vroeger met succes gebruikt als behandeling voor borstkanker maar vanwege het hoge risico op vermannelijking worden er nu veiligere medicijnen voorgeschreven.


Medisch gebruik
Drostanolon werd vroeger voorgeschreven bij de behandeling van bepaalde vormen van borstkanker.

Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Masteron is een steroïde. Veel competitieve gebruikers vinden het nog steeds een uitstekend middel om gedurende een dieet of wedstrijdvoorbereiding te gebruiken. Geen enkele andere steroïde zou in dergelijke situatie efficiënter werken. Drostanolone is structureel een 2-gemethyleerde vorm van het hormoon dyhidrotestosteron (DHT), wat gevormd wordt wanneer testosteron interageert met het 5-alfa-reductase enzym. DHT wordt door velen gevreesd vanwege de angst voor androgene bijwerkingen zoals een toename van acne en lichaamshaar, verlies van hoofdhaar en prostaathypertrofie. 5-alfa-reductie beïnvloedt of versnelt deze processen vaak omdat DHT 3 tot 4 keer beter bindt aan de androgeenreceptor dan testosteron. Dat betekent dat wat betreft androgenen er geen enkele steroïde zo krachtig is als DHT.

Voor iedereen die op zoek is naar een middel om lichaamsvet en waterretentie te verminderen is een dergelijke product letterlijk een droom. Drostanolon, wat 5-alfa gereduceerd is, kan geen oestrogeen vormen door interactie met het aromatase enzym, maar vertoont er toch een zeer hoge affiniteit voor. Omdat het zoveel aromatase enzymen verbruikt, maar als gevolg van de eigen structuur er geen echte veranderingen door ondervindt, vermindert het ook de hoeveelheid oestrogeen die gevormd wordt vanuit andere steroïden omdat er minder aromatase-enzymen overblijven die door deze steroïden gebruikt kunnen worden (1). Dit maakt stacks met aromatiserende stoffen zoals boldenon veel draaglijker aangezien zelfs de lichte aromatisering van dergelijke stoffen geëlimineerd wordt. Dus voor bodybuilders omvat het gebruik van drostanolon niet alleen het beperken van bestaande oestrogenen, maar ook het voorkomen van mogelijke oestrogeenvorming uit andere steroïden die op hetzelfde moment gebruikt worden om een grotere anabole of anti-catabole activiteit te bekomen. Het stacken van andere steroïden is nodig omdat drostanolon alleen niet volstaat om de spiermassa tijdens een zware cut optimaal te behouden.

De vermindering van de oestrogene capaciteit maakt drostanolon natuurlijk erg ongeschikt voor gebruik als massa-bouwer. Gebruikers melden een vrij beperkte winst van spiermassa. Gebruikers die spiermassa wensen te winnen zullen zelden of nooit kiezen voor een DHT-middel. Maar de extreem androgene kwaliteiten maken het de perfecte stof voor het behouden van kracht en massa bij het verliezen van lichaamsvet. De afwezigheid van oestrogeen voorkomt dat het middel water- of zoutretentie kan verhogen, en er is bewijs dat het androgene component mogelijk het vetverliesproces bevorderd (2). De exacte mechanimen waarbij een stijging van de androgenen het vetverlies stimuleert is niet bekend, maar er is getheoretiseerd dat het te wijten kan zijn aan catecholamine-geïnduceerde (adrenaline, noradrenaline en dopamine) lipolyse, veroorzaakt door het androgeen dat het aantal beta-adrenergische receptoren verhoogt (de primaire triggers voor vetmobilisatie) op het membraanoppervlak van vetcellen. Anderen menen dat het opgemerkte verlies van lichaamsvet vooral het gevolg is van een lichte toename van vetvrije spiermassa en een natuurlijke stagnatie van het lichaamsvet, automatisch resulterend in een verlies van lichaamsvet in procenten.

Dit zou ook het gebruik bij powerlifters en gewichtheffers zeer interessant maken, aangezien ze competeren in gewichtsklassen. Drostanolon kan een toename van spierkracht tot stand brengen terwijl lichaamsvet onder controle blijft of zelfs vermindert. Dit maakt een betere prestatie mogelijk zonder het risico te lopen in een hogere en moeilijkere klasse te eindigen.

260px-Masteron.jpg


Masteron van International Pharmaceuticals

Een mogelijke toepassing voor drostanolon tijdens het bulken (off-season), wanneer het gaat om winnen van spiermassa, kan de affiniteit zijn van DHT voor de bindingseiwitten van geslachtshormonen: geslachtshormoon bindende globuline (SHBG) en albumine. Normaal gezien kan een grote hoeveelheid testosteron door het lichaam niet worden gebruikt voor anabole functies want het zal grotendeels gebonden zijn aan deze plasma-eiwitten. Wanneer testosteron samen met een DHT-middel wordt toegediend, zal de DHT het grootste deel van deze eiwitten wegnemen en laat zo toe dat testosteron zijn anabole effecten kan uitoefenen, waardoor de mogelijke winst toeneemt, vooral bij lagere doseringen. Alleen zal vanwege de beperkte beschikbaarheid en de hoge prijs van drostanolon, in dit soort situatie eerder gekozen worden voor mesterolon (1-methyl-DHT). Het is goedkoper en net zo effectief voor dit doel (maar merkbaar zwakker in andere opzichten, aangezien DHT gemakkelijk gedeactiveerd wordt in spierweefsel door het 3-alfa-hydroxysteroid dehydrogenase-enzym).

De bijwerkingen van DHT-middelen zijn gekend maar worden soms over- of onderschat. Zo is er bijna altijd een toename van acne, maar dit is eigenlijk bij elke andere steroïde een probleem. Haaruitval is voor veel mensen een ernstigere bezorgdheid, maar hangt ook voor een groot deel af van genetische aanleg. Als er in de familie aan moeders kant frequent kaalheid aanwezig is, dan is de kans groter dat een mannelijk gebruiker er gevoeliger voor is. Alopecia androgenetica wordt namelijk doorgegeven via het X-chromosoom en dus op matri-lineaire wijze. Alopecia androgenetica komt voor bij 30% van de mannelijke bevolking. Als gebruikers dus vrezen voor haarverlies moet men eenvoudigweg geen krachtige DHT-middelen gebruiken.

DHT-middelen kunnen ook benigne prostaat hypertrofie (vergrote prostaat) en de daaraan gerelateerde aandoeningen zoals prostaatkanker in de hand werken. Uit recente gegevens blijkt dat ook oestrogeen een mediator is in de ontwikkeling van deze aandoening, waaruit men kan concluderen dat het risico bij een puur androgene stof, indien genomen zonder een sterk aromatiserende stof, aanzienlijk minder groot is dan bij DHT gevormd uit testosteron. Dit toont misschien wel aan dat de bijwerkingen van een DHT-middel wel eens worden overdreven. Het betekend echter niet ze niet bestaan. Personen die gevoelig zijn voor haaruitval en problemen met de prostaat moeten voorzichtig blijven. Verder moet er ook een onderscheid gemaakt worden tussen DHT-middelen die geïnjecteerd worden en DHT die gevormd wordt in het lichaam. In het eerste geval zal DHT gelijkmatig verspreid worden doorheen het hele lichaam, terwijl in het laatste geval er uitsluitend DHT gevormd wordt in androgeen-specifieke weefsels zoals de (hoofd)huid en de prostaat.

Misschien wel het meest gunstige effect van drostanolon is dat het de spierhardheid en dichtheid kan verhogen bij de atleet, wat hem een meer complete en afgewerkte look geeft op het podium. Veel pure androgenen hebben dit effect. Maar dit vereist in de eerste plaats een reeds laag niveau van lichaamsvet om het effect te zien. Veel gebruikers die hiervan hadden gehoord hebben geëxperimenteerd met drostanolon en waren erg teleurgesteld omdat ze te vet waren toen ze eraan begonnen.

Drostanolone is meestal een propionaat, wat een kortwerkende ester is. Dat betekent dat regelmatige injecties (elke 24 tot 48 uur) nodig zijn om een optimaal effect te bekomen. Dit kan heel pijnlijk zijn en abcessen veroorzaken als gevolg van de vele injecties op dezelfde plaats. Maar de korte werking heeft ook voordelen voor de dopinggebruiker: drostanolon propionaat kan zo tot twee weken of minder vóór de drugstest worden gebruikt. Niet dat deze tests het altijd kunnen opsporen indien de stof nog aanwezig is in het bloed, want hoewel chromatografische tests DHT-middelen sinds 1997 kunnen detecteren, worden ze eerder zelden toegepast in de meeste sporten. Het is goed mogelijk dat vele atleten om die reden bij eerdere wedstrijden kozen voor drostanolon in plaats van stanozolol.

Een groot nadeel is dat het middel niet meer zo ruim beschikbaar is. Er zijn ook nepproducten op de markt gevonden. Ondergrondse laboratoria produceren het nog steeds, maar zeker niet in dezelfde mate als de meer populaire producten.

Bijwerkingen
  • Benigne prostaathypertrofie of BPH (vergroting van de prostaat)

  • Acne en vette huid

  • Erectiestoornissen (tijdelijk)

  • Vergrote kans op hartaandoeningen

  • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (Pregnyl)

  • Toename van het lichaamshaar

  • Alopecia androgenetica (haaruitval)

  • Vermannelijking (bij vrouwen)
Stacken en gebruik
Drostanolon vereist geen gebruik van aanvullende geneesmiddelen. Mensen met een neiging tot hypertensie moeten de nodige voorzorgen in acht nemen. Drostanolon aromatiseerd niet waardoor het gebruik van anti-oestrogenen zowel tijdens een kuur om neveneffecten te bestrijden, als na de kuur om het natuurlijke testosteron te doen herstellen, irrelevant is. Er is dus geen behoefte aan andere middelen en omdat hat een veresterde injecteerbare stof is, is er ook geen aanzienlijk gevaar voor de lever.

Voor optimale resultaten injecteert de gebruiker 50 tot 100 mg per dag tot om de dag, afhankelijk van zijn niveau. De meeste beginners zullen zeer goede resultaten bekomen met ofwel 50 mg om de andere dag of anders 100 mg elke 3 dagen. Meestal zal het gebruikt worden in combinatie met andere middelen, vermits DHT heel gemakkelijk gedeactiveerd wordt in het lichaam (hoewel de de 2-methyl-groep van drostanolon het enigszins beschermt tegen deactivering door de stabilisatie van de 3-keto-groep).

Drostanolon kan het best gestacked worden met een steroïde als boldenon aan 300 mg per week. De boldenon verhoogt de vasculariteit en de drostanolon voegt spierdichtheid toe, terwijl de stack als geheel de spiermassa kan behouden. Hoewel het zelden voor komt dat iemand kiest voor een stack van twee stoffen met grotendeels dezelfde werking, is er wel iets te zeggen voor een stack van drostanolon met stanozolol (Winstrol / stromba). De drostanolon blijft niet zeer actief op de AR, wordt vaak gebonden door SHBG, albumine, aromatase of 3bHSD, maar voegt duidelijke hardheid toe en stimuleert in zekere mate de spierkracht. Het toevoegen van Winstrol, wat een hogere activiteit heeft aan de androgeenreceptor en ook wat affiniteit heeft voor de progesteronreceptor kan een vrij synergetische stack vormen. Ook zou het zinvol kunnen zijn om er nandrolon (Deca-Durabolin) aan toe te voegen aan 200-300 mg per week.

Men gebruikt bijna nooit drostanolon bij het winnen van spiermassa, tenzij om het enzym aromatase, dat oestrogeen vormt, te blokkeren. Een betere optie hiervoor is Proviron, een analoog DHT-middel, dat eigenlijk alleen voor dit doel wordt gebruikt. Drostanolon is daarvoor te duur en te moeilijk te vinden om het gebruik in die zin te verantwoorden.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Syntex

Masteril (GB, BG)

50 mg/ml in 2 ml vials (100mg)

Metormon (o.c.) (ES)

50 mg/ml in 2 ml vials (100mg)

Sarva-Syntex / Cilag

Masteron (B,PT)

50 mg/ml in 2 ml vials (100mg)

Grünenthal

Masterid (o.c.) (G)

50 mg/ml in 2 ml vials (100mg)

Shionogi

Mastisol (Japan)

5% injection sol.

Cassenne

Permastril (o.c.) (FR)

50 mg/ml in 2 ml vials (100mg)

Unknown company

Drolban (o.c.)

50 mg/ml in 1 ml vial
Referenties
  • 1. Hillier SG, van den Boogaard AM, Reichert LE Jr, van Hall EV.,Alterations in granulosa cell aromatase activity accompanying preovulatory follicular development in the rat ovary with evidence that 5alpha-reduced C19 steroids inhibit the aromatase reaction in vitro. J Endocrinol 1980 Mar;84(3):409-19
  • 2. Longcope C, Baker R, Johnston CC Jr., Androgen and estrogen metabolism: relationship to obesity. Metabolism 1986 Mar;35(3):235-7
 
Back
Naar boven