MuscleMeat

Sticky Meedoen aan Fitness of Amateur Competitie - Wat komt daar bij kijken? (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Neonak

Fronti nulla fides
Elite Member
15 jaar lid
Lid geworden
21 jun 2008
Berichten
1.802
Waardering
44
Lengte
1m87
Massa
100kg
Je bent al jaren aan het trainen. Je voeding is tot in de puntjes geregeld, elke training ga je maximaal en elke avond lig je om 10 uur in bed. De volgende dag begint het hele verhaal weer opnieuw. Je hele leven is er op ingericht.

Maar het resultaat is dan ook zeker te zien. Je krijgt complimenten van al je vrienden en andere jongens die je ontmoet. Je krijgt absoluut geen complimenten van meisjes, die vinden je alleen maar te groot. Je weet dus dat je op de goede weg zit.

Maar nu wil je al dat harde werk wel eens aan de wereld laten zien door mee te doen aan een bodybuilding wedstrijd. Hieronder vind je stapsgewijze informatie van alle wat er bij komt kijken voordat je een podium op kunt stappen. Wil je graag meer weten, lees dan verder..

Voorbereiding
Voordat je het podium opstapt wil je natuurlijk weten wat je zoal te wachten staat en wat je moet doen om in aanmerking te komen. Eerst ga je eens bij jezelf te rade om te kijken of je er echt klaar voor bent. Train je al een paar jaar, heb je flink wat spiermassa opgebouwd, kan je de discipline opbrengen om te cutten voor een bepaalde datum? Bij een wedstrijd komt enorm veel kijken qua het perfectioneren van je voeding, training en supplementen (bijvoorbeeld om vocht kwijt te raken). Denk niet dat dit makkelijk is.

Als je denkt dat je dit aankunt is het vervolgens tijd om te kijken naar de soort wedstrijd die je zou willen draaien en daar alles op af te stemmen. De meeste wedstrijden zijn via gewicht of lengte klassen ingedeeld (daarover later meer), dus je zult moeten beslissen op welk gewicht en met welk vetpercentage je op de wedstrijd wilt verschijnen. Van daaruit ga je vervolgens doelen stellen. Voor wedstrijden die een open inschrijving hebben mag je in principe met elk gewicht en vetpercentage verschijnen. Maar wil je de sport serieus beoefenen en een kans maken op een podiumplaats dan is een vetpercentage van 3 tot 6 procent toch zeker te adviseren.

Kijk voor meer informatie over wedstrijdvoorbereiding in de volgende andere topics hier op het forum: Lijst van vochtafdrijvend voedsel, Diuretica voor de naturel, Het grote deel je wedstrijdvoorbereiding tips topic, Wedstrijd tip voor een papierdunne huid, of stel een vraag in de [Link niet meer beschikbaar] sectie van dit forum.

Anabolen
Vervolgens moet je ook nog rekening houden met AAS gebruik. Er zijn bonden die wedstrijden houden met alleen naturel bodybuilders, er zijn ook bonden die naturel en gebruikers toelaten. Houdt hier dus rekening mee. Mocht je vragen over AAS hebben dan kan je deze stellen in de Anabolen sectie van dit forum.

Presentatie
Naast het in topconditie brengen van je fysiek moet er ook gedacht worden aan je presentatie tijdens de wedstrijd. Hierbij moet je vooral denken aan de slip die je op het podium draagt om in te poseren en het insmeren met olie of bruiningsmiddel. Deze slip dient vooral om het publiek geen plaatsvervangende schaamte te bezorgen. Het insmeren met bruiningsmiddel heeft ten doel je spier definities zo zichtbaar mogelijk te maken. Ook levert het betere foto’s op voor de fotografen. Vergeet dit dus vooral niet.

Wil je meer weten over bruiningsmiddelen, lees dan het topic Verschillende soorten tanning onder de loep!. Op internet zijn deze creme’s onder andere aan te schaffen op: www.xxlnutrition.nl en www.muscletotaal.nl. Poseerslips vind je op [Link niet meer beschikbaar], www.bodyandfashion.nl en www.muscletotaal.nl. Badpakken vind je op www.deliwear.com. Voor overige adressen (winkels) en vragen kijk in de [Link niet meer beschikbaar] sectie van dit forum.

Poseren
Tijdens de wedstrijd wordt je geacht te poseren voor het publiek. Hier zijn enkele vaste poses voor aangesteld waardoor alle verschillende spiergroepen aan bod komen voor de jury. Voor jou als deelnemer is het dus zaak om hierin uit te blinken.

Meestal wordt dit poseren verspreid over 3 rondes. Deze zijn als volgt opgedeeld:
• Quarter turns. Dit zijn enkele poses in half ontspannen toestand waarbij de jury kijkt naar de symmetrische opbouw van het lichaam. Zorg altijd voor een goed postuur, ontspan dus nooit volledig.
• Verplichte poses. Bij dit onderdeel voert de deelnemer enkele verplichte poses uit. De jury let hierbij op spieropbouw, spierseparatie, spierdefinitie, spierkwaliteit en natuurlijk spiervolume.
• Vrij poseren. Deze ronde kan er vrij geposeerd worden door de deelnemer op muziek. Hierbij probeert men de jury te overtuigen en de nadruk te leggen op jouw sterke punten.​
Eventueel kan er nog een vierde ronde aan vast geplakt worden, waarbij alle overgebleven deelnemers opgeroepen worden om te poseren op het podium. Dit in het geval de jury nog geen definitieve beslissing heeft kunnen nemen.

Voor het correct uitvoeren van de poses ontvang je ook punten van de jury. Dit betekent dus oefenen, oefenen, oefenen. De jury kijkt hierbij naar het correct uitvoeren, de vloeiende overgang en binnen de tijd blijven. Ook kan je door goed te poseren jou sterke punten benadrukken en de slechtere kanten minder op laten vallen.

Poseren kan je leren. Voor het verplichte poses onderdeel moet je sowieso de volgende poses kunnen maken:
• Front Double Biceps
• Front Latspread
• Side Chest
• Back Double Biceps
• Back Latspread
• Free Triceps pose
• Abs & Legs
• Most Muscular​
Bij de Quarter Turns moet je enkele poses maken waarbij je voornamelijk half gedraaid, in redelijk ontspannen toestand, naar de jury kijkt. Zorg dat je al deze poses kunt dromen en scoor die extra punten bij de jury.

Op internet zijn veel voorbeelden te vinden voor het uitvoeren van deze oefeningen. Enkele goede handleidingen zijn: Bodybuilding Competition Posing (door Brian Cannone), Pointers to posing of Mandatory bodybuilding poses (YouTube). Even zoeken op Google of YouTube levert nog meer uitgebreide handleidingen op.

Beter dan afkijken van internet is het om een begeleider of ervaren bodybuilder om hulp te vragen bij het aanleren van deze poses. Het lijkt een stuk makkelijker dan het is en zij kunnen je bijstaan met professionele hulp en persoonlijke ervaring.

Het volgende kopje zal deze begeleiding verder behandelen.

Wedstrijdbegeleiding
Niemand beklimt de Mount Everest alleen. Zoals je ondertussen zult begrijpen is bodybuilding en meedoen aan wedstrijden niets voor watjes. Er komt ongelofelijk veel bij kijken, zeker als je alles perfect op elkaar wilt afstemmen. Om dit allemaal te doen, en jezelf een hoop stress te besparen, is het aan te bevelen om hulp in te roepen.

Natuurlijk zorg je eerst dat de mensen in je omgeving op de hoogte zijn van wat je wilt gaan doen en dat ze je hierbij ondersteunen. Zonder de aanmoedigende woorden van je moeder kom je nergens in het leven. Ook helpt het heel veel om een trainingsmaatje te hebben die jou door de moeilijke momenten heen sleept en je zegt toch te gaan trainen als je geen zin hebt. Deze dingen zijn essentieel.

Een trainer of coach daarentegen kan je verder helpen. Dit zijn mensen die al jarenlang meedraaien in de bodybuilding wereld en vaak ook zelf meegedaan hebben aan wedstrijden, zij weten dus waar ze over praten. Ze kunnen je helpen met het opstellen van een dieet om naar de wedstrijd toe te werken. Ze weten uit ervaring hoeveel massa jij ongeveer moet hebben voor het podium, of je vetpercentage laag genoeg is en of je er mentaal klaar voor bent. Zaken die je anders dus allemaal zelf zou moeten uitzoeken. Tevens kennen ze vaak veel mensen binnen ‘het wereldje’ waardoor jij je contacten ook kan uitbreiden voor je verdere carrière. Een begeleider is zijn geld dus meestal meer dan waard.

Uiteraard is het ook mogelijk om aan wedstrijden mee te doen zonder de hulp van een begeleider. Misschien is het je eerste keer en wil je eerst kijken of het allemaal wel iets voor je is. Mocht je dit willen, zorg dan dat je veel informatie opzoekt over wedstrijdvoorbereiding. Neem ruim de tijd om alles zelf in te plannen. Zorg dat je de juiste contacten legt, eventueel met mensen die ook hun eigen voorbereidingen doen, en stel eventuele vragen hier op het forum.

Een lijst met begeleiders in jouw buurt vind je hier: Lijst met wedstrijdbegeleiders voor bodybuilding, fitness en figure, IFBB Trainers & Coaches en (lijst van dave). Mocht je zonder begeleiding mee willen doen aan een wedstrijd kijk dan eens in het topic Mee doen aan wedstrijden zonder begeleiding?.

Wedstrijden
Voordat je daadwerkelijk aan een wedstrijd wil gaan meedoen is het ten strengste te adviseren om eerst eens te gaan kijken bij een van de wedstrijden. Met behulp van deze sticky heb je al een hoop achtergrondinformatie, maar dat is natuurlijk nog wat anders dan je eigen ervaring. Ga eens rondkijken op een wedstrijd. Praat met zoveel mogelijk aanwezige mensen, stel je vragen aan hun. Misschien zijn er wel mensen die je graag verder willen helpen of ondersteunen. Ook weet je op die manier beter wat je van je verwacht wordt mocht je eenmaal op het podium staan.

Kijk voor een overzicht van de komende wedstrijden in het topic Wedstrijdagenda 2008/2009 of op Giant's wedstrijdagenda.

Wedstrijd kiezen
In Nederland en België zijn er verschillende bonden te vinden die bodybuilding wedstrijden organiseren. Voor Nederland zijn dit voornamelijk NBBF en YBF/ NAC/WABBA. Voor België gaat het om de NABBA en NCOBB. Niet elke bond is ‘open’, dat wil zeggen dat je wedstrijden mag doen bij verschillende bonden tegelijk. Hieronder dus een overzicht van de bonden en hun normen en voorwaarden.

NBBF – Nederlandse BodyBuilding en Fitness Bond. Dit is veruit de grootste bond die er in Nederland te vinden is en onderdeel van de IFBB, de grootste internationale bodybuilding bond. Voor Belgie is er de bond IFBB Belgium, die ook onderdeel is van de IFBB.

Deze bonden organiseren jaarlijks wedstrijden onderverdeeld in 3 klassen, A, B en C. Men begint bij klasse C, door goede prestaties en ervaring kan men klasse hogerop komen. Wanneer men in klasse A zit is het mogelijk om over te gaan op internationaal niveau.

Er zijn verschillende categorieën binnen deze bond waarmee gewerkt wordt:

Heren:
• Heren junioren
• Heren lichtgewicht (-70kg)
• Heren middengewicht (-80kg)
• Heren halfzwaargewicht (-90kg)
• Heren zwaargewicht (+90kg)
• Heren classic bodybuilding
• Heren fitness​
Dames:
• Dames bodybuilding (niet gelinkt aan gewichtsklassen)
• Dames fitness
• Dames bodyfitness
• Dames figure​
Overig: Rolstoelklasse

Mocht je je willen inschrijven bij deze bond of meer informatie willen kijk dan eens op www.nbbf.nl of stuur een e-mail naar info@nbbf.nl. Voor de Belgische bond, kijk op www.ifbbbelgium.be of e-mail info@ifbbbelgium.be. Daar vind je ook de reglementen en uitleg over het inschrijven (dit kan tot 2 weken voor aanvang van de wedstrijd).

YBF/NAC/WABBA – Your Body Federation, National Athletic Committee, World Amateur Body Building Association. Deze afzonderlijke bonden werken in Nederland en Belgie veel samen bij het organiseren van ‘open’ wedstrijden, waarbij leden van alle bonden welkom zijn (meer informatie over deze samenwerking vind je in het topic Samenwerking YBF/NAC/WABBA).

Naast dat de wedstrijden van deze bonden ‘open’ zijn, is het grote verschil met de NBBF dat de atleten ingedeeld wordt op fysiek en niet op de combinatie lengte/ gewicht.

De categorieën zijn als volgt:

Heren:
• Masters
• Mr. Fitness
• Heren Body
• Heren Body Athletic
• Heren SuperBody 1
• Heren SuperBody 2
• Heren Body Extreme
• Heren Body Int.​
Dames:
• Miss Fitness Aerobic
• Miss Fitness
• Miss Performance
• Miss Athletic
• Miss Super Body
• Miss Body Xtreme
• Miss Internationaal​
Mocht je je willen inschrijven bij deze bonden of meer informatie willen kijk dan voor de YBF eens op www.yourbodyfederation.net of stuur een e-mail naar ybf@planet.nl. Voor NAC kijk je op www.kneetsgym.nl of stuur een e-mail naar info@kneetsgym.nl. Voor de WABBA kijk je op [Link niet meer beschikbaar] of stuur een e-mail naar info@bfbf.be.

NABBA – National Amateur Body Building Association. Deze bond organiseert bodybuilding en powerlifting wedstrijden in België. Er wordt per jaar één officiële wedstrijd georganiseerd, die toegankelijk is voor mensen van Belgische nationaliteit. Buitenlandse atleten kunnen deelnemen als zij aantonen in Belgie te wonen of anders meedoen aan de “Open Contest”.

De categorieën bij deze bond zijn als volgt:

Heren:
• Juniors -75kg, Juniors +75kg
• Seniors -65 kg, Seniors -70 kg, Seniors -75 kg, Seniors -80 kg, Seniors -85 kg, Seniors -90 kg, Seniors +90 kg
• Masters
• Mr. Fitness​
Dames:
• Juniors
• Miss Physique -52 kg en +52 kg
• Ms. Figures​
Mocht je je willen inschrijven bij deze bond of meer informatie willen kijk dan op www.nabba.be of stuur een e-mail naar info@nabba.be.

NCOBB – Naturel Contest Organisation Bodybuilding Belgium. Deze bond is opgericht voor bodybuilders die naturel willen blijven maar toch wedstrijden willen draaien en organiseert haar wedstrijden vooral in België. Voor elke wedstrijd worden alle deelnemers dus gecontroleerd op dopinggebruik en betalen daar ook een bijdrage voor. Tevens moeten deelnemers minstens een jaar ingeschreven staan of 2 maanden voor beginners.

De categorieën zijn als volgt bij deze bond:

Heren:
• Juniors (onder de 21)
• Seniors -65, -70, -75, -80, -85, +85 kg
• Masters 1 -75, +75 kg
• Masters 2 -75, +75 kg
• Masters 3
• Mixed-pairs of koppels (man en vrouw)
• Inters of Internationalen​
Dames:
• Physical woman of dames body building -52, +52 kg
• Miss Body Forme
• Mixed-pairs of koppels (man en vrouw)
• Inters of Internationalen​
Mocht je je willen inschrijven bij deze bond of meer informatie willen kijk dan op www.ncobb.com of stuur een e-mail naar info@ncobb.com.

Inschrijvingsprocedure
Afhankelijk van de bonden wordt je ingedeeld op een bepaalde klasse voor deelname (ABC, gewicht of lengte, fysiek). Daarom is het van belang je vooraf in te laten schrijven en door de bond te laten bepalen in welke klasse je meedoet. Hiervoor dien je bij de juiste persoon je wedstrijdaanvraag in, te vinden op de website van de bond. Afhankelijk van de bond wordt vervolgens gekeken in welke klasse je komt en of je mee kunt doen. Hier ontvang je vervolgens bevestiging van. Kijk voor meer informatie op de verschillende hierboven genoemde websites.

Plezier
Met deze informatie moet je een end op de goede weg zijn. Deze sport gaat natuurlijk vooral om het beste uit jezelf halen in alle mogelijke manieren. Door mee te doen aan wedstrijden toon je dit aan de wereld en ben je een voorbeeld voor anderen. En natuurlijk voor het plezier en de omgang!

Mocht je nog vragen hebben dan kan je deze hier op het forum stellen. We wensen jou veel plezier op het podium!
 
Ik heb enkele kleine wijzigingen gemaakt in het artikel. Ook heb ik enkele mensen met ervaring gevraagd nog met opmerkingen te komen. Er zal de komende tijd dus nog dingen veranderen aan de sticky, ik zal het blijven onderhouden.

Heb je zelf een uitgebreid artikel of belangrijke informatie die bij deze sticky hoort dan kan je dat natuurlijk in dit topic posten. Zo heeft iedereen er voordeel van.

Mocht je opmerkingen hebben over de sticky zelf, daar graag wijzigingen in zien of denk je dat er iets aan toegevoegd kan worden stuur mij dit dan persoonlijk via een PM. Ik zorg dan dat het aangepast wordt in de sticky en dit topic kan dan overzichtelijk blijven.

Dankjewel.
 
Het laatste stukje van het kopje poseren.
citeer: Bij de Quarter Turns moet je enkele poses maken waarbij je voornamelijk half gedraaid, in redelijk ontspannen toestand, naar de jury kijkt.

Moet je dan niet gewoon vooruitkijken? dus je hoofd in rechte stand ongeacht hoe je staat.
 
Het laatste stukje van het kopje poseren.
citeer: Bij de Quarter Turns moet je enkele poses maken waarbij je voornamelijk half gedraaid, in redelijk ontspannen toestand, naar de jury kijkt.

Moet je dan niet gewoon vooruitkijken? dus je hoofd in rechte stand ongeacht hoe je staat.

Dit stond in het artikel waar ik ook naar verwijs:

Quarter Turns

1. Semi-relaxed front pose
The contestant stands symmetrically, facing the judges, with both feet flat on the floor and weight distributed evenly. The arms should hang naturally at the sides.
Meer informatie vind je hier: http://www.fitnessatlantic.com/article10.htm
 
*topic sticky gemaakt*

Ziet er netjes uit! Laten we inderdaad allemaal ons steentje bijdragen en waar nodig suggesties doen om deze sticky te blijven verbeteren :)
 
Goedemorgen

Weet ook iemand wanneer er weer een open c klasse wedstrijd is , of zo iets wat er op lijkt.

groetjes
 
Goede post.

Nog even een aanvulling:

Het is NBBF ipv NFBB ;)
deze bond heeft vanaf dit seizoen 2 nieuwe klassen:

een rolstoelklasse en bij de dames een figure klasse.

@Petje
Bij de NBBF zijn er dit jaar de volgende C-wedstrijden

JBC - 29 maart a.s.
WBC - 27 september a.s. (deze wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd)
 
Goede post.

Nog even een aanvulling:

Het is NBBF ipv NFBB ;)
deze bond heeft vanaf dit seizoen 2 nieuwe klassen:

een rolstoelklasse en bij de dames een figure klasse.

@Petje
Bij de NBBF zijn er dit jaar de volgende C-wedstrijden

JBC - 29 maart a.s.
WBC - 27 september a.s. (deze wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd)

:roflol:

En gewoon een uur op hun website zitten kijken en de links wel goed schrijven. Het is in ieder geval aangepast.

Linkje voor vrouwenkleding heb ik er ook bijgezet.
 
Je krijgt complimenten van al je vrienden en andere jongens die je ontmoet. Je krijgt absoluut geen complimenten van meisjes, die vinden je alleen maar te groot. Je weet dus dat je op de goede weg zit.

Excuse me? Klinkt alsof het alleen voor de heren BB'ers is geschreven...
 
Je krijgt complimenten van al je vrienden en andere jongens die je ontmoet. Je krijgt absoluut geen complimenten van meisjes, die vinden je alleen maar te groot. Je weet dus dat je op de goede weg zit.

Excuse me? Klinkt alsof het alleen voor de heren BB'ers is geschreven...

Die hele zin kan toch ook prima kloppen voor meisjes?
 
Je krijgt complimenten van al je vrienden en andere jongens die je ontmoet. Je krijgt absoluut geen complimenten van meisjes, die vinden je alleen maar te groot. Je weet dus dat je op de goede weg zit.

Excuse me? Klinkt alsof het alleen voor de heren BB'ers is geschreven...

Als je ook de opmerking vetpercentage van 3 tot 6 procent bij het kopje voorbereiding wegdenkt,
valt het artikel prima toe te passen voor de meeste dames. :)
 
Als je ook de opmerking vetpercentage van 3 tot 6 procent bij het kopje voorbereiding wegdenkt,
valt het artikel prima toe te passen voor de meeste dames. :)

Ik zal het artikel nog eens doorlopen om het wat meer unicoïtus te maken. Sowieso zullen er nog wel fouten instaan of dingen aan verbeterd kunnen worden, dus daar zal ik dan gelijk eens naar kijken.

Wat is een mooi vetpercentage voor dames tijdens een wedstrijd? Horen er nog andere dingen in te staan? Ik sta niet zo in contact met mijn vrouwelijke kant, dus ik kan jullie hulp goed gebruiken. :D
 
Ik zal het artikel nog eens doorlopen om het wat meer unicoïtus te maken. Sowieso zullen er nog wel fouten instaan of dingen aan verbeterd kunnen worden, dus daar zal ik dan gelijk eens naar kijken.

Wat is een mooi vetpercentage voor dames tijdens een wedstrijd? Horen er nog andere dingen in te staan? Ik sta niet zo in contact met mijn vrouwelijke kant, dus ik kan jullie hulp goed gebruiken. :D

Misschien kan je iemand als Aimee om tips vragen?
Ik heb er nog niet zoveel verstand van. :p
Verder vind ik het een goed artikel! :)
 
Denk dat het lastig om het het unicoïtus te maken.. Voor vrouwen zijn er hele andere richtlijnen mbt poseren, voorbereiding, soorten klasses etc.. In de verschillende soorten klasses heb je ook weer verschillende soorten vetpercentages. Zal een heel lang artikel worden als je 2 in 1 giet.. :)
 
Jep, gewoon artikel maken voor vrouwen nu, volgende sticky dan maar, Aimee zin in schrijven? :p
 
Pfff...heb al te weinig tijd.. :( Ik kan voor dames BB best wat schrijven. Voor Body Fitness en Fitness zul je andere dames moeten hebben.. :)
 
mooi stukje.die gaat onder mijn favorieten.
 
Begrijp ik goed dat de heren junioren een aparte klasse is? of zitten binnen de junioren ook weer gewichtsklasses?
 
Back
Naar boven