XXL Nutrition

'Meer terrorisme en radicalisme door oorlog Irak'

Bezoekers in dit topic

Guest

Gargantuan Beast
+15 jaar member
Lid geworden
19 mei 2002
Berichten
33.745
Karma
2
WASHINGTON - De oorlog in Irak heeft geleid tot het ontstaan van een nieuwe generatie radicale moslims. Mede als gevolg daarvan is de dreiging van het terrorisme sinds de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 alleen maar groter geworden.

Dat staat in een Amerikaans inlichtingenrapport, berichtte het dagblad The New York Times zondag. Het geheime rapport, dat in april van dit jaar is voltooid, is opgesteld door zestien verschillende geheime diensten binnen de Amerikaanse overheid.

Zij concluderen dat het islamitisch terrorisme niet op zijn retour is, zoals president George Bush en zijn regering willen doen geloven, maar juist in omvang is toegenomen en zich over de gehele wereld heeft verspreid.

The New York Times sprak met verscheidene functionarissen, zowel voor- als tegenstanders van de regering-Bush, die het rapport hebben gelezen of eraan hebben meegewerkt. Het verslag geldt als de eerste poging om de ontwikkelingen in het internationale terrorisme te schetsen sinds de door de Amerikanen geleide invasie in Irak in maart 2003.

Veiliger

Het Witte Huis bracht rond de herdenking van '11 september' documenten in de openbaarheid waarin gesteld werd dat de VS en hun bondgenoten nu veiliger zijn dan vijf jaar geleden. Daarbij werd slechts zijdelings ingegaan op het effect van de strijd in Irak op het islamitisch radicalisme. De regering stelde alleen dat terroristen de 'vrijheidsstrijd' in Irak misbruiken als propaganda.

De inlichtingendiensten begonnen al in 2004 aan het rapport waarover The New York Times berichtte, maar het werd pas dit jaar voltooid. Dat komt volgens de krant omdat sommige regeringsfunctionarissen ontevreden waren over de opbouw en de invalshoek van eerdere versies. De inhoud zou echter niet om politieke redenen zijn verzacht of herschreven.

Het is niet duidelijk of het rapport directe kritiek levert op het beleid van de Amerikaanse regering. Wel bevatten eerdere kladversies voorbeelden van Amerikaans gedrag dat islamitisch radicalisme zou voeden, zoals de detentie van terreurverdachten op de basis Guantánamo Bay en het mishandelingsschandaal in de Abu Ghraib-gevangenis bij de Iraakse hoofdstad Bagdad.

Bron
 

SHUTTERSPEED

Enormous Athlete
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
13 jun 2005
Berichten
36.950
Karma
279
goh verrassend na 35000 burgerslachtoffers.
 

CoD

Colossal Veteran
+15 jaar member
Lid geworden
12 jan 2005
Berichten
13.610
Karma
446
Gedrag roept gedrag op. Maar ja, dat is misschien wel waar ome Bush op hoopt. Hoe meer terrorisme er is, hoe makkelijker hij 'war against terrorism' kan roepen
 

SHUTTERSPEED

Enormous Athlete
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
13 jun 2005
Berichten
36.950
Karma
279
idd: alles onder het mom: terrorismebestrijding. wel slim van em. alleen jammer dat nu iedereen het door begint te krijgen.
 
Naar boven