MuscleMeat

Methandriol

Bezoekers in dit topic

Methylandrostenediol.png


Methylandrostenediol

200px-Propionaat.png


Propionaat ester

IUPAC naam

17alpha-methyl-5-androstene-3beta,-17beta-diol

Ook bekend als

Methandriol, MAD, Methylandrostenediol

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

304.4716 g/mol

Moleculaire massa ester (2x):

74.0792 g/mol (propionic acid, 3 carbons)

Biol. beschikbaarheid:

?

Halveringstijd:

2 - 3 dagen (injectie) 1 dag (oraal)

Gebruik:

Toediening:

Intramusculair of oraal

Effectieve dosis:

50 - 100 mg elke 2 - 3 dagen d.m.v. injectie of 40 - 60 mg / dag oraal

Verkrijgbare dosissen:

50 mg / ml injectie en 2,10 en 25 mg tabletten

Straatprijs:

Onbekend

Methandriol (MAD) is een merknaam voor de anabole steroïde methylandrostenediol.


Medisch gebruik
Methandriol komt onder andere voor in Australische veterinaire medicijnen.

Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Methandriol (MAD) is eigenlijk meer een prohormoon dan een steroïde. Toen prohormonen nog legaal waren, werd MAD illegaal bevonden omdat het ofwel veresterd, ofwel gemethyleerd was, wat beide praktijken zijn die elke steroïdale stof illegaal maken door de 'clausule voor schema III drugs'. Maar in principe is het 5-androstene-3beta, 17beta-diol, beter bekend als 5AD. Een prohormoon dat wettelijk beschikbaar was in pure vorm en een relatief zwakke werking heeft.

Omdat het een prohormoon is, moet het interageren met een enzym om het actieve substraat te vormen. In dit geval is 5AD een testosteron-precursor, maar het heeft slechts een opbrengst van ongeveer 0,19% van testosteron na de interactie met het 3beta hydroxysteroid dehydrogenase enzyme (1) dat het gebruikt om te converteren. MAD is dus een eerder zwakke anabole stof. Zelfs in legale kringen wordt 5AD niet echt vaak gebruikt omdat er betere stoffen beschikbaar zijn. Men kan zich dus afvragen waarvoor MAD gebruikt kan worden. Een mogelijke toepassing zou te maken kunnen hebben met het feit dat 5AD een potente oestrogeen-agonist is. Dat betekent dat het niet noodzakelijk werkt als een oestrogeen en het kan zeker niet converteren naar een oestrogeen, maar het verhoogt wel het effect van circulerende oestrogenen die ontstaan vanuit andere stoffen. Dit stelt MAD in staat om het algemeen gewicht van de gebruiker te verhogen (water en / of vet) wanneer het gestacked wordt met een stof die sterk aromatiseerd, zoals methandrostenolon of testosteron. Zoals besproken in het boldenon profiel, draagt oestrogeen bij tot de opslag van glycogeen, de afgifte van GH en IGF-1 in het lichaam. Het bevorderd ook de androgeenreceptor. Mogelijk levert dit betere resultaten op bij AR-actieve stoffen zoals trenbolon, testosteron, drostanolon enz.

5AD prohormonen verhogen ook de omzetting van het 3beta hydroxysteroid dehydrogenase enzym in één richting. In legale kringen word het daarom vaak gestacked met andere diol-middelen om het rendement van hun actieve substraat te vergroten. Met betrekking tot steroïden kan het nuttig zijn voor het verhogen van de hoeveelheid activering van stoffen ten opzichte van deactivering aan dit enzym. DHT vormen zoals mesterolon en drostanolon worden vaak uitgeschakeld door dit enzym en omgezet in 5-alfa-androstane's. Het gebruik van 5AD kan mogelijk een grotere hoeveelheid van deze stoffen actief houden.

5AD heeft ook een immuunsysteem bevorderend effect. Voor mensen die gemakkelijk ziek worden, vooral gedurende een laagcalorisch dieet, kan 5AD mogelijk helpen. Er is een vermoeden dat dit komt door een verhoging van witte bloedcellen, maar het mechanisme is niet geheel duidelijk.

Het gebruik heeft ook nadelen. Het middel zelf vertoont, naast het effect op reeds bestaande oestrogenen, geen anabole activiteit. Dit betekent ook dat aan hoge doseringen (meer dan 50 mg per dag) het oestrogene effecten zoals gynecomastie kan veroorzaken. Er zijn gevallen bekend van mensen die een hoge dosis van deze stof gebruikten om de immuniteit te verhogen en gynecomastie ontwikkelden. Men zou kunnen vermoeden dat het gebruik van een aromatase-remmer (Proviron / Cytadren) en een oestrogeenreceptor antagonist (Clomid / Nolvadex) kan helpen, maar dit is betwistbaar door twee redenen. De eerste is dat Methandriol niet anabool genoeg is om nog meer geld aan te spenderen en de tweede is dat alle anabole effecten die het heeft er zijn omwille van oestrogeen. Dat maakt het gebruik van een anti-oestrogeen contra-productief.

260px-Methandriol.jpg


Methandriol Britisch Dragon

De meeste steroïdenexperts raden het gebruik van dit middel, vanwege deze nadelen, af.

Bijwerkingen
  • Gynecomastie (ontwikkeling van borsten) als gevolg van oestrogeenvorming

  • Erectiestoornissen (tijdelijk)

  • Hoge bloeddruk en afname van de goede cholesterol

  • Vergrote kans op hartaandoeningen

  • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (Pregnyl)

  • Opgezwollen gezicht door vasthouden van water (problemen in de osmoseregeling)
Stacken en gebruik
Methandriol is vooral te vinden als een oraal 17-alfa-gealkyleerd product, wat betekent dat de tijd waarin het gebruikt kan worden beperkt is vanwege de hepatoxiciteit. Na een kuur met dergelijke stof is het gebruik van producten die de lever helpen herstellen en reinigen aanbevolen (P450, mariadistel en vitamine B6). Ze worden gedurende de kuur niet aanbevolen, omdat ze de lever versterken waardoor die meer van de orale stof gaat afbreken. Aanvullende medicijnen zijn niet wenselijk. Het is geen sterk androgeen, en de meeste anabole effecten worden veroorzaakt door het versterken van oestrogeen. Het stacken van een aromatase-remmer zou wel helpen om oestrogene bijwerkingen te verhelpen, maar het gaat ook elke anabole werking tegen.

De logische conclusie is dat het best gecombineerd wordt met een aromatiserend middel. Testosteron (250-750 mg per week) is de belangrijkste kandidaat omdat het gemakkelijk aromatiseerd waardoor methandriol zijn primaire functie kan uitoefenen, en het voldoende androgeen is via de conversie aan het 5-alpha-reductase enzym (om DHT te vormen) zodat het kan profiteren van de mogelijkheid van methandriol om de androgeenreceptor te upgraden. Gebruikers die vrezen voor oestrogene bijwerkingen, kunnen de voorkeur geven aan een mild-aromatiserend hormoon zoals boldenon (300-400 mg per week), hoewel men zich vragen kan stellen bij het toevoegen van een relatief zacht middel als boldenon, aangezien methandriol op zich geen echte toevoeging biedt.

Methandriol wordt nog zelden verkocht of op de markt gevonden vandaag de dag, hoewel het nog beschikbaar is. De reden is dat er een aantal wettelijke varianten zijn opgedoken in de loop der jaren. Deze prohormonen (5AD) werden vaak als minderwaardig beschouwd vanwege de lage beschikbaarheid, maar later kwam een veresterde vorm op de markt wat het voldoende bio-beschikbaarheid gaf aan hogere dosis (400-500 mg per dag), wat overeenkomt met de prijs van goede methandriol, minus de hepatoxiciteit.

Het gebruik van een oestrogeenantagonist zoals Clomid of Nolvadex om na een kuur de natuurlijke testosteronproductie te laten herstellen wordt sterk aanbevolen, vanwege het op dat moment verhoogde niveau van actieve oestrogenen in het lichaam. Het gebruik van Nolvadex voor 3 tot 4 weken bij een afnemende dosis van 40mg,30mg,20mg waarbij de dosis elke 7-8 dagen afneemt, zou toereikend moeten zijn om natuurlijke testosteronproductie te helpen herstellen en meer spiermassa over te houden.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Vortech (niet veresterd)

Methyldiol Aqueous (o.c.) (US)

50 mg/ml

Polfa

Metylandrostendiol (PL)

10 or 25 mg tabs

Galenika

Novandrol (YU)

10 or 25 mg tabs

Vortech

Methyldiol (o.c.) (US)

2 mg tabs

Chifar

Andris (GR)

10 mg tabs

Burgin Arden

Arbolic (o.c.) (US)

50 mg/ml

Nutrition

Crestabolic (o.c.) (US)

50 mg/ml

Pharmex

Durandrol (o.c.) (US)

50 mg/ml

Hyrex

Hybolin (ox) (US)

50 mg/ml

Onbekend

Protabol

7.5 mg/ml in 10 ml vials
Referenties
  • 1. Blaquier J., Forchielli E. and Dorfman R., Acta Endocrinologica, 55, 697-704
 
Naar boven