XXL Nutrition

Mijn ervaring met supplementen (fase 1 t/m 5).

Bezoekers in dit topic

In 1,5 jaar heb ik heel veel geëxperimenteerd met supplementen, waaronder testboosters, slaap- en concentratie supplementen, en de hele zooi aan 'spierverhogende' legale middelen enzovoorts.

Mijn ervaring in deze lange tijd en veelvuldig gebruik van supplementen komt het op het volgende neer en is in fase verdeeld (van begin tot nu/einde). Waarschijnlijk zul je jezelf aardig herkennen in mijn verhaal. Althans waarschijnlijk tot een bepaalde fase...

Note:
Dit verhaal gaat niet op voor: Whey, die wel - altijd - werken (al kun je het net zo goed uit voedsel halen maar dat is een ander verhaal).


Het begin (fase 1):
Wanneer je voor het eerst gebruik maakt van supplementen, dan kun je zeker positieve effecten verwachten. Immers, de reviews en de claims zijn goed tot geweldig. Je verwachtingen zijn hooggespannen en je kunt niet wachten tot dat je het potje met pilletjes / poeders in je handen krijgt. Zodra je het pilletje neemt, voelt dat gelijk goed (en het placebo treedt in werking). De echte werking moet nog komen, omdat het tijd kost voordat het in je systeem is en het zijn werking doet.

Alle positieve dingen die je meemaakt schrijf je direct toe aan de supplementen. Je hebt immers dingen gevoeld / ervaren die je eerder niet hebt gehad. Dus het moet wel door het pilletje komen is de logische redenatie daarbij.

Doordat je een goede ervaring hebt met een bepaalde supplement, ga je op zoek naar nog meer supplementen voor je 'probleem / problemen'. Ik noem het een probleem, omdat je geen supplement neemt omdat je het leuk vindt. Er is dus een reden waarom je het supplement neemt. Dit kan bijv. zijn voor: meer spiergains, beter slapen, meer kracht, je wilt je beter voelen enz.

Fase 2
Na een tijdje gebruik te hebben gemaakt van verschillende supplementen ga je toch een beetje twijfelen in hoeverre de supplementen heeft bijgedragen aan de positieve dingen die je hebt meegemaakt.
Zoals gezegd, je zult in het begin vrijwel zeker positieve dingen gaan merken, maar niet veel later - een paar dagen, weken, zo niet maanden beginnen de positieve effecten te vervagen.

In deze fase ga je een aantal supplementen uit je stack halen en weer nieuwe kopen, op de hoop dat deze wel werken of beter werken danwel langer werken. Je begint je steeds meer te concentreren op de supplementen en niet op de oorzaak zelf. De oorzaak zou kunnen zijn: je training of eetschema is niet optimaal of je hebt te hoge verwachtingen en te weinig geduld om spiermassa op te bouwen.
Maar ook stress situaties kan een oorzaak zijn die je wil verhelpen met supplementen om je beter te doen voelen.

Kortom, je begint steeds meer geld te spenderen omdat je niet blij bent met het resultaat. Misschien ben je wel blij, maar het is niet genoeg (en het zal ook nooit worden).
Je komt ook tot de conclusie dat 90% van de supplementen weggegooid geld zijn omdat deze gewoon niet werken.

Fase 3
In fase 3 begin je steeds realistischer te worden en kijk je terug in hoeverre je van begin tot fase 3 bent gegroeid en / of het probleem is verholpen. Helaas is dat niet het geval. Je begint extra voorzichtig te worden met het kopen van supplementen en je wilt alleen supplementen die echt werken. Vanaf nu ga je echt onderzoek doen, op basis van onderzoeken, de meningen van pro's of 'good-looking guys' enz. Je schaft de supplementen waarvan er 'bewezen' is dat ze werken en je koopt supplementen die aangeraden worden door 'good-looking guys'. Je komt tot de conclusie dat de meeste supplementen wel goed werken, maar helaas ook een aantal niet. Hoe kan het dat ze bij mij niet werken?
Dan komt uiteraard de volgende zin naar voren:
'Iedereen reageert immers anders op een supplement'
Desondanks gebruik je nog steeds de supplementen omdat je weet dat ze werken, althans ze werken voor jou, sterker nog: je zweert er bij!
Al hoor je er wel bij te vertellen dat de werking (veel) minder is geworden dan in het begin. Want in de eerste paar dagen was de werking top, na een paar weken is het toch al wat minder geworden en na een maand? Tja... dat is moeilijk te zeggen.
Dat de werking minder is geworden is zover ik weet te wijten aan twee dingen, je lichaam raakt gewend aan de stoffen en het placebo effect wordt minder.

Fase 4
Je begint slordig te worden met het innemen van supplementen of je bent op vakantie, en je neemt daarom ook geen supplementen meer in. Je hebt een hartstikke leuke vakantie gehad en je komt met een goed gevoel thuis. Tot je verbazing denk je, hoe kan dit? Ik neem geen supplementen in en toch werkt het? Nou ja, de positieve effecten zijn in ieder geval niet minder geworden. Je begint na een lange tijd gebruik van supplementen steeds meer en meer te twijfelen over de werking terwijl je er toch veel research naar hebt gedaan.

Fase 5
Zoals gezegd begin je hard te twijfelen aan de werking van supplementen en je neemt de 'gok' (ja, dat is best even slikken) om alle supplementen er een voor een uit te lazeren, dit wel in een tijdspanne van een paar weken. Je neemt geen supplementen meer in (zie note bovenaan: behalve whey) en je bent blij verrast dat je je niet slechter bent gaan voelen en dat de trainingen niet minder zijn geworden. Sterker nog, alles gaat zelfs een tikkeltje beter!
Dit komt weliswaar door de volgende redenen:
- Je bespaart een hoop geld;
- Je hoeft geen tientallen pilletjes / poeders meer te slikken per dag;
- Geen rekening te houden met tijdstippen van inname;
- Je hoeft niet meer in te kopen en zorgen dat alles op tijd komt want anders zit je zonder;
- Je bent en voelt je niet meer afhankelijk van pillen / poeders.
 
Laatst bewerkt:
Haha ja butch:D Ik zag je vroeger echt zoveel supplementen bestellen en het laatste jaar ben je dan echt helemaal veranderd als ik je comments las. Ik had zelf in het begin wel een pré workout verslaving maar heb al zeker een jaar geen meer aangeraakt.

Ik gebruik:
Whey
Omega's
Groene thee
Vitaminen (dit omdat ik in de cut zit en geen fruit en weinig groenten eet)
Vitamine d3 (soms)
Zma (sporadisch)
caffeïne (gebruik het wel verstandig:))

Dit zijn dan ook degene die het waard zijn
 
Haha ja butch:D Ik zag je vroeger echt zoveel supplementen bestellen en het laatste jaar ben je dan echt helemaal veranderd als ik je comments las.

Klopt als een bus! Zonde van mijn centen als ik erop terugkijk. :(
 
supps voor mij op dit moment zijn whey en creatine.
Hoe denken jullie over beta alanine? Aangezien ik creatine toch wel zie als een zeer effectief supplement, en naar mijn idee zijn de effecten van BA vergelijkbaar met die van crea
 
supps voor mij op dit moment zijn whey en creatine.
Hoe denken jullie (Butch) over beta alanine? Aangezien ik creatine toch wel zie als een zeer effectief supplement, en naar mijn idee zijn de effecten van BA vergelijkbaar met die van crea

niemand?
 
Goed artikel. Kan me heel goed in je bevindingen vinden. Alle supplementen behalve whey, creatine en wat pre workouts zijn bullshit en worden allemaal gepromoot door mensen die gebruiken en die het promoten alsof het AAS is. Het is grotendeels het placebo effect waardoor mensen denken dat t werkt.
 
zeer goede topic en ik herken zeker meerdere fases bij mezelf.
Na 6 jaar trainen en vanalles getest gebruik ik momenteel al lange tijd enkel proteïneshakes (verschillende waaronder whey concentraat, whey isolaat, caseine,...) en BCAA in de cut.

Supplementen die ook iets deden maar niet meer gebruik zijn:
Kre alkalyn creatine
Multivit (ik ben van mening dat ik uit mijn voeding genoeg haal)
 
Zelf neem ik ook dextrose na de training omdat het een makkelijke manier is om kcals naar binnen te werken en omdat ik wel geloof ik het verhaal dat je spieren eerst snelle suikers nodig hebben en daarna pas whey.

Niet dat ik gelijk verschil merk in herstel als ik het niet neem maar voor €7,00 per 2 maanden vind ik het de easy kcals wel waard. Het is nog lekker ook!

Ook word er beweerd dat hierdoor de creatine beter word opgenomen. Dit verschil vind ik dus niet te merken, het zal best maar als ik op rustdagen de creatine met water neem komt het er ook wel ben ik van mening.
 
mijn lijst van supplementen die nut heeft voor mij:
1.Vit D heel belangrijk omdat het hier niet vaak at te zonnig is en ik niet lange tijden buiten zit.
2.visolie voor de bewezen voordelen en ik eet bijna geen vis.
3.multi vit omdat ik IIFYM volg en dus niet altijd de voeding kies met de meeste micronutrienten (probeer wel 1 stuk fruit en groentes te eten)kan ik soms mischien een tekort komen in een vitamnine en met dit ben ik er zekerder van dat ik dat binnen krijg
supplementen waar veel bewijzen zijn dat er nut van is:
1.Creatine heeveel positieve onderzoeken en is cheap maar voor mij leek het niet echt veel te doen ,maar maybe haal ik het in de toekomst nog gewoon omdat het zo cheap is.
2.Caffeine is best wel cheap ik gezegt om energie te geven en extra calorieen te verbranden,ik gebruik het zelf niet omdat ik persoonlijk niet echt iets van energie ofso merk en anders drink ik wel koffie :)
2.Beta-alanine nooit geprobeerd maybe in de toekomst maar er er zijn veel postieive onderzoeken over dit supplement.
3.citruline-malaat zelfde als 2.

Whey heb ik niet genoteerd want ik zie het niet als supplement maar als aanvulling van voeding.
 
Wei/whey werkt. Creatine werkt. En dan wordt het stil.

Aan vitamine kleeft het woord gezond. Dat is onzin. Te veel, en je moest eens weten hoeveel vitamines je binnekrijgt met een normaal dieet, is soms schadelijk. Erg schadelijk. Multi-vitaminen, doe maar niet. Bij B12 alleen bij een tekort (dus eerst je bloed laten testen). Heb je een tekort, let dan op welke pillen of injecties je gaat gebruiken, zie: https://vitamineb12nu.nl/vitamineb12-klantenservice.php .

Omega 3 en 6 zijn een hype, laat die pillen maar lekker liggen.

Hou het bij een goede voeding (geen pillen en poeders) en vul dat aan met whey en creatine.
 
Wei/whey werkt. Creatine werkt. En dan wordt het stil.

Aan vitamine kleeft het woord gezond. Dat is onzin. Te veel, en je moest eens weten hoeveel vitamines je binnekrijgt met een normaal dieet, is soms schadelijk. Erg schadelijk. Multi-vitaminen, doe maar niet. Bij B12 alleen bij een tekort (dus eerst je bloed laten testen). Heb je een tekort, let dan op welke pillen of injecties je gaat gebruiken, zie: http://vitamineb12nu.nl/vitamineb12-klantenservice.php .

Omega 3 en 6 zijn een hype, laat die pillen maar lekker liggen.

Hou het bij een goede voeding (geen pillen en poeders) en vul dat aan met whey en creatine.

Idd, als je gewoon gevarieerd eet (groente/fruit) dan is imo een vulti-vitamine nergens voor nodig. Heb wel een pot omega 3 staan maar die gebruik ik niet
 
Idd, als je gewoon gevarieerd eet (groente/fruit) dan is imo een vulti-vitamine nergens voor nodig. Heb wel een pot omega 3 staan maar die gebruik ik niet
Omdat jij die essentiële wel uit vis haalt elke dag?
 
Whey heb ik niet genoteerd want ik zie het niet als supplement maar als aanvulling van voeding.
Supplementen zijn een aanvulling...zo is bv een eiwitshake geen vervanging voor een maaltijd en wilt multivitamine nemen niet zeggen dat je geen fruit en groenten meer moet eten.
 
hoeso zou whey geen maaltijd kunnen vervangen volgens jou.
 
Zeer mooi bericht met hoog waarheidsgehalte! Goed geschreven en absoluut waar.
Voornaamste supps: eiwit én creatine!
 
Af en toe ja, als ik omega 3 caps op heb helemaal
Maar jij zegt dus dat je omega 3 caps moet nemen als je de essentials niet uit vis haalt? Wat is dat voor een bullshit?
Waar haal jij ze uit, kroketten?
 
Laatst bewerkt:
Supplementen zijn een aanvulling...zo is bv een eiwitshake geen vervanging voor een maaltijd en wilt multivitamine nemen niet zeggen dat je geen fruit en groenten meer moet eten.

whey geen vervanging van een maaltijd?
waarom dan niet?
eiwitten zijn eiwitten maakt niet uit of het uit een shake of kip komt.

---------- Post toegevoegd 30 June 2013 om 12:03 ----------

Af en toe ja, als ik omega 3 caps op heb helemaal
Maar jij zegt dus dat je omega 3 caps moet nemen als je de essentials niet uit vis haalt? Wat is dat voor een bullshit?

Als je al 3 stukken vis per week eet heb je eigelijk geen visolie nodig,maar als je dat niet doet is het wel een goede aanvulling om visolie capsules te nemen,waarvandaan wou je het anders halen?
 
Laatst bewerkt:
Back
Naar boven