- Lid sinds
- 7 okt 2002
- Berichten
- 55.010
- Waardering
- 3.207
Aangezien er nogal wat misverstanden en vage artikels op het net staan van tegenstanders, volgt hier een hopelijk wat duidelijkere en realistischere kijk op melk.
Misverstanden over melk
Historie
In sommige kringen van macrobioten en vegetariërs wordt beweerd dat melk voor
mensen niet goed is. In China wordt weinig of geen melk gebruikt. Daarentegen
wel in Mongolië en India. In Tibet maakt men van melk boter en drinkt men
boterthee. Het gebruik is ook aan land of cultuur gebonden.Ook nomadenvolken
gebruiken melk, bijvoorbeeld van kamelen of paarden.
Tegenstanders van melk zeggen dat geen enkel dier na de moederborst melk van
andere soorten drinkt. Alleen de mens zou dat doen. Omdat dieren het niet doen
zou het ook niet goed voor de mens zijn om na de moederborst melk te drinken.
Laten we enkele feiten op een rijtje zetten. De mens is in staat om verschillende
voedingsproducten te transformeren. Granen en rijst kunnen we niet rauw eten.
Dieren kunnen wel rauwe voedingsproducten eten. Zo kauwen we niet de hele
graan- of rijstkorrel die zo van het land komt. Het wordt vermalen om er
pannenkoeken, brood en andere dingen van te bakken.
Er zijn culturen op deze aarde die wel melk gebruiken en ze hebben ontdekt dat je melk
ook kan bewerken tot boter, kaas, karnemelk en dergelijke. Er zijn ook
nomadenvolken die melk gebruiken van kamelen en geiten. We kunnen er wel
raar tegenaan kijken maar er zijn ook volken die insecten, mieren en larven eten.
Dat doen ze om aan hun eiwitten te komen. In dit opzicht vinden we melk
acceptabeler.
In de oertijd leerden mensen op een gegeven moment koeien te temmen toen ze zich
een vaste nederzetting creëerden. Ze hoefden daardoor vrijwel niet meer te jagen.
Ze hadden werkdieren, vlees, huiden en melk. Door de nederzetting waren ze
bovendien niet meer afhankelijk wat ze onderweg aan granen vonden. Ze leerden
het ook te verbouwen. De landbouw ontstond. Hierdoor werd bovendien hun
voedselpakket variabeler.
Voordelen
Melk, en dan hebben we het over volle melk, heeft veel goede eigenschappen. Melk
bevat eiwitten en vitamines. Melk versterkt en is goed voor de huid. Het
versterkt de lichaamsweefsels. Melk werkt verzachtend. De smaak is licht-wrang
en zoet. Het is goed voor de ontlasting, de spijsvertering, is goed voor het hart,
het verzacht het teveel aan vuur in het lichaam, het werkt tegen vergiftiging, houdt
het lichaam voldoende vettig, is goed tegen vermoeidheid en chronische koorts.
Er wordt door tegenstanders gesteld dat melk slijm produceert. Met verse melk is dat
niet het geval. Melk versterkt juist de beschermende slijmvliezen. Slijm treedt
alleen een beetje op bij oude melk en gepasteuriseerde melk. Neem melk dus zo
vers mogelijk. Dat geldt overigens voor alle zuivelproducten. Neem daarom geen
belegen of oud- of extra belegen kaas. In de voedingsleer van de ayurveda wordt
melk toniserend genoemd. Melk werkt verjongend en geeft een gladde huid. Melk
bevat chi (levenskracht). In de ayurveda heet dat ojas.
Karnemelk is goed voor de lever, hart en spijsvertering. Roomboter is goed voor de
spijsvertering en alle organen, zorgt voor vitaliteit en is goed voor de ogen en het
geheugen. Roomboter is licht te verteren, margarine is zwaar te verteren. Yoghurt
is goed voor de spijsvertering, lever en darmen. Melk en zuivelproducten moet je
echter nooit combineren met fruit, vlees en vis, groenten en zout.
Die combinaties stagneren de vertering. Dus alle toetjes met fruit zijn niet goed voor
het spijsverteringssysteem. Melk dat dusdanig bewerkt is dat het een jaar
houdbaar is is echter slecht. We doen er ook goed aan om geen magere of halfvolle
melk te gebruiken.
Volle melk bevat onder anderen vitamine C, A, D, E, K, B2, pantotheenzuur en in lichte
mate B. Verse en volle melk bevat bovendien alle aminozuren.
Magere- en halfvolle (halflege) melk zijn zodanig verarmd dat mensen die dit
consumeren zichzelf tekort doen.
Om van alle magere toetjes, wel of niet met fruit erdoor, maar niet te spreken.
Baby's
Melk en zuivelproducten zijn bouwstoffen om kracht te verzamelen en het geeft
bovendien aarding.
Melk is in feite een emulsie van vetten in een oplossing van proteïne, lactose en
organisische zouten, enige organische zuren, vitaminen, enzymen, het anti-lichaam
lactine (heeft anti-bacteriële werking tegen streptokokken). Dit wordt bij
pasteurisering vernietigd. Melk bevat een lipidus-factor die de groei bevordert
van de acidofilus en lacto-bacterieën voor de aanmaak van B6 en ijzer. Een baby
krijgt dat via de moedermelk.
Een baby moet nog voldoende enzymen aanmaken om zich voor te bereiden om later
ook andere voedingsproducten te kunnen verteren.
De overgang naar koemelk is dan geen probleem. In India gebruikt men eerst
gekookte geitemelk als koemelk nog niet kan. Let wel, we hebben het hier steeds
over verse volle melk. Voor een baby moet men de koemelk niet verwarmen.
Het is zeer belangrijk om de melk voor een baby te koken waardoor het
lichaamsvriendelijk wordt en lichter verteerbaar. Dus ook geen melk verwarmen
in de magnetron.
Sommigen gebruiken poedermelk om een flesje voor een baby te maken. Uit
poedermelk is vrijwel alles weggehaald, zoals vet, A, D, E, K, B1, B2, B6, ijzer,
pantotheenzuur, fosfor en calcium. Het werkzame enzym in melk wordt fosfate
genoemd. Fosfor is nodig om het calcium in het lichaam op te nemen en calcium is
van belang om fosfor goed in het lichaam om te zetten.
Bevat melk nog al deze goede eigenschappen dan wordt melk in de darmen goed
opgenomen. De melksuiker wordt dan in de dunne darm goed gesplitst.
Intolerantie of allergie
Intolerantie of allergie ontstaat door gebrek aan bepaalde elementaire stoffen in het
lichaam. Dat betekent dat, als die stoffen worden aangevuld, de intolerantie of
allergie verdwijnt. Bij een baby kan de kwaal ontstaan doordat het kind enkele
elementaire stoffen niet van de moeder heeft meegekregen. Of doordat de baby al
vroeg medicijnen of inentingen heeft gehad, de weerstand wordt ondermijnd door
te veel warmte of koude, milieu-omstandigheden in huis, onvoldoende
energiewerking in de leefomgeving.
Antibiotica doodt in de darmen de goede bacteriën. De lacto-baccilus wordt namelijk om
zeep geholpen.
De wijze waarop melk geproduceerd en bewerkt wordt is bepalend voor het wel of niet
goed opnemen van de bestanddelen bij consumptie.
Gepasteuriseerde melk is verwarmd en niet gekookt, waardoor de melk zwaarder te
verteren is. Door onder het kookpunt verwarmen worden de melkeiwitspiralen
deels in elkaar verward en afgebroken. Enzymen kunnen zich daarom niet goed aan
de eiwitspiralen hechten. Sommige mensen of baby"s krijgen daardoor last van de
darmen, terwijl ze dat van goede en gekookte verse melk niet krijgen.
Door de opkomst van de magnetron wordt voor baby"s flessenvoeding in de magnetron
warm gemaakt. De manier van verwarmen in een magnetron is anders dan
op het gas of in een oven, waarbij de verhitting van buiten naar binnen gebeurt.
In een magnetron gaat de verwarming van binnen naar buiten. Als dat niet lang genoeg
duurt is er veel kans op infectie. Dat is overigens ook bij de Keuringsdienst voor
Waren geconstateerd naar aanleiding van een onderzoek naar het klaarmaken van
kant en klaarmaaltijden, pasta, pizza, deegwaren etc. Bovendien verandert een
magnetron de moleculen van voedingsproducten.
Er wordt vrij veel gehomogeniseerde melk gedronken. Gehomogeniseerde melk is nog
slechter. Het homogenisatieproces verslechterd de melk omdat de melkvetten die
nog over zijn in kleine korreltjes worden verwerkt waardoor ze in de bloedbaan
terecht komen. Zoals gezegd geeft volle verse melk kracht en aarding. Het is goed
tegen koorts en goed voor hartpatiënten. Melk werkt namelijk ook bij warmte
verkoelend. Bij hartpatiënten is het hart teveel vuur, melk neutraliseert de hitte.
Die hitte is slecht voor de longen zodat het teveel aan vuur moet worden
teruggedrongen. Melk is wit en witte voedingsproducten hebben op de longen en
daardoor ook op de huid een goede uitwerking.
De kwaliteit van de melk is mede afhankelijk van wat de koeien te eten krijgen.
Koeien krijgen steeds minder gras en hooi. Ze krijgen zogenaamd krachtvoer. Voer dat
arm is aan kobalt veroorzaakt een laag gehalte aan B12 en andere vitamines.
Krachtvoer wordt steeds bedenkelijker. De vegetarische koe krijgt ook meel,
vlees- en beenderafval in het krachtvoer. Dat heeft al geleid tot de gekke
koeienziekte.
Dus kies de melk met zorg uit. Er zou weer een productie moeten komen van verse
volle gekwalificeerde melk. Zorg dat er een vraag naar komt.
Misverstanden over melk
Historie
In sommige kringen van macrobioten en vegetariërs wordt beweerd dat melk voor
mensen niet goed is. In China wordt weinig of geen melk gebruikt. Daarentegen
wel in Mongolië en India. In Tibet maakt men van melk boter en drinkt men
boterthee. Het gebruik is ook aan land of cultuur gebonden.Ook nomadenvolken
gebruiken melk, bijvoorbeeld van kamelen of paarden.
Tegenstanders van melk zeggen dat geen enkel dier na de moederborst melk van
andere soorten drinkt. Alleen de mens zou dat doen. Omdat dieren het niet doen
zou het ook niet goed voor de mens zijn om na de moederborst melk te drinken.
Laten we enkele feiten op een rijtje zetten. De mens is in staat om verschillende
voedingsproducten te transformeren. Granen en rijst kunnen we niet rauw eten.
Dieren kunnen wel rauwe voedingsproducten eten. Zo kauwen we niet de hele
graan- of rijstkorrel die zo van het land komt. Het wordt vermalen om er
pannenkoeken, brood en andere dingen van te bakken.
Er zijn culturen op deze aarde die wel melk gebruiken en ze hebben ontdekt dat je melk
ook kan bewerken tot boter, kaas, karnemelk en dergelijke. Er zijn ook
nomadenvolken die melk gebruiken van kamelen en geiten. We kunnen er wel
raar tegenaan kijken maar er zijn ook volken die insecten, mieren en larven eten.
Dat doen ze om aan hun eiwitten te komen. In dit opzicht vinden we melk
acceptabeler.
In de oertijd leerden mensen op een gegeven moment koeien te temmen toen ze zich
een vaste nederzetting creëerden. Ze hoefden daardoor vrijwel niet meer te jagen.
Ze hadden werkdieren, vlees, huiden en melk. Door de nederzetting waren ze
bovendien niet meer afhankelijk wat ze onderweg aan granen vonden. Ze leerden
het ook te verbouwen. De landbouw ontstond. Hierdoor werd bovendien hun
voedselpakket variabeler.
Voordelen
Melk, en dan hebben we het over volle melk, heeft veel goede eigenschappen. Melk
bevat eiwitten en vitamines. Melk versterkt en is goed voor de huid. Het
versterkt de lichaamsweefsels. Melk werkt verzachtend. De smaak is licht-wrang
en zoet. Het is goed voor de ontlasting, de spijsvertering, is goed voor het hart,
het verzacht het teveel aan vuur in het lichaam, het werkt tegen vergiftiging, houdt
het lichaam voldoende vettig, is goed tegen vermoeidheid en chronische koorts.
Er wordt door tegenstanders gesteld dat melk slijm produceert. Met verse melk is dat
niet het geval. Melk versterkt juist de beschermende slijmvliezen. Slijm treedt
alleen een beetje op bij oude melk en gepasteuriseerde melk. Neem melk dus zo
vers mogelijk. Dat geldt overigens voor alle zuivelproducten. Neem daarom geen
belegen of oud- of extra belegen kaas. In de voedingsleer van de ayurveda wordt
melk toniserend genoemd. Melk werkt verjongend en geeft een gladde huid. Melk
bevat chi (levenskracht). In de ayurveda heet dat ojas.
Karnemelk is goed voor de lever, hart en spijsvertering. Roomboter is goed voor de
spijsvertering en alle organen, zorgt voor vitaliteit en is goed voor de ogen en het
geheugen. Roomboter is licht te verteren, margarine is zwaar te verteren. Yoghurt
is goed voor de spijsvertering, lever en darmen. Melk en zuivelproducten moet je
echter nooit combineren met fruit, vlees en vis, groenten en zout.
Die combinaties stagneren de vertering. Dus alle toetjes met fruit zijn niet goed voor
het spijsverteringssysteem. Melk dat dusdanig bewerkt is dat het een jaar
houdbaar is is echter slecht. We doen er ook goed aan om geen magere of halfvolle
melk te gebruiken.
Volle melk bevat onder anderen vitamine C, A, D, E, K, B2, pantotheenzuur en in lichte
mate B. Verse en volle melk bevat bovendien alle aminozuren.
Magere- en halfvolle (halflege) melk zijn zodanig verarmd dat mensen die dit
consumeren zichzelf tekort doen.
Om van alle magere toetjes, wel of niet met fruit erdoor, maar niet te spreken.
Baby's
Melk en zuivelproducten zijn bouwstoffen om kracht te verzamelen en het geeft
bovendien aarding.
Melk is in feite een emulsie van vetten in een oplossing van proteïne, lactose en
organisische zouten, enige organische zuren, vitaminen, enzymen, het anti-lichaam
lactine (heeft anti-bacteriële werking tegen streptokokken). Dit wordt bij
pasteurisering vernietigd. Melk bevat een lipidus-factor die de groei bevordert
van de acidofilus en lacto-bacterieën voor de aanmaak van B6 en ijzer. Een baby
krijgt dat via de moedermelk.
Een baby moet nog voldoende enzymen aanmaken om zich voor te bereiden om later
ook andere voedingsproducten te kunnen verteren.
De overgang naar koemelk is dan geen probleem. In India gebruikt men eerst
gekookte geitemelk als koemelk nog niet kan. Let wel, we hebben het hier steeds
over verse volle melk. Voor een baby moet men de koemelk niet verwarmen.
Het is zeer belangrijk om de melk voor een baby te koken waardoor het
lichaamsvriendelijk wordt en lichter verteerbaar. Dus ook geen melk verwarmen
in de magnetron.
Sommigen gebruiken poedermelk om een flesje voor een baby te maken. Uit
poedermelk is vrijwel alles weggehaald, zoals vet, A, D, E, K, B1, B2, B6, ijzer,
pantotheenzuur, fosfor en calcium. Het werkzame enzym in melk wordt fosfate
genoemd. Fosfor is nodig om het calcium in het lichaam op te nemen en calcium is
van belang om fosfor goed in het lichaam om te zetten.
Bevat melk nog al deze goede eigenschappen dan wordt melk in de darmen goed
opgenomen. De melksuiker wordt dan in de dunne darm goed gesplitst.
Intolerantie of allergie
Intolerantie of allergie ontstaat door gebrek aan bepaalde elementaire stoffen in het
lichaam. Dat betekent dat, als die stoffen worden aangevuld, de intolerantie of
allergie verdwijnt. Bij een baby kan de kwaal ontstaan doordat het kind enkele
elementaire stoffen niet van de moeder heeft meegekregen. Of doordat de baby al
vroeg medicijnen of inentingen heeft gehad, de weerstand wordt ondermijnd door
te veel warmte of koude, milieu-omstandigheden in huis, onvoldoende
energiewerking in de leefomgeving.
Antibiotica doodt in de darmen de goede bacteriën. De lacto-baccilus wordt namelijk om
zeep geholpen.
De wijze waarop melk geproduceerd en bewerkt wordt is bepalend voor het wel of niet
goed opnemen van de bestanddelen bij consumptie.
Gepasteuriseerde melk is verwarmd en niet gekookt, waardoor de melk zwaarder te
verteren is. Door onder het kookpunt verwarmen worden de melkeiwitspiralen
deels in elkaar verward en afgebroken. Enzymen kunnen zich daarom niet goed aan
de eiwitspiralen hechten. Sommige mensen of baby"s krijgen daardoor last van de
darmen, terwijl ze dat van goede en gekookte verse melk niet krijgen.
Door de opkomst van de magnetron wordt voor baby"s flessenvoeding in de magnetron
warm gemaakt. De manier van verwarmen in een magnetron is anders dan
op het gas of in een oven, waarbij de verhitting van buiten naar binnen gebeurt.
In een magnetron gaat de verwarming van binnen naar buiten. Als dat niet lang genoeg
duurt is er veel kans op infectie. Dat is overigens ook bij de Keuringsdienst voor
Waren geconstateerd naar aanleiding van een onderzoek naar het klaarmaken van
kant en klaarmaaltijden, pasta, pizza, deegwaren etc. Bovendien verandert een
magnetron de moleculen van voedingsproducten.
Er wordt vrij veel gehomogeniseerde melk gedronken. Gehomogeniseerde melk is nog
slechter. Het homogenisatieproces verslechterd de melk omdat de melkvetten die
nog over zijn in kleine korreltjes worden verwerkt waardoor ze in de bloedbaan
terecht komen. Zoals gezegd geeft volle verse melk kracht en aarding. Het is goed
tegen koorts en goed voor hartpatiënten. Melk werkt namelijk ook bij warmte
verkoelend. Bij hartpatiënten is het hart teveel vuur, melk neutraliseert de hitte.
Die hitte is slecht voor de longen zodat het teveel aan vuur moet worden
teruggedrongen. Melk is wit en witte voedingsproducten hebben op de longen en
daardoor ook op de huid een goede uitwerking.
De kwaliteit van de melk is mede afhankelijk van wat de koeien te eten krijgen.
Koeien krijgen steeds minder gras en hooi. Ze krijgen zogenaamd krachtvoer. Voer dat
arm is aan kobalt veroorzaakt een laag gehalte aan B12 en andere vitamines.
Krachtvoer wordt steeds bedenkelijker. De vegetarische koe krijgt ook meel,
vlees- en beenderafval in het krachtvoer. Dat heeft al geleid tot de gekke
koeienziekte.
Dus kies de melk met zorg uit. Er zou weer een productie moeten komen van verse
volle gekwalificeerde melk. Zorg dat er een vraag naar komt.