AndroidHealthClinic

Misverstanden over melk (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Status
Niet open voor verdere reacties.

Big-T

Administrator
Admin
Founder - R.I.P.
15 jaar lid
Lid geworden
7 okt 2002
Berichten
55.010
Waardering
3.205
Aangezien er nogal wat misverstanden en vage artikels op het net staan van tegenstanders, volgt hier een hopelijk wat duidelijkere en realistischere kijk op melk.

Misverstanden over melk

Historie

In sommige kringen van macrobioten en vegetariërs wordt beweerd dat melk voor
mensen niet goed is. In China wordt weinig of geen melk gebruikt. Daarentegen
wel in Mongolië en India. In Tibet maakt men van melk boter en drinkt men
boterthee. Het gebruik is ook aan land of cultuur gebonden.Ook nomadenvolken
gebruiken melk, bijvoorbeeld van kamelen of paarden.

Tegenstanders van melk zeggen dat geen enkel dier na de moederborst melk van
andere soorten drinkt. Alleen de mens zou dat doen. Omdat dieren het niet doen
zou het ook niet goed voor de mens zijn om na de moederborst melk te drinken.
Laten we enkele feiten op een rijtje zetten. De mens is in staat om verschillende
voedingsproducten te transformeren. Granen en rijst kunnen we niet rauw eten.
Dieren kunnen wel rauwe voedingsproducten eten. Zo kauwen we niet de hele
graan- of rijstkorrel die zo van het land komt. Het wordt vermalen om er
pannenkoeken, brood en andere dingen van te bakken.
Er zijn culturen op deze aarde die wel melk gebruiken en ze hebben ontdekt dat je melk
ook kan bewerken tot boter, kaas, karnemelk en dergelijke. Er zijn ook
nomadenvolken die melk gebruiken van kamelen en geiten. We kunnen er wel
raar tegenaan kijken maar er zijn ook volken die insecten, mieren en larven eten.
Dat doen ze om aan hun eiwitten te komen. In dit opzicht vinden we melk
acceptabeler.
In de oertijd leerden mensen op een gegeven moment koeien te temmen toen ze zich
een vaste nederzetting creëerden. Ze hoefden daardoor vrijwel niet meer te jagen.
Ze hadden werkdieren, vlees, huiden en melk. Door de nederzetting waren ze
bovendien niet meer afhankelijk wat ze onderweg aan granen vonden. Ze leerden
het ook te verbouwen. De landbouw ontstond. Hierdoor werd bovendien hun
voedselpakket variabeler.



Voordelen
Melk, en dan hebben we het over volle melk, heeft veel goede eigenschappen. Melk
bevat eiwitten en vitamines. Melk versterkt en is goed voor de huid. Het
versterkt de lichaamsweefsels. Melk werkt verzachtend. De smaak is licht-wrang
en zoet. Het is goed voor de ontlasting, de spijsvertering, is goed voor het hart,
het verzacht het teveel aan vuur in het lichaam, het werkt tegen vergiftiging, houdt
het lichaam voldoende vettig, is goed tegen vermoeidheid en chronische koorts.
Er wordt door tegenstanders gesteld dat melk slijm produceert. Met verse melk is dat
niet het geval. Melk versterkt juist de beschermende slijmvliezen. Slijm treedt
alleen een beetje op bij oude melk en gepasteuriseerde melk. Neem melk dus zo
vers mogelijk. Dat geldt overigens voor alle zuivelproducten. Neem daarom geen
belegen of oud- of extra belegen kaas. In de voedingsleer van de ayurveda wordt
melk toniserend genoemd. Melk werkt verjongend en geeft een gladde huid. Melk
bevat chi (levenskracht). In de ayurveda heet dat ojas.
Karnemelk is goed voor de lever, hart en spijsvertering. Roomboter is goed voor de
spijsvertering en alle organen, zorgt voor vitaliteit en is goed voor de ogen en het
geheugen. Roomboter is licht te verteren, margarine is zwaar te verteren. Yoghurt
is goed voor de spijsvertering, lever en darmen. Melk en zuivelproducten moet je
echter nooit combineren met fruit, vlees en vis, groenten en zout.
Die combinaties stagneren de vertering. Dus alle toetjes met fruit zijn niet goed voor
het spijsverteringssysteem. Melk dat dusdanig bewerkt is dat het een jaar
houdbaar is is echter slecht. We doen er ook goed aan om geen magere of halfvolle
melk te gebruiken.
Volle melk bevat onder anderen vitamine C, A, D, E, K, B2, pantotheenzuur en in lichte
mate B. Verse en volle melk bevat bovendien alle aminozuren.
Magere- en halfvolle (halflege) melk zijn zodanig verarmd dat mensen die dit
consumeren zichzelf tekort doen.
Om van alle magere toetjes, wel of niet met fruit erdoor, maar niet te spreken.




Baby's

Melk en zuivelproducten zijn bouwstoffen om kracht te verzamelen en het geeft
bovendien aarding.
Melk is in feite een emulsie van vetten in een oplossing van proteïne, lactose en
organisische zouten, enige organische zuren, vitaminen, enzymen, het anti-lichaam
lactine (heeft anti-bacteriële werking tegen streptokokken). Dit wordt bij
pasteurisering vernietigd. Melk bevat een lipidus-factor die de groei bevordert
van de acidofilus en lacto-bacterieën voor de aanmaak van B6 en ijzer. Een baby
krijgt dat via de moedermelk.
Een baby moet nog voldoende enzymen aanmaken om zich voor te bereiden om later
ook andere voedingsproducten te kunnen verteren.
De overgang naar koemelk is dan geen probleem. In India gebruikt men eerst
gekookte geitemelk als koemelk nog niet kan. Let wel, we hebben het hier steeds
over verse volle melk. Voor een baby moet men de koemelk niet verwarmen.
Het is zeer belangrijk om de melk voor een baby te koken waardoor het
lichaamsvriendelijk wordt en lichter verteerbaar. Dus ook geen melk verwarmen
in de magnetron.
Sommigen gebruiken poedermelk om een flesje voor een baby te maken. Uit
poedermelk is vrijwel alles weggehaald, zoals vet, A, D, E, K, B1, B2, B6, ijzer,
pantotheenzuur, fosfor en calcium. Het werkzame enzym in melk wordt fosfate
genoemd. Fosfor is nodig om het calcium in het lichaam op te nemen en calcium is
van belang om fosfor goed in het lichaam om te zetten.
Bevat melk nog al deze goede eigenschappen dan wordt melk in de darmen goed
opgenomen. De melksuiker wordt dan in de dunne darm goed gesplitst.


Intolerantie of allergie

Intolerantie of allergie ontstaat door gebrek aan bepaalde elementaire stoffen in het
lichaam. Dat betekent dat, als die stoffen worden aangevuld, de intolerantie of
allergie verdwijnt. Bij een baby kan de kwaal ontstaan doordat het kind enkele
elementaire stoffen niet van de moeder heeft meegekregen. Of doordat de baby al
vroeg medicijnen of inentingen heeft gehad, de weerstand wordt ondermijnd door
te veel warmte of koude, milieu-omstandigheden in huis, onvoldoende
energiewerking in de leefomgeving.
Antibiotica doodt in de darmen de goede bacteriën. De lacto-baccilus wordt namelijk om
zeep geholpen.
De wijze waarop melk geproduceerd en bewerkt wordt is bepalend voor het wel of niet
goed opnemen van de bestanddelen bij consumptie.
Gepasteuriseerde melk is verwarmd en niet gekookt, waardoor de melk zwaarder te
verteren is. Door onder het kookpunt verwarmen worden de melkeiwitspiralen
deels in elkaar verward en afgebroken. Enzymen kunnen zich daarom niet goed aan
de eiwitspiralen hechten. Sommige mensen of baby"s krijgen daardoor last van de
darmen, terwijl ze dat van goede en gekookte verse melk niet krijgen.
Door de opkomst van de magnetron wordt voor baby"s flessenvoeding in de magnetron
warm gemaakt. De manier van verwarmen in een magnetron is anders dan

op het gas of in een oven, waarbij de verhitting van buiten naar binnen gebeurt.
In een magnetron gaat de verwarming van binnen naar buiten. Als dat niet lang genoeg
duurt is er veel kans op infectie. Dat is overigens ook bij de Keuringsdienst voor
Waren geconstateerd naar aanleiding van een onderzoek naar het klaarmaken van
kant en klaarmaaltijden, pasta, pizza, deegwaren etc. Bovendien verandert een
magnetron de moleculen van voedingsproducten.
Er wordt vrij veel gehomogeniseerde melk gedronken. Gehomogeniseerde melk is nog
slechter. Het homogenisatieproces verslechterd de melk omdat de melkvetten die
nog over zijn in kleine korreltjes worden verwerkt waardoor ze in de bloedbaan
terecht komen. Zoals gezegd geeft volle verse melk kracht en aarding. Het is goed
tegen koorts en goed voor hartpatiënten. Melk werkt namelijk ook bij warmte
verkoelend. Bij hartpatiënten is het hart teveel vuur, melk neutraliseert de hitte.
Die hitte is slecht voor de longen zodat het teveel aan vuur moet worden
teruggedrongen. Melk is wit en witte voedingsproducten hebben op de longen en
daardoor ook op de huid een goede uitwerking.
De kwaliteit van de melk is mede afhankelijk van wat de koeien te eten krijgen.


Koeien krijgen steeds minder gras en hooi. Ze krijgen zogenaamd krachtvoer. Voer dat
arm is aan kobalt veroorzaakt een laag gehalte aan B12 en andere vitamines.
Krachtvoer wordt steeds bedenkelijker. De vegetarische koe krijgt ook meel,
vlees- en beenderafval in het krachtvoer. Dat heeft al geleid tot de gekke
koeienziekte.
Dus kies de melk met zorg uit. Er zou weer een productie moeten komen van verse
volle gekwalificeerde melk. Zorg dat er een vraag naar komt.
 
Melk als drank


Fruit en melk door elkaar is een combinatie die verstorend op de darmen werkt. Er
komen steeds meer pakken melk met fruitcombinaties op de markt.
Ook yoghurt en karnemelk worden met fruit gecombineerd. Het is net zo slecht voor de
darmen als het veel drinken van appelsap.
Veel kinderen krijgen van hun ouders een speenflesje met appelsap. De kinderen er
diarree van.
In 1997 kwam men er achter dat dit kwam door de flesjes en pakjes appelsap die de
kinderen volop toegediend kregen.
Fruit en melk door elkaar verstoord de spijsvertering, niettemin brengt de
zuivelindustrie het steeds meer op de markt.
Aan melk kan men toch iets toedienen. Warme melk met anijs is door de warmte en
anijs (anijs is verwarmend en goed voor de maag) een prima drank. Bij
slapeloosheid neemt men voor het slapen gaan of in de nacht ook vaak warme
melk, hetzij met anijs of honing.
Door de warmte in de maag trekt de nog steeds uitgaande energie weer naar binnen,
zoals het volgens de biologische klok ook moet gebeuren. De kalk in de melk
bevordert ook het slapen. In de winter kan men melk drinken met kaneel, of
gember, of anijs, of kruidnagelen met honing. Dat is goed tegen kou en
verkoudheid.
Bij een zwakke spijsvertering is volle melk of geitemelk met eenderde theelepeltje
gedroogde gember en eenderde theelepel kruidnagelen en net zoveel kummel een
goed medicijn. Deze drank is goed voor een zwakke maag.
Melk is ook voor hartpatiënten een goede drank. Helaas wordt door diëtisten en
cardiologen, inclusief de Hartstichting, magere melk aanbevolen.
Hartpatiënten hebben te veel vuur in het hart en dat kan door volle melk worden
getemperd. De melk eerst koken en laten afkoelen en dan opdrinken. Op deze
wijze werkt melk verkoelend.



Karnemelk en yoghurt
Karnemelk is goed voor de lever en dunne darm, spijsvertering, en werkt kalmerend.
Yoghurt is goed voor de spijsvertering en kan lichte diarree stoppen. Bij diarree kan
men bij yoghurt gember en zwarte peper toevoegen. Yoghurt heeft een
samentrekkend effect. Toch dient men yoghurt met mate te eten, omdat er een
stof in zit die op penicilline lijkt waardoor bij het teveel nuttigen de darmflora kan
worden aangetast.
BOTER. Echte boter is licht te verteren en goed voor een goede cholesterol.
Margarine is zeer zwaar te verteren en verstoord de spijsvertering.
Daardoor wordt ook de aanmaak van goede cholesterol belemmerd.
Ghee is een geklaarde ongezouten boter. Ghee is goed voor de spijsvertering en
absorptie van voedsel.




Melk in Tibetaanse geneeskunde
In de Tibetaanse geneeskunde wordt gesteld, dat melk het lichaam kracht en vitaliteit
geeft. In de Tibetaanse geneeskunde wordt uitgegaan van yin en yang, vijf
elementen energieën met daarin invloeden van de kennis uit de ayurveda (India)
en acupunctuur (China).
De Tibetanen hebben dus ook een energetische aanpak, ook wat melk betreft.
De beste melk is die van de rode koe ofwel de koe met een rode huid, roodachtige
ogen en hoorns. In het westen is dat de roodbruine koe. Waarom deze koe?
Omdat deze melk zoet en smaakvol is en veel basis-bestanddelen heeft. Het geeft
de huid en het haar een glans. Vrouwen geven aan deze melk de voorkeur. Maar
ook melk van andere koesoorten hebben dit effect, wel iets minder maar toch met
een sterke uitwerking. De melk van de rode koe geeft een man kracht en een
goede gemoedstoestand. Als iemand onevenwichtig is, vanwege energetische
galstoornis en windenergie, dan is melk een uitstekend middel om dit te
bestrijden.
De melk van gewone koeien is ook goed voor de huid en de longen. In de vijf
elementenleer horen longen en huid bijelkaar. Bewezen is, dat als iemand een
gaatje in zijn longen heeft dat melk dit geneest. Als iemand veel moet plassen is
warme melk en middel om dit te verhelpen. In het Westen wordt warme melk
gebruikt als men moeilijk in slaap kan komen. Maar er zijn dus meerdere
mogelijkheden.
Geitemelk is niet alleen een goede vervanging als een moeder geen borstvoeding kan
geven, maar het is ook goed tegen ademproblemen. Schapenmelk is goed tegen
ziekten ontstaan door verstorende wind-energie.
In Tibet is er een kruising tussen een koe en een yak, de dri genoemd. De melk
hiervan is goed om het beenmerg te versterken en problemen met de beenderen
op te lossen.
Er is mij gevraagd hoe het zit met melk van paarden. In Nederland wordt dat ook
gedronken. De melk van een paard of een ezelin is goed voor de longen, maar er
zitten stoffen in die het denken op den duur afremmen. In Tibetaanse
geneeskunde spreekt men er van dat de intelligentie wordt afgestompt. De melk
van paarden of ezels is voor tijdelijk gebruik en dan heeft een goede uitwerking.
Daarna gaat men weer over op de andere soorten.



Misverstanden over koemelk-allergie
Het is mode geworden om bij baby’s die allergisch zijn en vaak huilen te spreken over
koemelk-allergie. Een van de vele voorbeelden. Een baby die vaak huilde mocht
van de alternatieve therapeut geen koemelk meer gebruiken. Het was op een
verjaardagsvisite die buiten in de zon werd gehouden. De baby lag in de
kinderwagen. Het kind huilde en het excuus was dat ze een slachtoffertje was van
koemelk. Ook ‘s nachts huilde de baby vaak. Alie Kraak merkte op dat de
koemelk wel een vlugge conclusie was. Dit kind is te koud, zei ze. Natuurlijk werd
opgemerkt hoe dat met het warme weer mogelijk was.


Het antwoordt is: de baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet zo goed regelen, het
kindje is nog maar net in zijn nieuwe wereld en moet nog aclamatiseren, ook wat
temperatuur betreft. Ook zijn stofwisseling en energiebanen moeten zich nog
ontwikkelen. En het is nog niet zo beweeglijk. Alie deed de baby een dekentje
over en binnen de kortste keren was het stil. Het advies, let op de temperatuur in
de babykamer en zorg voor verwarmende kleertjes.


Er liggen veel meer en andere oorzaken ten grondslag aan huilende en allergische
baby’s. Wel eens gedacht aan de veranderende en verslechterende
voedingsgewoonten die sinds 1980 een grote omvang heeft aangenomen en sinds
1990 aan verslechtering nog erger is geworden? De vrouwen die maar steeds aan
het lijnen zijn? De stress-maatschappij? En wat ook belangrijk is de kleren. Het
heeft tot gevolg een verstoring van yin en yang, de vijf elementen-energieën, het
ontstaan van een zwakkere energie en koudere energie.
Vroeger kregen de kinderen ondergoed van katoen, molton, flanel en bovenkleertjes
van wol. Ook de dekentjes waren van wol. Tegenwoordig is alles syntethisch.
Vroeger gaf een moeder zo lang mogelijk borstvoeding, als er onvoldoende
borstvoeding was dan werd de moeder met een teveel afgekolfd en deze
moedermelk werd weer doorgegeven. Als vervanging gebruik je volle gekookte
melk en eventueel als alternatief geitemelk.
De vervreemding van volwaardige voeding, de kant en klare maaltijd die de
magnetron ingaat, het zorgt allemaal voor een koude energie. De fout met melk
wordt gemaakt dat een baby niet gekookte melk krijgt. De melk wordt alleen
opgewarmd.De baby heeft nog geen goede stofwisseling, alle enzymen zijn nog
niet aangemaakt. De melk moet daarom gekookt worden om het goed te kunnen
verwerken. Er zijn tegenwoordig moeders die halfvolle melk aan hun baby geven.
Het moet volle melk zijn. De laatste tijd wordt het flesje in de magnetron gedaan.
De microgolven van de magnetron hebben een nadelige invloed op
voedingsproducten. Ze veranderen de moleculenstructuur van de
voedingsproducten. Voor een baby helemaal niet goed. Stel met bovenstaande
feiten alles weer bij. Het ligt niet aan de koemelk, maar aan de manier van leven
en hoe je met stress en voeding omgaat. En de temparatuur dus. En let wel. Elk
voedingsproduct is in feite lichaamsvreemd.


Het is ons spijsverterings- en stofwisselingssysteem dat elk voedingsproduct
lichaamsvriendelijk maakt.
Verstoring van het systeem door lijnen, stress, prestatiedruk, overmatigheid, en
dergelijke maakt ons kwetsbaarder en zelfs ziek. Wat baby’s betreft, let dus
beter op, de oplossing is simpeler dan je denkt. Dat alternatieve therapeuten of
natuurartsen ook al koemelk de schuld geven laat zien hoever we al van de
werkelijke dingen zijn vervreemd en steeds verder van de bron komen af te
staan. En zo stapelen de misverstanden zich op.
 
Mijn broer heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van microzeven. Deze zijn zo fijnmazig dat je bacterien kan zeven uit rauwe melk, terwijl eiwitten vetten enzymen etc wel doorgelaten worden. Pasteurisering kan dan eventueel achterweg gelaten worden.

Het schijnt dat in Frankrijk al rauwe gefilterde melk te koop is. Onlangs is er in Nederland een melkproduct op de markt gekomen dat langer houdbaar is door de combinatie van pasteuriseren en filteren.

Kris wil gefilterde biologische melk :)
 
hmmzz

ik drink heel veel melk moet ik zeggen:

smorgen: 0,2 l
smiddags bij me brinta: 0,4 l
savonds bij me brinta: 0,4 l
en bij me shake ook ong 0,2-0,3 l

das totaal al zon 1,4 l !
half volle melk dus.. schadelijk?
 
Originally posted by Frenkpie
half volle melk dus.. schadelijk?

Nou in ieder geval niet zo compleet als volle melk of boerenlandmelk (5% vet). Maar goed als je 1,5 liter per dag drinkt en je krijgt per 100ml 3 gram vet extra binnen. Dat is totaal toch weer 45 gram. Je moet even kijken of je dat kan hebben.

Magere melk lijkt me in ieder geval niet zo best.
 
Ik heb nog niet alles kunnen lezen, maar het zou waar kunnen zijn.
Thuis dronk ik altijd het allerliefst rauwe melk, zo vers van de koe en daar had ik nooit last van.
Als het al een paar dagen in de koelkast stond lustte ik het vooral niet meer omdat dan dat vet bovendrijft.. :barf:
Ook vond ik het een beetje raar dat ik met slagroom (enige vorm van zuivel, die ik gebruikte met redelijk veel lactose) zoveel last had. In Brazilië (OK, daar komt ze weer) was namelijk mijn favoriete drank 's ochtends koffie-verkeerd.
Zelfs in het allergoedkoopste pension kreeg ik elke ochtend bij de loeisterke koffie een grote kan gloeiendhete gekookte melk.
Nooit problemen mee gehad! Maar nu dus wel met de gepasteuriseerde slagroom (met melk).

Bedankt T! Ik ben niet helemaal overtuigd van de schadelijkheid van de magnetron. dat is nl. mijn grootste hulpmiddel in de keuken.. ik bereid al mijn groenten in de magnetron!

Espi, die baalt omdat ze haar tocht naar de sportschool even moet uitstellen wegens gladheid, ik ga het zodadelijk proberen en hoop de bestemming veilig te bereiken! Anders moet ik vanmiddag gaan en hopen dat het dan niet meer glad is. Balen dat die school pas weer om 4 uur open gaat en dubbel balen omdat ik nu al 2 dagen niet gesport heb en onthoudingsverschijnselen vertoon!
 
Originally posted by Esperantisto
Ik heb nog niet alles kunnen lezen, maar het zou waar kunnen zijn.
Thuis dronk ik altijd het allerliefst rauwe melk, zo vers van de koe en daar had ik nooit last van.
Spreek maar van geluk dat je nooit melkerskoorts hebt gekregen dan!

Als het al een paar dagen in de koelkast stond lustte ik het vooral niet meer omdat dan dat vet bovendrijft.. :barf:
Ik vond die melk rechtstreeks van de koe (gekookt) sowieso niet te zuipen, want was zo vet dat het als een steen op mijn maag viel :(

Ik ben niet helemaal overtuigd van de schadelijkheid van de magnetron. dat is nl. mijn grootste hulpmiddel in de keuken.. ik bereid al mijn groenten in de magnetron!
De logica druipt er vanaf :p ;) Mja, ik heb al eens zitten zoeken op internet naar schadelijkheid van de magnetron en ik ben ook verre van overtuigd. Nergens echt iets duidelijks en wetenschappelijk verantwoords over kunnen vinden.

oh ja, T, ik drink magere melk en was van plan dat te blijven doen, onddanks mogelijk minder vitaminen e.d. .. Het is voor mij meer een transportmiddel voor mijn muesli en havermout dan iets anders. Dat transportmiddel hoeft dan niet met ladingen verzadigd vet gepaard te gaan IMHO.
 
hee T, kun je dan hier even naar kijken? ik kom ook alleen maar tegenstrijdige berichten tegen.

Kan je nu nog eens uitleggen waarom we geen melk moeten drinken?

De consumptie van melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholte-ontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis. Amerikaanse onderzoekers hebben twaalf jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken. Nog een glaasje melk?
Als je op het web zoekt dan vindt je over melk tegenstrijdige berichten. Als je echter de wetenschappelijk informatie bestudeert kan je maar één conclusie trekken: melk is niet erg gezond maar wel erg goed voor de Nederlandse economie. Hier onder vind je een aantal standpunten, en een aantal wetenschappelijk bewezen feiten over melk en ook over calcium.

Melk vormt een slijmlaag op de ingewanden
[Bron: Boek, "Eet je vit"]

De consumptie van melkproducten wordt steeds vaker in verband gebracht met klachten zoals migraine, huidproblemen, astma, bronchitis, voorhoofdsholte-ontsteking, chronische verkoudheid, allergieën en artritis.
Melkproducten bevatten lichaamsvreemde eiwitten die eerst door het lichaam moeten worden omgezet naar lichaamseigen eiwitten. Het enzym, lactase, dat nodig is om lactose (melksuiker) af te breken, wordt maar tot ons derde jaar in voldoende mate aangemaakt. Het (gedeeltelijk) ontbreken van het enzym lactase zal bij grote consumptie van melkproducten tot problemen leiden. Melkproducten kunnen een slijmlaag achterlaten op de tere darmslijmvliezen, dat kan een verminderde opname van voedingsstoffen tot gevolg hebben. Zure melkproducten en geiten- en schapenkaas worden beter verteerd en zijn minder slijmvormend.

Te veel eiwitten veroorzaakt extra verlies van kalk via de nieren
[Bron: Boek, "U kunt langer blijven leven"]

Professor Defares vindt slijmvorming door melk nog niet wetenschappelijk aangetoond. Hij stelt dat melk een bron is van eiwit en calcium en helaas vet. Overmatige consumptie van eiwit leidt, volgens Defares, tot extra calciumverlies via de nieren. Dat betekent dat je nog meer calcium nodig hebt om een goede botopbouw te handhaven. Meer melk helpt hier niet, dat is, vanwege de eiwitten in melk, een vicieuze cirkel. Maar er zijn natuurlijk andere voedingsmiddelen waarin wel calcium maar geen eiwitten zitten. Voorbeelden zijn broccoli (260mg/400gr), boerenkool (180mg/100gr), tahoe (190mg/100gr), vijgen (280mg/100gr) en Bulgaarse yoghurt (180mg/100gr). Natuurlijk zijn er nog altijd voedingssupplementen. Pas wel op, te veel calcium is niet goed.

Extra calcium alleen samen met magnesium
[Bron: Web, Live Extention Foundation]

Calcium suppletie om botontkalking tegen te gaan moet je alleen toepassen in combinatie met magnesium. Als je botontkalking wilt tegen gaan zorg dan dat de calcium / magnesium suppletie verhouding ongeveer 2 / 1 is. Gebruik een magnesium dat gebonden is aan een aminozuur anders wordt het niet goed in je lichaam opgenomen. Gebruik wat extra vitamine D om de absorptie van calcium te verbeteren (er zit vaak al voldoende vitamine D in een goede multi-vitamine).

"Melk moet" -- voor de Nederlandse economie!!!!
[Bron: De Volkskrant]

Amerikaanse onderzoekers stellen dat één glas halfvolle melk net zo slecht voor de gezondheid is als de consumptie van twee speklapjes. Melk is n.l. een belangrijke leverancier van dierlijk, en dus slecht vet. Bovendien bevat melk kleine hoeveelheden dioxinen en pcb's.

Het komt steeds meer voor dat kinderen allergisch blijken te zijn voor melk. Koemelkallergie kan bij kinderen behoorlijke problemen veroorzaken, van ademhalingsproblemen tot en met extreem wild en druk gedrag.

Melk bevat grote hoeveelheden kalk. In Nederland krijgen mensen die gezond eten echter al voldoende kalk binnen. De Nederlandse gezondheidsraad heeft daarom eind 1998 geadviseerd geen extra calcium suppletie te gebruiken als preventie tegen botontkalking (dus ook geen Ca+ melk). De raad legt meer de nadruk op vitamine D suppletie die de opname van calcium in het lichaam verbeterd.

De Harvard Medical School in Amerika heeft twaalf jaar lang de melk consumptie van 121 duizend verpleegsters tussen de 39 en 54 jaar bijgehouden. De vrouwen die twee glazen melk of meer dronken liepen 45% meer kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder dronken. Nog een glaasje melk?

Waarom drinken we dan in godsnaam zoveel melk in Nederland? Is Joris Driepinter wel gezond? Het is diep triest, maar na de Parlementaire Enquête over de Bijlmerramp verbaast niets me meer.


De noodzaak om Nederland aan de melk te krijgen was een economische.

Begin jaren dertig was er een enorm melkoverschot en er was een crisis, vooral op het platteland ging het slecht. De boeren moesten aan het werk gehouden worden. Daarom werd in 1934 het Zuivelbureau opgericht met als taak Nederland aan de melk te brengen. In de dertiger jaren was de voeding in Nederland zo schraal dat kinderen die melk dronken dikker en langer werden dan kinderen die dat niet deden; in de 50er jaren was er geen verschil meer. De reden dat wij melk drinken is niet om onze gezondheid te verbeteren maar om de economie te verbeteren.
Het Zuivelbureau richtte zich vooral op de jeugd, compleet met gesubsidieerde schoolmelk, "Melk moet", Joris Driepinter en de M-Brigade. Wat echter niet iedereen weet is dat het Zuivelbureau gefinancierd wordt door de industrie. Dit is een belangenverstrengeling die anno 1999 ondenkbaar zou zijn. Het is trouwens slecht afgelopen met Joris Driepinter, hij heeft een flink aantal allergien opgelopen, is hyper actief en zit nu in een rolstoel omdat hij zes keer zijn heup heeft gebroken en dat allemaal door die drie glazen melk per dag.
Door lezers gemelde resultaten
Ik wil heel graag weten welke resultaten met mijn adviezen worden behaald. Ervaringen van anderen zijn waardevoller dan tien artikelen van mij. Wilt u mij alstublieft laten weten of u resultaten boekt met deze informatie!!!!

LIJST NOG NIET BESCHIKBAAR, WORDT AAN GEWERKT
Referenties
"Eet je vit", Anne Marie Reuzenaar, pagina 12 - 13
lef.org/prod_hp/abstracts/php-ab395c.html
www.lef.org/protocols/prtcl-085.shtml
"U kunt langer blijven leven", Prof. dr. J.G.Defares, pagina 152 - 159
De Volkskrant, 18 februari 1999, pagina 11

bron: http://www.pilliewillie.nl/
 
Maar als je gaat cutten drink je ebst magere melk niet? Anders is volle melk de beste optie? Stel ik het zo allemaal juist?
 
Een heel ander beeld laat dit(Worrying about milk) artikel zien.

Jammer dat veel Nederlanders zijn gebrainwashed dat melk ONMISBAAR is in een dagelijks gezonde voeding.
Dit was destijds alleen om van overschotten af te komen. Die er in de melkindustrie overigens nog steeds zijn..
Zie je trouwens onze voorouders al onder een koe of kalf hangen om aan melk te komen? :)
Overigens zou de 'waarheid' wel ergens in het midden liggen.
Beste is om gewoon onbewerkte (biologische) melk te drinken. Dit heeft veel van de nadelen niet en zal verder positieve effecten hebben die door admin worden aangehaald.
Alleen waar haal je dit? Echte koemelk is bijna stroperig.. Nog nooit ergens gezien.
 
Laatst bewerkt:
Over alles wat we eten kan je wel wat verzinnen hoor, ik durf te wedden dat ik met wat moeite over alles wel een negatief artikel vind.
Als je die artikels allemaal moet geloven dan kan je net zo goed niets eten en er metteen een einde aan maken.

Komt erop neer dat er helemaal niets mis is met zuivere, ongeraffineerde koeienmelk, het leverd alles wat je maar nodig hebt om te groeien, en het feit dat baby's zo gezond opgroeien door melk bewijst dit. (Heck zelfs de mens zelf maakt melk aan)

De natuur wil dat we melk drinken, koeien produceren veel te veel melk om hun kalfjes alleen mee te voeden , de overschot is voor ons als voedsel te gebruiken.

Alle negatieve kritiek kan ik zo tegen bewijzen met artikels en studies die net het t.o. gestelde zeggen, maar elke verstandige diëtist, trainer en competitieve bodybuilder zal mij gelijk geven als ik zeg dat tijdens de bulk er niest boven melk gaat. Ik ben er zelf geweldig mee gegroeid (20 kg massa in 1 jaar, 2% meer vet slechts!)

En raad is wat ik elke dag dronk? 3 liter melk! En laatst bij de dokter kreeg ik een compliment dat ik heel gezond ben.
Dus voor mijn part is de negatieve kritiek zeker niet gegrond en waarschijnlijk zeer sterk overdreven.
 
Eerst was brood zo gezond, totdat er een onderzoeksrapport uitkwam, die zei dat er kankerverwekkende stoffen in brood zitten. Sinds dien moet je uitkijken met brood eten!!!
 
Ik vind die laatste reply een beetje slap Admin.
Over alles kan je wel iets slechts vinden? Ook wel iets goeds dus heh?

In de eerste maanden groeien babies inderdaad op door moedermelk. Hoogstwaarschijnlijk omdat dit een betrouwbare voedingsbron is. Vroeger in de natuur kon een baby zelf nog niet jagen of op zoek gaan naar eten. Melk van een mens verschilt rigoureus in samenstelling met die van een koe of welke ander dier dan ook. Bovendien moet het kind na 6 maanden andere voedingsbronnen zoeken omdat moedermelk het dan niet meer doet.

Heb jij ooit andere mensen aan iemand anders zijn tepel zien zuigen? Melk is voor babies en opgroeiende organismen. Niet voor volwassen. Bovendien is deze melk niet verwerkt, ontvet en gezuiverd van allerlei micro-organismen.
En dat van die koeien is vrij slap. Vroeger produceerden ze niet eens 1/10 van wat ze nu produceren. Hormonen? Economie?

Wat ik al zei waarschijnlijk ligt het ergens in het midden. Alhoewel ik zeer neig te geloven dat melk in de winkel echt slecht is. Als je weet hoeveel geld in de melk/landbouw industrie omgaat en de subsidie problematiek heeft dat zelfs gevolgen tot onderzoeken (die suggestief en incompleet zijn) in mijn optiek.
Maar de melk die in de supermarkt ligt is NIET natuurlijk, heeft resten van HORMONEN (Zelfs toegestaan tot een bepaalde hoogte, net als in vlees. Voor BB is het misschien goed verhoogde test en andere hormoononbalansen maar voor een gezond mens absoluut niet) en is van een ANDER dier.

2Tonbors, het schijnt inderdaad kankerverwekkend te zijn. Acrylamide is de stof die veel ophef veroorzaakt. Althans niet zoveel als het waarschijnlijk zou moeten verdienen, iedereen maakt er maar grappen over.
Veel mensen vinden het vreemd, maar brood is totaal niet iets natuurlijks zoals veel mensen denken. Misschien een gewoonte in DEZE tijd. Maar in de evolutie van de mens totaal vreemd.
Door het verhitten van koolhydraten (patat, chips) ontstaan dit acrylamide vooral. Ik denk dat het samen met nitriet/nitraat nitrosaminen kan vormen die een bewezen kankerverwekkend effecten hebben.
Een ander voorbeeld is om geen nitriet/nitraat rijk voedsel (sla, spinazie) te combineren met amine rijk voedsel (vis)².

²van Maanen JM, Pachen DM, Dallinga JW, Kleinjans JC. Related Articles, Links

Formation of nitrosamines during consumption of nitrate- and amine-rich foods, and the influence of the use of mouthwashes.
Cancer Detect Prev. 1998;22(3):204-12.
PMID: 9618041 [PubMed - indexed for MEDLINE]
 
boeit het trouwens of je van die goedkope aldi melk koopt?

want die koop ik namelijk altijd, bespaart geld he..
 
Slap? Haha, niets dan de waarheid, ik vind jou reply ook slap....
Slaat echt nergens op man, als melk zo slecht was, waarom worden er dan geen mensen ziek van?
BS dat is het! Ik heb nog nooit wat gebroken, drink al heel me leven melk, vroeger 1 liter/dag later 3.
Ik ben op alle vlak gezond, geen slechte leverwaarden, bloeddruk, of vergiftiging.
Ben in 1 jaar MET melk zowel op kracht als massa sterk vooruitgegaan.
Moet je mij eens vertellen wat er zwak is aan eigen ervaring vertellen. Of geloof jij metteen alles wat je leest zonder confirmatie te zoeken van een tweede geloofwaardige bron?

Drink gewoon volle melk uit de supermarkt.
Hormonen? Ha! NL en BE zijn het strengst van heel de wereld op vlak van controle.
Als je melk wil afkraken dan ben je zeer naïef, er zijn veel dingen in de supermarkt die 100 keer slechter zijn, en daar hoor je niemand over, maar owee als we melk drinken, want dat is niet voor volwassenen, grappig, wil je mij het verschil eens uitleggen tussen de werking van een baby spijsvertering en die van een volwassene? Er is namelijk geen verschil, buiten dat volwassenen nog beter om kunnen met lactose, in de meeste gevallen.
Zeer zwak argument dus om melk daarvoor af te doen.

Kanker verwekkend? Jongen, alles is kankerverwekkend. Kanker zit in ieder van ons, voeding stimuleerd enkel de ontwikkeling ervan.
Als je kanker wil mijden eet dan minder pure suiker en glutaminerijke producten zoals rood vlees.

Je bent zo typisch iemand van die kritiek gevers zonder sterke argumenten die maar blijven aanhalen dat het niet normaal is, en dat we zo niet moeten leven..ooit al eens gehoord van evolutie?
NEE we leven niet meer van vis, vlees en bosvruchten alleen... wij hebben ons aangepast aan meer voor de hand liggende en kweekbare soorten. Lurn to live with it.

En tot slot, als je wat tegen melk hebt, dan moet je het maar niet drinken, maar weet dan dat je een superproduct mist dat ideaal is voor elke bodybuilder, ik spreek uit eigen ondervinding én die van anderen.

Hier nog wat leeswerk voor je van mensen die er verstand van hebben, anders dan al die onzin die er over melk van elkaar word overgepend op het internet:

"...We wisten al dat moedermelk goed voor een zuigeling was, maar uit een groot Beiers onderzoek bleek dat kinderen die moedermelk gekregen hadden ook minder kampten met vetzucht op hun vijfde of zesde. En aangezien vetzucht bij kinderen in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, zou het geven van moedermelk al de eerste preventieve maatregel op dit terrein kunnen zijn.
Zij het, dat daarnaast een theorie populair wordt dat de aanleg voor hart- en vaatziekten en diabetes al in de baarmoeder wordt bepaald — moeders die in het eerste deel van de zwangerschap ondervoed waren, brengen kinderen ter wereld die vijftig jaar later een verhoogde kans op een hartinfarct en diabetes hebben.
In november 1999 bleek dat ook op te gaan voor eeneiige tweelingen — het kind dat in de baarmoeder wat in de verdrukking zat en wat licht ter wereld kwam, krijgt later hoge bloeddruk, hartinfarcten enzovoort. Preventie van vroegtijdige sterfte begint, kortom, al in de baarmoeder. Wie pas besluit daaraan iets te doen als het kind voor het eerst wordt aangelegd, is eigenlijk al veel te laat.
Een van de meest perfide voedsel-scares, maar dit terzijde, betreft gewone koeienmelk. Ook bij gewone mensen dringen argumenten van veganisten nog wel eens door dat het drinken van melk door volwassen zoogdieren eigenlijk onnatuurlijk is en dat erg veel mensen niet tegen melk kunnen.
Er is bijna niets tegen het drinken van melk in te brengen en bijna alles tegen het niet-drinken van melk. Ouders die bijna voetstoots aannemen dat hun kind niet tegen melk kan of dat melk ongezond is, weten niet hoeveel ze hun kind ontzeggen."
(Milk intake during childhood and adolescence, adult bone density, and osteoporotic fractures in US women.

Kalkwarf HJ, Khoury JC, Lanphear BP.

Division of General and Community Pediatrics, Children's Hospital Medical Center, Cincinnati, OH 45229-3039, USA. heidi.kalkwarf@chmcc.org)




Vraag: Omdat ik gemiddeld een liter (halfvolle) melk per dag drink, ben ik mij gaan afvragen of dit wel gezond is. Op veel sites op het internet lees ik dat melk drinken echter slecht is voor het lichaam. Door een teveel aan lichaamsvreemde eiwitten zou botontkalking ontstaan. Lactose wordt niet goed afgebroken omdat de mens maar tot zijn 3e levensjaar lactase aanmaakt. Ik weet niet meer wat ik moet geloven... Wellicht biedt u mij een antwoord?

"Van geen enkel voedingsmiddel kun je zeggen dat het 'gezond' is en geen enkel voedingsmiddel heeft alleen maar goede eigenschappen. Gezonde voeding is een totaalpakket van allerlei verschillende voedingsmiddelen in bepaalde hoeveelheden; melk is er daar een van. Je moet daarbij altijd de gebruikte hoeveelheid en de hoeveelheid andere voedingsmiddelen in ogenschouw nemen. Melk is in de alternatieve hoek een omstreden voedingsmiddel, in de reguliere gezondheidszorg echter zeker niet. Wel is het goed om de dagelijks hoeveelheid geconsumeerde melkproducten in de gaten te houden. Een halve liter is in zijn algemeenheid een goede hoeveelheid per dag. Maar dat is ook afhankelijk van de rest van de geconsumeerde voedingsmiddelen; bijvoorbeeld: iemand die niet zo veel kaas of vlees eet, zou best meer dan een halve liter melkproducten kunnen nuttigen. Dat melk de botten zou ontkalken is onzin. De calcium uit melkproducten is juist nodig om botontkalking van onze (grote) westerse skeletten te voorkomen. Dat het lactase-enzym na het derde levensjaar niet meer aanwezig zou zijn in ons lichaam, is voor het grootste gedeelte van de wereldbevolking ook onjuist. Alleen Aziatische mensen verliezen hun actieve lactase na het derde levensjaar."
 
Originally posted by nilsjei1234
boeit het trouwens of je van die goedkope aldi melk koopt?

want die koop ik namelijk altijd, bespaart geld he..
Nee is goed. Drink wel geen magere.
 
Originally posted by tonbors
Eerst was brood zo gezond, totdat er een onderzoeksrapport uitkwam, die zei dat er kankerverwekkende stoffen in brood zitten. Sinds dien moet je uitkijken met brood eten!!!
Jullie geloven blijkbaar alles direct wat er maar in het nieuws komt?
Zo simpel is het allemaal dus niet, 1 rapport is maar een aanzet, je moet minstens 2 studies hebben om ergens belang aan te kunnen hechten.
En nogmaals, kanker ontstaat niet door het voedsel dat je eet, maar je eigen aanleg vanuit je lichaam. Voedsel is alleen een voedingsbron om al bestaande kanker aan te wakkeren.
En als je dit zo min mogelijk wil hebben , eet dan minder suiker, rood vlees, verzadigd en meer onverzadigd vet.
 
Heb dit debat al zo'n duizend maal gevoerd en telkens komen er nieuwe elementen in het spel. Veel interessanter is de reden waarom er plots uit het niets zo'n anti-mel sentiment onstaan is.

Heel erg leuk is dan bijvoorbeeld om te weten dat de grootste sponsor van sites als notmilk, die deze propaganda verspreiden, de soja-industrie is ...

Misschien hoog tijd om eens de negatieve punten van soja op te delven en voor te leggen en eens zien hoeveel mensen er dan nog soja melk gaan drinken (wat overigens niet te drinken valt).

Soja dient zelfs niet voor melk, het is weer eens een fabricatie van de mens. Heel leuk als je lactose intolerant bent uiteraard, maar anders compleet nutteloos. Kunt dan nog beter whey en caseine derivaten zonder carbs maken.

Van koeie en geitemelk aan de andere kant kunnen we al zeggen dat in de laatste 2500 jaar er nog niemand aan gestorven is en buiten de lactose intoleranten (wat ook een moderniseringsziekte is) nooit iemand ernstig ziek van is geworden. Ook vanuit onze sport, waar mensen als Chuck Sipes en de Guru, Vince Gironda, melk getipt hebben als het grootste instrument in de sport, ten tijde dat steroiden nog niet bestonden, of heel cru waren, en training nog in zijn kinderstoeltjes zat.

Zou vandaag nog eens de man willen zien die een fysiek als Grimek, Ross, Reeves, Sipes of Szabo zou kunnen bouwen zonder steroiden.

Iedereen die die onzin over melk gelooft is een schijtlaars. Weet je dat eten 1000 jaar geleden 10 maal giftiger was dan nu, maar dat mensen een stuk gezonder waren ? Heb eens wat geloof in je eigen stelsel voor je het zo beschermt en afzwakt dat je doodvalt van een verkoudheid. ik kan voor elk voedingsproduct dat er is een dossier samenstellen, met wat superlatieven aanvullen, en je doodsbang maken om het ooit nog te eten. Dat is psychologie, met de geest kun je spelen. Iedereen heeft toch wel eens psychologie gehad neem ik aan ? Wel lees dan nog maar eens het verhaal van Little Albert. Jullie zijn gewoon bang van witte konijnen ...

Weet je wat er slecht is voor je gestel ? Roken, alcohol nuttigen en junk food eten. En ik durf wedden dat eenieder van jullie meer schuldig is aan een van deze drie dan aan het drinken van melk.

Ik ben niet zo hypocriet, ik aanvaard dat al de junk die ik bovenop mijn dieet zijn tol zal hebben (maar dan zijn er nog AAS om dat te corrigeren). Maar ik drink alle dagen 6 liter melk, en ben er trots op ...
 
zes liter melk??? damn... heb jij een koe achterin de tuin staan ofsow?? brrrrrrrrrr....

maar ik ben volkomen met je eens dat het pure onzin is ja..

hoe sta jij tegenover het verhaal dat melk voor een dikke huid zou zorgen??
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Naar boven