Fitness Seller

Nepalese porters meest efficiente dragers ter wereld


Bezoekers in topic

EricR

Superior Athlete
+15 jaar member
Lid geworden
15 nov 2002
Berichten
50.076
Waarderingsscore
2.579
Lengte
1m79
Massa
89kg
Vetpercentage
15%
http://www.newscientist.com/article.ns?id=dn7530

Zou eigenlijk meer thuishoren in wetenschap en onderzoek, maar heb de link naar de studie niet voorhanden. Opmerkelijk is dat ze alles doen op een dieet hoog in koolhydraten, personen met een dieet hoger in eiwitten zijn minder qua efficientie wat betreft de zuurstofopname afgezet tegen de kooldioxide productie.

Verder zijn ze gemiddeld genomen vrij klein, wat in proportie het makkelijk maakt om een hoger gewicht te dragen afgezet tegen het eigen lichaamsgewicht.

Laatste punt uit die studie ben ik het niet helemaal mee eens, ze zouden vooral de tijd er voor nemen. Heb nu aardig wat porters zien rondlopen in Nepal en die zijn meestal met hun lading nog sneller dan de gemiddelde wandelaar in de Himalaya. Ook degenen die geen lading dragen voor toeristen maar een lading voor een Nepalees, die meestal 2 keer zo zwaar is. Toeristische lading is maximaal 30 Kg, voor Nepalezen heb ik ze zien sjeulen met 60 Kg en meer. Over hoge passen en listige paden. En dan nog lopen ze menig wandelaar voorbij.
 

builderB

Colossal Veteran
+15 jaar member
Lid geworden
11 apr 2005
Berichten
13.868
Waarderingsscore
99
welcome back EricR :D

had er ook al eens van gehoord. erg sterk! maar 183% BW, sick dude!
 

EricR

Superior Athlete
+15 jaar member
Lid geworden
15 nov 2002
Berichten
50.076
Waarderingsscore
2.579
Lengte
1m79
Massa
89kg
Vetpercentage
15%
  • Topic Starter Topic Starter
  • #3
Ze zijn binnen 30 jaar dan ook helemaal op, porters worden niet oud. Alleen degenen die als hoogteporter aan de slag gaan van jongs af aan groeien soms nog door naar klimsherpa of gids. Maar de hoofdmoot heeft een levensverwachting van onder de 45. Dat ze zich volledig volgooien met alcohol na een lange toch is natuurlijk ook niet echt bevordelijk voor de gezondheid. Wat dat betreft is het nog knapper dat ze zoveel gewicht kunnen sjouwen, ze leven vrij ongezond in ongezonde omstandigheden. Buiten slapen onder een grote overhangende steen is voor hun een luxe, vaak genoeg vriezen er meerdere porters in 1 nacht dood.
 

Naar boven